Un interviu inedit cu Grigore Vieru

Zilele acestea am primit un mesaj care conţine un interviu inedit cu regretatul poet Griore Vieru. Persoana care mi-a trimis mesajul este Carolina Stirbu.  L-am citit cu interes şi m-am gândit că merită să îl pun la dispoziţia dumneavoastră, cititorii acestui blog. Interviul a fost realizat de Viorica Neenco, a XI-a B, Liceul  ”Dante Alighieri”, ajutată de colega ei Gheorghiu Irina. Sper că vor reciti şi ele, pe acest blog, interviul pe care l-au realizat cu marele spirit care a fost Grigore Vieru.

Grigore Vieru - “Nu eu am ales poezia, ci poezia m-a ales pe mine…”

In aceste clipe grele, fiecare incearca sa-si aduca aminte de cateva momente memorabile legate de numele lui Grigore Vieru: fie emotia intilnirii cu poetul in incinta liceului, fie simplitatea lui izbitoare de atunci, fie o poezie scrisa de el sau un gand auzit la lectiile de limba romana. Inima fiecaruia dintre noi a tresarit aflind stirea tragica, insa mie primul lucru care mi-a venit in minte in acel moment a fost un interviu pe care i l-am solicitat acum cativa ani…

S-a intimplat in anul 2005, in ziua de 13 februarie (in ajunul zilei de nastere a marelui poet). Eram in clasa a 8-a si, pentru ziua de luni, trebuia sa aducem informatii despre viata poetului. Impreuna cu Gheorghiu Irina, colega mea de clasa, am hotarit sa facem ceva deosebit si sa-l telefonam pentru a-i cere un interviu, desi nici noi nu eram sigure ca o sa-l gasim. Inarmate cu multa emotie si cu doua telefoane fixe, ca sa nu pierdem vreun gand pe care dumnealui urma sa ni-l destainuiasca in cele 5 minute promise (dar care au durat in realitate vreo 20), i-am adresat urmatoarele intrebari:

- De ce ati ales sa deveniti scriitor?

- Nu eu am ales, ci poezia m-a ales pe mine. Eu am avut vea mai frageda copilarie, vedeam lumea din jur poetic. Stateam multa vreme asupra unei flori sa vad cum aceasta razbate din pamint; cum ghiocelul, asa de mic, asa de fragil, are puterea de a razbate prin gheata. Dumnezeu mi-a sadit in suflet aceasta fire sensibila, dragostea fata de tot ce e frumos.

- Scrisul este o pasiune, o profesie sau ceva mixt?

- Scrisul a fost intotdeauna o mare pasiune. Cand am avut o criza si nu am putut sa scriu, am inteles ca nu pot trai fara poezie.

- Aveti planuri in timpul apropiat?

- Am multe planuri. Vreau sa fac un mare spectacol de poezie cu cei mai mari artisti din Germania, Los Angeles, Italia, un spectacol nepolitic, deosebit: un spectacol de pace, de frumusete, care sa ridice fruntea oamenilor. Cred ca va avea loc in luna mai.

- V-ati gandit sa scrieti un roman modern sau postmodernist?

- In afara poeziei, vreau sa scriu o piesa sau un roman, insa nu am chemare în dramaturgie sau proza, iar poezia este pretuita de multa lume.

- Care sunt motivele fundamentale ale poeziei dvs.?

- Maica-mea cu firea ei blajina, care a avut o viata tragica si, o data cu moartea ei, a murit intreg universul, marcandu-mi toata viata; limba romana si dragostea. Am o antologie a poeziei romanesti: “Cat de frumoasa esti!” dedicata mamei, limbii romane si dragostei.

- Ce sentimente predomina in operele dvs.?

- Sentimente de dragoste fata de limba, fata de mama, de tot ce e frumos, de pamintul natal, de armonie intre frati si intre popoare.

- Dati o definitie metaforica poeziei.

- Poezia este un animal de mare ce traieste pe pamint si doreste sa zboare.

- Ce inseamna Eminescu in viziunea dvs.?

- Eminescu inseamna totul: limba romana, istoria, stramosii nostri, credinta in Dumnezeu.

La sfirsitul interviului, am realizat ca a fost mult prea scurt, ca trebuia sa mai inventam intrebari ca sa mai putem asculta raspunsurile poetului, care si-a destainuit, asemenea unui bunic, cu asa rara noblete si simplitate, valorile sale spirituale eterne. A fost o ocazie unica, irepetabila si memorabila, datorita emotiilor care au persistat in timpul, dupa, si chiar si acum, cand ne reamintim de acest interviu, de vocea blajina a poetului, de trairile sale profunde, pe care ni le-a transmis si noua… “Daca vom reusi sa vedem miracolul unei singure flori, viata noastra se va schimba” (Buddha). S-a schimbat viata poetului, inca de mic, la vederea miracolelor din jur, s-a schimbat si a noastra, cand am inteles cat de aproape e “miracolul” versului vierean.

Viorica Neenco, a XI-a B, Liceul  ”Dante Alighieri”


Sursa
2009-03-03 09:40:12Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:57:48Alina Șerban a țipat la avanpremiera filmului ei de debut —» Curaj.TV | Media alternativă
15:29:40Imposibila coaliție. Uroborus, noua eră —» Gheorghe Erizanu
15:03:57Felicitări echipei de robotică! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:54:02Pentru un mediu mai curat… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:51:04Curtea Internațională de Justiție și-a recunoscut competența de a examina cererea Ucrainei împotriva Rusiei —» ACUM ÎN UCRAINA
14:45:00Călătorie în lumea științei —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:12:34După vot —» Primul meu blog
12:57:24O nouă gafă a Maiei de dragul ambasadorilor… —» un alt blog
12:20:11Petre Crăciun – un scriitor de poveste —» BiblioCity
11:44:53Natura spirituală şi umană, separate şi distincte —» adevaruri biblice
11:17:56Aventură spațială la Disneyland(vlog) —» Cojocari Vitalie
11:17:28Liftmaster Garage —» Andrei Fornea
11:08:45Red And Black Throw Pillows —» Andrei Fornea
11:02:53Închisorile sunt business, spălare de bani, lichidare a disidenților —» Curaj.TV | Media alternativă
10:41:17Rectangular Light Fixtures For Dining Rooms —» Andrei Fornea
10:09:48Impresii despre piesa „Tequila Boom” după Neil Simon, jucată de actorii Teatrului „Luceafărul” —» Blogul lui Marin Bodrug
09:34:20Săptămâna în care a fost dat şi Chişinăul —» Un PUNCT din .FR
09:30:00O istorie reală în timp și spațiu – 55 de ani pentru comunitate —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:28:32Omul de Cultură Iurie Colesnic – intervievatul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” în „iureşul” Horei Ştiinţei —» BiblioCity
08:51:393 concluzii amuzante după primul tur de alegeri prezidențiale 2019 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
08:49:56Ziua taților la grădinița fetelor —» un alt blog
07:54:05Cartier de colecție nr. 24. În curând —» Vitalie Coroban
06:10:21Могут ли креационисты быть „настоящими” учеными? Др. Джейсон Лисли —» Curbet Alexandru
04:00:36Călător prin lume —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
22:14:47Crearea plantelor pe pământ în ziua a treia | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină