ABC-ul Acordului de Asociere cu UE

De multe ori se menționează mai în glumă, mai în serios, că sportul național al moldovenilor e datul cu părerea. Atunci când e vorba de o problemă economică sau o dilemă politică, se oferă o groază de soluții, cel mai des în cadrul discuțiilor dintre prieteni sau la mesele festive. Și nu e neapărat un lucru rău, fiecare țară are forma ei personalizată de activitate civică, doar că de cele mai multe ori aceste păreri sunt dezinformate și alimentate de surse media ce demonizează atât clasa politică locală, cât și procesele politice, în general.

Exemplul cel mai relevant în acest caz este Acordul de Asociere, despre care se vorbește mult, dar pe care foarte puțini îl înțeleg și asta o afirm în urma experienței proprii. După numeroase ore petrecute în microbuzele ce circulă din capitală spre nordul Moldovei am înțeles că mulți habar nu au ce semnifică acest pas pentru țara noastră. Fie că e aclamat, fie că e blamat, Acordul a fost reinventat de sute și mii de ori prin piețele și troleele țării. Și vina nu e a oamenilor, ei consumă produsele mediatice care li se oferă. Am mai înțeles că e nevoie de a explica în termeni simpli ce e cu acest act și mai important: cum, unde și ce schimbări ne așteaptă.

Acesta este unul dintre motivele care a fundamentat ideea unei serii de articole, dedicate exclusiv Acordului, ce vor apărea aici, pe Bloguvern.

Ce e, totuși, acest Acord? 

Câțiva ani buni în urmă, piața a fost invadată de aparate electrice care aveau ștecăre ce nu se potriveau prizelor noastre de tip sovietic. Inițial, am  folosit adaptoare pentru a putea utiliza acele aparate,  apoi am început să folosim prize noi, de tip european și problema s-a rezolvat. Tranziția a fost partea dureroasă, când trebuiau scoase prizele vechi și înlocuite cu altele, procedură ce necesita bani, efort și de multe ori se dovedea anevoioasă. La nivel macro, schimbarea prizelor poate fi asemuită cu implementarea Acordului de Asociere, unde e nevoie să  modificăm cadrul legal, economic și social pentru a ne alinia la standardele europene.

Această schimbare de „priză” se va desfășura în mai multe etape și va viza astfel de domenii ca: politica externă, securitatea, justiția, sectorul economic și social. Modificările vor avea loc pe parcursul a mai multor ani și, implicit, vor afecta majoritatea aspectelor vieții noastre. Anume aceste aspecte urmează a fi discutate în următoarele articole, tratând tematici fierbinți, cum ar fi relațiile cu Rusia, dar și teme mai tehnice, referitoare la funcționarea aparatului administrativ.

În loc de concluzie

Acordul de Asociere deci nu este un act care trebuie privit prin lentilele roz ale optimiștilor, și nici prin cele gri sau negre ale pesimiștilor, ci e un proiect complex, care trebuie implementat spre avantajul nostru.

Despre succesele acestuia e prea devreme să vorbim, experiența embargoului a demonstrat clar că avem multe de realizat nu doar la capitolul reușitei economice, ci și la educarea societății spre a înțelege că Acordul nu ne impune un alt mod de viață și alte valori culturale, ci ne oferă un soi de „aparate electrice”, iar noi trebuie doar sa regândim unele părți ale sistemului pentru a le putea utiliza.

La capitolul inventivitate stăm bine, e nevoie doar ca cineva să ne citească pe înțeles instrucțiunile de utilizare, iar articolele următoare exact asta își propun – să țină la curent cetățenii țării pentru ca “prizele” să fie funcționale.

The post ABC-ul Acordului de Asociere cu UE appeared first on Bloguvern.


Sursa
2014-08-22 08:09:41



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:43:05MĂRTURISIRI, CONFLUENȚE —» Leo Butnaru
12:28:37Adevărul despre băutura moldovenilor de Paști —» Fine Wine
06:54:33,,În lumea poveştilor lui Ion Creanga” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
06:18:2914 februarie 2024 - ,,Grigore Vieru poetul celor mici și mari” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:52:35UMBRA —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:55:52Poliția locală oprește mașina unde vrea, că nu stă mult ;) —» Curaj.TV | Media alternativă
09:32:28Jocuri de cuvinte cu Ilinca la 5 ani #perleleIlincăi —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
04:33:25Povești care inspiră – Iasmina Crețoi şi Nico G. —» Curaj.TV | Media alternativă
23:50:16UN BILET PENTRU TRANAI* —» Andrei LANGA. Blogul personal
23:42:07BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:37:2610 Amazing WordPress Design Resources —» costica
09:53:02Neron/Nerón* —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:52:25AVIZUHA —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:42:45Radacini Metier reconfirmă titlul „Best of Show Moldova” —» Fine Wine
06:36:05JURNALUL DE LA HYPERION (IV) —» Leo Butnaru
06:16:48Start admitere in clasa V-a, anul de studii 2024 -2025 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
22:35:23APROAPE POEM —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:56:2714 februarie, ziua de naștere a lui Grigore Vieru —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:55:48Cartea – un bun prieten de viață —» BiblioCity
12:00:00Making 43% of the Web More Dynamic with the WordPress Interactivity API —» Soţii Bragaru
11:18:38ÎN MEMORIAM - Ion Aldea-Teodorovici - 7 aprilie —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:17:0121 martie 2024 - Ziua Internaţională a POEZIEI ,,Pe aripi de poezie". —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
05:48:55CONTOPIRE CU TIMPUL —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:47:39STELE DE MARE —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:03:57Statul încurajează agresoarea cu amendă simbolică —» Curaj.TV | Media alternativă