Despre tragic

mă aflu foarte enervată, după ce, din cauza veștii despre moartea lui grigore vieru, am suferit două altercații ideatice cu mai mulți prieteni și colegi. ceea ce umplut, de fapt, paharul, a fost o tipă cu care am coborât în ascensor și care vorbea cu cineva la telefon despre faptul că mâine la ora 9, poetul va fi adus în scuarul operei naționale pentru onorurile populare de rigoare. după ce a pronunțat, răsuflând din greu, ”da... tragedie națională”, tipa a ieșit din lift și i-a spus portarului ”do svidanie”.
mama voastră io de pseudo-naționaliști borâți, victime ale paranoiei mediatice și ale inculturii politice!

am auzit atâtea opinii și am asistat la atâtea ”luări de atitudine”, încât mi se face rău. toate astea, din partea unor oameni și instituții care pretind că apără dreptatea, adevărul sau identitatea națională. protv a făcut tradiționalele filmulețe lacrimogene și ediții speciale de știri, iar moldova 1 a dat pe post toată ziua de ieri înregistrări cu recitaluri de poezii semnate de grigore vieru. la fel de lacrimogene. panica a cuprins rapid întreaga atmosferă, inclusiv cea de pe net, astfel încât pe facebook s-au găsit deștepți care să creeze events peste events sau să posteze poezii, copypaste-uite după un facil search pe google. după toate astea, chiar și cei mai puțin interesați la început de accidentul poetului, vor merge mâine, pe ploaie și frig, la înmormântare.

de cealaltă parte a baricadei se află opozanții convinși, care îl judecă aspru (post mortem, că așa-i mai simplu) pe poet pentru faptul că ar fi profitat de funcția de deputat în primul parlament al moldovei, ajutându-l pe fiul său să-și deschidă city-uri, star track-uri și din astea.

aici se mai adaugă vagi speculații politice legate de cauza pentru care poetul nu a ajuns la bucurești ca să fie salvat.

asta e, de fapt, tragedia națională autentică. ne place să fanatizăm ca proștii sau să criticăm aiurea, uitând că apreciate, în cazul dat, merită abundența și fierberea în care a trăit grigore vieru. altfel, omul s-a conformat circumstanțelor, așa cum o facem și noi în fiecare zi. extremismul ăsta necontrolat, de orice culoare ar fi, trebe scos în afara legii..

o să-l citez pe bunul meu prieten, andrei, care știu sigur că înțelege ce-am vrut să spun:

daca'mi permiteti..

el murise pentru mine inca primavara trecuta, cand il vazusem singur, inghetat de fevrier, cu niste flori, mergand la cimitiru armenesc. repet, singur. el murise inca atunci. a fost ultima data cand l'am mai vazut cu adevarat poet - fatal si abundent.

disclaimer: și eu am plâns la știri, și eu am avut intenția de a merge la înmormântare, și eu sunt attending un event de pe facebook, și eu aș fi tentată să cred în vreo teorie a conspirației politice împotriva lui grigore vieru, dar mi-am amintit că vineri mă duc la un party în military, că vorbesc cu multe rusizme și că eram pe punctul de a-mi pierde orice urmă de, vorba știrilor protv, ver-ti-ca-li-ta-te.

Sursa
2009-01-19 17:55:10Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

22:30:08Иван Фёдорович Александровский - русский художник, фотограф, инженер и изобретатель. —» Удивительные истории из жизни великих людей
20:42:54“Crime Against Democracy”: U.S. Backed Fascist Coup in Bolivia —» ajna-blogging-press
20:35:46Poliţia sperie taximetriştii din staţie şi intersecţie —» Curaj.TV | Media alternativă
20:28:58Crater în asfalt lîngă Tîrgul de iarnă, SRI şi Casa Poporului —» Curaj.TV | Media alternativă
19:04:49Ziua Internațională a Studenților celebrată de către membrii ASCOM —» Tineretul Ortodox
13:29:40Vinerea Neagră pe shop.cartier.md. Carte la jumătate de preț —» Gheorghe Erizanu
13:19:11Două cărți pe care să le citești până la Crăciun —» Sunt MAMĂ!
08:50:40Oamenii —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
08:19:15Săptămâna în care ACUM a predat cheile Kremlinului —» Un PUNCT din .FR
07:43:41Chain Link Fence Ideas —» Andrei Fornea
07:40:02Dinette Table And Chairs —» Andrei Fornea
07:21:49Veneţia a fost inundată din nou. Monumente istorice, aflate în patrimoniul UNESCO, sunt în pericol —» Elena Robu
05:26:08CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:51:04Olga Roman, amica lui Filat, a fost reținută în Dubai! —» un alt blog
20:33:47CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:17:52CRUCIFIX* —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:41:24Discuție la Microfonul Liber referitor la conducerea trecută și prezentă —» Curaj.TV | Media alternativă
18:38:33Poliția din Cricova încearcă să-i cenzureze cazul —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:32Classic Beer Battered Fish and Mushy Peas —» ajna-blogging-press
11:34:19Poliția e complice cu soțul/tatăl – agresor?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:15:54Алексaндр Леонидович Чижевский - учёный, биофизик, философ, поэт, художник. —» Удивительные истории из жизни великих людей
10:27:32Vedere dinspre stînga – A fost coaliția, nu mai e coaliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:24:38Păreri —» Primul meu blog
05:36:23Solid Wood Chairs —» Andrei Fornea
04:48:54Ziua a treia de creație | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină