Stela și Sergiu Moldovanu, dependenţi de frumos

De mai bine de 10 ani, Stela și Sergiu Moldovanu creează și dezvoltă cu multă pasiune și dedicaţie cultura înrămării altfel. Povestea începutului pare incredibilă, dar este foarte frumoasă. S-au cunoscut pe când munceau la o agenţie de turism, s-au văzut și a apărut scânteia între ei. O scânteie care a crescut într-o flacără nestăvilită de dragoste și entuziasm. Stela, pasionată fiind de broderie, era într-o permanentă căutare de rame în care să-și păstreze lucrările, iar unicul atelier existent atunci la Chișinău, care făcea rame din materiale importate, avea o selecţie foarte mică. Așa și s-a născut ideea creării salonului molDeco, un spaţiu diferit de tot ceea ce era și este în continuare pe piaţă, unde fiecare poate veni să înrămeze în cel mai personal mod orice își dorește.

4

molDeco a fost o pură întâmplare, nu o afacere cu business plan,  gândită ani de zile. A fost o iniţiativă, un impuls, care s-a dezvoltat și a crescut de-a lungul timpului. Am mers într-o călătorie în Italia și planificaserăm să trecem prin una dintre regiunile unde se produc rame, pentru că eram curioși. Am ajuns, ne-am salutat și am spus că vrem să distribuim rame în Moldova. Ideea li s-a părut foarte interesantă producătorilor de acolo, mai ales datorită faptului că nu erau prezenţi pe piaţa din CSI. Eram tineri și nu prea eram siguri de ceea ce facem, dar încrederea pe care au avut-o furnizorii de acolo ne-a dat o doză bună de curaj. Și dacă lumea vine din Europa cu suvenire, noi am venit cu trei profile în mașină pe care le-am tăiat și am făcut iniţial rame pentru broderii. Apoi prietenii noștri, fiind impresionaţi, au vrut să le facem și lor câte ceva și uite așa a pornit totul.

Cu optimism și perseverenţă, de la bun început. După ce a venit pe lume prima noastră fiică, am plecat ambii de la agenţia de turism unde ne cunoscuserăm. Sergiu iniţiase deja o afacere de producere a mobilei la comandă, așa că nu ne-a fost prea greu să ne urnim din loc. Nu ne pare rău că am pornit afacerea, chiar dacă a fost mai dificil la început, pentru că ambii făcuserăm studii în domenii diametral opuse. Suntem fericiţi că ne-am găsit locul în ţara noastră. Mai mult, avem posibilitatea să oferim tot ce-i mai frumos celor din jur. Suntem tare mândri când intrăm într-un local și ne vedem ramele pe pereţi. Asta e cea mai mare apreciere.

3

Acum nu am fi la fel de curajoși cum am fost la început. Primul salon a fost în incinta hotelului „Codru”, la etajul 7. Un spaţiu de 8 metri pătraţi, cu un scaun și o masă. A fost o perioadă de care ne amintim cu mult drag, dar și cu zâmbete, pentru că venea zilnic lume la hotel cu tablouri, lucrări și paznicii îi opreau de fiecare dată să-i întrebe unde merg, iar ei mândri: ”la etajul 7, să ne facem rame!”. A fost complicat și restrâns acolo, dar am reușit ulterior să ne extindem și să trecem pe strada Bănulescu-Bodoni, unde lumea venea și vine din inerţie. Salonul de la Râșcani, deschis acum 5 ani, a venit ca o soluţie pentru necesitatea noastră de a face și mai mult. Un spaţiu larg, frumos, unde organizăm evenimente culturale și tot soiul de chestii mai deosebite.

La noi nu vii ca la supermarket, să-ţi iei rama și să pleci, totul e mult mai meticulos. Noi importăm materiale, profile italiene, spaniole și din alte ţări, cu care lucrăm, de regulă, de 3 metri lungime, pe care le tăiem la comandă după dimensiunile cerute de clienţi. Nu vindem rame, le creăm de la zero pentru fiecare. Chiar dacă avem în salon rame gata, vânzarea lor nu este activitatea noastră de bază. Întotdeauna am promovat abordarea individuală. Nu facem 100 de rame identice ca să le vindem cu 20 de lei fiecare, acest lucru nu ne este interesant. Lucrăm aparte pentru fiecare client și gândim în funcţie de necesităţile acestuia.

2

Înrămarea ca un drog. Am reușit să creăm un anumit trend. Când am intrat pe piaţă, atât domeniul, cât și cererea nu prea erau dezvoltate. Lumea a înţeles pe parcurs, că venind la noi pentru a-și încadra lucrarea, indiferent dacă e vorba de o broderie, o pictură, o scrisoare de dragoste, ea obţine un aspect cu totul diferit. Pentru unii este ca un drog. Le place să știe că primesc ceva creat anume pentru obiectul lor și atunci vin cu plăcere și cu drag la molDeco. De fapt, nu facem pur și simplu rame, ci încercăm să soluţionăm o problemă. Lucrăm la comandă, iar asta înseamnă că pentru a livra un produs de cea mai înaltă calitate, trebuie să pipăim lucrarea, s-o măsurăm exact, pentru ca într-un final să putem oferi rama perfectă.

Dincolo de covoare pe pereţi. Ne bucurăm că reușim să dezvoltăm cumva cultura decorului. Azi nu se mai pun covoare pe pereţi și nu mai există clasica ”stencă”. Avem clienţi fideli, care de ani de zile vin la noi cu o dependenţă frumoasă faţă de rame. Orice își doresc să păstreze, vin și înrămează. Am încadrat de toate: măști, monede, talgere de la percuţii, colecţii de fluturi, mingi, arme, pahare, cărţi. Nimic nu este imposibil, am făcut casete speciale chiar și pentru săndăluţe!

Cele mai importane valori ale noastre sunt bucuria pe care o aducem celor din jur și plăcerea cu care lucrăm noi înșine. Ne regăsim complet în munca pe care o facem.

cover

Nu banii au fost cei care ne-au ghidat și nu pentru câștig dezvoltăm și creștem molDeco deja al zecelea an. Niciodată nu am stat să gândim în progresie geometrică la venit. Mai mult, un atelier de rame nu este nicăieri în lume o afacere care să te facă milionar, indiferent dacă această cultură este înrădăcinată sau abia începe să se cultive. Atelierele nu ajung să fie mari, transnaţionale, sunt, de fapt, afaceri de familie. Lucrul individual cu fiecare lucrare și atenţia sporită la detalii nu-ţi permit să te extinzi prea mult geografic, pentru că te îndepărtezi de client, iar noi nu ne dorim acest lucru.

Mai mult decât rame. Evenimentele am început să le organizăm din necesitatea de a face mai mult pentru cumpărătorii și prietenii noștri. În fiecare an, dincolo de târgul de caritate de Crăciun, la molDeco-Râșcani facem expoziţii, lansări, concursuri de lucrări. Acest lucru ne permite să creăm o comunitate în jurul salonului și o senzaţie că nu e totul chiar atât de rău în Moldova, că există foarte mulţi oameni valoroși, iar cultura trebuie promovată. Primăvara aceasta am organizat o expoziţie-concurs de broderii, care s-a bucurat de un succes enorm și pe care ne dorim să o transformăm într-un eveniment anual. Așa reușim să ne menţinem în tonus, dar și să arătăm cât talent stă ascuns pe undeva.

6

Unici în regiune. Recent  am obţinut la Londra certificatul de Înrămători Recomandaţi de Asociaţia Artelor Frumoase din Marea Britanie. Fine Art Trade Guild este un for de mare prestigiu, creat în 1910, care examinează înrămătorii din toată lumea, inclusiv Australia și SUA. Pentru noi a fost un test de tupeu și curaj, care ne-a făcut să învăţăm foarte multe. Am răspuns la 120 de întrebări teoretice și am trecut o probă practică în cadrul căreia am confecţionat în faţa examinatorilor rame de la zero. Am demonstrat, ambii, pe loc, care sunt cunoștinţele noastre și cît de bine respectăm standardele internaţionale de calitate și producere. Titlul de Commended Framer, ceea ce înseamnă înrămător certificat de asociaţie, este cea mai importantă distincţie din domeniul nostru. Este meritul întregii echipe și al tuturor clienţilor molDeco, pentru că datorită  celor care ne-au încredinţat lucrările am învăţat tot ceea ce știm, iar acum suntem unicul atelier din Moldova, dar și din regiune, certificat la cel mai înalt nivel.

Oricât de pasionaţi am fi, nu lucrăm peste program. Avem ore stricte de muncă, cu duminici libere, iar acasă putem discuta idei despre ce și cum să facem în continuare. Copiii noștri sunt și ei foarte implicaţi în toate evenimentele organizate la salon și e clar că ne-am dori să ne continue afacerea, dar nu o să insităm niciodată. Ne dorim să creștem și mai departe echipa de experţi calificaţi în domeniu, astfel încât să știm că și fără implicarea noastră directă lucrurile vor merge strună, iar noi vom avea mai mult timp pentru comunicare cu cei care cumpără rame de la noi. Ne bucurăm de ceea ce avem, nu reușim să ne plicitisim, pentru că în fiecare zi suntem deschiși pentru o nouă provocare.

 
moldeco

art-salon molDeco

bd. Moscova 14/1

tel.: (+373 22) 31 12 81

str. Bănulescu-Bodoni, 57

tel.: (+373 22) 23 31 89

www.moldeco.md

facebook.com/molDeco

text » Nicoleta Colomeeţ

foto » Victor Buzu

makeup» Rodica Cheptine

coafură» Olga Gavril

salon» DIVA D

str. Petru Movilă 23/3

tel.: (+373 22) 23 75 99

vestimentaţie » Benetton

CC Shopping MallDova, etajul 1

tel.: (+373 22) 84 38 06

www.benetton.com

locaţie » BOB BaR

GOA Territory

tel.: (+373) 60 00 63 63
bob

facebook.com/BoBBaRGOA

 

 

Get Shareaholic

Sursa
2014-08-20 15:21:17



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

06:36:05JURNALUL DE LA HYPERION (IV) —» Leo Butnaru
06:16:48Start admitere in clasa V-a, anul de studii 2024 -2025 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
12:00:00Making 43% of the Web More Dynamic with the WordPress Interactivity API —» Soţii Bragaru
16:43:17WordPress Website Speed Build: The Masters Golf Tournament —» ada rosu
13:41:21ÎN MEMORIAM - Ion Aldea-Teodorovici - 7 aprilie —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:15:13Regulament_Concurs de postere ,,COMUNITATEA MEA ÎN OBIECTIV EUROPEAN” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:00:00Registering Custom Post Types in the WordPress Admin: Our CloudFest Hackathon Report —» Misterioz
09:15:43HÂRTIE DE TURNESOL/PAPEL TURNESOL* —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:33:02DRUM/CAMINO* —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:00:50„Muntele Basmelor” de la Buscat s-a redeschis mai devreme —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
07:41:09Oamenii frumoși creează ocazii frumoase —» BiblioCity
07:27:34BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:56:00POMELNIC —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:18:34APROAPE POEM —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:38:43JURNALUL DE LA HYPERION (III) —» Leo Butnaru
06:41:35CUTUME —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:41:02RENDEZ-VOUS* —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:40:39BORȘ SAU CIORBĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:39:55GÂNDITORUL LUI RODIN —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:39:41AVIZUHA —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:54:28Magnum Innominandum —» turn up the silence
05:39:30IDEALUL?... —» Leo Butnaru
14:52:05Metoda de protecție a mafiei lemnului! Poliția Buzău în acțiune —» Curaj.TV | Media alternativă
12:35:35Atestarea personalului de specialitate din bibliotecile publice —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:00:40Concursul de fizica „IMPULS” editia a VII-a, 2024 —» Fizica pentru Moldova