RUSIA ȘI CONDUCTA LUI FILAT ȘI UNGUREANUFotografia de mai sus este făcută pe șantierul în care se construiește conducta de interconectare a rețelelor de gaz dintre România și Republica Moldova. Pe partea română, lucrările au demarat! 

Gândul că cele două state românești ar trebui să fie interconectate energetic, a apărut în cadrul primei ședințe comune de guvern, care a avut loc, în martie 2012, la Iași. Atunci, premierii Vlad Filat și Mihai Răzvan Ungureanu au semnat Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. De asemenea, tot atunci s-a convenit adupra unor proiecte transfrontaliere comune ce țin de domeniile transporturilor şi al energiei și a fost discutat sprijinul pe care România îl va acorda pentru apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană. Principalul proiect de pe ordinea de zi al ședinței comune de guvern a ținut de interconectarea pe gaz natural dintre Iaşi – Ungheni și proiectul liniei electrice Fâlciu – Goteşti.

La mai bine de un an distanță de eveniment, am putut vorbi de prezența la Chișinău a premierului român Victor Ponta care a sărbătorit pe 27 august 2013,  Ziua Independenței Republicii Moldova și a inaugurat, împreună cu premierul moldovean, Iurie Leancă și comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, începutul construcției gazoductului Iași - Ungheni.
Începerea lucrărilor la gazoduct reprezintă punerea în practică a declarației moldo – române privind cooperarea în domeniul securității energetice. Consilierul președintelui Băsescu, Iulian Chifu, nota cu acest prilej că, prin acest gazoduct, dacă are rezervele şi capacitatea de export, statul român are şansa de a prelua o parte importantă din piaţa energetică a Republicii Moldova şi a Ucrainei. 

Pe de altă parte, premierul român Victor Ponta, mai realist, a  afirmat că în urma explorărilor de gaze naturale din Marea Neagra și a explorării gazelor de șist, statul român va avea o producție care să asigure necesitatea de consum a României și Republicii Moldova. 

Începerea lucrărilor de constucție la gazoductul Iași-Ungheni este un semnal pe care Palatul Victoria îl transmite Cotroceniului, proiectele destinate Republicii Moldova se plasează dincolo de competiția politică internă și vor avea continuitate! 

Referindu-se la protestele antiamericane și împotriva exploatării gazelor de șist care au avut loc săptămâna trecută la Pungești, județul Vaslui, Traian Băsescu spunea : “Federația Rusă are interese ca România să nu își exploateze resursele energetice.”

Președintele român are dreptate, miza acestor proteste ține de resursele energetice. Aplicată și în România, tehnologia fracturării hidraulice și exploatarea gazelor de șist, poate aduce bunăstare atât pentru cei din Vaslui, dar și pentru basarabeni. Încercarea opririi exploatării și izgonirea americanilor de la Chevron face parte dintr-un scenariu pe care rușii l-au aplicat în Bulgaria. Apariția unui nou jucător pe piața europeană a gazului, nu numai că va aduce bunăstare statului român dar va da independență energetică Republicii Moldova. 


Repet, interconectarea rețelelor de gaz ale României și Republicii Moldova, adevărata declarație de “independență energetică a Chișinăului”, a fost gândită de Vlad Filat și Mihai Răzvan Ungureanu, primii care au avut puterea și dorința de a organiza prima ședință comună a Guvernelor României și Republicii Moldova. Pentru îndrăzneala domniilor lor, care a spart gheața neîncrederii, dar și pentru pragmaticile viziuni politico-economice cu care fostul sef al celui mai protejat serviciu secret românesc l-a convins pe colegul său de la Chișinău, cei doi, au avut de plătit - ambii au devenit între timp, ex-prim miniștri. Semn că cineva interesat, care știe bine că unde-s doi, puterea crește, cu mîna unora de la București, a luat măsurile de rigoare!


Sursa
2013-10-21 07:27:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:51:04Olga Roman, amica lui Filat, a fost reținută în Dubai! —» un alt blog
20:33:47CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:17:52CRUCIFIX* —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:41:24Discuție la Microfonul Liber referitor la conducerea trecută și prezentă —» Curaj.TV | Media alternativă
18:38:33Poliția din Cricova încearcă să-i cenzureze cazul —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:32Classic Beer Battered Fish and Mushy Peas —» ajna-blogging-press
11:34:19Poliția e complice cu soțul/tatăl – agresor?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:15:54Алексaндр Леонидович Чижевский - учёный, биофизик, философ, поэт, художник. —» Удивительные истории из жизни великих людей
10:27:32Vedere dinspre stînga – A fost coaliția, nu mai e coaliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:24:38Păreri —» Primul meu blog
05:36:23Solid Wood Chairs —» Andrei Fornea
04:48:54Ziua a treia de creație | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
01:52:15Kitchen Floor Ideas Pictures —» Andrei Fornea
19:15:01De la România Mare la România democratică —» Curaj.TV | Media alternativă
18:33:07Pairing Wine and Cheese: The Ultimate Guide —» ajna-blogging-press
18:27:10Doggy style —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:44:46O vinzatoare face evaziune fiscala la bauturi spirtoase si placinte —» Curaj.TV | Media alternativă
17:25:35CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:24:51CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:31:58©️ Să ai alături omul cu care îți va fi comod să vorbești despre lucrurile incomode.. —» Licurici de suflet
15:54:01Jurnal de tată: Ilinca a făcut primii pași —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
14:19:08Diaspora —» Primul meu blog
12:34:14Cât tupeu: Socialiștii românofobi cer ajutor României —» Elena Robu
11:56:46Best Ergo Chair —» Andrei Fornea
11:54:25Angela Stafii într-un VIDEO pentru diaspora: Cum facem față schimbărilor și cum ne adaptăm într-o nouă societate —» Elena Robu