Jurnalul crizei economice mondiale. Partea 1 -In asteptarea crizei


“Ion, trebuie sa ne ducem la magazin si sa ne facem rezerve de alimente acum cit nu s-au scumpit. Trebuie sa cumparam asta si asta si asta…”, imi spune sotia la masa sub influenta noutatilor de la ProTV in care se vorbea ca dupa alegeri se asteapta o inflatie masiva si prabusirea leului moldovenesc.

Analistii nostri prognozeaza o crestere a preturilor si o inflatie de peste 50%. Cam socant nu?!  Cel mai mult mau amuzat declaratiile lui Tarlev care critica Guvernul la lansarea programului sau electoral unde spunea ca autoritatile mentin artificial leul si ca situatia e mult mai grava decit se crede. Daca ar fi fost acum la guvernare, ar fi fost oare el la fel de curajos in declaratii?! Eu ma indoiesc. Insa Tarlev stie ce stie despre situatia financiara a tarii (in orice caz mult mai mult decit noi) si, probabil, nu este departe de adevar. Guvernantii nostri ne linistesc si ne spun ca totul va fi OK ;) Altfel insa nici nu poate fi. Nu pot autoritatile sa spuna “Gata baieti. Pina aici a fost. Mai departe … “. Daca ar face asta lumea ar intra si mai mult in panica, institutiile financiare ar da faliment in scurt timp iar haosul ar fi si mai mare si de necontrolat.

2934710560_0b9d89b3cd_b

De citeva luni nu e buletin de stiri in care sa nu se spuna macar ceva despre criza economica mondiala. Nu e ziar care sa nu contina articole despre efectele crizei. Criza este subiectul principal de discutii la nunti, zile de nastere, cumatrii, inmormintari… practic peste tot. Deocamdata la noi ea inca nu se simte ca in tarile din vecinatate dar ea vine. In partea de nord a tarii criza se simte si mai bine. Acolo o mare parte din populatie lucreaza in Rusia iar in Rusia criza e devastatoare si moldovenii nostri sunt nevoiti sa vina acasa fara bani.

Recent la Davos, in Elvetia, a avut loc Forumul Economic Mondial in cadrul careia sa incercat sa se gaseasca o solutie la criza. Nu sa gasit. Imi amintesc de fata lui Anatolii Ciubais, artizanul privatizarii rusesti, care intr-un interviu pentru un post rus de televiziune spunea ca “Omenirea nu a mai trecut printr-o asemenea criza. Iar capatul nu se vede. Acum suntem doar la faza de inceput”. Nu l-am vazut pe Ciubais niciodata atit de luat prin surprindere de evenimente si incapabil de a da un raspuns clar.

Citeam zilele trecute un articol semnat de Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie  http://www.josephstiglitz.com/ in care spunea ca el nu are nici cea mai vaga ideie cum poate fi depasita criza. Daca nici principalii economisti ai lumii nu au un raspuns la aceasta problema …nu stiu ce ar mai fi de zis…

Probabil ati vazut si voi la sfirsitul saptaminii trecute reportaje din SUA si UK in care o serie de bancheri raportau autoritatilor celor doua state cum au fost cheltuiti sute de miliarde de dolari venite ca ajutor din partea statului pentru a sprijini sistemele bancare din cele doua tari. Reprezentantii bancilor suneau ceva de genul “ne pare rau dar banii pe care iam primit de la Dvs. nu ne-au ajutat in nici un fel si mai departe nu stim ce sa facem”. Am vazut pentru prima data la televizor bancheri care plingeau spunind aceste cuvinte. Nici un plan nu functioneaza si nici o solutie nu ajuta.

Eu nu stiu mare brinza in economie dar am impresia ca se merge pe solutii gresite. Gresite nu in sensul ca ceea ce se propune nu ar fi solutii ci gresite in sensul ca nu sunt acele solutii de care ar fi nevoie. Cu alte cuvinte, economistii aplica solutii economice clasice care au fost utilizate in trecut. Insa de la John Maynard Keynes http://en.wikipedia.org/wiki/John_Maynard_Keynes lumea sa schimbat.

Acum un an, in februarie sau martie, citeam pe blogul lui Mihail Prohorov http://md-prokhorov.livejournal.com/ un articol in care oligarhul rus (economist mondial de prim rang dupa parerea mea) spunea ca in toamna anului 2008 vom avea parte de o criza economica nemai-intilnita in istorie. El vorbeste despre o cu totul alta criza decit cele obisnuite, pentru care economistii au deja raspunsuri traditionale. Prohorov spune ca elemental pe care economistii nu il iau in calcul este globalizarea. Si ca aceasta criza nu este atit o criza economica ci un colaps al sistemelor si institutiilor la nivel global. El spune ca solutia ar fi o “reinventare” a relatiilor globale la toate nivelele in care interactiunea umana, de capital si cea culturala sa fie bazata pe noi principii globale. Apropo de Prohorov si criza. Acesta si-a vindut la mijlocul anului trecut activele pe care le detinea in importante companii din Rusia unor oligarhi precum Deripaska sau Usmanov. Dupa ce si-a vindut activele, peste citeva luni, acestea s-au devalorizat cu peste  50% iar in unele cazuri cu circa 70%. Aici e vorba de pierderi de zeci si zeci de miliarde de dolari. Ieri revista ruseasca Finance a scris ca Prohorov a devenit cel mai bogat om din Rusia http://query.nytimes.com/search/opinion?query=friedman&x=0&y=0 A stiut el ce face…

Este un subiect complicat si sofisticat. Este un subiect pe care multi nu-l inteleg iar cei care il inteleg prefera sa nu vorbeasca despre el pentru ca le este frica si nu stiu cei de facut. Dar eu consider ca fiecare din noi ar trebui sa se gindeasca la aceasta criza pentru ca ne va afecta foarte curind pe fiecare si de felul cit de pregatiti vom fi va depinde cum vom iesi din aceasta criza.

Sociologul american Thomas L. Friedman  http://www.thomaslfriedman.com/ vorbeste de un rol de “Mesia” pe care SUA ar trebui sa-l aiba in aceasta problema.  Apropo, va recomand sa cititi articolele sale in New York Times http://query.nytimes.com/search/opinion?query=friedman&x=0&y=0  despre criza unde veti gasi multe raspunsuri ce tin de motivele aparitiei acestei crize. Multa lume incepe sa perceapa criza prin prisma unor viziuni apocaliptice “de sfirsit al lumii”. Trebuie insa sa ne pastram calmul pentru ca asistam la o revolutie a umanitatii asa cum o stim noi.

Problema este de fapt ca lumea sa schimbat enorm iar noi practic deloc.

Periodic voi publica articole despre criza in cadrul unui “Jurnal al crizei economice mondiale”. Consider ca este un subiect important si este necesar sa intelegem criza si sa o depasim impreuna. M-asi bucura sa aflu care este opinia voastra despre aceasta criza, cum credeti ca ar putea fi solutionata si, in general, ce parere aveti despre acest subiect.

Foto de pe http://flickr.com/photos/maxmana/2934710560/sizes/l/


Sursa
2009-02-18 09:40:56Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:19:15Săptămâna în care ACUM a predat cheile Kremlinului —» Un PUNCT din .FR
05:26:08CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:51:04Olga Roman, amica lui Filat, a fost reținută în Dubai! —» un alt blog
20:33:47CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:17:52CRUCIFIX* —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:41:24Discuție la Microfonul Liber referitor la conducerea trecută și prezentă —» Curaj.TV | Media alternativă
18:38:33Poliția din Cricova încearcă să-i cenzureze cazul —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:32Classic Beer Battered Fish and Mushy Peas —» ajna-blogging-press
11:34:19Poliția e complice cu soțul/tatăl – agresor?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:15:54Алексaндр Леонидович Чижевский - учёный, биофизик, философ, поэт, художник. —» Удивительные истории из жизни великих людей
10:27:32Vedere dinspre stînga – A fost coaliția, nu mai e coaliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:24:38Păreri —» Primul meu blog
05:36:23Solid Wood Chairs —» Andrei Fornea
04:48:54Ziua a treia de creație | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
01:52:15Kitchen Floor Ideas Pictures —» Andrei Fornea
19:15:01De la România Mare la România democratică —» Curaj.TV | Media alternativă
18:33:07Pairing Wine and Cheese: The Ultimate Guide —» ajna-blogging-press
18:27:10Doggy style —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:44:46O vinzatoare face evaziune fiscala la bauturi spirtoase si placinte —» Curaj.TV | Media alternativă
17:25:35CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:24:51CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:31:58©️ Să ai alături omul cu care îți va fi comod să vorbești despre lucrurile incomode.. —» Licurici de suflet
15:54:01Jurnal de tată: Ilinca a făcut primii pași —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
14:19:08Diaspora —» Primul meu blog
12:34:14Cât tupeu: Socialiștii românofobi cer ajutor României —» Elena Robu