Dada - Manifest inaugural (de Hugo Ball)


Dada este o nouă direcţie artistică. Acest lucru poate fi recunoscut prin aceea că până acum nimeni nu a ştiut nimic, iar mâine întregul Zürich va vorbi despre asta. Dada provine din dicţionar. E îngrozitor de simplu. În franceză înseamnă căluţ de lemn. În germană: cu bine, daţi-vă jos vă rog din spinarea mea, la revedere pe altă dată! În română: ‘Da într-adevăr, aveţi dreptate, aşa este. Da, într-adevăr. Sunt de acord.’ Şi aşa mai departe.

Un cuvânt internaţional. Doar un cuvânt, iar cuvântul ca mişcare. E pur şi simplu groaznic. Dacă facem din asta o direcţie artistică, ar însemna că vrem să evităm complicaţiile. Psihologie Dada, literatură Dada, burghezie Dada şi voi, stimaţi poeţi care aţi stihuit mereu prin cuvinte, dar nicicând nu aţi stihuit cuvântul însuşi. Război mondial Dada fără de sfârşit, revoluţie Dada fără început. Dada voi prieteni şi pretinşi poeţi, cei mai de preţ evanghelişti. Dada Tzara, Dada Hülsenbeck, Dada m’dada, Dada mhm’ dada, Dada Hue, Dada Tza.

Cum poţi dobândi fericirea veşnică? Spunând Dada. Cum poţi deveni celebru? Spunând Dada. Cu un gest nobil şi cu o ţinută impecabilă. Până la nebunie, până la inconştienţă. Cum putem scăpa de tot ce este lunecos şi gazetăresc, tot ce e drăguţ şi cuminte, tot ce a fost moralizat, animalizat, cosmetizat? Spunând Dada. Dada este sufletul lumii, Dada este poanta, Dada este cel mai bun săpun din lapte de crin. Dada domnul Rubiner, Dada domnul Korrodi, Dada domnul Anastasius Lilienstein. În germană asta ar veni cam aşa: ospitalitatea Elveţiei este de apreciat înainte de orice, iar în materie de estetică trebuie să respectăm norma.

Citesc versuri care nu îşi propun nici mai mult nici mai puţin decât să renunţe la limbă. Dada Johann Fuchsgang Goethe. Dada Stendhal. Dada Buddha, Dalai Lama, Dada m’dada, Dada m’dada, Dada mhm’ dada. E vorba de conexiune, şi de faptul că aceasta trebuie întreruptă în prealabil. Nu vreau cuvinte inventate de alţii. Toate cuvintele au fost inventate de alţii. Vreau propria mea nebunie, cu vocale şi consoane corespunzătoare ei. Dacă elanul pe care ţi-l iei are zece coţi, vreau şi cuvinte care să aibă zece coţi. Cuvintele domului Schulze nu au decât doi centimetri şi jumătate.

Astfel se poate observa corect cum se naşte limba articulată. Las pur şi simplu sunetele să cadă. Apar cuvinte, umeri de cuvinte; picioare, braţe, mâini de cuvinte. Ay, oi, u. Nu trebuie să permiţi prea multor cuvinte să apară. Un vers este ocazia de a ieşi la liman pe cât se poate fără cuvinte şi limbă. Această limbă blestemată de care se ţine jegul ca de mâinile unui agent de bursă care a pus mâna pe bani. Vreau să am cuvântul, unde sfârşeşte şi unde începe el. Fiecare lucru are cuvântul lui; iată că şi cuvântul a devenit un lucru. De ce nu se poate numi copacul plupluş, şi pluplubaş dacă a plouat? Şi de ce trebuie să se numească neapărat în vreun fel? Chiar trebuie să ne băgăm meliţa în toate? Cuvântul, cuvântul, durerea din chiar acest loc, cuvântul, domnii mei, este o chestiune publică de maximă importanţă.

Cabaretul Voltaire, Zürich, 14 iulie 1916


Sursa
2009-02-11 01:02:58Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:42:54“Crime Against Democracy”: U.S. Backed Fascist Coup in Bolivia —» ajna-blogging-press
20:35:46Poliţia sperie taximetriştii din staţie şi intersecţie —» Curaj.TV | Media alternativă
20:28:58Crater în asfalt lîngă Tîrgul de iarnă, SRI şi Casa Poporului —» Curaj.TV | Media alternativă
19:04:49Ziua Internațională a Studenților celebrată de către membrii ASCOM —» Tineretul Ortodox
13:29:40Vinerea Neagră pe shop.cartier.md. Carte la jumătate de preț —» Gheorghe Erizanu
13:19:11Două cărți pe care să le citești până la Crăciun —» Sunt MAMĂ!
08:50:40Oamenii —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
08:19:15Săptămâna în care ACUM a predat cheile Kremlinului —» Un PUNCT din .FR
07:43:41Chain Link Fence Ideas —» Andrei Fornea
07:40:02Dinette Table And Chairs —» Andrei Fornea
07:21:49Veneţia a fost inundată din nou. Monumente istorice, aflate în patrimoniul UNESCO, sunt în pericol —» Elena Robu
05:26:08CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:51:04Olga Roman, amica lui Filat, a fost reținută în Dubai! —» un alt blog
20:33:47CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:17:52CRUCIFIX* —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:41:24Discuție la Microfonul Liber referitor la conducerea trecută și prezentă —» Curaj.TV | Media alternativă
18:38:33Poliția din Cricova încearcă să-i cenzureze cazul —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:32Classic Beer Battered Fish and Mushy Peas —» ajna-blogging-press
11:34:19Poliția e complice cu soțul/tatăl – agresor?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:15:54Алексaндр Леонидович Чижевский - учёный, биофизик, философ, поэт, художник. —» Удивительные истории из жизни великих людей
10:27:32Vedere dinspre stînga – A fost coaliția, nu mai e coaliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:24:38Păreri —» Primul meu blog
05:36:23Solid Wood Chairs —» Andrei Fornea
04:48:54Ziua a treia de creație | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
01:52:15Kitchen Floor Ideas Pictures —» Andrei Fornea