Străzile capitalei, împânzite de gherete amplasate ilegal


Administraţia municipiului Chişinău s-a obişnuit, se pare, să facă abstracţie de problemele locuitorilor capitalei, dar şi de hotărârile aprobate de Consiliul Municipal Chişinău (CMC). Deimag0741şi, în mod normal, funcţionarii administraţiei municipale ar trebui să soluţioneze problemele chişinăuienilor, respectând legislaţia în vigoare, aceştia dau dovadă de incompetenţă şi de neprofesionalism.

 

     Astfel, recent, consilierii fracţiunii Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) din cadrul CMC au acuzat municipalitatea că a facilitat amplasarea ilegală a peste 300 de gherete pe străzile municipiului Chişinău.

    Consilierul creştin-democrat Alexandru Corduneanu susţine că numai pe parcursul ultimului an pe străzile principale ale oraşului au fost amplasate ilegal peste 300 de gherete, majoritatea dintre acestea comercializând articole de tutungerie. „Aceste încălcări au loc în pofida faptului că pe data de 6 iulie a anului 2006 CMC a aprobat o hotărâre prin care este interzisă amplasarea gheretelor noi pe străzile principale din sectoare şi în centrul istoric al capitalei”, susţine Corduneanu.

    Consilierii creştin-democraţi sunt de părere că autorizaţiile pentru instalarea gheretelor au fost semnate de către Mihai Furtună şi pretorii din sectoarele respective. „Din investigaţiile noastre am aflat că aceste documente sunt emise proprietarilor contra unor sume de 750 de euro, iar cele pentru gheretele ce comercializează articole de tutungerie - 1500 de euro”, a declarat consilierul Alexandru Corduneanu.

Noua-veche administraţie a municipiului Chişinău trece cu vederea o serie de ilegalităţi ce au loc de mai mulţi ani în capitală

    Strada Petru Zadnipru, din sectorul Ciocana al capitalei, este un exemplu elocvent al nerespectării hotărârii votate de către CMC, prin care este interzisă amplasarea gheretelor noi pe străzile principale din sectoare şi în centrul capitalei. Strada respectivă s-a transformat, în ultimii ani, într-o „caravană” de gherete, care, pe lângă faptul că strică aspectul oraşului, le mai creează şi incomodităţi locuitorilor.

    Iurie Botnarenco, locuitor al unui bloc de pe strada Petru Zadnipru, s-a arătat indignat că autorităţile municipale, în special Pretura sectorului Ciocana, nu întreprind măsuri pentru a stopa instalarea gheretelor în stradă. „În apropierea blocului în care locuiesc era, cu vreo trei ani în urmă, doar un singur chioşc, după care, de-a lungul ultimilor doi ani, au apărut, ca ciupercile după ploaie, altele patru. De asemenea, pe partea cealaltă a străzii sunt mai multe gherete care, după ce timp de mai mulţi ani în aceastea erau comercializate produse alimentare, acum nu mai funcţionează, fiind lăsate în paragină. Totodată, unele chioşcuri, odată instalate aşa şi nu au mai funcţionat niciodată”, a declarat Iurie Botnarenco.

    În acelaşi timp, unii locuitori, care au decis să-şi păstreze anonimatul, nu par a fi deranjaţi de gheretele din faţa blocurilor de locuit. Potrivit lor, deşi prin amplasarea lor se încălcă legea, dar şi se deteriorează aspectul străzilor, acestea mai sunt şi utile. „Suntem conştienţi că nu prea arată bine strada şi că se încalcă legea, însă pentru foarte mulţi dintre noi acestea sunt utile. În unele chioşcuri se comercializează articole de uz casnic, în altele produse alimentare. În aceste condiţii nu mai suntem nevoiţi să mergem la piaţă sau la supermarket”, a conchis unul dintre locuitorii unui bloc de pe strada Petru Zadnipru.

    Deşi părerile locuitorilor sunt împărţite, administraţia capitalei ar trebui, în orice caz, să intervină şi să le ofere chişinăuienilor un mod corect de abordare şi soluţionare a problemelor.

Posted in Social   Tagged: Gherete, Primăria Chişinău   

Sursa
2009-02-03 15:59:41Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

10:33:11Анонс: ДДТ выступит в Кишиневе с концертной программой "История звука" —» Заметки Начинающего Журналиста
09:38:31"Clacă Verde" в Ботаническом саду. Жителей города приглашают принять участие в улучшении сада —» Заметки Начинающего Журналиста
08:56:25Chocolate Brown Sofa —» Andrei Fornea
02:28:46Shooting Bench Plans —» Andrei Fornea
23:00:09Primii pași ai familiei mele spre o viață ecologică —» Sunt MAMĂ!
22:09:00Sunt mândru de ECHIPA MEA!!! —» Sandu GRECU
21:41:20De ce stă doamna Dăncilă prost… —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
21:17:24Când e timpul să facem prima greșeală? —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
20:51:45O singură femeie pe gardul desenat cultural din sectorul 4 —» Curaj.TV | Media alternativă
20:23:42Despre exil şi comunism, film şi lansare de carte —» Curaj.TV | Media alternativă
20:10:11Sînt convins că noi le vom reuși pe toate —» Igor Dodon
19:46:13métempirique —» turn up the silence
19:10:10Новая волна массовых протестов в Грузии: Митингующие требуют избирательной реформы —» Заметки Начинающего Журналиста
19:07:37Republica Moldova s-a calificat la Cupa ATP —» Igor Dodon
18:07:24Pe genunchi 😅 —» Primul meu blog
17:56:18Arta de a cuceri lumea a sopranei Olga Busuioc —» Corina Cojocaru
17:25:24TOP 10 IDIOȚI UTILI. Iată cine a aruncat Republica Moldova înapoi în brațele rușilor —» Nicolae Federiuc
17:06:37Lecția Sandu —» Gheorghe Erizanu
15:46:18Faith, Worship, Serving, and Spiritual Gifts —» Erik and Elena Brewer's Weblog
15:45:17Noutăți Cartier pentru Gaudeamus 2019 —» Gheorghe Erizanu
14:50:09The Twilight of Liberty: The State Destroys Alternative Media —» ajna-blogging-press
12:33:58Pull Out Bed Couch —» Andrei Fornea
11:28:26Moldova are un nou Guvern, învestit cu votul PSRM – PD —» Elena Robu
11:14:40Living Room Mats —» Andrei Fornea
11:14:37Înapoi în deșertul din Iordania —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder