„ȘOCANT! Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost jefuit”

Iată un titlu pe care nu l-ați citit niciodată și cine știe dacă-l veți citi vreodată. Deși colecțiile muzeelor din țară însumează peste un milion de piese de patrimoniu cultural, piese ce reprezintă cultura națională și universală, la siguranța acestora nu a atentat niciodată vreun hoț.

Eu cred că aceasta nu s-a întâmplat până acum nu din cauza că picturile expuse în Muzeul Național de Artă al Moldovei nu sunt valoroase, ci deoarece, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, doar 6 la sută din populația țării vizitează astfel de instituții. Care-s șansele ca măcar unul dintre ei să fie hoț și să mai știe să aprecieze valoarea unei opere de artă?

„Dar cum rămâne cu hoții internaționali?”, m-am întrebat, imaginându-mi cine ar mai putea fi interesat de ceea ce avem noi. Păi de unde hoții să știe ce se găsește în muzeele noastre, dacă bugetele acestora nu permit „contractarea specialiștilor externi pentru acoperirea necesităților precum cercetări de marketing și elaborarea publicității, promovarea produsului muzeistic, sau ingineri IT pentru digitalizarea patrimoniului”? De unde să știe hoții că în schimbul la doar 10 lei, cât costă biletul, pot intra într-un muzeu și fura tot ce poți?

Făcând abstracție de „epopeea hoțului neinformat”, un lucru este evident chiar și fără studii sau analize – în Moldova muzeele nu sunt nici pe departe la fel de populare, precum sunt cluburile, de exemplu. Un alt lucru clar este că statul nu vede în muzee o sursă de venit, ceea ce nu se întâmplă în țările europene, unde anual aproximativ 50% din populație vizitează muzeele. Oferta culturală a pus pe picioare imaginea unor oraşe precum New York, Londra, Paris, Berlin sau Viena. Un exemplu concludent este primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, care a investit 42 milioane de dolari pentru garantarea contractelor de leasing la studiourile artiştilor şi milioane de subvenţii pentru a salva Broadway sau Academia de Muzică din Brooklyn.

Dar să nu credeți că noi suntem pierduți. Recent, Ministerul Culturii a recunoscut că există anumite lacune ce sunt cauzate de sistemul sovietic, de prevederile căruia se conduc și astăzi muzeele. Astfel, Ministerul a elaborat o propunere de politică publică cu titlul „Modernizarea și eficientizarea activității muzeelor”, prin care-și propune să crească numărul vizitatorilor până la 16% până în anul 2016, prin deschiderea restaurantelor, cafenelelor, sălilor de conferință sau librăriilor în incinta muzeelor.

În prezent, pentru a umple golurile financiare, unele muzee dau în chirie spațiile de care dispun. În 2011, acestea au obținut 3082,4 mii lei, bani cu care administrația muzeelor motivează angajații, acoperă cheltuielile de întreținere, de restaurare a patrimoniului muzeal, de amenajare a expozițiilor, etc. Totuși, puține muzee dau în chirie sau au ce oferi. De exemplu, în 2010, au fost dați în chirie doar 1289 din totalul de 26502 m.p., adică 5 la sută din suprafața totală a muzeelor.

Să pornim de la ideea că un număr mare de oraşe mici şi mijlocii au devenit destinaţii atractive atât pentru turişti, cât şi pentru întreprinderi, datorită investiţiilor în artă, artişti şi industrii creative. Printre acestea se regăsesc Nantes, Eindhoven, Bilbao, Copenhaga, Helsinki, Edinburgh, Ljubljana, Varşovia şi Tallinn.

Unul dintre puţinele muzee care-și dă în chirie spațiile este cel Național de Artă. Restaurantul care ocupă 183 m.p. din suprafața acestuia plătește 15 EURO pentru m.p., acoperind, astfel, 30% din cheltuielile instituției. Oare cine are mai mulți „vizitatori” și câți dintre ei au intrat măcar o dată în muzeu?

Din câte am observat eu, acele muzee care oferă în chirie spații o fac fără a scoate în evidență exponatele. Adică nu este suficient că doar 6,8% din patrimoniul existent este expus în muzee, trebuie să mai și limităm spațiul în care acestea ar putea fi expuse, eventual?! Ap’ iată că la noi, ca de obicei, se face ceva, dar nu până la capăt. De ce să nu promovezi cultura și istoria țării în timp ce dai în chirie încăperi din incinta muzeelor?

Evident, dacă e cazul de mai sus, cu restaurantul, obligi patronii să aloce spațiu pentru anumite exponate, asiguri o intrare directă din local în muzeu, ieșiri din situație sunt multe. Iar în cazul închirierii de scurtă durată, totul este mult mai simplu, tablourile rămân pe pereți, monedele vechi de sute de ani – sub sticlă, iar invitații la conferință, de exemplu, lucrează și admiră piesele, în același timp.

Cercetând ofertele mai multor muzee de peste hotarele Moldovei putem găsi cele mai neordinare exemple. Seri cu fourchette într-o sală plină cu schelete de dinozauri, proiecții de filme printre tablouri, conferințe de presă, sărbători personale în săli pline cu diverse exponate, etc. Toate aceste evenimente sunt organizate prin închirierea spațiilor din muzee.

Urmăriți, mai jos, doar câteva dintre ele:

The Houston Museum of natural science:

The Houston Museum of natural science 2 (1)

The Houston Museum of natural science

Sală de conferințe în Muzeul Romantismului, Madrid;

Sală de conferințe în Muzeul Romantismului, Madrid

Cafenea în Muzeul Orsay, Paris:

Cafenea în Muzeul Orsay, Paris

Muzeul Dapper, Paris :

Muzeul Dapper, Paris (1)

Concluzie:

Darea în chirie a spațiilor poate aduce beneficii duble – odată cu plata pentru chirie, muzeul are parte de publicitate și de vizitatori concomitent. Trebuie doar să vrei și să fii mai atent la experiența altor țări.

Sau

Зачем мелочиться? Hai să dăm în chirie toate spațiile goale din toate muzeele din țară! Oricum nu avem specialiști care să vrea să lucreze pentru 1000 lei/lună în domeniu muzeistic. Așa măcar ne asigurăm că acele săli ocupate vor fi bine îngrijite.

Sau

Poate facem totul cu cap, cu suflet și bune intenții?

The post „ȘOCANT! Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost jefuit” appeared first on Bloguvern.


Sursa
2014-08-21 08:09:25



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

06:36:05JURNALUL DE LA HYPERION (IV) —» Leo Butnaru
06:16:48Start admitere in clasa V-a, anul de studii 2024 -2025 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
12:00:00Making 43% of the Web More Dynamic with the WordPress Interactivity API —» Soţii Bragaru
16:43:17WordPress Website Speed Build: The Masters Golf Tournament —» ada rosu
13:41:21ÎN MEMORIAM - Ion Aldea-Teodorovici - 7 aprilie —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:15:13Regulament_Concurs de postere ,,COMUNITATEA MEA ÎN OBIECTIV EUROPEAN” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:00:00Registering Custom Post Types in the WordPress Admin: Our CloudFest Hackathon Report —» Misterioz
09:15:43HÂRTIE DE TURNESOL/PAPEL TURNESOL* —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:33:02DRUM/CAMINO* —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:00:50„Muntele Basmelor” de la Buscat s-a redeschis mai devreme —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
07:41:09Oamenii frumoși creează ocazii frumoase —» BiblioCity
07:27:34BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:56:00POMELNIC —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:18:34APROAPE POEM —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:38:43JURNALUL DE LA HYPERION (III) —» Leo Butnaru
06:41:35CUTUME —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:41:02RENDEZ-VOUS* —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:40:39BORȘ SAU CIORBĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:39:55GÂNDITORUL LUI RODIN —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:39:41AVIZUHA —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:54:28Magnum Innominandum —» turn up the silence
05:39:30IDEALUL?... —» Leo Butnaru
14:52:05Metoda de protecție a mafiei lemnului! Poliția Buzău în acțiune —» Curaj.TV | Media alternativă
12:35:35Atestarea personalului de specialitate din bibliotecile publice —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:00:40Concursul de fizica „IMPULS” editia a VII-a, 2024 —» Fizica pentru Moldova