Vica Demici și Zina Zen – paraLELE

La mijlocul verii, două femei puternice și cu o energie debordantă au decis să surprindă publicul. Deși în fiecare zi merg la muncă, unde pragmatismul este la ordinea zilei, acestea nu ezită să-și dea frâu liber imaginaţiei să zburde, să viseze, să creeze. Și pentru că prietenia lor a trecut testul distanţei, Vica Demici fiind stabilită la Londra, iar Zina Zen la București, acestea au decis să se aventureze într-o nouă călătorie, contopindu-și vieţile într-o carte de buzunar, în paginile căreia se resimte rafinamentul fiecăreia dintre ele. Pentru a înţelege mai bine ce este de fapt „paraLELE” și cum s-a născut, am mers direct la sursă.

paraLELE

Ce reprezintă „paraLELE” pentru voi?

Zina: Pentru mine, „paraLELE” este experienţa anului 2014. Deși nu conștientizez încă, este începutul unor întâmplări și trăiri noi, diferite, care mă vor duce într-o altă etapă, altă lume, pe care doar o intuiesc, deocamdată. „paraLELE” înseamnă și maturitare, asumare, dar și nebunie și curaj.

Vica: paraLELE sunt gândurile, vorbele, zâmbetele, trăirile noastre și ale tuturor celor care gândes ca noi. Sunt poduri de amintiri. ParaLELE-le sunt adevărurile noastre, ale voastre, ale tuturor. Despre noi, despre voi, despre toţi.

De ce aţi decis să faceţi acest pas, având în vedere că fiecare dintre voi are o carieră în domenii destul de îndepărtate de literatură, totuși?

Vica: Noi scriem și la serviciile la care mergem zi de zi. Nu neapărat în limba română, în cazul meu. Dar oricum, creăm. Și, până la urmă, dorinţa de a scrie nu cred că  se învaţă la facultate. Cu asta te naști. Noi cu Zina simţim nevoia să spunem și altora ceea ce gândim și îndrăznim să o facem, fără să ţinem cont de ceea ce scrie în diplomele noastre. Sperăm că Măria Sa, Cititorul, ne va ierta îndrăzneala.

Zina: Nu a fost o decizie gândită. Am vrut să vad cum se scrie o carte. Așa că am folosit momentul și m-am asociat cu Vica, un nume deja consacrat, care mi-era și prietenă și pe care o admiram pentru talentul și ușurinţa cu care creează. Ea publicase deja câteva cărţi, știa cum merg lucrurile în această industrie, așa că am acceptat provocarea. Vroiam să scriem și să edităm o carte, iar banii câștigaţi – să-i donăm. Așa a ajuns o vioară la un copil talentat: eu cunoșteam băiatul, Vica a găsit vioara.

Pentru cine a fost scrisă această carte?

Vica: Pentru oameni simpli, la fel ca și noi. Cei care trăiesc așa cum vrem să trăim noi. Cei care simt la fel ca și noi. Cartea noastră e o carte ușoară, care nu se impune, nu aglomerează, nu insistă. Este cartea de pe noptieră, din geantă, adică cea pe care cititorul vrea să o aibă aproape.

Zina: Acesta este debutul meu literar, o carte diferită de ce scriu eu pe blog. Prin „paraLELE” Vica trece de la poezie la proză, în cea mai delicată manieră posibilă. Este o carte pentru prieteni și este dedicată Moldovei și oamenilor ei. De fapt, am aflat targetul când s-a pus cartea în vânzare.

Distanţa dintre voi nu v-a împiedicat?

Vica: Scriem în stiluri diferite, dar asta ne ajută să ne completăm. Ne-a fost ușor și nu am simţit că ne despart oceane.

Zina: Am stabilit date-limită rezonabile, le-am mai depășit, e adevărat, din cauza programului, a fusului orar și a serviciului fiecăreia, am făcut schimb, tot timpul, de texte și de idei, am aprobat titlul cărţii și ordinea textelor și am trimis manuscrisul la editură.

Această carte are vreun mesaj general și dacă da, care e acesta?

Zina: Cred că are mai multe mesaje, paralele. Lăsând gluma la o parte, sunt niște povestioare simple despre viaţa normală, așa cum o avem și alegem să fie, despre căutare și iubire. Fiecare vede și simte mesajul în funcţie de starea lui emoţională, de experienţa de viaţă.

În ziua de azi, când internetul și reţelele sociale ocupă un loc proeminent în viaţa fiecăruia practic, cât de oportună consideraţi această lansare?

Vica: Internetul și viaţa reală sunt tot un fel de lumi paralele, care, cred eu, convieţuiesc frumos până acum. Eu n-aș renunţa la niciuna din aceste lumi. Mă simt confortabil în ambele. Apropo, cartea se vinde și în librării, și online, așa că acoperă ambele lumi, în paralel. Gheorghe Erizanu, directorul editurii Cartier, și-a propus cea mai grea misiune în Moldova, să aducă publicul în librărie. Noi încercăm să-l ajutăm în acest proiect sisific.

Care a fost reacţia cititorilor, cartea fiind pusă în vânzare încă înainte de lansarea oficială?

Zina: Reacţia cititorilor a fost copleșitoare. Practic, din Chișinău, a fost comandată și transmisă pe aproape toate continentele. Și e doar o cărticică de buzunar. Este un sentiment minunat, să știi că ajungi în atâtea mâini, atâtea inimi. Atât de departe, atât de aproape. Suntem onorate și recunoscătoare.

Acesta este un proiect de suflet sau credeţi că veţi obţine și vreun profit?

Vica: De suflet. Și pentru suflet. Ce poate fi mai scump?

Cât de importantă consideraţi că este lectura și ce e diferit în ceea ce le oferiţi voi cititorilor voștri de tot ceea ce se află acum pe piaţă?

Vica: Lectura este cea mai bună cosmetică. Omul care citește are faţa mult mai frumoasă. Aţi observat? Poţi să ghicești imediat cine citește și cine nu. Ochii celor care citesc sunt altfel. Fruntea e altfel. Zâmbetul e altfel. Pe faţa lor se citește un fel de nobleţe. Și asta e tare frumos!

Zina: Nu contează neapărat numărul cărţilor citite, ci calitatea lor, și felul în care ne dezvoltă, ne transpun, ne modelează. „paraLELE” este experienţa noastră personală. Nu am vrut să fim mai bune decât cineva sau să venim cu un produs inedit, șocant, incendiar. Nu minţim, nu trișăm, nu păcălim ctitorul. Suntem simple, naturale și deschise.

Ce va găsi cititorul printre paginile cărţii?

Vica: Cred că majoritatea se vor regăsi pe sine. Sinceră să fiu, eu sper foarte mult să fie așa. Eu sunt acolo. Zina e acolo. Prieteni de-ai noștri sunt acolo. Deci, suntem mulţi în paraLELE și ne putem găsi și regăsi printre pagini, la nesfârșit.

Zina: Nu am ascuns niciun răspuns acolo, dar, vorba înaintașilor noștri – „Cine caută, găsește.”

Aţi decis să organizaţi și o lansare la Chișinău. De ce și care sunt așteptările voastre de la eveniment?

Vica: E ca și cum aș veni să-mi botez copilul acolo unde cunosc și preotul, și toată lumea care vine la biserica mea.

Vă doriţi să mai reveniţi în viitor cu o nouă carte sau vă limitaţi la acest pilot?

Zina: O nouă carte este deja în lucru.

Sunteţi ambele două personalităţi puternice, cât de resimţită va fi fiecare dintre voi în paginile cărţii sau aţi reușit să vă contopiţi?

Vica: Venim din aceeași ţară, deci avem în comun filmele și cărţile din copilărie. Asta însemnând că simţim la fel, vedem la fel, trăim aceleași tristeţi, savurăm aceleași bucurii. Cred că, deși suntem tare diferite, suntem și foarte asemănătoare. Altfel, nu cred că această alianţă reușea. Nu suntem ca și racul, lebăda și știuca. Vrem să credem că suntem două lebede, una albă și alta neagră, paraLELE, care se completează într-o imagine aproape perfectă.

 

text » Nicoleta Colomeeţ

 

Get Shareaholic

Sursa
2014-08-29 16:21:48



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

06:09:59CĂLĂTORII ÎN TIMP, ÎN CUVÂNT... —» Leo Butnaru
12:48:27Șase rose-uri din Moldova, medaliate la Mondial de Bruxelles —» Fine Wine
06:15:225 cele mai scumpe vinuri moldovenești —» Fine Wine
05:58:39ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © ALBUM DE ETAPĂ NR. 18 / 45 de imagini —» Leo Butnaru
19:49:32Hot Off the Press: New WordPress.com Themes for March 2024 —» Adăpostul gîndurilor nerevendicate | If I enjoy the hatred of life, I do not hate life, I enjoy i
20:22:52Șantier poluant și periculos în zona Orizont —» Curaj.TV | Media alternativă
17:40:0815 WordPress Pro Developers You Should Follow in 2024 —» costica
13:49:51Sofia  — oraş vechi şi veşnic tânăr —» Biblioteca Hristo Botev
09:55:33Când zici că faci concurs, dar faci ca-ntotdeauna. Licitația de la aeroport, împotmolită în prostie —» Nicolae Federiuc
08:01:53NARCIS SUBJUGATUL DE SINE —» Leo Butnaru
20:08:07Oana Băluță: Eu fac acordul la feminin🎙️#PurpleTalks —» Curaj.TV | Media alternativă
19:45:28Referendum, rezolutie, atentat si sondaje. Lumea incotro? #NoSugarPolitics —» Curaj.TV | Media alternativă
18:25:18CMB Rose: 1205 de vinuri rose —» Fine Wine
17:31:51Eterna mea Lumină —» Argentina Gribincea's Blog
13:57:38Festivalul Artelor „Nichita Stănescu la Echinocțiu”- ediția a 19-a —» Curaj.TV | Media alternativă
09:26:24Codebitorii solidari în procedura insolvenţei —» Drept MD
08:45:51Micile și marile bucurii ale lunii februarie 2024 —» Sunt MAMĂ!
17:35:13Noutăţi legislative – noi modificări aduse Codului Muncii —» Drept MD
12:24:42TELESCOPUL —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:23:31HÂRTIE DE TURNESOL —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:12:25Despre hărţuire în şcoală (2 p) —» Curaj.TV | Media alternativă
13:37:23CONTOPIRE CU TIMPUL —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:21:09De prin Bucureşti —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
07:22:52VIEȚUITOARE-NECUVÂNTĂTOARE —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:41:37TREI POEȚI FRANCEZI —» Leo Butnaru