Microsoft oferă 250.000 de dolari pentru depistarea autorilor Conficker

Microsoft a anunţat că oferă o recompensă de 250.000 de dolari pentru informaţii care ar putea duce la arestarea şi condamnarea celor responsabili pentru crearea viermelui Conficker, care a infectat milioane de computere.

Microsoft a anunţat că oferă o recompensă de 250.000 de dolari pentru informaţii care ar putea duce la arestarea şi condamnarea celor responsabili pentru crearea viermelui Conficker, care a infectat milioane de computere.

Microsoft a spus că oferă această recompensă pentru că viermele reprezintă „un atac criminal” şi oferirea unei compensaţii ar trebui să grăbească demarea procedurilor legale. Rezidenţii din orice ţară pot primi acest premiu şi ar trebui să contacteze reprezentanţii autorităţilor internaţionale din ţara lor, a precizat compania.

Microsoft a mai anunţat că a încheiat un parteneriat cu mai multe companii de securitate, furniozori de nume de domenii şi alte instituţii pentru a coordona un răspuns global în privinţa viermelui, cunoscut şi sub numele de Downadup. Aici participă: Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), VeriSign, NeuStar, CNNIC, Afilias, Public Internet Registry, Global Domains International, M1D Global, AOL, Symantec, F-Secure, ISC, Georgia Tech, Shadowserver Foundation, Arbor Networks şi Support Intelligence.

Viermele, care a început să circule de anul trecut, se răspândeşte prin intermediul unei breşe din sistemele Windows, exploatând o vulnerabilitate pentru care Microsoft a elaborat un remediu în octombrie.

Se mai răspândeşte şi prin intermediul dispozitivelor USB şi prin partajarea în reţea, ghicind parolele şi numele de utilizatori, ceea ce „face să se răspândească precum focul aţâţat de vânt”, a scris pe blog-ul companiei Jose Nazario, Manager of Security Research la Arbor Networks.

Membrii coaliţiei au încercat contracareze eforturile Conficker prin preînregistrări şi închiderea domeniilor utilizate de vierme pentru distribuirea actualizărilor.

„Viermele încearcă să se actualizeze singur folosind o listă lungă de nume de domenii generate aproape la întâmplare, pentru contact prin intermediul HTTP şi preluarea codului nou”, a scris Nazario. „Algoritmul pentru această schemă de generare de domenii a fost descifrat (de către F-Secure şi alţii) şi a fost folosit pentru a obţine numele de domenii cu scopul preînregistrării, în ideea de a prevei atacatorii să folosească funcţia de actualizare. Acest lucru a fost facilitat de către ICANN, operatorii TLD (top-level domain) şi alte companii care se ocupă de înregistrări şi care lucrează împreună cu Microsoft şi alte companii pentru a identifica numele şi a le înregistra pe cele de care este nevoie. Înregistrările pot fi apoi folosite pentru a descoperi cine controlează gazdele infectate de Conficker”.

În ultimele cinci zile, Symantec a observat o medie de 453.436 de adrese IP infectate pe zi cu W32.Downadup.A şi 1,7 milioane de adrese infectate zilnic cu W32.Downadup.B, a precizat compania pe un blog.

„W32.Downadup este primul vierme care vizează o vulnerabilitate dintr-un serviciu de la distanţă, după W32.Sasser, în 2004, iar acest lucru a demonstrat faptul că internetul reprezintă încă un teren fertil pentru viermi”, a anunţat Symantec.

Sistemele infectate, despre care se crede că ar fi aproximativ 12 milioane, potrivit unei estimări făcute de Arbor Networks, ar putea fi folosite pentru lansarea de atacuri de tip denial-of-service pe site-uri sau a unui vierme, potrivit Symantec.

sursa: CNET News prin chip.ro

Sursa
2009-02-15 12:17:26Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:10:16The 10 Health Benefits of Wine Will Inspire You to Pour a Hearty Glass Tonight —» ajna-blogging-press
14:17:23Adevărul. Puncte de sprijin și influența Internetului. —» … mai mult emoţii, decît cuvinte.
12:46:23Gheorghe Balan și-a dat demisia de la șefia Inspectoratului General de Poliție —» Elena Robu
12:10:14Poliţia filmează şi ofensează la poarta pieţei —» Curaj.TV | Media alternativă
11:59:12Visătoarea cu ochii de culoarea cerului... —» BiblioCity
11:57:30Dialog în miez de toamnă cu Doina Postolachi —» BiblioCity
11:41:42Large Bedroom Mirror —» Andrei Fornea
11:28:18Exportul Vinului Moldovei înregistrează cel mai înalt nivel nivel din ultimii 5 ani —» Elena Robu
11:05:14Stema și Drapelul municipiului Ungheni —» Blogul lui Marin Bodrug
10:52:58Average Cost Of A Couch —» Andrei Fornea
10:31:57Garden Box Designs —» Andrei Fornea
10:31:31Au blocat mașina unui funcționar și au chemat poliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:58:58Discriminată la gara auto din Comrat —» Curaj.TV | Media alternativă
07:52:58Toamnă târzie* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:48:57Молодежь шагает по планете. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
07:31:33Oportunităţile UE pentru tineri din Moldova —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
02:09:57Why Canadians send me to the Russians?! —» plop andrei
22:30:08Иван Фёдорович Александровский - русский художник, фотограф, инженер и изобретатель. —» Удивительные истории из жизни великих людей
20:42:54“Crime Against Democracy”: U.S. Backed Fascist Coup in Bolivia —» ajna-blogging-press
20:35:46Poliţia sperie taximetriştii din staţie şi intersecţie —» Curaj.TV | Media alternativă
20:28:58Crater în asfalt lîngă Tîrgul de iarnă, SRI şi Casa Poporului —» Curaj.TV | Media alternativă
19:04:49Ziua Internațională a Studenților celebrată de către membrii ASCOM —» Tineretul Ortodox
13:29:40Vinerea Neagră pe shop.cartier.md. Carte la jumătate de preț —» Gheorghe Erizanu
13:19:11Două cărți pe care să le citești până la Crăciun —» Sunt MAMĂ!
08:50:40Oamenii —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder