Alexandru Tănase: „În spatele oricărei cariere de succes stă multă muncă”


Absolvent al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a ajuns unul dintre cei mai cotați avocați de la Chișinău. Este în același timp și prim-vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova. Sâmbătă, 31 ianuarie, a fost invitatul academiei succesului.

Unde și când ați absolvit universitatea?

Alexandru Tănase: Am absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în 1994. A fost prima promoție de studenți basarabeni care și-a terminat studiile în România. Sincer să fiu, cred că asta a fost marea șansă a vieții mele, deoarece cartea pe care am făcut-o acolo mă ajută până în ziua de astăzi. Am avut parte de profesori absolut excepționali. Sistemul de învățământ românesc îl consider mai potrivit și mai eficient decât cel pe care îl avem noi. Facultatea de Drept din Iași este din punctul meu de vedere una dintre cele mai bune din România.

Domnule Tănase, ați fost invitat aici pentru că sunteți considerat un om de succes. Cum ați ajuns un avocat cunoscut?

Alexandru Tănase: În spatele oricărei cariere de succes este foartă multă muncă. Sigur că trebuie să faci carte la momentul potrivit. Pe parcursul anilor am ajuns încă odată să mă conving că teoria pe care ne-o dau profesorii la facultăți este absolut necesară. Mai apoi o poți dezvolta și o poți pune la baza unei evoluții profesionale și intelectuale. O calitate foarte importantă pentru un om care are o carieră reușită este și cea de a face pași neordinari. Dacă mergi pe o cale bătătorită știi exact unde vei ajunge, dar cu certitudine nu ai șansa să faci mai mult decât ai fi putut face.

Care ar fi secretele unui jurist de succes?

Alexandru Tănase: Cartea, fraților. Cartea este cel mai bun prieten al juristului. Sursele de informație pe care le aveți acum dumneavoastră la dispoziție sânt de sute de ori mai mari decât cele pe care le-am avut noi la timpul nostru. Eram forțați să stăm la bibliotecă, dar dumneavoastră aveți posibilitatea, stând acasă, la o ceașcă de cafea, să citiți articole și să faceți cunoștință cu lumea pe internet.

Ați avut și eșecuri profesionale?

Alexandru Tănase: Depinde ce numim eșecuri. Dacă ne referim la dosare pierdute, da. Pierderea unui dosar însă nu este eșec. Dacă toți avocații ar câștiga, atunci cine ar pierde? E imposibil. Depinde însă cum pierzi și care sunt consecințele unei eventuale înfrângeri, dar pierderea unui dosar este pierderea unei lupte și nu înseamnă neapărat și pierderea unui război. Important e să știm un lucru: orice nu te doboară te face mai tare, așa că după orice cădere, neapărat urmează și o avansare.

Ce v-a făcut pe dumneavoastră, un avocat cu notorietate, să vă implicați în politică?

Alexandru Tănase: Întrebarea asta am auzit-o de multe ori. Nu cred că am avut scopul de a face politică. Eu am încercat să fac o carieră bună de avocat, am încercat să-mi fac bine meseria. Până la urmă, evenimentele au deschis această oportunitate, de a începe o carieră politică. Nu a fost o decizie simplă, dar cred că am luat o decizie corectă. Toți știu care este echipa noastră, toți colegii noștri au facultăți, știu să vorbească și au în spate cariere sau proiecte de succes. Nu avem printre noi persoane care nu ar fi realizat nimic, indiferent cu ce s-ar fi ocupat. Asta m-a încurajat să vin în viața publică. Pot să vă spun încă altceva. Nu este un secret. Eu nu mă văd în viața publică pentru tot restul vieții. Probabil o să-mi dedic ceva timp acestui proiect politic, după care o să revin la avocatură, mie îmi place foarte mult ceea ce fac și mie-mi reușește, deci mă simt confortabil în poziția asta.

Cum ar trebui să fie un politician: din popor sau pentru popor?

Alexandru Tănase: Orice om care intră în viața publică nu trebuie să uite că el e responsabil față de cei care l-au votat și să nu uite niciodată experiența Partidului Democrat Agrar, care a venit cu majoritate constituțională în Parlament în 1994, iar în 1998 nu a trecut pragul electoral. Dacă nu e responsabilitate, atunci sunt sancțiuni, iar sancțiunea cea mai dură pentru un politician este atunci când mergi la votare și nu te votează nimeni.

Care credeți că ar fi cea mai mare problemă a tineretului de azi?

Alexandru Tănase: Cred că cea mai mare problemă cu care se confruntă tineretul azi este lipsa de oportunități. Tinerii nu au nevoie să le dai case, trebuie să le deschizi portița și posibilitatea ca ei să se realizeze. În timpul guvernului Sturza era o deschidere. Miniștrii în mare parte erau figuri politice, care încurajau funcționarii să vină cu idei noi. Acum lucrurile stau altfel. Acum miniștrii nu sânt figuri politice, sânt simpli administratori ai acestor guverne, nu iau nicio decizie, iar inițiativa este sancționată. Șefii, de regulă, sânt oameni limitați, nu o să îmi arătați mie un membru al guvernului care are un IQ mai mare decât numărul la pantofi. Nu trebuie să cumpărăm fiecăruia pește, dar trebuie să îi dăm o undiță și să îl învățăm cum să pescuiască. Și dacă guvernul va tolera și va încuraja acțiunile acestea, noi nu vom pleca din țară.

Interviu realizat de audienții Academiei Succesului


Sursa
2009-02-10 00:04:20Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:57:48Alina Șerban a țipat la avanpremiera filmului ei de debut —» Curaj.TV | Media alternativă
15:29:40Imposibila coaliție. Uroborus, noua eră —» Gheorghe Erizanu
15:03:57Felicitări echipei de robotică! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:54:02Pentru un mediu mai curat… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:51:04Curtea Internațională de Justiție și-a recunoscut competența de a examina cererea Ucrainei împotriva Rusiei —» ACUM ÎN UCRAINA
14:45:00Călătorie în lumea științei —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:12:34După vot —» Primul meu blog
12:57:24O nouă gafă a Maiei de dragul ambasadorilor… —» un alt blog
12:20:11Petre Crăciun – un scriitor de poveste —» BiblioCity
11:44:53Natura spirituală şi umană, separate şi distincte —» adevaruri biblice
11:17:56Aventură spațială la Disneyland(vlog) —» Cojocari Vitalie
11:17:28Liftmaster Garage —» Andrei Fornea
11:08:45Red And Black Throw Pillows —» Andrei Fornea
11:02:53Închisorile sunt business, spălare de bani, lichidare a disidenților —» Curaj.TV | Media alternativă
10:41:17Rectangular Light Fixtures For Dining Rooms —» Andrei Fornea
10:09:48Impresii despre piesa „Tequila Boom” după Neil Simon, jucată de actorii Teatrului „Luceafărul” —» Blogul lui Marin Bodrug
09:34:20Săptămâna în care a fost dat şi Chişinăul —» Un PUNCT din .FR
09:30:00O istorie reală în timp și spațiu – 55 de ani pentru comunitate —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:28:32Omul de Cultură Iurie Colesnic – intervievatul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” în „iureşul” Horei Ştiinţei —» BiblioCity
08:51:393 concluzii amuzante după primul tur de alegeri prezidențiale 2019 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
08:49:56Ziua taților la grădinița fetelor —» un alt blog
07:54:05Cartier de colecție nr. 24. În curând —» Vitalie Coroban
06:10:21Могут ли креационисты быть „настоящими” учеными? Др. Джейсон Лисли —» Curbet Alexandru
04:00:36Călător prin lume —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
22:14:47Crearea plantelor pe pământ în ziua a treia | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină