Parfumul(mirosul) şi aroma fructelor

Când ajunge la coacere naturală, fructele degajă substanţe odorante, care se sesizează apropiind fructul de căile nazale, sau chiar de la distanţă, în cazul fructelor cu miros puternic, cum sânt: ananasul, fragile, căpşune, gutuile, caisele, coacăzele negre, socul, etc.

Fructele obţinute în zonele calde sau în zone temperate, dar la altitudini mici sânt mai parfumate decât cele din zone reci(nordice) sau cu altitudini mai mari.

Parfumul nu trebuie confundat cu aroma fructului, deşi între ele există o anumită legătură.
Aroma miezului de migdale şi de alune creşte în intensitate în cursul masticaţiei.

Componentele aromatice ale fructelor sânt constituite din esteri, lactone, acizi aldehide, eteri, uleiuri eterice din grupa terpenelor; cetone, etc. Uleiurile eterice sânt amestecuri de esteri ai alcoolilor metilic, etilic, amilic şi izoamilic cu diferiţi acizi. De exemplu, aroma piersicilor este un ester linoleic al acizilor formic, acetic, valerianic şi caprilic. Există soiuri cu fructe aromate şi cu fructe nearomate. Aroma poate fi discretă(slabă, abia perceptibilă), potrivit de intensă, puternică sau chiar foarte intensă.

La mere se disting mai multe tipuri de arome: de ananas(la soiul Renet ananas), de banană(de soiul Winter Banana), de pepene galben(la Delicioasele roşii), de trandafir(la soiul Kaltherer Böhmer), etc.

Pe lângă faptul că dau gust plăcut fructelor, aromele distrug unii microbi, uşurează stomacale şi intestinale, secreţiile ficatului şi splinei, sporeşte pofta de mâncare.

La unele specii de fructe(fragi, căpşuni, zmeură) aroma îşi pierde foarte mult din intensitate, în decurs de numai 1-2 zile de la recoltarea fructelor, pe când la merele şi perele de iarnă, care ajung la coacerea deplină după 1-2 luni de la recoltare, aroma se formează şi se intensifică şi în perioada de păstrare a fructelor.


Sursa
2007-10-04 01:12:52



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

22:06:29Protest la CSM, cere pedepsirea judecătoarei Nicorici —» Curaj.TV | Media alternativă
21:57:38Candidează la şefia Procuraturii Generale, dar nu-şi face iluzii —» Curaj.TV | Media alternativă
20:43:30Nu mai sunt necesare comisiile de experți pentru evaluarea tezelor de doctorat? —» Gheorghe Cuciureanu
14:42:02Preocupări —» Licurici de suflet
14:30:26Șefii Vămii moldovenești s-au apucat de scris însemnări! // ”ЛОХОТРОНул” de la Harvard a ministrei finanțelor Gavrilița —» un alt blog
12:00:45Rătăciți cu Duhul | Pastor Vasile Filat —» Moldova Creștină
11:43:59Dining Room Table Seats 10 —» Andrei Fornea
10:24:52Retete din bucataria ruseasca —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
08:28:13Leachco Body Pillow —» Andrei Fornea
07:41:19DYNO test. Какие свечи лучше? Audi-VW vs BRISK. Какие свечи лучше. Часть 1 —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
06:11:13Năstase, pe la spatele Maiei Sandu, preia controlul Serviciului Vamal :( —» un alt blog
05:20:07Susţinem Ștefan Gligor pentru funcţia de Procuror General. Vezi CV-ul lui Ștefan —» plop andrei
03:28:04Man Cave Images —» Andrei Fornea
01:19:10fii fericit sau du-te-n pulă —» Can we shampoo?
23:07:02Arhitectul —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
19:48:42Sӑptӑmâna în care justiţia Moldovei s-a înecat la Veneţia —» Un PUNCT din .FR
19:35:58Poliţist local, sforăie la volanul maşinii de serviciu —» Curaj.TV | Media alternativă
19:30:01Căruţa-fantomă pe drum (inter)naţional —» Curaj.TV | Media alternativă
17:25:18Victoria zdrobitoare a PD-ului la Nisporeni, a lui Șor la la Orhei și a lui Usatîi la Bălți arată fața actualei societăți moldovenești —» Elena Robu
14:15:04TRIUMFUL BALAURULUI BICEFAL, cel cu două intrări și o singură ieșire —» Nicolae Federiuc
13:58:02Rezultate alegeri locale 20 octombrie 2019 - Pelinia —» Pelinia
09:58:56Wascheschrank Weiss —» Andrei Fornea
09:16:39Alegerile locale s-au desfășurat în mod liber și democratic —» Igor Dodon
09:00:21Sewing Table Ikea —» Andrei Fornea
08:29:59Natalia, Maia și Vitalie la Paris(vlog și poze) —» Cojocari Vitalie