Extremismul religios


La fel ca în articolul despre bunul simţ în interpretarea textului biblic, şi în acest articol vreau să prezint un adevăr care există în cadrul bisericilor. Înainte de a analiza acest subiect vreau să prezint definiţia extremismului.

EXTREMÍSM s.n. Atitudine, doctrină a unor curente politice care, pe baza unor opinii, idei, păreri exagerate, unilaterale, extreme, urmăresc prin măsuri violente sau radicale să impună programul lor. - Din fr. extrémisme.

Sursa: DEX ‘98

După cum bine ştim fiecare există multe curente religioase. Chiar în cadrul aceluiaşi curent ar putea să existe păreri diferite asupra unui subiect. Aceasta depinde de cele mai multe ori de cercetătorul biblic care îşi expune părerea. Sigur că ar părea ridicol dacă aş spune că întotdeaua trebuie de verificat părerea sau doctrina pe care o promovează oricare preot, predicator, chiar dacă a terminat el zece universităţi teologice. În marea majoritate a cazurilor cei care predică sunt cei mai buni în domeniu, cunosc foarte bine ceea ce spun şi este greu de verificat cît este de adevărat. Însă pentru a-ţi face o părere obiectivă ar fi bine să vezi ce mai spun şi alţii la acest capitol.

La ce se referă extremismul? Unii predicatori pot promova nişte idei care nu sunt chiar atît de biblice. De multe ori un text poţi să-l analizezi într-un mod extremal, care nu este ceea la ce se referă textul. Un exemplu:

Geneza 24:1-4 “Avraam era bătrîn, înaintat în vîrstă; şi Domnul binecuvîntase pe Avraam în orice lucru. Avraam a zis celui mai bătrîn rob din casa lui, care era îngrijitorul tuturor averilor lui: ,,Pune-ţi te rog, mîna subt coapsa mea; şi te voi pune să juri, pe Domnul, Dumnezeul cerului şi Dumnezeul pămîntului, că nu vei lua fiului meu o nevastă dintre fetele Cananiţilor, în mijlocul cărora locuiesc, ci te vei duce în ţara şi la rudele mele să iei nevastă fiului meu Isaac”.

Posibilităţi de interpretare extremală:

  • Să te căsătoreşti doar cu rudele tale

  • Să te căsătoreşti doar cu cei din poporul tău

  • Să te căsătoreşti doar cu cei credincioşi

Toate trei cazuri sunt interpretări prosteşti. Acest pasaj din Biblie se referă la un popor anume, la un context istoric, politic şi religios aparte. Este vorba despre un om (Avraam) care era haldeu, adică babilonean. Deaceea şi interpretarea directă este o prostie. Obiceiul de a te căsători cu rude nu este actual, cu atît mai mult că sunt mari şanse ca copilul născut dintr-o astfel de căsătorie să fie cu malformaţii mai mari cu cît gradul de rudenie este mai mare.

A doua posibilitate că trebuie să te căsătoreşti doar cu cei din poporul tău iarăşi este greşit. Dumnezeu nu face deosebire la oameni. Coloseni 3:11 “Aici nu mai este nici Grec, nici Iudeu, nici tăiere împrejur, nici netăiere împrejur, nici Barbar, nici Schit, nici rob, nici slobod, ci Hristos este totul şi în toţi”.

A treia iarăşi nu este adevărată. Nu am găsit în Biblie că ar fi păcat dacă te-ai căsători cu necredincioşi. Dimpotrivă Pavel vorbeşte clar referitor la bărbatul sau soţia necredincioasă şi la felul cum trebuie cîştigaţi. Mai vorbeşte şi despre Rut şi Estera că au fost căsătorite nu cu cei din poporul evreu şi mai ales că erau necredincioşi. Dumnezeu este acel care alege cine şi cum să fie căsătorit şi nu oamenii. Dumnezeu nu ne-a creat la incubator ca toţi să meargă după aceleaşi principii. Viaţa fiecăruia este deosebită, ceea ce reprezintă frumuseţea de a trăi. Pînă la urmă aceasta este o alegere pe care o face fiecare pentru el şi nimeni nu este în drept să te judece pentru acest lucru.

Vreau să vă îndemn să vă gîndiţi bine de fiecare dată cînd ascultaţi principii biblice pe care le crează oamenii şi gîndiţi-vă cum să evitaţi pe cei ce fac interpretări extremiste şi deasemenea să vă feriţi şi voi să fiţi ca unii din ei.


Sursa
2009-02-23 06:38:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:34:19Poliția e complice cu soțul/tatăl – agresor?! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:27:32Vedere dinspre stînga – A fost coaliția, nu mai e coaliția —» Curaj.TV | Media alternativă
05:36:23Solid Wood Chairs —» Andrei Fornea
01:52:15Kitchen Floor Ideas Pictures —» Andrei Fornea
19:15:01De la România Mare la România democratică —» Curaj.TV | Media alternativă
18:33:07Pairing Wine and Cheese: The Ultimate Guide —» ajna-blogging-press
18:27:10Doggy style —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:44:46O vinzatoare face evaziune fiscala la bauturi spirtoase si placinte —» Curaj.TV | Media alternativă
17:25:35CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:24:51CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:31:58©️ Să ai alături omul cu care îți va fi comod să vorbești despre lucrurile incomode.. —» Licurici de suflet
15:54:01Jurnal de tată: Ilinca a făcut primii pași —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
14:19:08Diaspora —» Primul meu blog
12:34:14Cât tupeu: Socialiștii românofobi cer ajutor României —» Elena Robu
11:56:46Best Ergo Chair —» Andrei Fornea
11:54:25Angela Stafii într-un VIDEO pentru diaspora: Cum facem față schimbărilor și cum ne adaptăm într-o nouă societate —» Elena Robu
08:44:58Nou: Malbec de Purcari 2018 —» Fine Wine
08:31:14Microfiber Couch Reviews —» Andrei Fornea
07:54:22Menards Wood Stoves —» Andrei Fornea
07:30:58The Gospel & Social Media —» Erik and Elena Brewer's Weblog
21:23:53Ucraina în limba română 29: Libertatea de exprimare și a presei în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
18:31:40Bobocii din clasele a X-a au devenit liceeni cu actele în regulă.. —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:45:53Arhitectura – muzica încremenită. 110 ani de la naşterea arhitectului Valentin Voiţehovschi —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
16:44:35Test: află ce spune despre tine poziția în care dormi —» Divers Media
15:47:53Gaudeamus 2019. Lansările Editurii Cartier —» Gheorghe Erizanu