Voronin: La Bucureşti - nu, la Moscova - da!

Vladimir Voronin si patriarhul rusAm aflat de pe agențiile de știri că azi, pe 1 februarie, președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, va efectua o vizita la Moscova pentru a participa la investirea în funcție a Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill. După ce în 2007, fostul patriarh rus, Aleksei al II-lea, i-a acordat lui Vladimir Voronin premiul Fundaţiei internaţionale pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe, acum Voronin continuă să „contribuie activ la întărirea ortodoxiei canonice pe teritoriul statului său şi la creşterea rolului valorilor spirituale în societate” (merit pentru care a fost decorat în 2001).

Și pentru că s-a avut atât de bine cu Aleksei al II-lea, Voronin, după cum era și firesc, se vrea la fel de bine și cu noul Patriarh rus. Însuși Patriarhul Kirill i-a răspuns președintelui moldovean la mesajul său de felicitare, printr-o scrisoare în care lăuda “bunele relaţii dintre Biserică şi stat” în R. Moldova. În același răvaș, Kirill îi mulţumea lui Voronin şi pentru sprijinul pe care îl acordă Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova.

Așadar, odată ce pe site-ul oficial al Patriarhiei Moscovei se arăta, prin documentul publicat, că Biserica rusă urmăreşte “cu atenţie” contribuţia pe care Voronin o aduce la “întărirea normelor canonice pe teritoriul Moldovei”, urându-i preşedintelui comunist “sănătate şi ajutorul lui Dumnezeu” în lucrările pe care le întreprinde “pentru binele poporului moldovean” (vezi News IN), Voronin, creștin bun, de felul său, își duce cu sfințenie misiunea de apropiere de Biserica Rusă până la capăt.

Nu este rău că președintele se are de bine cu Patriarhul Bisericii Ruse, dar, totuși, de ce Vladimir Voronin nu face la fel și cu Patriarhul Român, sub a cărui oblăduire se află tot o Mitropolie din R. Moldova, legal constituită, adică Mitropolia Basarabiei?

Poziția negativă a preşedintelui Voronin, față de Patriarhia Română, în conflictul celor trei eparhii, este bine cunoscută și a fost deschis afișată (V. Voronin a declarat că va înceta să mai aplice decizia CEDO de înregistrare a Mitropoliei Basarabiei, dacă Patriarhia Română nu va renunţa la reactivarea eparhiilor sale în Republica Moldova), dar, totuși, de ce oare Vladimir Voronin alimentează acest “razboi rece” între Patriarhiile de la Bucureşti şi Moscova?
Nu este corect oare ca într-o asemenea situație, un președinte de țară să încerce să aplaneze conflictele și nu să le toarne gaz pe foc? Creştinii Mitropoliei Basarabiei nu sunt tot cetăţeni ai Republicii Moldova? Nu ar fi normal ca Vladimir Voronin să discute atât cu Mitropolia Moldovei, cât și cu cea a Basarabiei?

Şi, în aceeaşi logică, nu ar fi fost normal ca, dacă tot participă la asemenea festivităţi, să fi participat şi la investirea în funcție a Patriarhului Daniel de anul trecut?

Consider că așa ar fi fost normal, dar într-o ţară în care avem două limbi, două istorii şi două biserici, avem, totuşi, un singur preşedinte! Iar preşedintele nostru merge la Moscova, nu la Bucureşti.


Sursa
2009-02-01 08:00:45Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:34:19Poliția e complice cu soțul/tatăl – agresor?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:15:54Алексaндр Леонидович Чижевский - учёный, биофизик, философ, поэт, художник. —» Удивительные истории из жизни великих людей
10:27:32Vedere dinspre stînga – A fost coaliția, nu mai e coaliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:24:38Păreri —» Primul meu blog
05:36:23Solid Wood Chairs —» Andrei Fornea
04:48:54Ziua a treia de creație | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
01:52:15Kitchen Floor Ideas Pictures —» Andrei Fornea
19:15:01De la România Mare la România democratică —» Curaj.TV | Media alternativă
18:33:07Pairing Wine and Cheese: The Ultimate Guide —» ajna-blogging-press
18:27:10Doggy style —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:44:46O vinzatoare face evaziune fiscala la bauturi spirtoase si placinte —» Curaj.TV | Media alternativă
17:25:35CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:24:51CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:31:58©️ Să ai alături omul cu care îți va fi comod să vorbești despre lucrurile incomode.. —» Licurici de suflet
15:54:01Jurnal de tată: Ilinca a făcut primii pași —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
14:19:08Diaspora —» Primul meu blog
12:34:14Cât tupeu: Socialiștii românofobi cer ajutor României —» Elena Robu
11:56:46Best Ergo Chair —» Andrei Fornea
11:54:25Angela Stafii într-un VIDEO pentru diaspora: Cum facem față schimbărilor și cum ne adaptăm într-o nouă societate —» Elena Robu
08:44:58Nou: Malbec de Purcari 2018 —» Fine Wine
08:31:14Microfiber Couch Reviews —» Andrei Fornea
07:54:22Menards Wood Stoves —» Andrei Fornea
07:30:58The Gospel & Social Media —» Erik and Elena Brewer's Weblog
21:23:53Ucraina în limba română 29: Libertatea de exprimare și a presei în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
18:31:40Bobocii din clasele a X-a au devenit liceeni cu actele în regulă.. —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi