Ну, вот и все. Sau cui îi trebuiesc casele de cultură când avem PMAN?

Sunt două categorii de oameni: cei care împart oamenii în categorii și cei care n-o fac. Permiteți-mi, cu această ocazie, să zic că sunt oameni care au fost și oameni care nu au fost la concertele din PMAN, finanțate de Renato Usatîi. În același timp, sunt oameni care organizează evenimente culturale în casele de cultură și sunt alții care fac în incinta acestora discoteci. Vorba bancului: „-Știi bancul despre coincidențe? – Nu! – Ce coincidență, nici eu!”.

Dar s-o luăm de la început

Casele de cultură – 1234 la număr – erau cândva niște adevărate spații de culturalizare colectivă. Acum, jumătate dintre acestea necesită reparații urgente și sunt privite ori ca ruine sovietice, ori ca spații numai bune de transformat în localuri comerciale. Și asta în pofida proiectelor de reabilitare. Mai mult, statisticienii au inventat un termen pentru ceea ce se întâmplă la noi – „cămine culturale invizibile” – prin acesta pot fi descrise casele de cultură ce nici măcar nu există în datele statistice și sunt într-o stare jalnică, iar pentru locuitori și autorități sunt ca și inexistente. La momentul prezentării datelor statistice, doar 5 la sută din toate casele de cultură existente în Moldova erau considerate „excepționale”, adică determinate de prezența unor persoane de excepție, cointeresate în dezvoltarea culturii în localitate. „Acesta poate fi directorul căminului cultural, primarul, amatori locali sau un artist”, scrie în prezentarea raportului.

Nu demult s-a organizat chiar și o dezbatere publică la tema „Casa de cultură nu se vinde”. S-au pus mai multe întrebări. Să facem ceva cu ele sau să le lăsăm de izbeliște? Organizăm înmormântări, nunți, cumetrii, dar desigur și festivaluri în casele de cultură? Sau le demolăm, le ștergem de pe fața pământului, fiindcă sunt simboluri ale URSS-ului, lăcașe de propagandă politică, etc.?

Estonia, Bulgaria, Polonia ne învață că se poate, totuși, de făcut ceva cu aceste spații, că pot fi remodelate astfel încât să asigure populaţia cu servicii culturale şi sociale. Iar Ministerul Culturii ne zice că și în Moldova poate fi așa, doar că până acum nu s-au găsit bani și oameni calificați pentru asta. Cu această ocazie, a fost realizată și Strategia de descentralizare, în care se pune accentul pe păstrarea funcţiei culturale a casei de cultură, chiar dacă aceasta poate fi transformată în centre comunitare multifuncţionale, cu riscul de a lichida mai multe case de cultură, desigur.

Până se găsesc bani, până se clarifică cine trebuie să facă asta, s-a găsit un om necalificat, dar cu bani. N-are omu’ treabă cu strategii, lui îi pasă de oamenii care duc dorul caselor de cultură, al filmelor indiene, dar și al artiștilor.

Cui îi pasă de casele de cultură, când Usatîi o aduce pe Sofica, pe iubitul și adoratul Stas? Cu siguranță nu celor care s-au îmbulzit în PMAN sau în fața micilor ecrane. Ce să mai vorbim, Moldova și-a găsit eroul?!

În loc de concluzie:

The post Ну, вот и все. Sau cui îi trebuiesc casele de cultură când avem PMAN? appeared first on Bloguvern.


Sursa
2014-10-02 07:08:37



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

12:48:27Șase rose-uri din Moldova, medaliate la Mondial de Bruxelles —» Fine Wine
06:15:225 cele mai scumpe vinuri moldovenești —» Fine Wine
19:49:32Hot Off the Press: New WordPress.com Themes for March 2024 —» Adăpostul gîndurilor nerevendicate | If I enjoy the hatred of life, I do not hate life, I enjoy i
20:22:52Șantier poluant și periculos în zona Orizont —» Curaj.TV | Media alternativă
17:40:0815 WordPress Pro Developers You Should Follow in 2024 —» costica
13:49:51Sofia  — oraş vechi şi veşnic tânăr —» Biblioteca Hristo Botev
20:08:07Oana Băluță: Eu fac acordul la feminin🎙️#PurpleTalks —» Curaj.TV | Media alternativă
19:45:28Referendum, rezolutie, atentat si sondaje. Lumea incotro? #NoSugarPolitics —» Curaj.TV | Media alternativă
18:25:18CMB Rose: 1205 de vinuri rose —» Fine Wine
17:31:51Eterna mea Lumină —» Argentina Gribincea's Blog
13:57:38Festivalul Artelor „Nichita Stănescu la Echinocțiu”- ediția a 19-a —» Curaj.TV | Media alternativă
09:26:24Codebitorii solidari în procedura insolvenţei —» Drept MD
08:45:51Micile și marile bucurii ale lunii februarie 2024 —» Sunt MAMĂ!
17:35:13Noutăţi legislative – noi modificări aduse Codului Muncii —» Drept MD
12:24:42TELESCOPUL —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:23:31HÂRTIE DE TURNESOL —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:12:25Despre hărţuire în şcoală (2 p) —» Curaj.TV | Media alternativă
13:37:23CONTOPIRE CU TIMPUL —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:21:09De prin Bucureşti —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
07:22:52VIEȚUITOARE-NECUVÂNTĂTOARE —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:41:37TREI POEȚI FRANCEZI —» Leo Butnaru
09:03:59ECOU PRIN ANI... / În dialog cu colegul și prietenul bulgar Ognean Stamboliev —» Leo Butnaru
17:22:55Despre relațiile de cuplu în condiții de egalitate de gen —» Curaj.TV | Media alternativă
17:22:55Camion descoperit cu lut sau nisip în traficul capitalei —» Curaj.TV | Media alternativă
14:49:29Scrum, bulane, epoleţi —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag