Peste jumătate dintre utilizatorii de dispozitive Android nu folosesc niciun software de securitate

Potrivit unui studiu realizat în vara anului 2013 de B2B International în parteneriat cu Kaspersky Lab, peste 50% dintre proprietarii de smartphone-uri şi tablete care rulează sistemul de operare Android nu folosesc niciun fel de program de securitate pentru protejarea dispozitivelor împotriva ameninţărilor IT. Android a devenit de mult timp cea mai populară platformă mobila pentru utilizatorii obişnuiţi, dar şi pentru infractorii cibernetici care folosesc programe malware.

Numai 40% dintre posesorii de smartphone-uri şi 42% dintre posesorii de tablete care au participat la studiu au declarat că au instalat o soluţie de securitate pentru dispozitivele lor, pe care o utilizează în prezent. Alţi respondenţi au recunoscut că se bazează pe funcţiile de securitate limitate incluse în sistemul de operare sau că au încredere în propriile instincte pentru a se proteja de pericole.

Dispozitivele care rulează sistemul de operare Android reprezintă principala ţintă a infractorilor cibernetici în rândul platformelor mobile. Astfel, potrivit serviciului cloud Kaspersky Security Network, care centralizează date cu privire la ameninţările cibernetice emergente, 99% din programele  malware care vizează dispozitivele mobile au fost create pentru platforma Android. În plus, această ameninţare este în continuă creştere: specialiştii Kaspersky Lab au detectat 35.000 de mostre malware pe parcursul anului 2012, pe când numărul pentru prima jumătate a anului 2013 a fost de peste 47.000.

Există două motive principale pentru care infractorii cibernetici sunt interesaţi de platforma Android: popularitatea şi funcţionalitatea acesteia. Un program malware poate face smartphone-ul să trimită un mesaj text către numere scurte cu suprataxă, furând astfel banii din contul utilizatorului; poate transforma smartphone-ul într-un dispozitiv de spionaj, oferindu-le infractorilor informaţii despre proprietarul dispozitivului, inclusiv apelurile efectuate, corespondenţa, parolele pentru conturile de pe reţelele sociale şi e-pay etc. Cu alte cuvinte, toate capacităţile de comunicare, divertisment şi de operare ale dispozitivelor Android sunt la fel de populare printre infractorii cibernetici cum sunt printre utilizatorii obişnuiţi.

De asemenea, mai există un alt risc care poate avea consecinţe neplăcute – probabilitatea mare ca dispozitivele să fie pierdute sau furate. Pentru multe persoane, smartphone-urile şi tabletele au devenit principala platformă de stocare a fotografiilor şi a filmuleţelor preferate, a corespondenţei cu prietenii şi familia, a documentelor de la locul de muncă şi a altor informaţii valoroase care nu trebuie să ajungă pe mâinile infractorilor.

Cu toate acestea, sistemul de operare Android rămâne o platformă accesibilă şi utilă pentru numeroase sarcini. Astfel, specialiştii Kaspersky Lab încurajează utilizatorii de dispozitive Android să îşi protejeze smartphone-urile şi tabletele cu ajutorul unei soluţii de securitate de înaltă calitate.

Repararea problemelor de securitate ale platformei Android

Kaspersky Lab a dezvoltat Kaspersky Internet Security for Android, o soluţie de securitate avansată, menită să protejeze smartphone-urile şi tabletele care utilizează platforma Android. Soluţia integrează tehnologii de ultimă oră pentru detectarea ameninţărilor cibernetice cu ajutorul bazei de date extinse care este actualizată de îndată ce Kaspersky Security Network identifică un nou malware. În plus, produsul Kaspersky Lab include un set de mecanisme care detectează proactiv chiar şi cele mai noi ameninţări necunoscute, monitorizându-le activitatea.

Datele personale stocate pe dispozitiv sunt protejate cu ajutorul unor funcţii speciale capabile să ascundă contactele private, apelurile şi mesajele. Dacă dispozitivul mobil al utilizatorului este pierdut sau furat, Kaspersky Internet Security for Android dispune de un set specializat de mecanisme menite să împiedice infractorii să acceseze datele personale ale utilizatorului.

Versiunea gratuită cuprinde funcţii antivirus de bază (scanare activată de utilizator) şi toate facilităţile de administrare de la distanţă a dispozitivelor. Cu ajutorul sistemului integrat de cumpărare pentru aplicaţii, utilizatorii pot ridica securitatea la nivel „premium”, care, pe lângă funcţionalităţile gratuite, asigură mecanisme avansate de protecţie antivrus, inclusiv scanări automate pentru fiecare aplicaţie descărcată, protecţie în timp real împotriva ameninţărilor emergente şi protecţie pe internet pentru a combate atacurile de tip phishing. Versiunea premium include, de asemenea, funcţii pentru administrarea informaţiilor personale – inclusiv opţiunea de ascundere a contactelor, apelurilor, mesajelor şi a arhivei, pentru protejarea datelor de privirile indiscrete.

Kaspersky Internet Security for Android este disponibil pe website-ul oficial Kaspersky Lab ca produs de sine stătător, dar şi pe lista de aplicaţii Android din Google Play. În plus, produsul este inclus în pachetul Kaspersky Internet Security – Multi-Device, un produs creat pentru a proteja mai multe dispozitive care folosesc sisteme de operare diferite.

The post Peste jumătate dintre utilizatorii de dispozitive Android nu folosesc niciun software de securitate appeared first on ITMoldova.


Sursa
2013-10-24 12:14:32Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

22:30:08Иван Фёдорович Александровский - русский художник, фотограф, инженер и изобретатель. —» Удивительные истории из жизни великих людей
20:42:54“Crime Against Democracy”: U.S. Backed Fascist Coup in Bolivia —» ajna-blogging-press
20:35:46Poliţia sperie taximetriştii din staţie şi intersecţie —» Curaj.TV | Media alternativă
20:28:58Crater în asfalt lîngă Tîrgul de iarnă, SRI şi Casa Poporului —» Curaj.TV | Media alternativă
19:04:49Ziua Internațională a Studenților celebrată de către membrii ASCOM —» Tineretul Ortodox
13:29:40Vinerea Neagră pe shop.cartier.md. Carte la jumătate de preț —» Gheorghe Erizanu
13:19:11Două cărți pe care să le citești până la Crăciun —» Sunt MAMĂ!
08:50:40Oamenii —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
08:19:15Săptămâna în care ACUM a predat cheile Kremlinului —» Un PUNCT din .FR
07:43:41Chain Link Fence Ideas —» Andrei Fornea
07:40:02Dinette Table And Chairs —» Andrei Fornea
07:21:49Veneţia a fost inundată din nou. Monumente istorice, aflate în patrimoniul UNESCO, sunt în pericol —» Elena Robu
05:26:08CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:51:04Olga Roman, amica lui Filat, a fost reținută în Dubai! —» un alt blog
20:33:47CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:17:52CRUCIFIX* —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:41:24Discuție la Microfonul Liber referitor la conducerea trecută și prezentă —» Curaj.TV | Media alternativă
18:38:33Poliția din Cricova încearcă să-i cenzureze cazul —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:32Classic Beer Battered Fish and Mushy Peas —» ajna-blogging-press
11:34:19Poliția e complice cu soțul/tatăl – agresor?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:15:54Алексaндр Леонидович Чижевский - учёный, биофизик, философ, поэт, художник. —» Удивительные истории из жизни великих людей
10:27:32Vedere dinspre stînga – A fost coaliția, nu mai e coaliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:24:38Păreri —» Primul meu blog
05:36:23Solid Wood Chairs —» Andrei Fornea
04:48:54Ziua a treia de creație | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină