Alunele

Alunul cultivat este reprezentat prin numeroase soiuri, din care mai valoroase sânt: Barcelona, Mari de Piemont, Uriaş de Halle, Cosford, Eugenia, Lambert roşu, etc. Alunele se coc în august-septembrie.

Miezul deţine 36-57% din greutatea alunei şi conţine3-6% apă, 52-69% grăsimi, 12-28% substanţe proteice, 2-3% săruri minerale(potasiu, fosfor, calciu, mangan, fier, etc.), provitamina A, vitaminele C, B1, B2, PP; E(6-6,5mg/100g), acid pantotenic, acid folic(71mg/100g), vitamina P, etc.

Alunele se pot păstra 1-2 ani; după aceea miezul lor începe să râncezească. Ele se valorifică în coaja sau forma de miez. Miezul de alune se consumă proaspăt, uşor prăjit sau prelucrat în diferite produse de cofetărie(ciocolată, prăjituri, bomboane, creme, îngheţată, nuga).

Făina din miez de alune este un aliment foarte hrănitor pentru copii.

Laptele de alune, obţinut din miezul alunelor aflat în faza de întărire, se utilizează în scop medicinal.

Uleiul extras din miezul de alune este foarte gustos şi plăcut aromat, dar râncezeşte repede. Turtele rămase după extragerea uleiului se folosesc la fabricarea halvalei de calitate superioară şi a ciocolatei.

În scopuri terapeutice, de la Alun se folosesc: miezul fructelor, uleiul de alune, frunzele şi mugurii.

Miezul de alune este foarte nutritiv, energetic(620kcal/100g), cel mai uşor digerabil dintre fructele oleaginoase, are efect antianemic, remineralizant, vermifug, antiaterosclerozic, fiind totodată şi un tonifiant nervos. Miezul de fructe este foarte bogat în mangan, element chimic care, stimulează sistemul nervos central, participă la formarea ureei, a sângelui şi laptelui, precum şi la menţinerea ritmului de producere a hormonilor sexuali. Alunele sânt fructele cele mai bogate în vitaminele din complexul B(B1, B2, PP, acid pantotenic, acid folic). Aceste vitamine contribuie la menţinerea tonusului muscular, uşurează activitatea tractului gastro-intestinal, precum şi buna funcţionare a ficatului, ochilor şi pielii. Miezul de alune este indicat în alimentaţia copiilor, a adolescenţilor, femeilor gravide, sportivilor, bătrânilor, persoanelor anemice, tuberculoşilor, femeilor cu tulburări de menopauză, precum şi în cazuri de neurastenie, impotenţă, nefrite, colici nefritice, viermi intestinali, etc. Având un conţinut foarte redus de hidraţi de carbon miezul de alune este admis diabeticilor.

Uleiul de alune, consumat câte o linguriţă, dimineaţa, timp de 15 zile este unul dintre cele mai bune leacuri contra teniei(Valnet J., 1986).

Consumat după un compot de prune sau de mere, miezul de alune uşurează evacuarea intestinului.

Frunzele Alunului, foloseşte ca infuzie, decoct şi băi, au efect hemostatic, vasoconstrictor şi tonifiant venos. Ele se recoltează în iunie-iulie.

Băile din frunze de Alun se folosesc în tratamentul varicelor supurante şi a edemelor gambelor.

Infuzia din muguri de Alun (1-2 linguriţe de muguri / 100ml apă clocotită) are acţiune antiscleroasă; se indică în cazuri de insuficienţă hepatică accentuată, epidemică, astm bronşic, emfizem pulmonar şi silicoză, consumându-se zilnic câte două căni a 200 ml.


Sursa
2007-10-06 20:44:33



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

21:28:22Consilier de la Truseni: s-a fraudat bugetul —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:04Elevii Liceului „Petru Rareș” din Soroca – Vestitori ai Învierii —» Tineretul Ortodox
20:19:485 pași spre Dumnezeu – proiect educațional la Centrul de Tineret Orhei —» Tineretul Ortodox
16:55:56GENIUL FAMILIEI TARKOVSKI - URME ÎNTRE PRUT ȘI NISTRU... —» Leo Butnaru
15:50:36O moldoveancă, ”badante” în Italia, a fost găsită moartă în casa unde lucra —» Elena Robu
15:04:21Pompierii care au salvat Notre-Dame au primit medalii de onoare —» Elena Robu
15:02:05Privighetoarea și trandafirul. Doi —» Gheorghe Erizanu
14:58:34Nașterea este un proces rușinos? // Pozele care au revoltat oamenii —» Curaj.TV | Media alternativă
14:30:52Cum sunt evaluate cunoștințele la un colegiu din Londra?! —» Doinasirbu’s Weblog
14:04:28Анонс: В Кишиневе пройдет IX Международный Фестиваль Театральных и Кинематографических Школ ClassFest 2019 —» Заметки Начинающего Журналиста
13:45:02Nevoi speciale. În curând —» Vitalie Coroban
13:32:46Zambarele – Cind cauti urzici cu drona —» Curaj.TV | Media alternativă
12:39:11Performanţa secolului: Cea mai bună evoluţie pe bursa americană a avut-o energizantul Monster, mult peste Amazon şi Apple, cu o creştere de 60.000% —» OligarhMD
12:38:43Povestea unui cuplu care se afla într-un moment tragic al vieţii lor si care a decis să intre în afaceri investind doar 46 de euro —» OligarhMD
12:19:497 habits of highly effective people —» A little web world
09:26:02REFLEXE NECONDIŢIONATE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:00:20Ce ne face să fim creativi? —» Sanda Diviricean – "Fii-Nu încerca să devii." – Osho
06:50:28Incendiul devastator de la Notre-Dame și sute de musulmani care sărbătoresc „Răzbunarea lui Allah” —» Elena Robu
06:42:02Брускетта с авокадо и помидорами —» Оля's Кухня
05:00:40Rețelele de socializare ne fac mai buni sau mai răi? —» Cojocari Vitalie
02:45:09Loc de menținere in forma —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
23:00:12„Povestea Mea” de Michelle Obama —» Sunt MAMĂ!
20:13:09Grav accident rutier: Cel puţin 28 de oameni au murit după ce un autocar a căzut într-o prăpastie, în Portugalia —» Elena Robu
20:12:23Ce sunt Marile Speranțe? —» Frinturi din suflet de femeie
19:09:11Ce sunt Marile Speranțe? —» Frinturi din suflet de femeie