Un prim pas spre consolidarea cercetării în biblioteconomie

Victoria Vasilica
În contextul perioadei de tranziţie a Republicii Moldova care durează de altfel, ideea prioritară prezentă în toate domeniile este imperativitatea cercetării şi dezvoltării în toate sferele actuale. Şi dacă procesul de cercetare – inovare în domeniul economiei măreşte PIB – ul, în domeniul TIC facilitează procesul inovaţional în toate celelalte domenii importante dezvoltării, domeniul biblioteconomie şi ştiinţa informării ar părea vădit ascuns în coada listei acestor priorităţi.
Problemele persistente în domeniul sunt de fapt de nivel naţional: resursele bugetare austere, necesitatea reformării domeniului, lipsa unui mediu favorabil pentru activitatea în domeniul cercetare-dezvoltare, criza profundă a infrastructurii, exodul masiv al potențialului uman din domeniul cercetare, etc. Ca rezultat, puținele proiecte de cercetare sunt formulate reieșind din capacitățile existente și nu din necesitățile domeniului. Seminarul Naţional al cercetătorilor din sistemul naţional de biblioteci, găzduit de către Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, la data de 10 noiembrie 2014, chiar de Ziua Internaţională a Ştiinţei ar vrea sa integreze resurse umane, idei şi poate bugete pentru a încerca soluţionarea dificultăţilor sus menţionate. Procesul de cercetare – dezvoltare în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţei informării din Republica Moldova are nevoie de un start complex. În cadrul seminarului s-a pus problema lipsei potenţialului uman calificat şi ca pas spre calificarea acestora s-a făcut referire la necesitatea unui act legal în ţară, aşa cum este Cartea Europeană a Cercetătorilor şi Codul de Conduită pentru recrutarea cercetătorilor. Este nevoie de instrumente care ar pune baza pentru desfăşurarea unei politici active de cercetare în cadrul sistemului naţional de biblioteci. Momentul care determină în mare măsură rezultatele finale ale unei cercetări este de fapt modul în care se demarează demersul ştiinţific. În condiţiile R. Moldova, foarte des se întâmplă a fi proectate cercetări şi nu duse la final pe motiv că nu ajung resurse financiare, sau pur şi simplu anumite etape nu se respectă. Soluţia ar fi să alegem metodologia de cercetare cu posibilităţile concrete deţinute de cei care o iniţiază. Chiar dacă parcurgerea etapelor este comună pentru procesul de cercetare din oricare domeniu în schimb tehnicile de culegere a datelor trebuiesc adaptate la subiect şi la teoria de referinţă. Toate aceste cerinţe reprezintă respectarea principiului neutralităţii axiologice, a cerinţelor deontologice, a condiţiilor, a posibilităţilor concrete de demarare şi realizare a unei cercetări biblioteconomice.
A fost propus proiect-ul cercetării “Sistemul Naţional de biblioteci al Republicii Moldova: realizarea modelului strategic” care are drept scop să evalueze dinamica Sistemului Naţional de Biblioteci din Republica Moldova în anii de după aprobarea Modelului Strategic şi să constate în ce măsură și cum a fost realizat modelul strategic în plan național și în cadrul rețelelor de biblioteci.
Este un prim pas pentru a impulsiona parcursul comun în vederea creării unei infrastructuri despre şi în contextul procesului de cercetare în biblioteconomie.


Sursa
2014-11-21 09:59:35



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

06:36:05JURNALUL DE LA HYPERION (IV) —» Leo Butnaru
06:16:48Start admitere in clasa V-a, anul de studii 2024 -2025 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
12:00:00Making 43% of the Web More Dynamic with the WordPress Interactivity API —» Soţii Bragaru
16:43:17WordPress Website Speed Build: The Masters Golf Tournament —» ada rosu
13:41:21ÎN MEMORIAM - Ion Aldea-Teodorovici - 7 aprilie —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:15:13Regulament_Concurs de postere ,,COMUNITATEA MEA ÎN OBIECTIV EUROPEAN” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:00:00Registering Custom Post Types in the WordPress Admin: Our CloudFest Hackathon Report —» Misterioz
09:15:43HÂRTIE DE TURNESOL/PAPEL TURNESOL* —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:33:02DRUM/CAMINO* —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:00:50„Muntele Basmelor” de la Buscat s-a redeschis mai devreme —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
07:41:09Oamenii frumoși creează ocazii frumoase —» BiblioCity
07:27:34BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:56:00POMELNIC —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:18:34APROAPE POEM —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:38:43JURNALUL DE LA HYPERION (III) —» Leo Butnaru
06:41:35CUTUME —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:41:02RENDEZ-VOUS* —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:40:39BORȘ SAU CIORBĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:39:55GÂNDITORUL LUI RODIN —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:39:41AVIZUHA —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:54:28Magnum Innominandum —» turn up the silence
05:39:30IDEALUL?... —» Leo Butnaru
14:52:05Metoda de protecție a mafiei lemnului! Poliția Buzău în acțiune —» Curaj.TV | Media alternativă
12:35:35Atestarea personalului de specialitate din bibliotecile publice —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:00:40Concursul de fizica „IMPULS” editia a VII-a, 2024 —» Fizica pentru Moldova