Tiraspolul pregăteşte un pas în întâmpinarea Chişinăului?

Tiraspolul pregăteşte un răspuns adecvat la propunerile Chişinăului. Despre aceasta a anunţat spicherul legislativului regional, Evgheni Şevciuk, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă ţinute la Odesa. Amintim că recent preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, a propus eliminarea tuturor barierelor de pe Nistru, dezvoltarea unei infrastructuri unice, acreditarea instituţiilor de învăţămînt din regiunea de est de către ministerul Educaţiei şi Tineretului, precum şi crearea unei armate unice. Oferta Chişinăului a primit reacţii diferite la Tiraspol. În timp ce pilonii regimului separatist – Igor Smirnov şi Valerii Liţkai, le-au respins categoric, preşedintele Sovietului Suprem (legislativul local), Evgheni Şecviuk le-a salutat, manifestînd un optimism rezervat. Acest fapt vine doar să evidenţieze lărgirea crăpăturii apărute între cele două forţe de bază existente în regiunea de est a R. Moldova – cea condusă de clanul Smirnov-Antiufeev şi cea reprezentată de oamenii de afaceri, în special, gruparea „Sheriff”, coalizaţi în Partidul „Renaşterea” (Обновление).

Evgheni Şevciuk a declarat că parlamentul transnistrean „examinează cu atenţie propunerile preşedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin” şi că în legătură cu aceste iniţiative, „se pregătesc deja propuneri de răspuns, în special, în ce priveşte recunoaşterea reciprocă a documentelor, armonizarea legislaţiei, cooperarea organelor de drept”. De remarcat că după pretinsul „referendum de independenţă al rmn”, desfăşurat în septembrie 2006, Tiraspolul a demarat un proces de „armonizare a legislaţiei Transnistriei cu cea a Federaţiei Ruse”. În ultimul timp acest proces a fost stopat, fapt care a stîrnit critici la adresa formaţiunii dominante din legislativul tiraspolean - „Obnovlenie”. În schimb, spicherul Şevciuk va propune armonizarea legislaţiei regiunii cu cea a R. Moldova, ceea ce ar reprezenta un salt important în reglementarea transnistreană.

Sovietul Suprem a respins, zilele acestea, un şir de „iniţiative legislative” venite din partea veşnicului „lider” de la Tiraspol. Deputaţii locali au înapoiat proiectele lui Smirnov, care propunea modificarea politicii fiscale, stabilirea unor noi „taxe vamale” şi majorarea accizelor la alcoolul produs în regiunea de est a R. Moldova. Pe fundalul ofertei tentante din partea Chişinăului, adresate agenţilor economici din regiune (posibilitatea de export fără taxe vamale în UE şi într-un şir de alte state din sud-estul Europei), iniţiativele lui Smirnov arată rău de tot. Prin urmare, business-ul local este pus în dilema de a alege poveştile regimului Smirnov despre „independenţă” şi realitatea pe care o oferă Chişinăul.

Pe acest fundal, spicherul de la Tiraspol are, în ultimul timp, din ce în ce mai multe întrevederi cu diplomaţi occidentali. Cea mai recentă întrevedere a avut-o, acum două zile, cu reprezentantul special al UE pentru R. Moldova, Kalman Mizsei, care a promis regiunii nistrene ajutor umanitar din partea Uniunii Europene. Gestul Bruxelles-ului poate contribui la crearea unei imagini pozitive a UE în stînga Nistrului, respectiv, a influenţei acestei structuri. De asemenea, aceasta îi aduce un plus de imagine şi încredere „tînărului politician, cu viziuni moderate”, Evgheni Şevciuk. Datorită controlului asupra unor importante structuri media din regiune (postul de televiziune „TSV”, agenţia de presă „Novîi reghion 2, pmr”, cîteva ziare şi posturi de radio pe FM), „Obnovlenie” poate influenţa opinia publică din regiune pentru a pregăti un curent favorabil reunificării R. Moldova.

Perspectiva regiunii separate este sumbră. Proiectul bugetului regiunii pentru 2008 are un deficit de circa 28% (în 2007 deficitul este de circa 42%) – circa 83 mil. USD. Inflaţia prognozată pentru anul viitor este de 12%, deşi anul acesta a atins cifra de peste 20%, fiind prognozată de 10%. Salariile au fost îngheţate pentru anul 2008 la nivelul celor din 2006. Datoria regiunii pentru gazele naturale ruseşti se ridică la peste 1,3 miliarde USD. Cu siguranţă, populaţia din raionale de est ale ţării noastre merită o viaţă mai bună.Expuneţi-vă părerea despre acest material la rubrica "comentarii"!

Sursa
2007-10-17 14:33:19Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:29:40Vinerea Neagră pe shop.cartier.md. Carte la jumătate de preț —» Gheorghe Erizanu
13:19:11Două cărți pe care să le citești până la Crăciun —» Sunt MAMĂ!
08:50:40Oamenii —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
08:19:15Săptămâna în care ACUM a predat cheile Kremlinului —» Un PUNCT din .FR
07:43:41Chain Link Fence Ideas —» Andrei Fornea
07:40:02Dinette Table And Chairs —» Andrei Fornea
07:21:49Veneţia a fost inundată din nou. Monumente istorice, aflate în patrimoniul UNESCO, sunt în pericol —» Elena Robu
05:26:08CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:51:04Olga Roman, amica lui Filat, a fost reținută în Dubai! —» un alt blog
20:33:47CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:17:52CRUCIFIX* —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:41:24Discuție la Microfonul Liber referitor la conducerea trecută și prezentă —» Curaj.TV | Media alternativă
18:38:33Poliția din Cricova încearcă să-i cenzureze cazul —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:32Classic Beer Battered Fish and Mushy Peas —» ajna-blogging-press
11:34:19Poliția e complice cu soțul/tatăl – agresor?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:15:54Алексaндр Леонидович Чижевский - учёный, биофизик, философ, поэт, художник. —» Удивительные истории из жизни великих людей
10:27:32Vedere dinspre stînga – A fost coaliția, nu mai e coaliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:24:38Păreri —» Primul meu blog
05:36:23Solid Wood Chairs —» Andrei Fornea
04:48:54Ziua a treia de creație | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
01:52:15Kitchen Floor Ideas Pictures —» Andrei Fornea
19:15:01De la România Mare la România democratică —» Curaj.TV | Media alternativă
18:33:07Pairing Wine and Cheese: The Ultimate Guide —» ajna-blogging-press
18:27:10Doggy style —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:44:46O vinzatoare face evaziune fiscala la bauturi spirtoase si placinte —» Curaj.TV | Media alternativă