Bloggerii – arma fatala a conceptului Diplomacy 2.0


Se pare ca perioada „romantica” a blogosferei a trecut si intram intr-o noua faza a evolutiei sale. Cei care au inteles efectele pozitive pe care le poate avea blogosfera asupra politicului, business-ului, artei si a vietii omului contemporan cauta acum solutii prin care ar putea controla blogosfera in interese proprii. Or, controlul acestui spatiu inseamn o noua „portita” spre o lume tot mai web 2.0 iar bloggerii deveni astfel „soldatii” noii diplomatii. Admiratorii americani ai lui Sun Tzi, autorul tratatului „Arta razboiului”, doresc sa impuna un nou concept geopolitic in contextul lumii web 2.0 - Diplomacy 2.0.

3317358958_1518c444f2_b

Recent saptaminalul american NEWSWEEK a publicat un articol intitulat: „Washington-ul doreste sa utilizeze Web 2.0 pentru a cistiga inimile si mintile (oamenilor., - n.a). Problema este ca tiranii au inceput sa o faca primii”. Mintile cenusii din anturajul administratiei americane sunt in cautarea unei noi solutii care ar contribui la imbunatatirea imaginii SUA in lume prin ceea ce ei numesc - “army of bloggers”. Deja sociologii americani vorbesc si despre un nou tip de cetatean Netizens  (eng. citizen = cetatean).

Ultimile alegeri prezidentiale din SUA au demonstrat ca cei care intra in contact cu electoratul pe platforma online au sanse mai mari de a cistiga, de a se impune si afirma decit cei care utilizeza doar instrumentele clasice de comunicare. Cei care au urmarit campania lui Barack Obama ma inteleg ce am in vedere ;) Apropo de Obama. Unul din primele lucruri pe care le-a facut dupa procedura de investitura a fos sa lanseze blogul oficial al Casei Albe - http://www.whitehouse.gov/blog/

Blogosfera este vazut acum ca o noua sansa de a asigura „tranzitul de democratie americana” spre tarile in curs de dezvoltare si in tarile din lumea a treia. Se vede ca celelalte metode nu prea dau rezultate :) Americanii au investit sub forma de granturi miliarde de dolari in tari din Europa de est sau Orientul apropiat insa banii acordati pentru tot felul de institute, ONG-uri si alte elemente ale societatii civile s-au cam dus pe apa simbetei ;) Si in Moldova au venit multe granturi „din partea poporului american” pentru a dezvolta si implementa democratia. Insa vedem cu totii ca acestia pur si simplu au fost irositi in zadar de americani. Cei care au avut de cistigat au fost doar administratorii acestor granturi ;)

La inceputul lunii februarie Hilary Clinton, secretarul de stat al SUA, facind referire la aceste investitii, declara ca „Noi (SUA –n.a) am pierdut timp, bani si o multime de oportunitati pentru ca nu am stiut a comunica eficient”. Ei bine, iata ca administratia sa schimbat si, prin urmare, se schimba si strategia de comunicare. Asa ca acum vom asista la promovarea democratiei printr-o armata de bloggeri ;) Inca nu se stie cum se va „lucra” cu acesti bloggeri. Putem doar presupune felul cum se va realiza procesul de interactiune.

Apropo de blogosfera moldoveneasca si Diplomacy 2.0. In noiembrie 2008 Moldova a fost vizitata de diplomata americana Colleen P. Graffy, Deputy Assitant Secretary for Public Diplomacy Bureau of European and Eurasian Affairs - http://twitter.com/Colleen_Graffy Aceasta a avut o intilnire cu citiva bloggeri din Moldova in cadrul careia sa discutat despre libertatea de exprimare in Moldova (asa am inteles din post-arile din blogosfera noastra). Iata ca suntem analizati si noi din perspectiva Diplomacy 2.0 ;)

Dar nu doar SUA doreste sa utilizeze web 2.0 ci si o serie de alte state precum Rusia, China, Iran, tari din UE. Deci trebuie sa ne asteptam la campanii bine dirijate care vor avea in prim plan in calitate de „soldati ai razboiului web 2.0” pe bloggeri. Ma indoiesc ca la o faza de inceput blogosfera moldoveneasca va fi implicata in acest proces insa „norii” diplomotiei 2.0 vor trece si pe la noi. Nu stiu daca „ploaia informationala” va aduce roadele scontate celor care vor initia propaganda de tip diplomacy 2.0. Insa in contextul actual, cind media traditionala isi pierde din importanta pe care o avea, mediul online reprezinta calea de acces  spre noua comunitate de Netizens.

Foto de pe http://www.flickr.com/photos/balakov/3317358958/sizes/l/

 

 

 


Sursa
2009-03-02 08:09:46Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

10:20:36Elibereaza marfa pe datorie, face evaziune fiscala si cu fărîmături la zacuscă —» Curaj.TV | Media alternativă
08:23:29Craftsman Garage Door Remote Replacement —» Andrei Fornea
08:01:34Cunoaște-ți drepturile îmreună cu noi! —» BiblioCity
07:50:56Povești cu tâlc la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity
07:12:30Rollo 2m Breit Ikea —» Andrei Fornea
20:44:07Obligați să facă ”pomană” la Biserica din Trușeni —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:08Lansare carte de Paul Goma la Gaudeamus —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:27Theses on the Philosophy of History, boss —» turn up the silence
17:21:02Stig Simeon Frøyshov – Distincţia dintre slujbele de catedrală şi cele monahale —» Liturgică şi Misiologie Ortodoxă
16:37:53Earl Grey Verrine With Meringue Bites And Orange-Scented Cream —» ajna-blogging-press
15:28:11Serghei ESENIN: DOUĂ POEME CELEBRE —» Leo Butnaru
15:25:50Soluții —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
15:03:14Înveți să te pregătești sau să faci lucrurile? —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
12:21:42Maia Sandu, un exemplu de urmat —» un alt blog
11:23:16Trӑim ca-n poveste! —» Un PUNCT din .FR
10:55:30Când politicienii… – completează cu ce vrei —» apostu
10:30:43Învățăm să fim sănătoși la bibliotecă —» BiblioCity
09:54:50Industrial Dining Room Table —» Andrei Fornea
09:50:09Frightening Frequencies: The Dangers of 5G —» ajna-blogging-press
09:46:53Moldtelecom, cind ați făcut ultima inventariere? —» Curaj.TV | Media alternativă
09:28:01Viața la feminin - Cincizeci plus. Mama —» Frinturi din suflet de femeie
08:57:21Mobelprogramm Uno —» Andrei Fornea
08:47:33Faceți cunoștință: ion cebanu, un liberast pitecantrop ancorat în Evul Mediu —» un alt blog
08:32:47Acordul La minor | Lecții de chitară —» Moldova Creștină
08:09:21Vinde marfa expirata cu mucegai vizavi de Judecatorie, Politie si Camera de Comert —» Curaj.TV | Media alternativă