Sinteza săptămânală a politicilor publice (SSPP)

Sinteza săptămânală a politicilor publice este o rubrică creată pentru a rezuma săptămînal activitățile ministerelor. Astfel  să vă prezentăm pe scurt cum trăiesc și ce-au mai făcut ministerele noastre în perioada 14- 18 octombrie 2013

Așadar, să purcedem!

Ministerul Economiei

 mec                     

-          Viceministrul Economiei, Dumitru Godoroja, s-a întâlnit cu fondatorul și conducătorul companiei italiene „La Triveneta Cavi” care intenționează să desfășoare un proiect investițional și să deschidă o uzină de cabluri pe teritoriul Parcului Industriaș din Strășeni.

-          A fost înaintat proiectul de lege care prevede drept scop utilzarea pe larg a potențialului surselor de energie regenerabile.

-          Viceministrul Economiei, Dumitru Godoroja a participat la reuniunea Consiliului Consultativ al CSI pentru protecția drepturilor consumatorului prezidată de șeful Rospotrebnadzor, Ghenadii Onișcenko.

-          Guvernul a aprobată propunerea Ministerului Economiei privind reorganizarea SA „Uzina de Tractoare „TRACOM” prin fuziunea cu SA „ForjaCom”

 

Ministerul Finanțelor

minfin                   

-          În contextul trecerii Republicii Moldova la noile Standarde Naționale de Contabilitate, acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial împreună cu Planul general de conturi contabile.

-          A fost perfectat proiectul de lege ce ține realizarea politicii fiscale și vamale pentru anul 2014

Ministerul Justiției

justice                        

-          Ministrul Justiției, Oleg Efrim a prezentat un pachet de proiecte de lege care prevede  normele de răspundere disciplinară a judecătorilor, stabilirea unor sancțiuni mai dure pentru judecătorii corupți, testarea integrității profesionale a funcționarilor publici, precum și majorarea salariilor pentru judecători.

-          Pe lângă aceasta au  fost introduse noi reglementări în calcularea salariilor judecătorilor și a fost stabilit cine va prezenta Guvernul în Parlament sau la Curtea Constituțională.

-          A fost înaintat proiectul de lege privind organizarea activității notarilor.

Ministerul Afacerilor Interne

mai                           

-          A fost inaugurat Centrul de Monitorizare și Control Trafic al Inspectoratului Național de Patrulare al IGP.

-          În perioada 15-17 octombrie s-a desfășurat atelierul de lucru cu genericul „Tehnici speciale de investigații”.

-          A fost aprobată semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Macedonia privind cooperarea polițienească.

-          A fost modificată legea privind Regimul strrăinilor în Moldova și au fost stabilite noi norme în eliberarea vizelor în situații de excepție.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

maeie                    

-          Au fost inițiate negocierile asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate.

-          Guvernul a aprobat introducerea modificărilor în Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind colaborarea în domeniul telecomunicațiilor guvernamentale.

Ministerul Apărării

army                          

-          O echipă operațională a Armatei Naționale a demarat lucrările de pregătire pentru scoaterea în afara țării a deșeurilor de pesticide stocate în depozitul unei gospodării agricole din orașul Taraclia.

Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale

constructii

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

agricultura                        

-          Reprezentanții Ministerului Agriculturii au evaluat implementarea tehnologiei No-Till TWIN-ROW cu tehnică americană KINZE în asolamentele republicii.

-          Ministrul Vasile Bumacov a avut o întrevedere cu Consulul Onorific al Republicii Moldova în India. Aceștia au discutat despre noi posibilități de diversificare a pieței de desfacere pentru produsele agroalimentare din Republica Moldova, precum și despre extinderea accesului vinificatorilor pe piața Indiei.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor

transporturi                                

-          Guvernul a aprobat inițierea negocierilor asupra Proiectului cu privire la modificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei cu privire la activitatea transportului feroviar

Ministerul Mediului

mediu                             

-          A avut loc ședința ordinară a Colegiului Ministerului Mediului în cadrul căreia a fost prezentată și pusă în discuție Strategia de Mediu pentru perioada 2014-2024

-          A fost lansat proiectul de „Consolidare a capacităților pentru stabilirea gestionării adecvate a fluxului de deșeuri electrice și electronice în Republica Moldova”.

-          Ministerul Mediului al RM a semnat convenția de la Minamata, Japonia, ce presupune elaborarea instrumentului global cu efect juridic obligatoriu în domeniul mercurului.

Ministerul Educației

edu                   

-          A fost elaborată și publicată Politica de contabilitate tip pentru instituțiile publice subordonate Ministerului Educației

-          S-a stabilit că Ora Ecologică privind Securitatea Chimică va avea loc în perioada 21-25 octombrie 2013.

-          Viceministrul Educației, Igor Grosu, și Președintele Uniunii Europene la Șah, Silvio Danailov, au semnat un acord de colaborare în vederea sporirii rolului șahului în educația tinerei generații.

Ministerul Culturii

culture                    

-          Ministerul Culturii împreunpă cu Academia de Științe au colaborat la editarea volumelor 5 și 6 din ediția Ion Druță. Opere alese în 8 volume.

-          Guvernul a hotărât să transmită Organizației Concertistice și de Impresariat „Moldova-Concert” cu titlu gratuit și spre gestiune economică spațiile din Centrul frigorific al Casei Guvernului.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale șI Familiei

 munca                 

-          A intrat în vigoare Hotărârea de Guvern cu privire la salarizarea medicilor rezidenți, conform căreia, medicii rezidenți, pe lângă bursa de 900 lei, vor beneficia și de salariul de medic începător de 2000 lei.

-          Ministerul Sănătăţii, cu suportul Biroului de Ţară al Organizației Mondiale a Sănătăţii, a dat start seriei de dialoguri de politici în domeniul sănătăţii organizate la nivel territorial

-          Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Centrul Naţional de  Transfuzie a Sângelui şi Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tineretului din Republica Moldovaa organizat Campania de donare voluntară de sânge în rândul tineretului.

-          A fost adoptată Hotărârea de Guvern privind inițierea negocierea asupra proiectului Acordului privind colaborarea statelor-membre ale CSI în domeniul asigurării medicale a lucrătorilor migranți și a membrilor familiilor acestora.

Ministerul Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor

mtic                                       

-          La Comrat s-a prezentat și s-a discutat Strategia Moldova Digitală 2020

-          Guvernul a adoptat modificarea în lege conform căreia „Poșta Moldovei” va putea conlucra alături de insituțiile financiar-bancare pentru dreptul de a achita ajutorul social și ajutorul pentru perioada rece a anului.

-          Au fost inițiate negocierile asupra proiectului Acordului dintre Guvernul RM și Guvernul Georgiei privind cooperarea în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.

Ministerul Tineretului și Sportului

tineri                                

-          Ministerul Tineretului și Sportului împreună cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova a lasnat proiectul „Academia Lucrătorului de Tineret”, proiect ce urmărește instruirea a 25 lucrători de tineret din toate raioanele țării.

-          A fost prezentat Raportul despre progresele și dificultățile întâmpinate în procesul de realizare a Planului de Acțiuni pentru anii 2012-2013.

 

În loc de Post Scriptum

Stimați comunicatori ai ministerelor citate, dacă mai aveți informații utile, care ar trebui să fie prezentate  și doriți ca activitatea ministerului pe care îl reprezentați să fie reflectată în rubrica dată, vă invităm să publicați  informațiile pe site-ul oficial al instituției  sau să le expediați pe adresa: info.bloguvern@gmail.com. Vă mulțumim anticipat pentru transparență și participare!

The post Sinteza săptămânală a politicilor publice (SSPP) appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-10-21 10:11:12Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

18:51:57Criză politică peste Prut, a picat Guvernul #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
18:47:06Hora Științei a poposit la grădiniță —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
17:28:38Şi-a organizat ”biserică” acasă —» Curaj.TV | Media alternativă
15:36:47Vă invităm la o seară duhovnicească cu scriitorul Ion Bradu —» Tineretul Ortodox
15:25:07Top vânzări carte pentru copii, octombrie 2019. Librăriile Cartier —» Gheorghe Erizanu
14:00:00A New Way to Earn Money on WordPress.com —» Blogul Alinei Godzin
12:31:32Reacția lui Iohannis după demiterea guvernului Sandu: „Sprijinul financiar din partea României va fi strict condiționat” —» Corlateni official blog
11:32:14Inevitabilul s-a produs: Maia Sandu și Andrei Năstase au pierdut tot —» Elena Robu
11:10:09S-a întâmplat: Guvernul Sandu a căzut —» Elena Robu
11:00:35Восстановление экологии населённых пунктов руками самих жителей на примере села Копчак —» Заметки Начинающего Журналиста
10:31:12Inexpensive Kitchen Sinks —» Andrei Fornea
10:21:16Se laudă că a fost la vot, dar încalcă legea —» Curaj.TV | Media alternativă
09:45:02Știința care te inspiră! —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:03:37Cum se Naște Sărăcia la Moldoveni? —» Curaj.TV | Media alternativă
07:25:40Affordable Sectional Couch —» Andrei Fornea
04:22:12Asta ești tu pentru mine: o întindere fără sfârșit —» Taaleex's Blog
04:09:19Iordania din nou —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
22:34:37Swiss Parking —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
21:57:48Alina Șerban a țipat la avanpremiera filmului ei de debut —» Curaj.TV | Media alternativă
17:26:55©️ Uneori —» Licurici de suflet
16:37:36Copiii nu au nevoie de darurile noastre, ci de timp petrecut cu noi! —» Sunt MAMĂ!
15:29:40Imposibila coaliție. Uroborus, noua eră —» Gheorghe Erizanu
15:03:57Felicitări echipei de robotică! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:54:02Pentru un mediu mai curat… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:51:04Curtea Internațională de Justiție și-a recunoscut competența de a examina cererea Ucrainei împotriva Rusiei —» ACUM ÎN UCRAINA