Republica Moldova in criza economica

Un editorial excelent scris de Vlad Bercu. Republica Moldova si criza. Exista criza in Republica Moldova? Autoritatile dau din colt in colt si spun ca nu. Vlad Bercu ne prezinta doar niste crampei din catastrofa economica ce ne paste.

 

Statisticile oficiale şi estimările neoficiale nu pot fi puse la îndoială: tot mai multe sectoare sunt afectate. Mai întâi au pornit într-o scădere bruscă remitenţele, apoi exporturile şi importurile, investiţiile, după care au urmat industria textilă, construcţiile, piaţa automobilelor noi, activitatea de leasing.

 

A intrat în recesiune industria, ritmul de creştere a căreia a coborât la minus 3-5% spre sfârşit de an. Ministerul Finanţelor a anunţat pentru luna ianuarie o creştere de numai 0,1 la sută „faţă de suma preconizată” a veniturilor la bugetul de stat. Banca Naţională a intervenit, în prima lună a anului, cu vânzări pe piaţa valutară de 88,65 milioane de dolari SUA. Este cea mai mare intervenţie de acest fel a băncii după criza financiară regională din 1998.

 

Valoarea lucrărilor în antrepriză a înregistrat o reducere de 8,9 la sută, în anul 2008, după o creştere în medie de 20 la sută în ultimii ani. Ritmul de creştere a investiţiilor în capital fix au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii opt an, pe fondul efectelor crizei financiare internaţionale. Cea mai pronunţată reducere a activităţii investiţionale s-a produs, în a doua jumătate a anului, pe segmentele investiţii pe forme de proprietate privată şi, respectiv, străină. Astfel, dacă după prima jumătate de an, potrivit statisticilor oficiale, firmele private înregistrau o creştere de 15,8%, iar cele cu capital străin - de 47,3%, apoi la finele anului 2008 sectorul privat a cedat până la un minus de 2,2% , iar întreprinderile cu capital străin au avut o creştere de 6,4 la sută. În ultimele trei luni ale anului trecut în declin s-a aflat şi industria, care resimte efectele recesiunii pieţelor de destinaţie a produselor moldoveneşti. Şi autorităţile au fost nevoite să recunoască acest lucru, ezitând să facă prognoze privind evoluţiile din primul trimestru al acestui an.

 

Să ne mai facem că plouă, când de fapt ninge? Zilnic aproape ni se spune că Moldova este o „oază de stabilitate”. Sistemul bancar poate că se simte bine, în alte domenii statisticile arată o situaţie mai puţin optimistă. Este cert că factorii ce provoacă această criză vin din exterior, nu din interior. Însă, ca şi în cazul crizei din 1998, pe care am importat-o, criza din acest an va developa multe boli interne ascunse. Se afirmă, bunăoară, că a fost afectat leasingul. Putea fi altfel în condiţiile în care în 2007 aproximativ 75% din afacere era construită pe procurarea de automobile noi? Prăbuşirea pieţei de automobile trage după sine şi pe acei care s-au ţinut pe ea. Şi acesta nu este unicul exemplu. Criza, în fine, va impune o refacere a afacerilor. O aşezare a acestora pe un alt nivel de competitivitate, calitate şi eficienţă. Întrebarea care se impune este dacă oficialii, care evită dezbaterile pe tema efectelor crizei, au cu adevărat un plan anticriză. Ceea ce se declară de la înalte tribune par a fi doar nişte intenţii, care încă nu au îmbrăcat haina unui angajament naţional. Nu ştim cât va dura criza, dar pare a fi cert faptul că este nevoie de o nouă abordare, vechile mecanisme de reacţie nu mai sunt valabile, iar intenţia fără acţiuni adecvate nu mai contează.

Sursa: http://www.businessexpert.md/

 

ps: Eu as mai adauga un singur lucru la ce spune Vlad Bercu, anume faptul ca lovitura cea mare se va simti atunci cand banii trimisi in Moldova de cei care lucreaza in Spania, Italia, Portugalia, Rusia vor fi tot mai putini. Nu este un secret faptul ca economia Moldovei s-a tinut mai mult pe consum, iar de consumat s-au consumat produse aduse din afara platite cu bani veniti tot din afara. Sa ne pazeasca Dumnezeu de momentul in care moldovenii nu vor mai avea euro, dolari, ruble de schimbat.


Sursa
2009-02-15 11:48:02Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

10:27:02YouTube Said to Be Fined Up to $200 Million for Children’s Privacy Violations —» Informaţii pentru studenţi !
07:50:59Interviu cu reporterul Valentin "La scandal…cu BORODACHI" de la Curaj.TV —» Curaj.TV | Media alternativă
07:37:58Spune ca a vazut fratele minor batut de mama, alergind descult spre nicaeri —» Curaj.TV | Media alternativă
07:29:08Ora de Coding la Biblioteca Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” —» BiblioCity
04:21:07The Decade Tech Lost Its Way —» Informaţii pentru studenţi !
04:03:48King Iron Headboard —» Andrei Fornea
02:20:13The Decade Tech Lost Its Way —» plop andrei
00:21:052020 Campaigns Throw Their Hands Up on Disinformation —» plop andrei
22:18:02The SoftBank Effect: How $100 Billion Left Workers in a Hole —» Informaţii pentru studenţi !
21:44:39Suntem Mari deja sau cum am mers la oliță —» A little web world
21:18:30Despre atașamentul parental —» A little web world
20:25:37Indiferența distruge proiecte —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
18:59:10©️ Prizonier —» Licurici de suflet
18:51:23Circ cu clovni agresivi și poliție incompetentă la Sîngerei —» Curaj.TV | Media alternativă
17:54:35©️ Întotdeauna vom găsi timp pentru ceea ce contează cu adevărat.. —» Licurici de suflet
17:11:285 noutăți care mi-au plăcut în noul meniu de la Marty Restaurants —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
17:05:44Recipes: delicious recipes and food inspiration -Wine and Cheese Bread —» ajna-blogging-press
16:20:17Coadă umilitoare în frig la Primăria Buzău —» Curaj.TV | Media alternativă
15:49:38sous le voile —» turn up the silence
10:37:17SĂLCIILE BOCITOARE... —» Leo Butnaru
10:19:07The Art of Doublespeak: Bellingcat and Mind Control —» ajna-blogging-press
10:15:55Agresaţi la biserica ilegală de la Grădiniţa 150 —» Curaj.TV | Media alternativă
09:48:19Şantierul de pe strada Bălţi continuă încălcările —» Curaj.TV | Media alternativă
08:58:11Target Kitchen Set —» Andrei Fornea
07:00:43Patio Door Blackout Curtains —» Andrei Fornea