Like and Share de la întâlnirea cu Elizabeth Linder

Ieri am fost la întâlnirea cu reprezentantul Facebook, Elizabeth Linder, organizată de Centrul de Guvernare Electronică şi Magenta Consulting. Pe parcursul vizitei sale în Moldova a avut o agenda plină. Numai din ce am citit pe facebook, s-a întâlnit cu membrii Cancelariei de Stat, cu Liliana Palihovici, cu studenţii de la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism, cu cei de la Centrul de Guvernare Electronică, etc.

Elizabeth Linder este o prezenţă plăcută, vorbeşte clar, bine, la temă, despre ceea ce cunoaşte foarte bine. Din câte am înţeles, a venit în Moldova ca să consulte autorităţile cum să folosească mai bine opţiunile facebook, ca să comunice mai eficient cu cetăţenii.

Idei pe care mi le-am notat din prezentare

Elizabeth Linder a venit la Facebook cu 5 ani în urmă. Este specialist în politici şi guvern pentru Europa, Orientul mijlociu şi Africa.

Facebook există în 73 de limbi. 70% din utilizatorii Facebook locuiesc în afara Statelor Unite. Dacă Facebook ar fi o ţară, ea ar fi a 3-a ca dimensiune din lume, după China şi India. Categoria de vârstă 18 – 34 de ani petrec în medie 3,5 ore pe zi pe social media, ore pe care le-ar putea folosi

Astăzi, din ce în ce mai mult, cerem de la lideri să fie buni comunicatori. Nu doar să ne informeze despre ce fac, dar şi să ne explice de ce şi să ne ceară opinia despre ceea ce fac.

Dacă în perioada Renaşterii oamenii foloseau mai mult partea stângă a creierului – cea responsabilă de creativitate, acum tendinţa este să folosim mai mult partea dreaptă, care răspunde de stabilirea şi respectarea unor reguli. Exemplu de la Elizabeth Linder: Acum, dacă am avea de ales între a termina de scris 10 e-mailuri urgente şi a merge la un concert, există o mare probabilitate că vom alege să scriem e-mailurile. Şi chiar dacă vom alege să mergem la concert, normele impuse de societate ne vor face să ne simţim oarecum vinovaţi că nu am respectat deadline-ul.

Elizabeth Linder a adus mai multe exemple despre cum pot fi folosite paginile de Facebook pentru o mai bună comunicare cu oamenii. În Estonia, de exemplu, există o pagină a „poliţiei” unde cetăţenii pot semnala nereguli sau adresa întrebări. Şi primesc răspunsuri. Facebook poate arăta partea umană şi chiar creativă a politicienilor. De exemplu, Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului Europei, a plasat o poezie de-a sa pe profilul de Facebook. Şi NATO foloseşte foarte activ pagina de Facebook. Prim-ministrul Danemarcei, face un discurs pentru mass-media, iar în acest an a plasat pe pagina ei de Facebook şi un spot video neoficial behind the scenes, filmat înainte de discursul oficial, în care spune că urmează să înregistreze discursul şi ce crede ea despre asta. Alt exemplu, prim-ministrul Singapore, care răspunde pe Facebook la întrebările de la cetăţeni.

Ce a fost interesant la sesiunea de întrebări – răspunsuri

Fiind întrebată despre colaborarea mai strânsă dintre stat şi compania pe care o reprezintă, Elizabeth Linder a spus că nu crede că utilizatorii se vor simţi confortabil pe Facebook, dacă ei vor face aşa ceva.

Întrebarea despre oficializarea relaţiilor de pe Facebook şi în viaţa reală a amuzat sala. Ideea e că, din moment ce comunitatea Facebook este atât de mare, al 3-lea ca dimensiune stat (virtual) din lume, de ce dacă, de exemplu, doi oameni şi-au setat pe Facebook că sunt căsătoriţi, nu pot să evite birocraţia din statul real, cozi, plăţi, cheltuieli enorme pentru nuntă, etc., astfel încât căsătoria lor să fie recunoscută de stat doar în baza statutului de pe facebook – din moment ce profilurile sunt reale.

Facebook vs Odnoklassniki

O reprezentantă a Corpului Păcii, care a spus că în Moldova se ocupă şi de administrarea paginii de Facebook, Odnoklassniki şi Vkontakte a instituţiei unde lucrează, a întrebat despre strategia Facebook de a atrage utilizatorii din reţelele locale în Facebook.

Elizabeth Linder a dat de înţeles că Facebook nu are o strategie în acest sens, dar că nici şi-au pus un scop din a atrage utilizatori din alte reţele. De obicei reţelele de socializare locale se dezvoltă bine de la început, dar există un moment când, fiind un cerc închis, ele nu mai cresc şi atunci oamenii renunţă la ele în favoarea reţelelor internaţionale, care oferă mai multe oportunităţi. Ca exemplu a menţionat că în Olanda, unde reţeaua locală nu mai există. Oamenii încep prin a-şi crea profiluri pe mai multe reţele, iar apoi, din lipsă de timp pentru a le menţine, optează pentru una din ele. De obicei este Facebook.

Totuşi despre cazul reţelelor sociale populare la noi a menţionat că este un caz aparte, pentru că ele nu sunt doar locale. Ele oferă posibilitatea de a menţine legături cu o comunitate foarte mare de oameni – comunitatea celor care vorbesc limba rusă.

Despre ţările în care Facebook este blocat a spus că ştie cazuri când unele instituţii, dar şi oameni, folosesc site-uri proxy pentru a-şi crea un profil sau o pagină. Dar ei lucrează pentru ca restricţiile să fie anulate.

Facebook şi politica

A fost o întrebare dacă e bine sau nu chiar, ca politicienii să se apropie atât de mult de oameni, prin intermediul social media, sau mai bine ar fi să păstreze o distanţă, ca să poată să-şi păstreze autoritatea în faţa cetăţenilor. Elizabeth Linder a menţionat că principala regulă este să-şi păstreze viziunea. Ceea ce e amuzant azi, mâine poate să-ţi creeze dificultăţi.

Facebook şi business-ul

Au fost două întrebări despre rolul Facebook la dezvoltarea business-ului. Eu am memorizat una. Câte like-uri aduc un client? Răspunsul a fost că cel mai des oamenii vor cumpăra ceva, dacă aceasta este recomandat de un prieten de-al lor, a cărui părere contează pentru utilizator sau care are aceleaşi preferinţe.

Un reprezentant al unei organizaţii internaţionale cu sediul în Moldova, responsabil de administrarea paginii de Facebook, a solicitat o recomandare pentru administrarea cât mai eficientă a paginii. Elizabeth Linder a spus că cel mai eficient mod de a implica utilizatorii este să le dai să facă ceva offline. Să faci ca oamenii să se simtă parte din proces. E bine când plasezi pe Facebook un infografic frumos şi interesant, dar când îi îndemni să facă fotografii la o temă ecologică, de exemplu, iar apoi pui fotografiile semnate pe pagina ta, ei se vor simţi mult mai implicaţi.

Indexul fericirii

A urmat o întrebare de la un participant care a spus că a vizitat sediul Facebook din California şi a rămas impresionat de condiţiile de muncă. Întrebarea a fost cum ar putea ca şi în Moldova companiile să ofere astfel de condiţii de muncă. Elizabeth Linder, fiind şi o persoană tacticoasă, şi-a spus părerea despre importanţa condiţiilor de muncă pentru rezultatele angajaţilor. Ea a menţionat des cuvântul „fericire”, spunând că pentru ea chiar contează ca angajaţii să fie fericiţi la locul de muncă, să se simtă bine, pentru că în final, acolo unde se simt bine, acolo vor petrece cea mai mare parte a timpului şi vor lucra mai bine.

A vorbit şi despre respectul pentru timpul angajaţilor. De exemplu, în societate există o premisă că dacă pleci mai devreme ca să-ţi iei copiii de la grădiniţă, tu ai dreptul şi angajatul trebuie să-ţi respecte viaţa privată, iar atunci când un om necăsătorit va pleca în bar să se distreze, el va fi cumva judecat de comunitate. Deşi, dacă nu merge în bar, există posibilitatea ca nici să nu întâlnească persoana iubită, să nu aibă copii şi nici să meargă apoi să-i ia de la grădiniţă.

Elizabeth Linder a vorbit şi despre departamentele de cercetare din cadrul Facebook. De exemplu, a menţionat „indexul fericirii” – un indicator care se calculează după cuvintele folosite în însemnări. Cei mai fericiţi oamenii sunt în perioada sărbătorilor de iarnă sau naţionale. Totuşi, a fost un caz când acest indice a scăzut, iar specialiştii de la Facebook nu-şi dădeau seama de ce. Au aflat apoi că în Chile a avut loc un cutremur puternic şi utilizatorii îşi exprimau condoleanţele.

La Facebook ei sunt permanent 1% there. Adică mai este mult până să ajungă să conecteze toată lumea la Facebook. Un slogan care mi-a plăcut. Facebook – a company thinking bigger that itself.

The post Like and Share de la întâlnirea cu Elizabeth Linder appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-10-24 10:11:48Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:44:07Obligați să facă ”pomană” la Biserica din Trușeni —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:08Lansare carte de Paul Goma la Gaudeamus —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:27Theses on the Philosophy of History, boss —» turn up the silence
17:21:02Stig Simeon Frøyshov – Distincţia dintre slujbele de catedrală şi cele monahale —» Liturgică şi Misiologie Ortodoxă
16:37:53Earl Grey Verrine With Meringue Bites And Orange-Scented Cream —» ajna-blogging-press
15:28:11Serghei ESENIN: DOUĂ POEME CELEBRE —» Leo Butnaru
15:03:14Înveți să te pregătești sau să faci lucrurile? —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
12:21:42Maia Sandu, un exemplu de urmat —» un alt blog
11:23:16Trӑim ca-n poveste! —» Un PUNCT din .FR
10:55:30Când politicienii… – completează cu ce vrei —» apostu
10:30:43Învățăm să fim sănătoși la bibliotecă —» BiblioCity
09:54:50Industrial Dining Room Table —» Andrei Fornea
09:50:09Frightening Frequencies: The Dangers of 5G —» ajna-blogging-press
09:46:53Moldtelecom, cind ați făcut ultima inventariere? —» Curaj.TV | Media alternativă
09:28:01Viața la feminin - Cincizeci plus. Mama —» Frinturi din suflet de femeie
08:57:21Mobelprogramm Uno —» Andrei Fornea
08:47:33Faceți cunoștință: ion cebanu, un liberast pitecantrop ancorat în Evul Mediu —» un alt blog
08:32:47Acordul La minor | Lecții de chitară —» Moldova Creștină
08:09:21Vinde marfa expirata cu mucegai vizavi de Judecatorie, Politie si Camera de Comert —» Curaj.TV | Media alternativă
05:39:29BALAURI/ DRAGONES* —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:44:47Homosexualitatea la animale nu este scuza pentru oameni —» Moldova Creștină
23:16:33Dark Red Wine Bread —» ajna-blogging-press
23:04:51Ce a promis directorul retelelor electrice Edinet pentru Zabriceni si Onesti —» Curaj.TV | Media alternativă
19:35:46Cercetare și tradiții —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
19:34:54©️ Aproape 💙 —» Licurici de suflet