Sindicalistele au examinat problemele femeilor din mediul rural

Reprezentantele Organizaţiilor Femei din cadrul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „Agroindsind” au examinat vineri, 25 octombrie curent, cu Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, problemele femeilor din mediul rural pentru a identifica soluții.

Întrunirea a avut loc după ce, săptămâna trecută, reprezentantele „Agroindsind” au prezentat autorităților o serie de revendicări unde au fost evidențiate problemele cu care se confruntă femeile din raioanele Republicii Moldova.

Astfel, în cadrul ședinței de lucru, sindicalistele s-au referit în special la probleme ce țin de sănătate, demnitate, educație, șomaj, munca la negru, protecția muncii.

”Mă bucur că activismul femeilor este în creștere, pentru că problemele cu care ne confruntăm zilnic, în special în mediul rural, trebuie să fie soluționate în mod amiabil și reieșind din limitele bugetului. Înțeleg îngrijorarea voastră, dar vom depune și în continuare efort maxim pentru a ajuta femeile să ducă o viață mai bună și să rămână în țară alături de familiile lor”, a precizat Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Ministrul a menționat că în prezent se pregătește lansarea serviciului de sprijin familial care este oferit familiilor cu copii pentru a preveni şi/sau a depăşi situaţiile de risc în vederea asigurării creşterii şi educaţiei copilului în mediul familial.

Daria Bostan, președintele Organizației de Femei din cadrul Federaţiei „Agroindsind”, a specificat că sunt necesare de întreprins măsuri concrete pentru ca femeile din mediul rural să fie ajutate să ducă un trai decent. Ea a atenționat ca Valentina Buliga să țină cont de revendicările incluse în Apelul transmis, la 18 octombrie curent, de către reprezentantele Organizațiilor de Femei din cadrul Federaţiei „Agroindsind”  deputaților din Parlament și să respecte termenul realizării acestora.

La ședință au participa și reprezentantele Consiliului de Femei din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), pe care Daria Bostan le-a îndemnat să le susțină în această activitate.

La rândul său, Liuba Rotaru, președintele Consiliului de Femei din cadrul CNSM a dar asigurări că toate sindicalistele se vor implica și vor participa la activitățile întreprinse de femeile din mediul rural. ”Trebuie să fim unite și să mergem până la capăt pentru a obține rezultatul dorit. Dacă va fi necesar vom ieși și la protest”, a adăugat Rotaru.

În același context, Mihail Hîncu, vicepreședintele CNSM, a declarat că discuțiile în acest sens vor continua și cu prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, pentru ca vocea femeii să fie auzită, iar demnitarii de stat să întreprindă măsurile necesare până la adoptarea bugetului pentru anul 2014.

Reamintim că în Apel, sindicalistele cer stabilirea indemnizaţiei la naşterea copilului în mărime 5000 lei; neadmiterea măririi contribuţiilor la medicina prin asigurare cu 1%; majorarea cuantumului pensiei minime până la nivelul minimului de existenţă; asigurarea accesului femeilor din mediul rural, în special a celor gravide şi bătrâne la serviciile medicale calitative etc.

Reprezentantele Organizațiilor de femei  au acordat demnitarilor de stat termen de o lună – până la 20 noiembrie, pentru a fi realizate cerințele din Apel. În caz contrar acestea vor recurge la acțiuni de protest.

Centrul Informațional al Sindicatelor


Sursa
2013-10-25 15:58:27Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:52:25Молдова. Города на грани уничтожения —» Блог Михаила Полянского
12:53:08Apel la ajutor pentru lucrarea din Uganda —» Moldova Creștină
12:14:08Artista Gabriela Radu, stabilită în Franța: ”Trebuie ca noi, românii, să nu ținem capul plecat și să nu ne dizolvăm în marea globalizare doar ca să fim acceptați” —» Elena Robu
09:09:31CĂMIN STUDENȚESC (III). UNGHERAȘUL ROȘU —» Leo Butnaru
09:06:37Usatîi confirmă că Năstase fura costume din magazine cât era ministru :) —» un alt blog
06:56:26Gray Sectional Sofa Costco —» Andrei Fornea
06:31:56Granite Dining Table Singapore —» Andrei Fornea
19:34:18Vrea test poligraf în direct, la TV —» Curaj.TV | Media alternativă
18:58:23Au evacuat ghereta MoldPresa cu tot cu… ţigări —» Curaj.TV | Media alternativă
16:58:13POEZIA ȘI PISTOLUL —» Leo Butnaru
16:27:47Cuvintele pot mângâia, dar pot și dărâma / Între cer și pământ / Jon Kalman Stefansson —» Frinturi din suflet de femeie
15:52:0373 scientists study French Polynesia’s coral reefs – dive into what they find —» ajna-blogging-press
15:38:29Muzeul Literaturii Române e închis. Nu deranjați —» Gheorghe Erizanu
15:06:1599 reasons to cry —» turn up the silence
14:18:39VIDEO / FOTO / Start sărbătorilor de iarnă la bibliotecă —» BPR Ungheni's Blog
13:48:57Condorii Negri prezintă: ”DACII”, cântec-manifest în cinstea eroilor —» Nicolae Federiuc
12:34:15Poliţist, reţinut cu focuri de armă de CNA la Chișinău —» Elena Robu
12:06:29Trăiască schimbarea —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
10:56:50Lowes Wallpaper Border —» Andrei Fornea
09:23:30Poliţia se preface că face ordine pe Armenească —» Curaj.TV | Media alternativă
09:03:11Top 10 vinuri ale anului 2019 —» Fine Wine
07:22:40Rezultatele alegerilor din Marea Britanie. Victorie uriașă pentru Brexit —» Elena Robu
07:00:54Vai, sărmanul Vladic Musteață… prigonit de Plahotniuc :0 —» un alt blog
07:00:48Dezvoltarea colecțiilor în lumina Legii cu privire la biblioteci, 2017 —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
06:07:38Family Room Furniture Ideas —» Andrei Fornea