Rodislaw Sikorski: „Nu ești un ministru adevărat până când nu treci măcar peste o moțiune de cenzură”

Prim-ministrul, Iurie Leancă, a fost gazda întrevederii de astăzi cu miniștrii de externe a Suediei și Poloniei, Carl Bildt și Rodislaw Sikorski. Aceștia se află la Chișinău în cadrul unui tur diplomatic care include țările fruntașe ale  Parteneriatului Estic: Moldova, Ucraina și Georgia. Conferința s-a desfășurat în format întrebări-răspunsuri, în cadrul  căreia, oficialii europeni au reiterat suportul UE pentru reformele implementate de Chișinău și pentru cursul european al țării.

Suntem încurajați de Vest și avertizați de Est cu nesoluționarea problemei transnistriene. Ce e de făcut în această situație, din moment ce și societate se scindează?

Carl Bildt: Decizia vă aparține. Viziunea noastră constă în integrarea tuturor statelor din Europa, fără a exclude vreo țară, nici chiar Rusia. Ne dorim să avem relații economice mai cât mai bună, inclusiv și cu Rusia. UE are peste jumătate de miliard de cetățeni, cea mai mare economie integrată din lume, cu un potențial economic enorm. Uniunea Vamală este o entitate mai mult închisă, este mult mai mică din punct de vedere a populației și a economiei. Dacă e să luăm în calcul potențialul economic pentru ca Moldova să se dezvolte din punct de vedere a exporturilor, a atragerii investițiilor, a turismului, eu cred că cele două variante nu pot fi comparate. Revenind la viziunea noastră: noi nu ne dorim o uniune cu frontiere și bariere. De ceva timp negociem un acord cu Rusia. Cu părere de rău aceste negocieri nu ajuns departe, nu din cauza noastră, ci din cauza lor. Dacă am fi putut da jos barierele și să negociem mai rapid, am fi fost fericiți, întrucât noi suntem cei care tindem să eliminăm barierele și frontierele, pe când ei le ridică. Iar aceasta nu este bine.

Radoslaw Sikorski: Noi nu forțăm pe nimeni să aleagă. Rusia eventual va dori să își modernizeze economia și va dori să intre pe cea mai marea piață liberă din lume. Iar ceea ce de fapt veți putea face voi, este să fiți cu un pas înaintea ei și să o ajutați să ia o decizie proprie. Relațiile de acum dintre Polonia și Rusia sunt mult mai bune decât atunci când trebuia să alegem dintre Vest și Est. Asta pentru am devenit o parte a UE cu o voce, iar Rusia a recunoscut acest fapt. Nimeni nu vă va forța să abandonați relațiile cu Rusia. Comerțul nostru cu Rusia a crescut considerabil de când am aderat la UE. Cred că într-un final, Rusia va aprecia faptul că are Moldova, în calitate de partener european.

Moldova urmează să parafeze Acordul de la Vilnius. Cât de real este să semneze anul viitor acest acord și cum situația politică din Moldova, în special moțiunile de cenzură ar putea afecta parcursul ei european?

Radoslaw SikorskI: Nu pot prezice numărul voturilor, însă în Polonia se spune așa: „Nu ești un ministru adevărat până când nu treci măcar peste o moțiune de cenzură”. Deci aceasta este un fel de botez prin care trebuie să trecem cu toții, este un bun instrument democratic. Dar în ceea ce ține de semnare, sperăm ca Ucraina să semneze acordul de la Vilnius și sunt convins că Moldova va semna și ea la anul.

Care este prețul plătit de Moldova pentru parcursul european, în special relațiile cu Rusia?

Iurie Leancă: În primul rând aș vrea să menționez că integrarea europeană este alegerea noastră. Iar Guvernul pe care am onoarea să-l conduc reprezintă votul majorității populației care consideră că integrarea europeană este unica opțiune pentru Moldova. Și nu există alte căi pentru a construi un stat modern, democratic, funcționabil și european. Care este prețul? Acesta este enorm: beneficii pentru cetățeni, pentru societate și împărtășirea valorilor care s-au dovedit a fi eficiente în țările Uniunii Europene. Ministrul Sikorski s-a referit la experiențele Poloniei, la reformele prin care a trecut aceasta în anii 90. Acesta este prețul pe care îl acceptăm și noi, cu plăcere. În ceea ce ține  de relațiile cu alte state, integrarea Moldovei în spațiul european nu vine să strice relațiile cu ele, în special cu Rusia.

De ce comuniștii se opun cu atâta înverșunare parcursului pro-european, chiar dacă singuri l-au declarat o prioritate național?

Carl Bildt: Ar trebui să-i întrebați pe ei. Ceea ce se întâmplă la voi este o încercare Rusiei de a integra Moldova în Uniunea Vamală și, eventual, în Uniunea Eurasiatică. Iar acesta este un vădit proiect politic. Acest fapt ar fi putut influiența poziția Partidului Comuniștilor. Dar referindu-mă Uniunea Vamală, aș vrea să menționez ceva, întrucât consider că este foarte important din moment ce ai în față două alternative. Din exemplul Kazahstanului reiese că Uniunea Vamală presupune ridicare barierelor și a frontierelor. Comerțul Kazahstanului cu Rusia a crescut, iar cu celelalte țări – a scăzut. Iar aceasta este un preț foarte scump plătit de consumatorii din Kazahstan, întrucît mai demult, aceștia puteau să cumpere tot ce consideră ei a fi mai bun din diferite țări, iar acum totul trebuie cumpărat din Rusia. Sunt sigur că aceste condiții sunt foarte benefice pentru economia Rusiei, însă cu siguranță nu pentru Kazahstan. Și este foarte important să studiați detaliile ce se ascund după alternativele pe care le aveți în față: o piață mare și liberă sau una limitată și închisă.

Radoslaw Sikorski: „Populismul anti-european este prezent și în alte țări. Avem aceeași situație în Marea Britanie, în Franța, Grecia, Polonia. Această poziție este alimentată de frica oamenilor care nu sunt orientați optimistic. Pot spune doar că Polonia a avut foarte mult de câștigat din procesul de integrare și din statutul de membru al UE, iar sacrificiile merită a fi făcute. Polonezii carora le era frică cel mai mult de integrarea europeană erau agricultorii, unde populismul era dezvoltat cel mai mult. Li se spunea că vor fi distruși, izolați și că nu vor putea face față concurenței. Însă într-un final, agricultorii sunt grupul social care a avut de câștigat cel mai mult de pe seama integrării europene. Vă spun doar să nu ascultați populiștii, priviți situația real, Europa este opțiune bună pentru voi”.

În cadrul vizitei din Moldova, oficialii vor discuta cu Prim-ministrul, Iurie Leancă, cu liderii partidelor Coaliției Pro-europene, precum și cu șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola.

 


Sursă foto: Serviciul de presă al MAEIE

The post Rodislaw Sikorski: „Nu ești un ministru adevărat până când nu treci măcar peste o moțiune de cenzură” appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-10-22 11:12:40Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

15:53:09Școala. O anchetă —» Gheorghe Erizanu
15:11:43O fetiță a topit inimile tuturor: „Îmi doresc să vină mami acasă din Irlanda” —» Elena Robu
12:26:11Alegeri în Marea Britanie. Milioane de britanici, aşteptaţi să decidă soarta Brexit —» Elena Robu
11:54:37Accident rutier! Cine este vinovat? A vrut să sune poliția la 112! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:50:04Vlog – lecții învățate după 2 ani de relație toxică —» Curaj.TV | Media alternativă
11:31:08Rezoluţia din Decembrie —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
10:31:33Nou: Novak Limited Edition —» Fine Wine
10:01:51Domnule Premier Chicu, aveți oameni agresivi și neechilibrați în echipă. Știți de asta? —» un alt blog
08:25:03Chunky Curtain Pole —» Andrei Fornea
08:16:23Bay Window Furniture —» Andrei Fornea
08:08:55www.anonim.md – încă un proiect de mii de euro fără folos #SpălareDeGranturi —» un alt blog
08:04:18Despre Formatul Normandia si efectele sale —» Roman Mihăeş
07:58:04ML: „CÂT DE DULCE E LIMBA ÎN CARE SCRIEȚI?” —» Leo Butnaru
22:30:50Varul ars ilegal de la Trinca asteapta sa-si ia zborul spre cumparatori —» Curaj.TV | Media alternativă
21:16:33Spune ca Penitenciarul are pagina oficiala dar Scoala nu are —» Curaj.TV | Media alternativă
21:14:28©️ Poate la poteci de doruri.. —» Licurici de suflet
18:49:57Taniușa —» Frinturi din suflet de femeie
17:13:52Pași de copii pentru maturi fericiți —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
16:27:03ML: „CÂT DE DULCE E LIMBA ÎN CARE SCRIEȚI?” —» Leo Butnaru
16:24:18Neuron-Packed Bird Brains Point to Creation —» ajna-blogging-press
16:19:58Procurorul Stoianoglo —» Gheorghe Erizanu
15:39:01DOUĂ COSMOGRAME —» Leo Butnaru
12:48:06Frigidaire Stainless Steel Dishwasher —» Andrei Fornea
12:00:59Как относится дилер к чиптюнингу? —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
11:58:54Dosarul Plahotniuc: CNA îl caută în SUA și Marea Britanie —» Elena Robu