O noua fila in activitatea Procuraturii

Odata cu alegerea domnului Stoianoglo in functia de Procuror General, s-a finisat o etapa in epopea privind evolutia reformei Procuraturii in R.Moldova.
Sa ne amintim ca in anul 2016 Parlamentul RM, a adoptat o lege a Procuraturii noua, la care s-a lucrat peste trei ani de zile si care a fost apreciata pozitiv de catre experti si pricipalii parteneri de dezvoltare a RM, inclusiv UE.
Apoi au fost efectuate si modificari la Constitutie.
In rezultat avem o situatie clara in legislatie, un CSP cu imputerniciri sporite, inclusiv cu dreptul de a face concurs privind alegerea Procurorului General, dar si rolul important al Presedintelui tarii care semneaza decretul de numire.
Dar au venit evenimentele din 7 si 8 iunie anul curent, cind o noua Coalitie de guvernare formata din PSRM si Blocul Acum a adoptat o Declaratie privind caracterul captiv al statului si justitiei din RM si au fost facute presiuni ca Procurorul General Harunjem sa demisioneze.
Dupa demisia lui Harunjen, la insistenta Blocului Acum, a fost in citeva rinduri modificata legea Procuraturii.
A fost stabilit, ca Parlamentul va numi un Procuror General interimar si a fost numit domnul Robu.
Apoi a mai fost facut un set de modificari si Blocul Acum a obtinut, ca Ministerul Justitiei sa obtina dreptul sa formeze o Comisie din experti, care sa faca concurs privind candidatura PG.
Intre timp a fost publicata si o opinie preliminara  a Comisiei de la Venetia  destul de critica la pachetul de reforme propus de MJ.
Astfel, putem concluziona ca reformele initiate de Ministerul Justitiei din Guvernul Maia Sandu , au fost netrasparente si indreptate spre subjugarea politica a justitiei, in speta de a institui control politic asupa Procuraturii Generale si Curtii Supreme de Justitie.
Putem atribui la tentativa de a incerca subjugarea Procuraturii Generale si a initiativei de asumare a raspunderii, pe modificari la legea Procuraturii, in fata Parlamentului de catre fostul Premier Maia Sandu.
In cadrul dezbaterilor la alegerile locale, Ion Ceban, a declarat ca Procurorul General interimar Robu, a fost propus de Andrei Nastase, ceea ce inseamna ca s-a instalat o figura controlata politic .
Influienta politica poate fi aribuita si  dosarului privind asa zisa tentativa de uzurpare a puterii de stat, pentru ca  asupra acestui dosar sau antepronuntat Nastase si Sandu.
Exista banueli rezonabile ca acest dosar a fost fabricat impotriva oponentilor politici a Blocului Acum si noul Procuror General, trebuie sa dispuna un control rapid care sa raspunda la intrebarea, de ce mai intii pe acest dosar a fost refuzata intentarea, apoi la demersul lui Nastase care fiind Ministru de Interne a facut presiuni, totusi a fost intentat dosar penal.
Procurorul General Stoianoglo, trebuie sa dispuna controlul privind toate dosarele suspecte de a fi politice sau pornite la comanda politica.
Societatea asteapta, ca noul Procuror General sa porneasca o curatire in rindul procuraturii si acei procurori care au instrumentat dosare la comanda sau au fost corupti sa fie dati afara din sistem
Desigur o atentie deosebita trebuie sa fie si privind dosarele referitor la furturile bancare, si mai ales recuperarea banilor.
Deja noul Procuror General s-a pronuntat ca va dispune schimbarea echipei care a instrumentat aceste dosare.
Sa mai spunem, ca  dorim noului Procuror General sa fie independent de liderii politici si sa impuna respectarea Constitutiei si a legilor in activitatea Procuraturii.


Sursa
2019-12-01 19:25:28Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

22:45:22Poliția Română continuă să se facă de râs —» Curaj.TV | Media alternativă
21:35:24Vampirisme musai transilvănene —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
18:42:55Greva foamei la Procuratura generală —» Curaj.TV | Media alternativă
18:22:53Finlanda are cel mai tânăr premier din istoria țării. Este copilul unui cuplu de părinți de același sex —» Elena Robu
18:18:49©️ Dragoste și sacrificii… —» Licurici de suflet
17:39:22spacious —» turn up the silence
17:15:20Catabolism: Capitalism’s Frightening Future —» ajna-blogging-press
17:05:58Rusia exclusă de la Jocurile Olimpice şi de la Mondialul din 2022 —» Elena Robu
16:06:06În plină iarnă, o familie cu trei copii din Nișcani, au rămas pe drumuri —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
15:24:52Ce implică supunerea soției în căsătorie? —» Moldova Creștină
15:13:07Cutremur în Italia de 4,5 grade. Clădiri deteriorate, școli închise, trenuri anulate —» Elena Robu
14:07:57Beneficiarii de ieri educă beneficiarii de azi —» Asociaţia Obştească "Demos"
12:20:43Sistemul în care funcționăm definește ”cine” suntem. —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
12:15:00UN POEM DE AZI, UN POEM DE DEMULT... —» Leo Butnaru
12:04:56Inițiativă caritabilă din partea unui Condrăteștean: „Fii Moș Crăciunul unui elev din Gimnaziul „Pavel Buruiană” din Condrătești” —» Blogul lui Marin Bodrug
11:23:26How to MEMORIZE Scripture – 5 Simple Tools —» Curbet Alexandru
10:51:00Premieră: Brut Natur Casa Vinicola Luca —» Fine Wine
10:50:30Sӑptӑmâna în care s-a aruncat cu Filat peste aeroport —» Un PUNCT din .FR
10:02:10LITURGHIERUL MISIONAR – o abordare catehetică, pastorală şi misionară a slujbelor ortodoxe —» Liturgică şi Misiologie Ortodoxă
09:20:15Ce fel de „maldavan de succes” fără gardă de corp :) #cazulMusteață —» un alt blog
09:06:26Premiile Gourmand World Cookbook, Paris 2020: Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov e printre finaliști —» Blog de călătorii
09:04:01”Tombola de Crăciun” vă așteptă pe toți la bibliotecă —» BPR Ungheni's Blog
07:56:01Kitchen Island With Stools —» Andrei Fornea
07:43:43Beautiful Outdoor Furniture —» Andrei Fornea
07:03:46Ai un frate ment? Faci pe drumuri ce vrei, chiar și ucizi… —» un alt blog