La interviul de angajare, corpul vorbeste despre tine

interviuAutor: Catinca Pop

O mana ferm intinsa, o privire directa si un zambet iti pot fi de folos la interviul de angajare. Si felul in care razi si modul in care te imbraci la discutia cu recrutorul au foarte mare importanta. Specialistii in limbaj nonverbal spun ca sunt cateva trucuri pe care poti sa le folosesti pentru a face angajatorului o impresie favorabila.

Mihaela Stroe, doctorand in comunicare, general manager la compania Acta Nonverbal, spune ca si felul in care tii palma, atunci cand intinzi mana, spune ceva despre tine. “Podul palmei orientat in jos arata ca vrei sa-ti domini interlocutorul, in timp ce indreptat in sus arata deschidere, dar si supunere”, spune specialista.

Si strangerea de mana trebuie sa fie ferma, nicidecum moale, pentru a nu indica timiditate si neincredere.

Priveste in ochi

Expertii mai spun ca in timpul discutiei cu angajatorul este foarte important sa pastrezi contactul vizual. “Daca privirea persoanei respective te intimideaza, fixeaza un punct aflat in mijlocul fruntii. Vei da impresia ca o privesti in ochi, iar tu te vei simti confortabil”, recomanda Alin Ghizasan, business-coach.
Si nu subestima niciodata puterea unui zambet. Insa mare atentie la falsitate! Un zambet doar de complezenta se distinge clar de unul din toata inima. Cand surazi deschis, sincer, spun specialistii in comunicare nonverbala, iti zambesc si ochii, iar toate trasaturile fetei se destind.

Stai drept pe scaun

Si pozitia corpului vorbeste despre tine la interviul de angajare. Daca vrei sa-ti arati interesul pentru persoana cu care discuti, indreapta-ti corpul catre ea, indiferent ca stai jos sau in picioare. “Daca te afli la o masa, fie ca stai rezemat sau nu de spatar, alege o postura dreapta. Nu te tolani pe scaun ca intr-un sezolong!”, mai spune doctorand Mihaela Stroe.

Totodata, este indicat sa nu tii bratele sau/si picioarele incrucisate, pentru ca o astfel de pozitie poate insemna o atitudine de “dezaprobare, nesiguranta, respingere, defensiva, nervozitate sau incordare”.

Atentie la haine!

Inainte de a merge la un interviu de recrutare, gandeste-te o clipa: pentru ce post candidezi? Daca este vorba despre un job unde creativitatea este cuvantul de ordine, atunci poti sa te “joci” cu hainele si culorile. Daca tintesti un post de ofiter de credite intr-o banca, atunci costumul este cel mai indicat. Practic, trebuie sa te incadrezi intr-un anume cod vestimentar, practicat de cei care lucreaza la compania la care aspiri si tu. Indiferent ce haine alegi, specialistii spun ca este extrem de important sa te simti bine in ele.

Nu vorbi prea tare

La discutia cu intervievatorul nu trebuie sa vorbesti in soapta, dar nici sa ai un ton prea ridicat. Chiar si cand iti contrazici interlocutorul, poti sa o faci pe un ton ferm, dar nu rastit. “Daca vorbesti cu voce joasa, interlocutorul va fi obligat sa iti raspunda in acelasi mod”, explica Mihaela Stroe. Ea sugereaza ca inainte de interviu, acasa, sa te inregistrezi citind ceva cu voce tare. “Asculta apoi caseta. Daca nu esti multumit de rezultat, fa exercitii de dictie si respiratie, ca sa-ti imbunatatesti tonul si intonatia vocii”, spune specialista in comunicare.

Fara ticuri nervoase

Chiar daca ai emotii mari, incearca sa nu ti le manifesti. Nu te juca cu pixul, nu bate darabana, nu-ti trece la cateva secunde mana prin par, nu da din picioare, nu-ti pune mainile pe fata. “Daca esti prea surescitat, tine-ti mainile strans impreuna, dar nu incrucisate. Si nu-ti freca mainile! Mai bine ia notite pe un carnetel”, sugereaza Mihaela Stroe.

Succes!!!


Sursa
2009-03-03 21:56:28Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:15:01De la România Mare la România democratică —» Curaj.TV | Media alternativă
18:33:07Pairing Wine and Cheese: The Ultimate Guide —» ajna-blogging-press
18:27:10Doggy style —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:44:46O vinzatoare face evaziune fiscala la bauturi spirtoase si placinte —» Curaj.TV | Media alternativă
17:25:35CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:24:51CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:31:58©️ Să ai alături omul cu care îți va fi comod să vorbești despre lucrurile incomode.. —» Licurici de suflet
15:54:01Jurnal de tată: Ilinca a făcut primii pași —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
14:19:08Diaspora —» Primul meu blog
12:34:14Cât tupeu: Socialiștii românofobi cer ajutor României —» Elena Robu
11:56:46Best Ergo Chair —» Andrei Fornea
11:54:25Angela Stafii într-un VIDEO pentru diaspora: Cum facem față schimbărilor și cum ne adaptăm într-o nouă societate —» Elena Robu
08:44:58Nou: Malbec de Purcari 2018 —» Fine Wine
08:31:14Microfiber Couch Reviews —» Andrei Fornea
07:54:22Menards Wood Stoves —» Andrei Fornea
07:30:58The Gospel & Social Media —» Erik and Elena Brewer's Weblog
21:23:53Ucraina în limba română 29: Libertatea de exprimare și a presei în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
18:31:40Bobocii din clasele a X-a au devenit liceeni cu actele în regulă.. —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:45:53Arhitectura – muzica încremenită. 110 ani de la naşterea arhitectului Valentin Voiţehovschi —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
16:44:35Test: află ce spune despre tine poziția în care dormi —» Divers Media
15:47:53Gaudeamus 2019. Lansările Editurii Cartier —» Gheorghe Erizanu
15:44:04The Only Shrubs You Need to Grow —» ajna-blogging-press
15:29:47Fii un om cu duh înalt [Pastor Vasile Filat, 2019] —» Moldova Creștină
14:22:05Manifestul Femeilor Rome din Republica Moldova (conferință) —» Curaj.TV | Media alternativă
12:24:18(VIDEO) Patru cetățeni afgani urmau să achite două mii de euro fiecare, pentru a ajunge ilegal în România, iar de acolo în Germania —» Elena Robu