Incrustatiile ceramice – alternativa moderna in restaurarile dentare

Pe langa tendinta estetica, obiectiv deloc neglijat de societatea zilelor noastre, deosebit de important este aspectul reprezentat de conservarea tesuturilor dentare sanatoase, astfel incat rezistenta lor sa fie cat mai mare. In intampinarea acestor imperative vin cu mare incredere restaurarile coronare unidentare reprezentate de incrustatiile din ceramica.

Trebuie subliniat faptul ca, conceptul de inlay ceramic dateaza de la sfarsitul secolului trecut, dar datorita rezistentei scazute a materialului si a lipsei unui mediu de fixare adecvat, nu au avut succes terapeutic. Dar, odata cu dezvoltarea recenta a sistemelor integral ceramice si a posibilitatii de a obtine o adeziune micromecanica intre ceramica si structurile dentare, inlay-urile si onlay-urile ceramice au reusit sa devina tot mai mult o alternativa moderna de restaurare coronara.

Exista trei avantaje distincte fata de alte tipuri de restaurairi dentare si anume: avantajul estetic, cel al rezistentei structurilor dentare si cel al conservarii structurii dentare.

Incrustatiile ceramice se indica in mod special dintilor ce prezinta leziuni carioase mari, cu margini de smalt nesustinute. De asemenea se indica in cazul dintilor cu tratament endodontic, la care cavitatea de acces a compromis rezistenta dintelui. Cavitatile a caror preparare nu poate duce la o forma retentiva, iar rezultatul estetic nu este deosebit, definesc o alta indicatie pentru inlay-urile si onlay-urile ceramice.

Fiind realizate in laboratorul de tehnica dentara, incrustatiile ceramice refac perfect forma dintelui, iar punctul de contact interdentar se va reface integral. Incrustatiile din ceramica au o estetica dentara de invidiat si o daptare marginala superioara. Culoarea obtinuta nu se modifica, asa cum se intampla in cazul refacerii dintelui cu materiale compozite. Nu coloreaza dintele si respecta culoarea initiala. Prin refacerea conturului dintelui, inlay / onlay-urile contribuie la intretinerea sanatatii gingiei. O incrustatie dentara este mai rezistenta la uzura decat o simpla obturatie (plomba).

O alta caracteristica a incrustatiilor ceramice ce vine in avantajul pacientilor este data de timpul redus de lucru si de numarul scazut de sedinte de tratament si anume, doua. In prima etapa medicul prepara cavitatea si ia amprenta dentara, iar in cea de a doua sedinta se va cimenta piesa protetica.

Biocompatibilitatea data de structura materialelor folosite in realizarea tratamentului prin intermediul incrustatiilor ceramice reprezinta un alt avantaj major al acestora.

 Sursa
2013-10-23 18:56:03Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

12:21:42Maia Sandu, un exemplu de urmat —» un alt blog
10:30:43Învățăm să fim sănătoși la bibliotecă —» BiblioCity
09:54:50Industrial Dining Room Table —» Andrei Fornea
09:50:09Frightening Frequencies: The Dangers of 5G —» ajna-blogging-press
09:46:53Moldtelecom, cind ați făcut ultima inventariere? —» Curaj.TV | Media alternativă
09:28:01Viața la feminin - Cincizeci plus. Mama —» Frinturi din suflet de femeie
08:57:21Mobelprogramm Uno —» Andrei Fornea
08:47:33Faceți cunoștință: ion cebanu, un liberast pitecantrop ancorat în Evul Mediu —» un alt blog
08:32:47Acordul La minor | Lecții de chitară —» Moldova Creștină
08:09:21Vinde marfa expirata cu mucegai vizavi de Judecatorie, Politie si Camera de Comert —» Curaj.TV | Media alternativă
05:39:29BALAURI/ DRAGONES* —» Andrei LANGA. Blogul personal
23:16:33Dark Red Wine Bread —» ajna-blogging-press
23:04:51Ce a promis directorul retelelor electrice Edinet pentru Zabriceni si Onesti —» Curaj.TV | Media alternativă
19:35:46Cercetare și tradiții —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
19:34:54©️ Aproape 💙 —» Licurici de suflet
18:53:04Mors de rachitele (merisoare) —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
17:35:33Despre încălzirea globală și alte pericole #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
17:04:19Vești bune pentru moldovenii din Italia: Din 10 ianuarie 2020 vor putea să convertească permisele de conducere —» Elena Robu
16:37:03MAEIE face precizări referitoare la autocarul cu cetățeni moldoveni reținuți în Olanda —» Elena Robu
13:59:15Teatrul Țăndărică din București vine la Chișinău! Hai cu noi la spectacolul „Motanul Încălțat”! —» Sunt MAMĂ!
11:58:45Toate Evele mele —» Frinturi din suflet de femeie
10:38:38Culioșelele —» apostu
09:17:23Autocar cu 65 de moldoveni, reținut în Olanda —» Elena Robu
08:49:31Da, Maia a pierdut încrederea SUA // Cum s-a „ridicat” Hogan în câteva zile —» un alt blog
07:47:34Viaţa bate filmul şi poliţia din Buzău —» Curaj.TV | Media alternativă