Criza economică devine criză politică


A inceput ca o „surpriza subprime”, apoi a devenit un „credit crunch”, pentru ca acum sa fie o criza financiara si economica. Mai mult, incepe incet incet sa se transforme intr-o criza politica.

Criza politica se manifesta atat pe alocuri, dar si la nivel international, unde au inceput sa se manifeste tensiuni intre diferite state.

Astfel, pe plan local sunt cunoscute crizele de ordin politic din Islanda sau Belgia unde criza economica a dus la caderea intregului aparat executiv si inlocuirea cu un altul. De asemenea, in unele state, anumiti ministri din domenii cheie au fost inlocuiti din cauza faptului ca nu au facut fata presiunilor pe care le presupune criza economica. Este cazul Germaniei, de exemplu, unde ministrul economiei, Michael Glos, si-a dat demisia in urma acuzelor care îi fusesera aduse privind implicarea in redresarea economiei germane grav afectate de criza.

Pe plan international, in cadrul Uniunii Europene relatiile nu mai sunt chiar atat de cordiale. In urma anuntului facut de presedintele francez care arata ca va sprijini industria auto pentru ca producatorii auto sa nu fie nevoiti sa se relocheze in Cehia, premierul ceh a vazut rosu in fata ochilor. Cehia, care detine si presedintia Uniunii Europene la ora actuala, a acuzat Franta fara niciun fel de menajament, aratand ca aceasta masura este una care contravine principiului pietei unice pe care il are Uniunea Europeana.

Un al doilea val de tensiuni politice din cadrul UE il constituie solicitarea Ungariei si Poloniei de a intra cat mai repede in zona euro, aceste doua tari considerand ca adoptarea monedei unice este o adevarata protectie impotriva crizei.

O serie de voci din cadrul zonei euro au protestat impotriva acestei solicitari, motivul invocat fiind acela ca zona euro ar putea avea de suferit in cazul in care vor fi primite tari care inca nu au o economie foarte stabila si care inca nu intrunesc conditiile necesare. Polonia, de exemplu, nu ar putea intra deocamdata in zona euro din cauza raportului destul de fluctuant dintre zlot si moneda unica.

In urma acestor tensiuni, Polonia a convocat tarile din Europa de Est intr-un mini-summit ce va avea loc astazi la Bruxelles in vederea adoptarii unei poziii comune in fata statelor din Europa de Vest. Se vor discuta in special problema protectionismului, dar si posibilitatea de obinere a noi ajutoare financiare. Amintim ca Letonia si Ungaria se afla deja sub perfuziile financiare ale FMI, iar BERD, BM si BEI au pus la dispozitia tarilor est-europene un ajutor de 24 de miliarde de euro.

Mini-summitul va avea loc in aceasta dimineata, inainte de summitul extraordinar tuturor tarilor membre ale UE.


Sursa
2009-03-01 12:34:58Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

10:48:40Round Pedestal Table —» Andrei Fornea
08:44:28Black Fabric Headboard —» Andrei Fornea
03:47:29Promo – NU URCATI BAUTI LA VOLAN —» Curaj.TV | Media alternativă
19:39:27Pentru ce au fost create soarele, luna și stelele | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
19:07:43Experimente mici, dar zilnice! Stăruința dă roade. —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
17:44:06©️ Adevăr dureros.. —» Licurici de suflet
17:22:12Facebook and democracy —» Personal disorders
15:12:18O POETĂ A POSTAVANGARDISMULUI RUS: MARGARITA AL` —» Leo Butnaru
12:45:52Anunt: Vino la Underland 2020: Wine Revolution si descopera subterane in Milestii Mici! —» Заметки Начинающего Журналиста
12:12:45Ce cărţi (bune) am mai citit (2) —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:04:57Настольный органайзер для инструмента —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
11:32:36Proteste la Minsk împotriva unirii cu Rusia —» Curaj.TV | Media alternativă
11:19:13Greva generală s-a întins pînă în sîmbăta vestelor galbene furioase (fr) —» Curaj.TV | Media alternativă
11:10:06În Moldova spionii ruși nici măcar nu trebuie să se ascundă. Ei sunt la supfrafață, în prima linie —» Elena Robu
10:45:08Quote of the Day —» ajna-blogging-press
08:22:37Despre relația Musteață-Plahotniuc și cum au ajuns padrujelele PD să lucreze la ProImobil —» un alt blog
08:20:59Couch Fabric Types —» Andrei Fornea
06:36:01DECEMBRIE – cea mai frumoasă lună a anului —» Sunt MAMĂ!
04:39:48Free Standing Magazine Rack —» Andrei Fornea
20:33:57«Сын» Филипп Майер —» Блог Ирэн – Рецензии книг
20:26:32Invazie de urși polari într-o localitate din Rusia. Toate evenimentele au fost anulate —» Elena Robu
20:15:025 lekker festive recipes that will make your ouma proud —» ajna-blogging-press
18:02:31Biserica e proprietate privată și încalcă drepturi —» Curaj.TV | Media alternativă
15:37:14Moș Nicolae —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
15:21:21Top vânzări carte pentru copii, noiembrie 2019. Librăriile Cartier —» Gheorghe Erizanu