(FOTO) Problema e că nu ai cu cine lucra. Oameni simpli despre lucruri complicate

„Oameni simpli despre lucruri complicate” este o serie de interviuri cu oameni care lucrează în cele mai diverse domenii, oameni cu care ne întâlnim la fiecare pas, oameni pe care nu-i vedem, dar care ne fac viaţa mai comodă.

Pentru că politicile publice sunt scrise „sus”, pentru cei de „jos”, am decis să aflăm de la oamenii simpli, reprezentanţi ai profesiilor cu care intrăm cel mai des în contact, cum legile şi hotărârile celor 16 ministere le influenţează viaţa. Cine sunt ei, ce obiceiuri au, cum gândesc, ce vise aveau când erau mici, dar şi ce opinii şi-au format despre unele subiecte sensibile, încercăm să descoperim în fiecare interviu.

 

Prenume: Anatol

Nume: Puha

Localitate: Fundurii Vechi, Glodeni

Studii: Școala profesională de la Camenca, agronom de culturi multianuale

Lucrează: are propria afacere, o stînă de oi

În copilărie visa să devină: cioban

 

 Cum aţi decis să deschideţi o afacere anume în acest domeniu?

Povestea e lungă. Am fost vreo trei ani prin Portugalia, vreo șase prin Rusia. Fiind agronom de profesie, eu făceam bani buni în alt domeniu, îmi întrețineam familia. Cu toate acestea, m-am gîndit că anii trec, copiii cresc și eu nu sunt acasă. Atunci am luat hotărîrea să mă întorc acasă să investesc banii în vreo afacere.

Dacă aș fi sădit o livadă, 10 ani trebuia să aștept să crească pînă aducea profit. Între timp, cu ce să întrețin familia? Dacă aș fi deschis un magazin… e plin satul de magazine. M-am sfătuit atunci cu fratele și am hotărît ce am să fac. Fiindcă tatăl meu a fost cioban, cioban de treabă, lumea l-a pomenit mereu numai de bine, am hotărît să-i calc pe urme.

Începuturile sunt foarte grele. Statul nu m-a ajutat cu nimic. Am umblat vreme multă să caut să cumpăr niște grajduri. Am găsit. Erau într-o stare amortizată, nu valorau nimic. L-am cerut pe cel mai rău, am zis că am să-l repar. Cu toate acestea, mi-au cerut o grămadă de bani. Mi-am zis că am să le construiesc singur, acasă. M-am aprovizionat cu materiale de construcție și le-am făcut. După îmi trebuiau bani să cumpăr oi. Eu, ani la rînd, muncind prin țări străine și avînd bani îndeajuns, cînd am văzut cît e de greu să construiești ceva acasă, doream să amîn, să renunț. Îi zic fratelui că am să cumpăr oi anul viitor, că am să mă duc la Moscova, eu acolo făceam bani mulți, de acolo aveam cîștig. Frate-meu mi-a zis: „Auzi!!! Nu da niciun pas înapoi, dacă ai pornit, Doamne ferește să renunți!” Am avut susținerea lui și am continuat. Acum roata s-a pornit și merge deja!

Cît de profitabilă este afacerea?

E îndeajuns de profitabilă. Problema e că nu ai cu cine lucra.

Cine vă ajută în afacere? Angajați săteni pentru anumite munci?

Angajez oameni, dar numai nu din satul meu. Lumea parcă-i fudulă. La mine sunt condiții bune. În stînă avem teracotă, frigider, duș, radio, mîncarea e bună întotdeauna etc.Unii ciobani îmi zic că vor să lucreze, numai să nu zic nimănui unde muncesc. Ciobanii pasc oile, le mulg și fac celelalte munci de care-s nevoie la o stînă. Ei sunt supravegheați de mine să păstreze întotdeauna igiena. Curățenia e în capul mesei aici!

Recent Rusia a interzis importul de fructe și de legume din Moldova. Cum ar putea influența acest lucru afacerea Dvs., dar afacerile celorlalți producători?

Pe mine nu mă atinge mult, dar oamenii care au livezi, care au sere, vor suferi. Rusia face acest lucru din motive politice. Eu în cei șase ani petrecuți la Moscova mi-am făcut mulți prieteni ruși. Știu precis că lor le plac cireșele, merele, perele noastre. Rușii iubesc vinul nostru. Dar acum așa-i la dînșii politica, e murdară.

Ce faceți cu veniturile?

Veniturile mă strădui să le reinvestesc. Am planuri mari. Vreau să cumpăr un mecanizator, adică aparat de muls oile. Mi-am făcut socotelile și am să mai aștept puțin. Recent am mai construit un grajd, gard, acoperiș și banii se duc. Anul acesta am cu un cîrdișor de oițe mai mult și trebuia să le fac acoperiș. Acesta e un lucru care nu poate fi amînat.

Unde vă vindeți marfa? Unde v-aţi dori să o vindeți?

Anii precedenți mă mai duceam la piață. Mie nu-mi place să lucrez pentru alții. Acolo cînd te duci, faci „zarplata” altuia. Dacă în primul an eu duceam cașul și comerciantul avea cu 5 lei la kg mai mult, al doilea an avea cu 10 lei mai mult, acum el are cu 20 de lei mai mult. Eu am 30 pentru kg, dar el 50 de lei. Acest lucru nu mă aranjează. Acum am clienții mei. Ei vin și cumpără direct de la mine. Sunt persoane cărora le livrez eu  acasă produsul, mai ales oamenilor din sat și persoanelor din satele vecine.

Am văzut în Portugalia o tradiție frumoasă, acolo îl vindeau ca un fel de caș. La noi cu supermarket-urile noastre e mai complicat. E mult de umblat și cîteodată nu merită efortul.

Cum v-a ajutat statul în afacerea Dvs.?

Statul nu ajută. Recent am fost la o întîlnire cu viceministrul Economiei și-l întreb: „Domn viceministru, eu am fost vreo 10 ani peste hotare și am adus bani în țară, am construit încăpere, am cumpărat oi. Mie statul îmi întoarce ceva?” Mi-a răspuns omul: „Pentru încăpere nu se întoarce nimic, dar pentru oi, dacă cumpărați de la fermele de prăsilă, atunci ți se întoarce 40 %” Eu așa am și crezut. Acolo la aceste ferme oile sunt fie de lapte, fie de carne, fie de lînă. Eu am luat oile de la un om anume și ele sunt bune de lapte, de carne și de pielușică. Atunci cînd cumperi de la acele ferme, cumperi mîța-n sac. La noi statul nu ajută astfel cum sunt ajutați întreprinzătorii în țările din Europa.

Prin RM apar tot mai multe proiecte care încurajează businessul mic și mijlociu. De exemplu, incubatoarele de afaceri. Dvs. ați apela la o asemenea instituție? Cum v-ar putea ajuta?

Nu știu ce-i acolo, dar din toate proiectele acestea te alegi doar cu training-urile, în mare parte. Ei îți explică la nivel teoretic, tu fă în practică! Este ca și atunci cînd înveți la școală teoria și cînd vii la lucru nu ai idee de nimic. Eu am învățat de agronom, apoi cînd am venit la muncă eu nu știam cum se seamănă, cum să întrebuințez semănătoarea etc.

Care sunt momentele cele mai plăcute și cele mai grele din afacerea Dvs.?

E plăcut cînd vinzi caș, cîrlani, cînd lucrul se desfășoară frumos. Îmi place că toată ziua sunt pe deal. Analizez unde cîmpul e mai frumos, le spun zilnic ciobenilor pe ce traseu să pască oile. Oaia trebuie simțită. Trebuie să intuiești ce iarbă vrea ea să mănînce. Cînd văd cum mănîncă oaia frunzișoara, îmi pare că eu sunt într-un restaurant la o masă și mă ospătez eu. Eu pot fi flămînd, dar dacă știu că ea a mîncat, mă simt bine.

Ce faceți în timpul liber?

Eiiiiiiii, în timpul liber mă plimb prin pădure. Îmi place.

Aveți copii? Unde studiază? Vreunul nu are de gînd să vă continue afacerea?

Am 2 copii, gemeni, o fată și un băiat care curînd fac 17 ani. Învață la un liceu în România. Au plecat pentru că aici la noi sistemul e corupt. Copii au dorit să facă carte. Nici eu, nici ei nu ar dori să-mi continue afacerea. Lucrul e foarte greu. E de lucru toate cele 365 de zile pe an.

Cine trăiește bine în Moldova?

Cei care fură…..(rîde)

Dacă ați fi prim-ministru, ce ați face în primul rînd?

Aș acorda o importanță mai mare economiei și problemelor ei. La noi în țară nu se produce nimic. Tot se cumpără și se vinde.

Care miniștri dintre cei actuali ar merita să fie concediați? De ce? Pentru ce merite i-ați lăsa?

Offffff…, eu în genere nu văd niciun ministru în țara asta. Ei iau doar împrumuturi din Europa. Noi suntem o țară cu un pămînt atît de bogat. De mult timp ar trebui să nu mai depindem de nimeni. Noi producem pîine, grîu, porumb, răsărită. Dacă am exporta viței, porci, miei, nu am avea multe dintre problemele de azi. Mărfurile noastre sunt nevalorificate. Ce exemplu frumos ni-l dă Belorusia. Unde era ea și cît de mult a crescut. În anii precedenți acolo era 80 kg de carne pe cap de locuitor. Acum precis a mai crescut indiciul.

Ce ar putea prelua moldovenii de la europeni?

Foarte multe. Europenii sunt în primul rînd oameni harnici. Acolo se plătește bine, dar nu pe degeaba. Acolo ai lucrat 5 ore, pe 5 ore ți-a plătit, 8 ai lucrat, pe 8 ore ai bani. Nu ca la noi: Eiii, dă să trag un pui de somn… În Europa conducerea nu-i coruptă, ea e cointeresată să facă locuri de muncă pentru oameni.

Acum se discută o lege care va interzice fumatul în locurile publice. Ce părere aveți despre asta? E nevoie de așa lege?

E nevoie de această lege, dar știți cum se spune, este o vorbă. Leul a adunat animalele de prin pădure și le-a spus că nu-i ce mînca. Au hotărît că trebuie de dus la seminar la Moscova să hotărască problema. Pe cine să trimită? Pe cea mai deșteaptă și șireată, pe vulpe. Se duce ea, apoi vine peste o lună. O așteaptă leul la marginea pădurii. O vede și o întreabă: Ce ţi-au zis acolo la conferință, o să ne ușureze viața? Vulpea i-a spus: Cumătre, care a mîncat găini, o să mănînce și de acum încolo. Care a supt laba, așa va face mai departe.

Interzicerea asta îi va provoca pe fumători. Atunci cînd îi spui unui copil că „Nu se poate”, el mai tare nu te ascultă. Cînd a fost interzis alcoolul pe timpul sovietic, lumea parcă și-a ieșit din minți. A început a bea cu duiumul. Să vedem la ce duce și legea aceasta.

Ce activități culturale au loc în localitatea Dvs.?

Activitățile sportive au prioritate. Ele sunt mai dese. Recent a fost o proiecție de film la noi. Cînd se organizau întreceri sportive, eu participam la trîntă. Azi am ajuns arbitru și-i arbitrez pe tineri. De fiecare dată îi provoc să facă un joc bun. Eu sunt cel care aduce premiul mare, adică berbecul. Cînd participam eu, în trecut, luptam pînă noaptea tîrziu și lumea rămînea să privească jocul. Se uita la noi cu farurile de la mașini, făceau pariuri.

Trînta la cucoș, la iepure, la berbec e un sport frumos și o tradiție bună. Azi mai multă importanță i se oferă fotbalului. În localitate se construiește un teren de minifotbal. Am contribuit și eu cu o donație de 1000 de lei.

În ultimele2 săptămîni poliția rutieră a demarat o acțiune căreia îi zice „Transparența„. Ei verifică fiecare șofer să aibă parbrizul curat și clar. Ați fost vreodată victima poliției rutiere?

Permanent. Eu întotdeauna mă grăbesc undeva și permanent am fost penalizat pentru asta, pentru viteză. Eu cu mașina veneam de pe deal de la stînă, dar ei îmi ziceau că trebuie să o spăl. Eu le răspundeam: „Ce vreți măi băieți de la un cioban…” ( rîde).

Odată cu integrarea RM în UE moldovenii vor fi nevoiți să accepte unele reguli cu care nu sunt deprinși. Una dintre acestea este sacrificarea animalelor domestice acasă. Ce părere aveți despre aceste noi reguli?

Sunt minciuni. Eu doar am fost acolo. În Europa le permite tuturor să facă cîte ceva numai să nu stea degeaba. Acolo sunt aceiași oameni simpli cum și la noi. Mulți dintre acei cu afacere de acolo nu cunosc tabla înmulțirii.

Dvs. pentru ce ați opta mai mult, pentru calculator sau televizor? De ce?

Avem de toate, dar calculatorul necesită mai mult timp. Un prieten mi-a spus că a pus la fiert niște fasole și pentru cîteva minute a intrat pe rețelele de socializare. Din cauza asta fasolele au ieșit prăjite, nu fierte… (rîde)

Care politician vă merită respectul?

Lucașenko. Pe omul acesta cu adevărat îl doare sufletul pentru țară.

Ce artiști vă plac cel mai mult?

Ricu Vodă și Suruceanu, dintre ai noștri. Suruceanu e plăcut mult de ruși. Cît eram în Rusia ei ziceau că el e un Celentano din Moldova.

Care este visul Dvs.?

Să cresc copiii, să-i învăț, să fie bine!

DSC0206JPG

oaie 2

oaie 3

oaie 4

oaie 6

oaie 7

oaie cioban mic

oaie de profil

oaie final

The post (FOTO) Problema e că nu ai cu cine lucra. Oameni simpli despre lucruri complicate appeared first on Bloguvern.


Sursa
2014-08-01 07:08:31



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:43:05MĂRTURISIRI, CONFLUENȚE —» Leo Butnaru
12:28:37Adevărul despre băutura moldovenilor de Paști —» Fine Wine
06:54:33,,În lumea poveştilor lui Ion Creanga” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
06:18:2914 februarie 2024 - ,,Grigore Vieru poetul celor mici și mari” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:52:35UMBRA —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:55:52Poliția locală oprește mașina unde vrea, că nu stă mult ;) —» Curaj.TV | Media alternativă
09:32:28Jocuri de cuvinte cu Ilinca la 5 ani #perleleIlincăi —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
04:33:25Povești care inspiră – Iasmina Crețoi şi Nico G. —» Curaj.TV | Media alternativă
23:50:16UN BILET PENTRU TRANAI* —» Andrei LANGA. Blogul personal
23:42:07BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:37:2610 Amazing WordPress Design Resources —» costica
09:53:02Neron/Nerón* —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:52:25AVIZUHA —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:42:45Radacini Metier reconfirmă titlul „Best of Show Moldova” —» Fine Wine
06:36:05JURNALUL DE LA HYPERION (IV) —» Leo Butnaru
06:16:48Start admitere in clasa V-a, anul de studii 2024 -2025 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
22:35:23APROAPE POEM —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:56:2714 februarie, ziua de naștere a lui Grigore Vieru —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:55:48Cartea – un bun prieten de viață —» BiblioCity
12:00:00Making 43% of the Web More Dynamic with the WordPress Interactivity API —» Soţii Bragaru
11:18:38ÎN MEMORIAM - Ion Aldea-Teodorovici - 7 aprilie —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:17:0121 martie 2024 - Ziua Internaţională a POEZIEI ,,Pe aripi de poezie". —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
05:48:55CONTOPIRE CU TIMPUL —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:47:39STELE DE MARE —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:03:57Statul încurajează agresoarea cu amendă simbolică —» Curaj.TV | Media alternativă