Cum să exportăm mai mult. La Chișinău se desfășoară primul For al Exportatorilor din Moldova

În perioada 22-23 octombrie 2013 la Chișinău se desfășoară prima ediție a Forului Exportatorilor din Republica Moldova. Forul este organizat de Ministerul Economiei și Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), partener general fiind Danube Logistics investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG), cu susținerea Mobias Banca – Groupe Société Générale, Programul USAID Comerţ, Investiţii şi Reglementarea Activităţii de Întreprinzător (BRITE) și Hillebrand Group.

Evenimentul a întrunit experți din cadrul Ministerului Economiei, ai Serviciului Vamal, Camera Economică Europeană de Comerţ şi Industrie, Directoratul Norvegian pe Vamă și Accize, reprezentanţii programelor internaţionale, băncilor comerciale, ai companiilor de asigurări și consilieri comerciali ai ambasadelor străine acreditate în Republica Moldova  din Federaţia Rusă, Statele Unite ale Americii, Republica Turcia, Republica Populară Chineză.

Potrivit comunicatului de presă, emis de către Ministerul Economie, subiectul principal de discuţie în cadrul primului For al Exportatorilor din Moldova  a fost dezvoltarea potenţialului de export al Republicii Moldova.

“ În cadrul luptei acerbe dintre țări, pentru piețele de desfacere, scade rolul barierelor tarifare gen taxe vamale la import și crește rolul barierelor netarifare, în special cerințe mai sporite față de calitatea mărfii. Pentru a-și spori competitivitatea  Republica Moldova trebuie să se adapteze celor mai ridicate standarde. Un alt factor decisiv pentru a putea face față competitivității la nivel internațional, pentru dezvoltarea exporturilor și penetrarea altor piețe,  constă în crearea de asociații între companii la nivel de sectoare ”, a declarat ministrul Economeii, Valeriu Lazăr, care a fost prezent la deschiderea Forului.

Grupul-ţintă al evenimentului au fost atât cele mai mari companii exportatoare din Republica Moldova, cât şi companii producătoare, care abia încep să exporte. Sfera de activitate a acestora fiind diversă: vinicolă, textilă, asistenţă juridică, audit, brokeri ș.a.

Participanţii au fost informați în privința cadrului existent de reglementare a exportului la nivel regional cu ţările CEFTA (Acordului Central European de Comerţ Liber), CSI, precum şi asupra impactului viitorului Acord de liber schimb aprofundat şi cuprinzător cu UE asupra comerţului cu ţările europene. Au fost abordate şi noile oportunităţi de efectuare a schimburilor comerciale cu Norvegia, oferite de Sistemul Generalizat de Preferinţe (GSP) a autorităţilor norvegiene.

Exportatorii au fost informați și despre oportunitățile de acces existente pe pieţele principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova, au avut posibilitatea să discute cu consilierii comerciali ai misiunilor diplomatice acreditate în Moldova despre o serie de aspecte şi probleme ce țin de acestea.

S-a vorbit și despre măsurile de îmbunătățire a eficienței procedurilor de export ce au fost implementate sau sunt în curs de elaborare de către Serviciul Vamal, oportunitățile de asistență, finanțare și asigurare ale exportatorilor, logistica privind exportul etc.

Notă: Potrivit datelor, oferite de către Biroul Național de Statistică, în prima jumătate a anului 2013 Republicii Moldova a exportat mărfuri învaloare de  1323,9 mil. dolari  SUA, ceea ce este cu 9,9% mai mult decît în perioada similară din anul 2012.

 

The post Cum să exportăm mai mult. La Chișinău se desfășoară primul For al Exportatorilor din Moldova appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-10-23 12:13:07Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:20:10Ziua Națională a Actorului —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
15:53:09Școala. O anchetă —» Gheorghe Erizanu
15:11:43O fetiță a topit inimile tuturor: „Îmi doresc să vină mami acasă din Irlanda” —» Elena Robu
12:26:11Alegeri în Marea Britanie. Milioane de britanici, aşteptaţi să decidă soarta Brexit —» Elena Robu
11:54:37Accident rutier! Cine este vinovat? A vrut să sune poliția la 112! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:50:04Vlog – lecții învățate după 2 ani de relație toxică —» Curaj.TV | Media alternativă
11:31:08Rezoluţia din Decembrie —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
10:31:33Nou: Novak Limited Edition —» Fine Wine
10:01:51Domnule Premier Chicu, aveți oameni agresivi și neechilibrați în echipă. Știți de asta? —» un alt blog
08:25:03Chunky Curtain Pole —» Andrei Fornea
08:16:23Bay Window Furniture —» Andrei Fornea
08:08:55www.anonim.md – încă un proiect de mii de euro fără folos #SpălareDeGranturi —» un alt blog
08:04:18Despre Formatul Normandia si efectele sale —» Roman Mihăeş
07:58:04ML: „CÂT DE DULCE E LIMBA ÎN CARE SCRIEȚI?” —» Leo Butnaru
22:30:50Varul ars ilegal de la Trinca asteapta sa-si ia zborul spre cumparatori —» Curaj.TV | Media alternativă
21:16:33Spune ca Penitenciarul are pagina oficiala dar Scoala nu are —» Curaj.TV | Media alternativă
21:14:28©️ Poate la poteci de doruri.. —» Licurici de suflet
18:49:57Taniușa —» Frinturi din suflet de femeie
17:13:52Pași de copii pentru maturi fericiți —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
16:27:03ML: „CÂT DE DULCE E LIMBA ÎN CARE SCRIEȚI?” —» Leo Butnaru
16:24:18Neuron-Packed Bird Brains Point to Creation —» ajna-blogging-press
16:19:58Procurorul Stoianoglo —» Gheorghe Erizanu
15:39:01DOUĂ COSMOGRAME —» Leo Butnaru
12:48:06Frigidaire Stainless Steel Dishwasher —» Andrei Fornea
12:00:59Как относится дилер к чиптюнингу? —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.