EU CU CINE VOTEZ?

Deunezi m-am trezit la usa cu niste tineri care m-au intrebat insistent cu cine vreau sa votez pe 5 aprilie? I-am intrebat cine i-a indemnat sa faca acest sondaj si am aflat ca un partid politic a initiat acest proiect, ca sa afle care este starea de spirit a natiunii inainte de alegeri. Zic: “mai baieti da voi stiti ca nu se intreaba niciodata cati ani ai, ce salariu primesti si pe cine votezi?” Tinerii (studenti de vreo 18-20 de ani) au strans din umeri si au plecat sa bata la alta usa!


Replica lui Tipatescu ("eu cu cine votez?") din “O scrisoare pierduta” de I.L. Caragiale ramane vesnica. Incet-incet se apropie alegerile parlamentare din 2009. Dar nu despre alegeri vreau sa scriu, ci despre procesul de informare propriu-zis. Acum patru ani am fost voluntar in cadrul unei campanii de informare pentru a avea alegeri libere si corecte. Experienta a fost prima si unica de acest gen in Republica Moldova. Zeci de persoane, tineri, neafiliati politic s-au pornit in diferite zone ale tariii sa informeze populatia ca au dreptul sa aleaga liber fara sa le dicteze cineva pentru cine anume. Scopul nostru era sa motivam populatia sa participle la alegeri! Trebuia totodata sa convingem trei tipuri de alegatori sa participle la alegeri: cei care voteaza pentru prima data (in special tinerii care au facut 18 ani), cei indecisi si cei care nu voteaza niciodata! Nu a fost deloc usor. Era februarie, frig, zapada multa, in nordul tarii, in sate in care nu am fost niciodata… . Va intrebati probabil de ce scriu despre toate astea acum? Pentru ca istoria se repeta! Pentru ca replica lui Tipatescu nu a murit. Oamenii sunt si mai indecisi si mai dezamagiti decat erau acum patru ani. Despre informare nici nu mai aduc vorba. In deplasarea mea prin care urma sa informez oamenii despre alegeri am aflat ca multa lume nici nu stia ca alegem Legislativul. Multi nici nu stiau cu ce se mananca acest termen si ce face el (Parlamentul!) pentru tara! Toata lumea credea ca va alege presedintele! Bietii oameni rapusi de necazuri si saracie nici nu stiam ca trebuie sa alegem 101 deputati, care la randul lor vor vota presedintele care ne va conduce in urmatorii patru ani. Spre marea mea mirare, o buna parte din moldovenii cu care am discutat (si au fost multi credeti-ma!) nu au nici cea mai vaga idée despre alegeri si in ce zi urmeaza sa aiba loc.

Toti ma plesneau cu replica: “Da pe cine sa votam? “ “Nu stiti DVS?” “ Pe Voronin, ca numa pe el il arata la televizor. Ce mai este cineva?” Bineinteles ca eu taceam malc. Nu aveam dreptul sa le spun cu cine sa voteze. Trebuia sa le zic sa se gandeasca bine si sa nu fie influentati de nimeni cand voteaza! Multi tineri mi-au spus ca pe ei nu-I intereseaza politica si daca voteaza nu se va schimba nimic in tara noastra, ca “toti promit da nu fac nimic”.
Mai mult, batranii s-au saturat sa voteze, caci “de la 1992 incoace toate conducerile si-au batut joc de ei….” Deseori oamenii ni se adresau si ne intrebau: “da se poate sa votam cu voi?” "NUUU", zic eu. Deci, concluzia este ca oamenii nu au idée ce se intampla la Chisinau. Doar cei din capitala au “privilegiul”, daca ii putem spune asa, sa fie bine informati. Cei de la Edinet sau Cahul cunosc altfel realitatile de pe arena politica de la Chisinau. Si asta pentru ca acolo ajung putine ziare, posturi de radio sau televiziune.

sursa de imagine
nr.1 si nr.3 www.busolapolitica.ro/www.agenda.md

kkuuu

Sursa
2009-02-23 12:26:02Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

15:28:11Serghei ESENIN: DOUĂ POEME CELEBRE —» Leo Butnaru
12:21:42Maia Sandu, un exemplu de urmat —» un alt blog
10:55:30Când politicienii… – completează cu ce vrei —» apostu
10:30:43Învățăm să fim sănătoși la bibliotecă —» BiblioCity
09:54:50Industrial Dining Room Table —» Andrei Fornea
09:50:09Frightening Frequencies: The Dangers of 5G —» ajna-blogging-press
09:46:53Moldtelecom, cind ați făcut ultima inventariere? —» Curaj.TV | Media alternativă
09:28:01Viața la feminin - Cincizeci plus. Mama —» Frinturi din suflet de femeie
08:57:21Mobelprogramm Uno —» Andrei Fornea
08:47:33Faceți cunoștință: ion cebanu, un liberast pitecantrop ancorat în Evul Mediu —» un alt blog
08:32:47Acordul La minor | Lecții de chitară —» Moldova Creștină
08:09:21Vinde marfa expirata cu mucegai vizavi de Judecatorie, Politie si Camera de Comert —» Curaj.TV | Media alternativă
05:39:29BALAURI/ DRAGONES* —» Andrei LANGA. Blogul personal
23:16:33Dark Red Wine Bread —» ajna-blogging-press
23:04:51Ce a promis directorul retelelor electrice Edinet pentru Zabriceni si Onesti —» Curaj.TV | Media alternativă
19:35:46Cercetare și tradiții —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
19:34:54©️ Aproape 💙 —» Licurici de suflet
18:53:04Mors de rachitele (merisoare) —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
17:35:33Despre încălzirea globală și alte pericole #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
17:04:19Vești bune pentru moldovenii din Italia: Din 10 ianuarie 2020 vor putea să convertească permisele de conducere —» Elena Robu
16:37:03MAEIE face precizări referitoare la autocarul cu cetățeni moldoveni reținuți în Olanda —» Elena Robu
13:59:15Teatrul Țăndărică din București vine la Chișinău! Hai cu noi la spectacolul „Motanul Încălțat”! —» Sunt MAMĂ!
11:58:45Toate Evele mele —» Frinturi din suflet de femeie
10:38:38Culioșelele —» apostu
09:17:23Autocar cu 65 de moldoveni, reținut în Olanda —» Elena Robu