DESERT FLOARE DIN PAN BRIOCHE
Am vazut aceasta minunatie pe un blog culinar italian si am indragit-o de la prima vedere. Am vrut s-o incerc neaparat. Am incercat-o si mi-a placut mult de tot – e prezentabila (servita la o masa in cinstea prietenilor va aduna doar complimente pentru maiestria bucatarului), e gustoasa (aluatul e foarte aproape de cel de cozonac), poate fi umpluta cu nutella, magiun, halva.
Daca si tie iti place cum arata te poftesc sa gatim impreuna.
INGREDIENTE:
faina – 600 gr
zahar – 35 gr
oua – 2 buc.
unt moale – 45 gr
lapte – 190 gr
coaja rasa de la 1 lamaie
drojdii uscate pentru dulciuri – 3,5 gr
nutella – 6-7 linguri
MOD DE GATIRE:
Pregatim aluatul – cernem intr-un bol faina, adaugam si celelalte ingrediente (laptele caldut, untul inmuiat in cuptorul cu microunde, ouale, zaharul, coaja rasa de la o lamaie si drojdia). Framantam bine in decurs de cateva minute, apoi acoperim cu un prosop de bucatarie si lasam sa se odihneasca 30 minute intr-un loc cald (eu incalzesc putin cuptorul, dupa care il inchid si pun aluatul inauntru).
Dupa 30 de minute punem bila de aluat pe masa de lucru presurata cu faina si o dividem in 4 parti egale. Intindem cu sucitorul prima bila ca sa obtinem un disc cu grosimea de 2-3 mm si il punem pe o tava de cuptor, unde am asternut foaie de copt. Ungem cu nutella toata suprafata foii. Facem acelasi lucru cu celelalte bucati de aluat ramase – intindem, aranjam deasupra primei foi si ungem cu nutella (ultimul strat nu il ungem insa).
Cu un cutit foarte ascutit facem patru incizii pe viitoarea floare din pan brioche, neajungand la centru (vezi imaginea). Fiecare din cele patru parti obtinute le mai “despicam” o data (acum avem 8 parti), si inca o data – astfel vom obtine 16 parti.
Si aici vine etapa cea mai complicata de explicat (nu de facut!). Luam doua “petale” vecine si le rotim in exterior de doua ori, iar extremitatile le lipim intre ele ca sa formam o petala adevarata. Procedam la fel cu partile ramase. Stiu ca in acest caz ar fi mai util un video, deci iata link-ul unde puteti vedea tot procesul (http://www.youtube.com/watch?v=3cJnIZUlCpQ). Cand am terminat de format toate petalele lasam desertul nostru sa creasca (cam 30 minute), dupa care il ungem cu lapte si il dam la cuptorul preincalzit (180 grade) pentru 25 minute.
Lasam sa se raceasca definitiv si transferam pe un platou. La dorinta putem presura cu pudra de zahar.
Pofta buna!
Astept impresiile voastre in comentarii!
Sursa
2013-11-16 20:18:40