Marele Maestru Internaţional Viorel Bologan în vizită la Liceul din Ruseştii Noi

Azi, 13 februarie, liderul şahului din Republica Moldova Viorel Bologan a efectuat o vizită la Liceul teoretic din comuna Ruseştii Noi, Ialoveni, o localitate rurală pitorească, în care locuiesc oameni sinceri şi oneşti, ospitalieri şi virtuoşi. De remarcat că Liceul respectiv a fost inclus în anul 2007 în Proiectul naţional magistral „Şahul la sate”, elaborat şi implementat de Viorel Bologan. Cel mai valoros şahist moldovean a asistat la o lecţie deschisă la elevii din clasa a doua. Profesorul de şah Anatol Ghindă, pedagog prin vocaţie, cu experienţă în domeniu, a ţinut o minunată lecţie de şah, inimă şi cuget. Anatol Ghindă e compozitor de şah şi este discipolul lui Albert Ivanov, Patriarhul compoziţiei naţionale de şah. Domnia sa cultivă la micuţii din clasele primare dragostea şi pasiunea pentru „sportul minţii”. A. Ghindă a prezentat copiilor cartea de şah a lui Viorel Bologan „Trepte” (varianta în limba română), care a apărut, recent, la Chişinău, la tipografia „Metrompaş”. Elevii au fost foarte activi, avizi de cunoştinţe. Anatol Ghindă a invitat mulţi copii la tabla demonstrativă, a pus probleme şi situaţii de problemă.
La finele lecţiei, Viorel Bologan a avut o discuţie sinceră cu elevii, care îl ţin bine minte încă din anul 2007, când el a vizitat, pentru prima dată, Liceul din Ruseştii Noi. Copiii i-au adresat întrebări interesante. Viorel Bologan a adus elevilor dulciuri şi i-a lăudat, întrucât sunt ageri, isteţi şi ingenioşi. De fapt, a fost un dialog viu, constructiv şi eficient. Marele maestru şi doctorul în ştiinţe pedagogice Viorel Bologan le-a demonstrat elevilor, la tabla demonstrativă, câteva combinaţii spectaculoase. El a spus că Proiectul „Şahul la sate”, neapărat, va avea continuitate şi nu este exclus ca şahul să fie inclus în curricum-ul şcolar drept disciplină general – obligatorie. Viorel le-a relatat copiilor întâmplări interesante din viaţa de şahist, despre copiii din Islanda şi Insula Corsica, care, de asemenea, studiază cu mult nesaţ şahul. Apoi, le-a povestit elevilor despre celebrul şahist Capablanca, care la vârsta de 4 ani a învăţat, de sine stătător, să joace şah şi a devenit idolul milioanelor de copii pasionaţi de arta inepuizabilă a zeiţei Caissa.
La întâlnire a fost prezent şi Primarul de Ruseştii Noi, Tudor Meşina, un bun manager şi gospodar. Domnia sa a relatat: „Domnule Bologan, sunt onorat de prezenţa dvs, aici, la Liceul din Ruseştii Noi. Această vizită ne face prestigiu. Sunt foarte fericit că doi dintre elevii noştri, Tudor Trohin şi Andrei Breahnă, au câştigat primul turneu republican final din cadrul Proiectului „Şahul la sate”. Eu, personal, îl voi susţine pe Anatol Ghindă, care e un profesionist în domeniu. Primăria, de altfel, şi-a asumat anumite obligaţii. Anul trecut, bunăoară, am organizat în sat un turneu la şah şi jocul de dame. Sper ca cineva dintre discipolii domnului Ghindă să devină un Mare Campion la şah”.
La încheiere, Viorel Bologan a spus: „Mă bucur că elevii sunt captivaţi de şah. „Sportul minţii” nu e doar distracţie. Şahul dezvoltă fantezia şi gustul artistic. Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru faptul că aţi susţinut iniţiativa mea nobilă, căci şahul, cu adevărat, face cinste spiritului omenesc”.
Viorel Bologan, de asemenea, a ţinut să mulţumească echipei de reporteri şi cameramani de la Canalul de televiziune NIT şi, în special, neobositei Neli Ioncu, care au pregătit un amplu reportaj despre tinerii şahişti de la Liceul din Ruseştii Noi.
Viorel CIOBANU


Sursa
2009-02-13 15:37:57Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

10:27:02YouTube Said to Be Fined Up to $200 Million for Children’s Privacy Violations —» Informaţii pentru studenţi !
07:50:59Interviu cu reporterul Valentin "La scandal…cu BORODACHI" de la Curaj.TV —» Curaj.TV | Media alternativă
07:37:58Spune ca a vazut fratele minor batut de mama, alergind descult spre nicaeri —» Curaj.TV | Media alternativă
07:29:08Ora de Coding la Biblioteca Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” —» BiblioCity
04:21:07The Decade Tech Lost Its Way —» Informaţii pentru studenţi !
04:03:48King Iron Headboard —» Andrei Fornea
02:20:13The Decade Tech Lost Its Way —» plop andrei
00:21:052020 Campaigns Throw Their Hands Up on Disinformation —» plop andrei
22:18:02The SoftBank Effect: How $100 Billion Left Workers in a Hole —» Informaţii pentru studenţi !
21:44:39Suntem Mari deja sau cum am mers la oliță —» A little web world
21:18:30Despre atașamentul parental —» A little web world
20:25:37Indiferența distruge proiecte —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
18:59:10©️ Prizonier —» Licurici de suflet
18:51:23Circ cu clovni agresivi și poliție incompetentă la Sîngerei —» Curaj.TV | Media alternativă
17:54:35©️ Întotdeauna vom găsi timp pentru ceea ce contează cu adevărat.. —» Licurici de suflet
17:11:285 noutăți care mi-au plăcut în noul meniu de la Marty Restaurants —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
17:05:44Recipes: delicious recipes and food inspiration -Wine and Cheese Bread —» ajna-blogging-press
16:20:17Coadă umilitoare în frig la Primăria Buzău —» Curaj.TV | Media alternativă
15:49:38sous le voile —» turn up the silence
10:37:17SĂLCIILE BOCITOARE... —» Leo Butnaru
10:19:07The Art of Doublespeak: Bellingcat and Mind Control —» ajna-blogging-press
10:15:55Agresaţi la biserica ilegală de la Grădiniţa 150 —» Curaj.TV | Media alternativă
09:48:19Şantierul de pe strada Bălţi continuă încălcările —» Curaj.TV | Media alternativă
08:58:11Target Kitchen Set —» Andrei Fornea
07:00:43Patio Door Blackout Curtains —» Andrei Fornea