Diferenţa între moldoveni şi columbieni pe Facebook

protest1Până astăzi nu m-a interesat chestia asta cu Facebook. Ştiam că e o reţea unde oamenii se întâlnesc şi discută şi… cam atât. Dar, în ultima vreme, acest nume mi-a apărut tot mai des în cale. Nu eşti pe Facebook? Ai un cont pe Facebook ? L-ai vazut pe Dorin Chirtoacă, cutare sau cutare pe Facebook? Acestea au fost cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit legate de această reţea. Mai nou, am citit şi o ştire pe UNIMEDIA, unde se vorbea despre felul în care a fost atacat pe Facebook ministrul român de externe Cristian Diaconescu. Şi mai recent, am citit chiar în Herald Tribune câteva articole tot despre… Facebook şi influenţa sa.

Aşadar, articolele respective, precum şi Facebook-mania crescândă, m-au făcut să văd ce este cu această reţea socială. Herald Tribune spune că, odată intrat în sistemul Facebook, tehnic este foarte greu să ieşi, dar, acelaşi prestigios cotidian, trecând de aceste chestiuni tehnice, menţionează într-un alt articol că puterea Facebook-ului contează. Pentru a realiza cum funcţionează această pagină web am aplicat şi eu acolo şi am înţeles mai multe.

Totul depinde de cine şi cum interpretează puterea unor reţele precum Facebook. Unii italieni, cum am mai spus, o folosesc ca să atace un ministru român, unii conaţionali, din câte am observat în scurta mea investigaţie acolo, o folosesc mai mult pentru bârfă, repet unii, iar columbienii, de exemplu, au fructificat acestă posibilitate de interacţiune pentru scopuri ceva mai nobile. Iată anume cum.

Puterea Facebook s-a văzut recent, pe 4 februarie, în cazul unui protest din Columbia, realizat împotriva FARC, care s-a dovedit a fi cel mai mare din istoria ţării. Astfel, în urma unei mobilizări organizate pe reţeaua Facebook, milioane de columbieni au reuşit să comunice şi să organizeze un marş simultan în 27 de oraşe din întreaga ţară şi 104 mari oraşe ale lumii.

Iată cum s-a întâmplat. Ideea de a protesta i-a venit, cu ceva timp în urmă, oragnizatorului Oscar Morales, care, datorită grupului Facebook - “Un milion de voci împotriva FARC” - a organizat un protest virtual cu prietenii împotriva FARC. Anume prin intermediul acestui grup, Morales a reuşit, aşa cum spune chiar el, “să creeze un efect exponenţial” şi să transpună protestul în realitate. Astfel, prin intermediul Facebook, columbienii care trăiesc în străinătate au şi aflat despre protestul în cauză. “Credeam că va fi ceva lipsit de importanţă, dar, puţin câte puţin, această acţiune s-a transformat într-o mare mobilizare”, a spus Morales.

De altfel, nu este pentru prima dată când pe Facebook se pun bazele unor asemenea acţiuni. În octombrie 2007, mii de oameni au luat cu asalt străzi întregi, din întreaga lume, condamnând Myanmarul pentru represiunea unui marş pro-democratic organizat de călugări. Ca şi în primul caz şi acest eveniment a fost organizat prin intermediul Facebook, după ce un student a creat un grup de susţinere a calugărilor.

Să nu fiu înţeleasă greşit. Nu îndemn la nici un fel de proteste în rândul conaţionalilor aflaţi pe această pagină de internet – deşi ar fi util de folosit şi în scopuri de mobilizare electorală, într-o campanie inteligentă, cum a arătat şi exemplul de mai sus. La urma toată, e treaba fiecăruia cu ce scop stă pe internet. Totuşi, după ce am schimbat câteva vorbe cu unele persoane, care “navigau” pe acolo, mi-am dat seama că între columbieni şi moldoveni este o mare diferenţă.

p.s. Întrucât înscrierea mea pe Facebook a fost realizată cu scop de investigaţie, aduc la cunoştinţă că am dezactivat contul de pe acea pagină şi vă rog să nu mă căutaţi acolo. Rămân fidelă blogului meu.


Sursa
2009-02-15 23:42:51Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

10:52:58Average Cost Of A Couch —» Andrei Fornea
10:31:57Garden Box Designs —» Andrei Fornea
10:31:31Au blocat mașina unui funcționar și au chemat poliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:58:58Discriminată la gara auto din Comrat —» Curaj.TV | Media alternativă
07:52:58Toamnă târzie* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:48:57Молодежь шагает по планете. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
07:31:33Oportunităţile UE pentru tineri din Moldova —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
02:09:57Why Canadians send me to the Russians?! —» plop andrei
22:30:08Иван Фёдорович Александровский - русский художник, фотограф, инженер и изобретатель. —» Удивительные истории из жизни великих людей
20:42:54“Crime Against Democracy”: U.S. Backed Fascist Coup in Bolivia —» ajna-blogging-press
20:35:46Poliţia sperie taximetriştii din staţie şi intersecţie —» Curaj.TV | Media alternativă
20:28:58Crater în asfalt lîngă Tîrgul de iarnă, SRI şi Casa Poporului —» Curaj.TV | Media alternativă
19:04:49Ziua Internațională a Studenților celebrată de către membrii ASCOM —» Tineretul Ortodox
13:29:40Vinerea Neagră pe shop.cartier.md. Carte la jumătate de preț —» Gheorghe Erizanu
13:19:11Două cărți pe care să le citești până la Crăciun —» Sunt MAMĂ!
08:50:40Oamenii —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
08:19:15Săptămâna în care ACUM a predat cheile Kremlinului —» Un PUNCT din .FR
07:43:41Chain Link Fence Ideas —» Andrei Fornea
07:40:02Dinette Table And Chairs —» Andrei Fornea
07:21:49Veneţia a fost inundată din nou. Monumente istorice, aflate în patrimoniul UNESCO, sunt în pericol —» Elena Robu
05:26:08CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:51:04Olga Roman, amica lui Filat, a fost reținută în Dubai! —» un alt blog
20:33:47CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:17:52CRUCIFIX* —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:41:24Discuție la Microfonul Liber referitor la conducerea trecută și prezentă —» Curaj.TV | Media alternativă