Spicuiri biografice


Sandutza, tot ea Sanda Samcov, botezată Alexandra, e născută la 18 noiembrie 1988 în oraşul Edineţ.

Educată într-o familie de pedagogi, este influienţată de mic copil de literatura romană, rusă şi universală, de care erau pasionaţi tinerii părinţi.

Un loc aparte în copilăria Sandei o are bunelul ei, Valentin Nirca, de la care moşteneşte nu doar unele calităţi ale caracterului, dar şi romantismul, dragostea faţă de cuvîntul scris şi, nu în ultimul rînd, capacitatea de a se impune ca personalitate puternică şi carismatică.

Un rol deosebit în altoirea dragostei pentru literatură în adolescenţa tinerei poete o are profesorul de limbă şi literatură romană, Valentin Şimilovici, pedagog la Liceul Teoretic “Pan. Halippa”, în care Sanda studiază în clasele 7-12.

În anii de liceu participă în concursuri de poezie din Moldova şi Romania, postează versuri şi eseuri pe www.agonia.ro şi www.poezie.ro.

Cea mai mare distincţie o are în 2005, cînd se învredniceşte de Marele premiu în Concursul naţioanl de creaţie “Să creştem fără tutun”, în care participă cu ciclul poetic “Oraşul viitorului”. În această perioadă, destul de rodnică, participă activ la cenacluri literare şi lansări de carte din ţară, făcînd cunoştinţă cu personalităţi inedite în literatura autohtonă şi cea romană, care o încurajează, oferindui oportunităţi de a publica creaţiile sale în reviste literare naţionale şi internaţionale.

Dar mentorul permanent al poetei rămîne a fi mama ei, Liliana Samcov, care îi sugerează primele teme, rime, idei în poezie, îngrijeşte versul fiicei, fără a-i impune o influienţă a Eu-lui poetic nerealizat. Tot mama devine primul redactor şi editor al Sandei, dînd viaţă plachetei de versuri “Rimă căuztă din vers” (noiembrie 2008).

După absolvirea liceului, Sanda devine studentă a facultăţii Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea Pedagogica de Stat „Ion Creangă” din Moldova. Studiind un an, tînăra decide de a schimba profilul viitoarei specialităţi. În vara anului 2008 face un pas foarte riscant, dar responsabil, transferîndu-se la Academia de Studii Economice din Moldova, specialitatea “Business şi Administrarea Afacerilor”. Decizia este luată ca urmare a maturizării percepţiilor personale despre viaţa independentă. În paralel cu studiile, Sanda lucrează în calitate de angajată a departamentului “Help line” a companiei Orange, punîndu-şi scopuri bine definite privind cariera profesională.

Avînd o viziune destul de clară privind viitorul său, la cei 20 ani trăieşte momente contradictorii  în condiţiile oraşului mare, care e gata să închită pe cel ce nu e sigur pe forţele sale.

“Nimeni nu-mi-e dator cu nimic” este motto-ul Sandei, ce-i conferă fermitate, ne-diminuînd din feminitatea şi frumuseţea interioară, reflectată în creaţiile sale şi în relaţiile cu oamenii pe care poate conta orcînd şi oriunde.

Domnul să te ajute!

Cu drag,

mămica Liliana.


Sursa
2009-02-18 19:28:35Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

18:51:57Criză politică peste Prut, a picat Guvernul #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
18:47:06Hora Științei a poposit la grădiniță —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
17:28:38Şi-a organizat ”biserică” acasă —» Curaj.TV | Media alternativă
15:36:47Vă invităm la o seară duhovnicească cu scriitorul Ion Bradu —» Tineretul Ortodox
15:25:07Top vânzări carte pentru copii, octombrie 2019. Librăriile Cartier —» Gheorghe Erizanu
14:00:00A New Way to Earn Money on WordPress.com —» Blogul Alinei Godzin
12:31:32Reacția lui Iohannis după demiterea guvernului Sandu: „Sprijinul financiar din partea României va fi strict condiționat” —» Corlateni official blog
11:32:14Inevitabilul s-a produs: Maia Sandu și Andrei Năstase au pierdut tot —» Elena Robu
11:10:09S-a întâmplat: Guvernul Sandu a căzut —» Elena Robu
11:00:35Восстановление экологии населённых пунктов руками самих жителей на примере села Копчак —» Заметки Начинающего Журналиста
10:31:12Inexpensive Kitchen Sinks —» Andrei Fornea
10:21:16Se laudă că a fost la vot, dar încalcă legea —» Curaj.TV | Media alternativă
09:45:02Știința care te inspiră! —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:03:37Cum se Naște Sărăcia la Moldoveni? —» Curaj.TV | Media alternativă
07:25:40Affordable Sectional Couch —» Andrei Fornea
04:22:12Asta ești tu pentru mine: o întindere fără sfârșit —» Taaleex's Blog
04:09:19Iordania din nou —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
22:34:37Swiss Parking —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
21:57:48Alina Șerban a țipat la avanpremiera filmului ei de debut —» Curaj.TV | Media alternativă
17:26:55©️ Uneori —» Licurici de suflet
16:37:36Copiii nu au nevoie de darurile noastre, ci de timp petrecut cu noi! —» Sunt MAMĂ!
15:29:40Imposibila coaliție. Uroborus, noua eră —» Gheorghe Erizanu
15:03:57Felicitări echipei de robotică! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:54:02Pentru un mediu mai curat… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:51:04Curtea Internațională de Justiție și-a recunoscut competența de a examina cererea Ucrainei împotriva Rusiei —» ACUM ÎN UCRAINA