Afinele

Afinele sânt bace mici(1-2,5g), grupate în ciorchini. Ele au pieliţă vânătă, acoperită cu pruină, albastră. În funcţie de soi şi de condiţiile climaterice ale anului, afinele ajung la maturitate de la sfârşitul lunii până în septembrie, având coacere eşalonată. Afinele se pot păstra 4-5 zile, fără deprecieri calitative, în încăperi răcoroase, cu o t0 de 10-12 oC.

Afinele conţin 80,0-84,6% apă, 7,0-14,5% zaharuri, 0,56-1,13% acizi(tartic, malic, citric, benzoic, oxalic, succinic, lactic), 0,36-0,55% substanţe tanante, 0,5-0,6% substanţe pectice, 0,62-1,15% proteine, provitamina A, vitaminele B1, B2, C, acid pantotenic(vitamina B3), vitamina PP, vitamina E, mirtilină, ulei(31% în fructele uscate), antociani şi săruri minerale(0,23-0,32%).
Afinele se consumă proaspete, uscate sau prelucrate sub formă de suc, compot, sirop, lichior, dulceaţă, jeleu, marmeladă, afinată, etc.

Sucul de afine se mai foloseşte în vinificaţie, pentru a intensifica culoarea şi a mări aciditatea vinului de struguri. Datorită conţinutului ridicat în substanţe bactericide şi în taninuri, afinele proaspete sau uscate sânt un puternic antiseptic intestinal, au efect astringent, antidiareic şi antipudrid. Datorită acestor proprietăţi, afinele au rol, important în tratamentul enterocolitelor de fermentaţie şi de putrefacţie, dizenteriilor şi infecţiilor urinare. Se recomandă în ateroscleroză, afecţiuni coronariene, sechele de infarct, arterită, sechele flebită, varice, hemoragii prin fragilitate capilară, etc.

Prin consumarea unui pahar cu suc de afine în timpul mesei, se previne depunerea calciului pe pereţii vaselor sanguine.

Afinele contribuie la creşterea acuităţii vizuale şi ameliorează vederea nocturnă.

În afecţiuni hepatice, afinele au rol de regenerare a celulelor hepatice(tonifică ficatul). Ele au, deasemenea, rol hipoglicemiant(antidiabetic), datorită mirlitinei, care face să scadă zahărul din sânge.

Cura de afine.
Se pot consuma zilnic 300-500g afine proaspete sau 100g afine uscate.

Decoctul din afine(uz intern). Se prepară dintr-o linguriţă de fructe uscate şi zdrobite la 200ml apă; se fierbe 5 min. şi apoi se lasă în repaus, la t0 camerei, timp de 15 min.; se strecoară prin presare şi se bea călduţ. Se pot consuma două sau mai multe ceşti pe zi.

Decoctul de afine(uz extern). Se prepară dintr-o mână de bace(fructe) la un litru de apă, care se fierbe până scade la jumătate; se foloseşte la clătitul gurii în faringite, stomatite, afte, muguet, precum şi la comprese sau spălături locale(eczeme, hemoroizi, dizenterie). Contra ulcerilor gurii, a aftelor, se pot mesteca în gură bace proaspete sau uscate, care apoi se elimină(aruncă) din gură.

Decoctul din fructe şi frunze de Afin. Are proprietăţi astringente şi antibiotice. Se prepară din 10% fructe sau frunze uscate care se fierb în 1/2 litru apă timp de 30 min.; se bea călduţ, fracţionat în trei porţii, în cursul unei zile; combate enteritele acute şi cronice, diareele.
Infuzia din afine uscate. Conţinând substanţe tanante, este indicat în bolile de stomac(diaree, enterite).

Maceratul la rece din afine.
Se prepară dintr-o linguriţă şi jumătate de afine uscate şi zdrobite în 400ml apă fiartă şi răcită; se lasă la macerata timp de 8 ore, la t0 camerei, iar apoi se bea în 2-3 reprize, în cursul unei zile. Se pot adăuga coaja de stejar, flori de muşeţel şi frunze de mentă, pentru a mări acţiunea astringentă şi antiseptică a fructelor de Afin.

Pelteaua(jeleul) de afine, fiind bogat în tanin, este indicată în tratarea diareelor de fermentaţie şi de putrefacţie.

Sucul de afine fierte, îndulcit eventual cu zaharină, se recomandă în enterite, precum în regimul renal.

Spuma şi gelatina din afine se prepară ca şi cele din zmeură.

Frunzele de Afin conţin hidrochinonă(circa 1%), vaccinină, arbutază, ericolină, neomirtilină, materii tanante, acid chinic, etc. Ele au efect astringent, bactericid, antidiareic; dezinfectează căile biliare şi urinare. Datorită vitaminei E şi mirtiline, denumită şi insulină vegetală, infuzia din frunze de afin scade nivelul zahărului din sânge; are deci acţiune antidiabetică. Pentru creşterea eficacităţii, în tratarea diabetului, frunzele de afin pot fi asociate cu păstăi de fasole şi frunze de dud. Ceaiul se bea neîndulcit sau îndulcit cu zaharină.

Infuzia din frunze de Afin se prepară din două linguriţe de frunze la 0,5 litri de apă clocotită; se bea călduţă, în 3 reprize, pe parcursul unei zile. Ea are şi efect vermifug(oxiuri).
Perioada optimă de recoltare a frunzelor de Afin, în scopuri terapeutice, este de la sfârşitul lunii iulie până în septembrie. Frunzele se recoltează împreună cu lăstarii, de pe care se detaşează ulterior. Se va evita presarea lor, deoarece se înnegresc.


Sursa
2007-10-04 19:09:50



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

22:38:41choose nihilism —» turn up the silence
20:45:49"Când înflorește liliacul" —» Frinturi din suflet de femeie
20:38:25Trump „nu a conspirat” cu Rusia în timpul campaniei electorale din 2016 —» Elena Robu
20:05:17Duminica Sf. Grigore Palama —» Iulian Proca
19:34:07și tu, Apostu? —» apostu
18:56:17despre Mihai Stratulat – revoluționarul ipocrit —» un alt blog
17:50:53Ce face artistul din tine —» Sanda Diviricean – "Fii-Nu încerca să devii." – Osho
17:46:35Coffee liqueur cheesecake —» ajna-blogging-press
17:39:41Vor să interzică ideile comuniste ca și cele naziste #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
16:48:13„Efectele tămăduitoare ale deznădejdii”: Tema discuției cu Arhim. Augustin (Zaboroșciuc) —» Tineretul Ortodox
16:25:31Dacă i-aș da o palmă Dnei Maria Ciobanu, oare va întoarce obrazul și pentru a doua?! —» Gandrabur Corneliu
16:15:56Video/ PNL: oligofrenii trebuie alungati de la guvernarea Romaniei —» plop andrei
13:51:21Lecții de chitară Ep.6 | Acorduri și arpeggio nou —» Moldova Creștină
13:40:11În plin post, un copil a fost bătut de un preot, la școală. Ar fi refuzat să se închine —» Elena Robu
13:03:25Video/ Andrei Nastase: Faze tari la meciul Moldovei cu campioana Frantei! —» plop andrei
09:39:24Александр Лодыгин - Известный русский электротехник, изобретатель лампы накаливания —» Удивительные истории из жизни великих людей
09:36:54Brexit (3) —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
06:09:18O seară eno-gastronomică cu vinuri italiene la Kiku Steak & Wine —» Fine Wine
23:59:16Bravo Radu Albot! Prestație tare bună în fața lui Roger Federer! —» un alt blog
21:44:39E supărat pe clinica Acibadem, n-au făcut minunile promise —» Curaj.TV | Media alternativă
20:20:22Transmisiunea în direct a meciului dintre Radu Albot și Roger Federer —» un alt blog
20:03:33Prea mulţi doritori să afle despre Bucureştii demolaţi —» Curaj.TV | Media alternativă
16:00:50BREXIT: Petiţia pentru ca Marea Britanie să rămână în UE depăşeşte patru milioane de semnături —» Elena Robu
14:16:12Pornesc pe jos spre Laponia să-l certe pe Moșul —» Curaj.TV | Media alternativă
13:36:4512 strategii de sporire a încrederii angajaților în echipa de conducere —» Divers Media