Supărare… pe ploaie, top, barometru, preziceri şi altele privind viitorul profesiei

De parcă n-aş fi fost suficient de supărată din pricina ploii trebuia să dau azi si de articolul din postarea precedent http://clubbib2.wordpress.com/2014/04/16/nu-iti-pierde-timpul-invatand-aceste-meserii-10-joburi-care-nu-vor-mai-exista-in-10-ani

Nici un bibliotecar serios n-ar ezita să se ia la harţă cu realizatorii unui asemenea top. Dar informaţia de mai sus nu poate să nu amintească de articolul din Timpul http://timpul.md/articol/trist-profesia-de-bibliotecar-este-pe-cale-de-dispariie-52664.html . Şi nici de multe altele.

Am răscolit prin notiţe şi am găsit momente care pot fi puse şi de o parte şi de alta a balanţei. Dar ce va apleca cu adevărat balanţa depinde de bibliotecari.

“La 16 ianuarie 2009 site-ul usnews.com publica lista celor mai bune 30 cariere în anul 2009. La baza criteriilor de selecţie au fost puse perspectivele profesiei, solicitarea pe piaţa muncii, mediul de muncă, ca regulă destul de plăcut (în cazul bibliotecarului), cu ore rezonabile de activitate chiar dacă câte o dată bibliotecarul trebuie să lucreze în weekend sau până noaptea târziu, nivelul de satisfacţie de pe urma activităţii prestate. Printre cele mai bune cariere profesionale în anul 2009 se numără şi profesia de bibliotecar.Articolul semnat de Marty Nemco U.S.News and World Report/ Best Careers 2009: Librarian a stârnit o adevărată furtură în comunitatea bibliotecară. Sutele de postări plasate pe site de la bibliotecari începători până la cei care au dedict profesiei o viaţă întreagă sunt de un diapazin uluitor: de la cele mai fierbinţi declaraţii şi dragoste eternă până la cea mai cumplită decepţie şi înstrăinare. Dar în linii mari demonstrează căt de importantă este profesia pentru cei care au acceptat-o aşa cum este, cu bune şi rele, cu insatisfacţii materiale şi satisfacţii spirituale. Marty Nemco prmovează ideea că este timpul să uităm de imaginea bibliotecarului de “verme al cărţii” sfios. Bibliotecarii de azi trebuie să se transforme în interogatori deştepţi, care să ajute utilizatorii să gasească răspuns la toate întrebările, să devină detectivi informaţionali de înaltă calificare care să ajute utilizatorii în sondarea oceanului de informaţii disponibile în cărţi, resurse digitale etc adeseori începând cu o căutare deşteaptă în Google dar de obicei mergand mult mai departe. Biblioteconimia este încă o profesie subapreciată, dar mulţi bibliotecari iubesc să ajute utilizatorii să-şi rezolve problemele şi concomitent să înveţe în fiecare zi lucruri noi. Flexibilitatea în faţa schimbărilor şi dorinţa de a ajuta pe alţii sunt cheia succesului în biblioteconomie.Tehnologiile se schimbă foarte repede şi respective la fel de repede se schimbă şi posibilităţile oferite dar şi aşteptările utilizatorilor”.

“În Finlanda anual este realizat un studiu pentru a determina instituția sau compania națională, care oferă cel mai bun serviciu pentru public. Pe parcursul mai multor ani bibliotecile (ca rețea națională)  au ocupat poziția a treia în clasament. Anul acesta bibliotecile finlandeze au obținut cea mai înaltă apreciere  a cetățenilor – locul întâi. În listă au fost incluse aproximativ  100 de instituții (companii), iar criteriile de selecție au inclus: nivelul de servire în general, prima impresie, timp mediu de așteptare și servire, atitudinea personalului, competența personalului, corelația dintre preț și calitate, nivelul  de confort al spațiului, flexibilitate, dorința de a mai veni. Locul doi în clasament a fost ocupat de două bănci, locul patru de comania ALKO, locurile cinci și șase – de două farmacii.

Conform unui studiu realizat în anul 2004  Finlanda era considerată lider mondial în dezvoltarea serviciilor bibliotecare. Eurobarometrul cultural realizat anul acesta demonstra că Suedia devansează Finlanda  la doi indicatori: vizite per capita la bibliotecă și se pare indicele mediu de lectură.  Probabil aceasta nu schimbă situația, iar nota cetățenilor țării este răsplata pentru eforturile depuse de bibliotecari pentru a ține biblioteca în prim planul comunității. Este clar că acolo nu se pune problema  supraviețuirii bibliotecii. Felicitări colegilor finlandezi! “

Potrivit eurobarometrului cultural “În anul de referinţă (2013) au vizitat măcar o singură dată o bibliotecă publică: Suedia – 74%, Finlanda- 66%, Danemarca – 63%”.

Raportul Pew Importanţa şi impactul bibliotecilor publice: Raport Pew//Public Libraries’ Importance and Impact http://webjunction.org/news/webjunction/pew-report-public-libraries-importance-and-impact.html demonstreată că în ultimile 12 luni 54% dintre americani au vizitat biblioteile publice. 90% dintre americani consideră că închiderea bibliotecii public ar afecta comunitatea.

Sunt cifre care bucură. Dar potrivit aceluiaş eurobarometru cultural “În mediu 31% dintre europeni frecventează bibliotecile publice. Cifra este în descreştere, în cinci ani s-a micşorat cu 4%, de la 35% în anul 2007 la 31% în anul 2012. Dacă ritmul de descreştere se menţine, unde ajungel? Şi… Ce urmează?http://clubbib2.wordpress.com/2013/07/26/ce-urmeaza . Vă mai amintiţi informaţia?

“În contextul informațiilor despre admiterea 2013, aflam zilele acestea că pentru profesia de bibliotecar n-a optat încă nimeni. Nu este de mirare, mai ales dată fiind retribuția financiară a profesiei de bibliotecar. În postarea  TOP cele mai prestigioase profesii şi ocupaţii din Moldova din 24 iunieprezentam rezultatele unui sondaj conform căruia profesia de bibliotecar este pe ultimul loc.

În coada clasamentului se află, potrivit rezultatelor: agricultorii, secretarele, chelnerii şi bibliotecarii. Aceştia au obţinut un procentaj de  9, 8, 7 şi, respectiv, 6 la sută: http://www.publika.md/top-cele-mai-prestigioase-profesii-din-republica-moldova_1063911.html

Toate se leagă. Cine ar opta pentru o profesie  atât de neatractivă? Mare tristeţe!  Noi, bibliotecdarii, sau mai bine zis o parte dintre ei, am acceptat situația. Dar care este mesajul pentru societate? Pentru că bibliotecile nu pot activa eficient  fără  niște profesioniști bine pregătiți. În toată lumea bibliotecile există și vor continua să existe. Importanța bibliotecii, a cărții și a lecturii este bine cunoscută. Nimeni nu se va încumeta  să nege acest  adevăr. Și atunci?   “A cui este responsabilitatea?”  pentru o profesie  atât de importantă, care trage să moară? “

Suficiente supărări ca să nu-mi mai pese de ploaie.  V.O.



Sursa
2014-04-16 11:33:48



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:43:05MĂRTURISIRI, CONFLUENȚE —» Leo Butnaru
12:28:37Adevărul despre băutura moldovenilor de Paști —» Fine Wine
06:54:33,,În lumea poveştilor lui Ion Creanga” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
06:18:2914 februarie 2024 - ,,Grigore Vieru poetul celor mici și mari” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:52:35UMBRA —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:55:52Poliția locală oprește mașina unde vrea, că nu stă mult ;) —» Curaj.TV | Media alternativă
09:32:28Jocuri de cuvinte cu Ilinca la 5 ani #perleleIlincăi —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
04:33:25Povești care inspiră – Iasmina Crețoi şi Nico G. —» Curaj.TV | Media alternativă
23:50:16UN BILET PENTRU TRANAI* —» Andrei LANGA. Blogul personal
23:42:07BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:37:2610 Amazing WordPress Design Resources —» costica
09:53:02Neron/Nerón* —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:52:25AVIZUHA —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:42:45Radacini Metier reconfirmă titlul „Best of Show Moldova” —» Fine Wine
06:36:05JURNALUL DE LA HYPERION (IV) —» Leo Butnaru
06:16:48Start admitere in clasa V-a, anul de studii 2024 -2025 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
22:35:23APROAPE POEM —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:56:2714 februarie, ziua de naștere a lui Grigore Vieru —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:55:48Cartea – un bun prieten de viață —» BiblioCity
12:00:00Making 43% of the Web More Dynamic with the WordPress Interactivity API —» Soţii Bragaru
11:18:38ÎN MEMORIAM - Ion Aldea-Teodorovici - 7 aprilie —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:17:0121 martie 2024 - Ziua Internaţională a POEZIEI ,,Pe aripi de poezie". —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
05:48:55CONTOPIRE CU TIMPUL —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:47:39STELE DE MARE —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:03:57Statul încurajează agresoarea cu amendă simbolică —» Curaj.TV | Media alternativă