(FOTO explicativă) România a câștigat!

Presa română anunță la unison că România a câștigat la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga (CIJ). Este vorba de dreptul de exploatare a aproximativ 80% din zona pe care a disputat-o cu Ucraina.

Decizia a fost adoptată în unanimitate de cei 15 judecători ai Curţii.

“În această zonă sunt estimate a fi aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaz şi 12 milioane de tone de petrol”, a explicat reprezentatul României la CIJ, Bogdan Aurescu pentru presa română și internațională. Acesta a apreciat că soluţia CIJ este “un succes al aplicării dreptului internaţional, iar caracterul corect şi echitabil al acesteia nu poate fi pus sub semnul întrebării”.

Aflat în Ungaria, președintele român Traian Băsescu și-a manifestatat, cum câteva minute, bucuria și a declarat că este “un mare succes al Ministerului de Externe al României”

decizia-finala

Citiți mai jos comunicatul MAE al României pe această temă de astăzi 03.02.2009.

Curtea Internaţională de Justiţie a pronunţat, astăzi, 3 februarie 2009, în şedinţă publică solemnă, în Marea Sală a Justiţiei din Palatul Păcii din Haga, Hotărârea sa în procesul privind „Delimitarea Maritimă în Marea Neagră” (România c. Ucraina). Hotărârea – care este a 100-a hotărâre a CIJ într-un caz contencios – a fost citită de preşedintele Curţii, doamna judecător Rosalyn Higgins. La finalul ceremoniei, originalul învestit cu sigiliul oficial al CIJ (textul deciziei) a fost înmânat agentului României.

Hotărârea CIJ recunoaşte jurisdicţia suverană şi drepturile suverane ale României – în principal de exploatare a resurselor – pentru o suprafaţă de 9700 km² de platou continental şi zonă economică exclusivă, adică 79,3 % din zona de peste 12000 km² aflată în dispută cu Ucraina şi pentru aproximativ 70% din resursele de hidrocarburi estimate a fi prezente în zonă.

Hotărârea pune punct final unei dispute bilaterale complexe care durează de 42 de ani şi care nu a putut fi rezolvată prin niciun alt mijloc. România şi-a îndeplinit astfel obiectivul strategic în acest dosar: trasarea unei linii echitabile, nesusceptibilă de interpretări şi care permite trecerea la exploatarea resurselor de hidrocarburi din zona alocată părţii române prin soluţia CIJ.

Soluţia CIJ reprezintă un succes al aplicării dreptului internaţional, fiind o decizie corectă şi echitabilă, favorabilă României.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează poziţia României de respectare a hotărârii CIJ, care este o obligaţie ce decurge din Carta ONU pentru ambele părţi la diferend. MAE român reaminteşte că şi autorităţile din Ucraina au declarat în repetate rânduri că vor respecta hotărârea Curţii, cel mai recent cu prilejul vizitei domnului Cristian Diaconescu, ministrul afacerilor externe, la Kiev, la data de 23 ianuarie 2009. MAE îşi exprimă speranţa că pronunţarea Hotărârii CIJ va permite trecerea la dezvoltarea mai departe a relaţiilor bilaterale, spre beneficiul ambelor ţări şi al cetăţenilor lor.

MAE reaminteşte faptul că Hotărârea CIJ este direct aplicabilă, obligatorie, definitivă (nu poate fi atacată) şi executorie imediat, nefiind nevoie de demersuri de punere în aplicare a hotărârii nici pe plan intern, nici internaţional, în plan bilateral (nu sunt necesare acorduri de aplicare subsecvente la nivel interstatal).

Linia de delimitare a fost trasată de CIJ pornind de la aplicarea metodei sale de delimitare dezvoltate în zeci de ani de jurisprudenţă consolidată, conform regulilor relevante ale dreptului mării, aşa cum au fost acestea aplicate de Curte la contextul geografic particular al zonei.

Poziţia României a fost apărată profesionist, cu toate argumentele disponibile şi toate elementele de probă care puteau susţine interesele şi soluţia propusă de România.

Hotărârea permite României să înceapă demersurile pentru exploatarea directă a resurselor de hidrocarburi din zona în dispută care au fost alocate de CIJ României, care până acum erau „blocate” de la exploatare, ceea ce constituie o contribuţie directă la consolidarea independenţei energetice a României, cu atât mai importantă în actualul context energetic european.

MAE reiterează convingerea sa că Hotărârea CIJ va avea un impact pozitiv în plan bilateral şi regional, prin exemplul pe care îl oferă ca mod de soluţionare a diferendelor în regiunea extinsă a Mării Negre.

Felicitări România !Sursa
2009-02-03 14:04:10Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

22:30:50Varul ars ilegal de la Trinca asteapta sa-si ia zborul spre cumparatori —» Curaj.TV | Media alternativă
21:16:33Spune ca Penitenciarul are pagina oficiala dar Scoala nu are —» Curaj.TV | Media alternativă
16:27:03ML: „CÂT DE DULCE E LIMBA ÎN CARE SCRIEȚI?” —» Leo Butnaru
16:24:18Neuron-Packed Bird Brains Point to Creation —» ajna-blogging-press
16:19:58Procurorul Stoianoglo —» Gheorghe Erizanu
15:39:01DOUĂ COSMOGRAME —» Leo Butnaru
12:48:06Frigidaire Stainless Steel Dishwasher —» Andrei Fornea
12:00:59Как относится дилер к чиптюнингу? —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
11:58:54Dosarul Plahotniuc: CNA îl caută în SUA și Marea Britanie —» Elena Robu
11:41:56Adunarea generală a ONU a adoptat o rezoluție privind militarizarea Crimeei —» ACUM ÎN UCRAINA
11:33:16În cadrul unei ceremonii oficiale, am acordat înalte distincții de stat unui grup de cetățeni ai Republicii Moldova —» Igor Dodon
10:52:04Polițiști locali, fug de activistul buzoian —» Curaj.TV | Media alternativă
10:03:40Porch Design Ideas —» Andrei Fornea
09:50:26„Nepoți de Crăciun” a ajuns la ediția 10 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
09:50:23Nou: Ice Wine MinisTerrios —» Fine Wine
09:47:46Văd că „nărodu” uită că Usatîi e proiectul lui Plahotniuc… —» un alt blog
09:36:36Am avut o întrevedere cu Ambasadorul Georgiei în Republica Moldova, Merab Antadze —» Igor Dodon
08:46:33Comunicat de Presă —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
06:08:59Ge 12000 Btu Air Conditioner —» Andrei Fornea
04:32:33Prânzul —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
04:11:17Richard Wurmbrand – Ferestre spre cer – 2 din 7 —» Curbet Alexandru
21:22:15New Theme: Twenty Twenty —» alexandrubitca
20:52:47Viber со своей рекламой... —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
20:21:32Legitimat de paznicul universității teologice —» Curaj.TV | Media alternativă
20:18:22Inevitabilul și ceea ce nu poate fi schimbat —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu