Cele 3 eseuri ale lui Schopenhauer:

Ce este omul, Ce are omul, Ce reprezintă omul

      Care  dintre noi nu a cunoscut vreodată o persoană (incluzându-ne, poate, chiar pe noi înșine) atât de concentrată pe acumularea de bunuri sau preocupată de ceea ce gândesc ceilalți, încât să-și piardă conștiința de sine? Când unei astfel de persoane i se pune o întrebare, are tendința să caute răspunsul mai degrabă în afară decât înăuntrul ei; adică acea persoană cercetează fețele celor din jur încercând să ghicească ce răspuns doresc sau așteaptă aceștia.
      Pentru beneficiul unei astfel de persoane mi se pare util să rezum o serie de trei eseuri pe care Schopenhauer le-a scris târziu în viață (într-un limbaj clar, accesibil oricui manifestă înclinații filosofice). În esență, eseurile subliniază că singurul lucru care contează e ceea ce un individ este; nici bogăția, nici bunurile materiale, statutul social sau reputația nu aduc fericirea. Cu toate acestea nu sunt în mod explicit reflecții pe marginea unor chestiuni existențiale, nu sunt de folos pentru a trece la aspecte de suprafață la chestiuni mai profunde.

ce Bunurile materiale sunt niște năluci. Schopenhauer demonstrează elegant că acumularea de bogății și bunuri materiale este nesfârșită și nesatisfăcătoare; cu cât avem mai mult cu atât mai mult ne cresc pretențiile. Bogățiile sunt ca apa mării: cu cât bem mai mult, cu atât suntem mai însetați. La sfârșit, nu noi avem bucurii, ci ele ne au pe noi.

2Reputația este la fel de efermă ca bunurile materiale. Schopenhauer scrie: „Jumătate dintre grijile și anxietățile noastre se nasc din preocuparea pentru părerile celorlalți…trebuie să ne extragem acest spin din trup”. Nevoia de a lăsa o bună impresie este atât de puternică, încât unii prizonieri au mers la locul execuției având ținuta și ultimele gesturi planificate dinainte. Opinia celorlalți este o fantasmă care se poate modifica în orice moment. Părerile atârnă de un fir de ață și ne transformă în sclavi ai gândurilor celorlalți sau, mai rău, a ceea ce par ei să gândească, pentru că nu putem știi niciodată ce gândesc cu adevărat.

3Numai ceia ce suntem contează cu adevărat. O conștiință sănătoasă, spune Schopenhauer, înseamnă mai mult decât o reputație. Scopul nostru cel mai important ar trebui să fie o sănătate bună și bogăție intelectuală, ceea ce ne poate oferi o rezervă inepuizabilă de idei, independență și o viață morală. Echilibrul interior rezultă din conștientizarea faptului că numai lucrurile în sine ne deranjează, ci interpretarea pe care le-o dăm.

      Această ultimă idee – că nu experiențele în sine, ci felul în care le interpretăm determină calitatea vieții noastre – este o doctrină terapeutică importantă dare datează din Antichitate. O teză centrală în școala stoiciilor, a fost transmisă prin Zeno, Seneca, Marc Aureliu, Spinoza, Schopenhauer și Nietzsche, devenind un concept fundamental atât în psihanaliză, cât și în terapia congnitiv-comportamentală.

Irvin Yalom, M.D.

Afla doar aici

Sursa
2013-10-20 08:51:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:51:04Olga Roman, amica lui Filat, a fost reținută în Dubai! —» un alt blog
20:33:47CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:17:52CRUCIFIX* —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:41:24Discuție la Microfonul Liber referitor la conducerea trecută și prezentă —» Curaj.TV | Media alternativă
18:38:33Poliția din Cricova încearcă să-i cenzureze cazul —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:32Classic Beer Battered Fish and Mushy Peas —» ajna-blogging-press
11:34:19Poliția e complice cu soțul/tatăl – agresor?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:15:54Алексaндр Леонидович Чижевский - учёный, биофизик, философ, поэт, художник. —» Удивительные истории из жизни великих людей
10:27:32Vedere dinspre stînga – A fost coaliția, nu mai e coaliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:24:38Păreri —» Primul meu blog
05:36:23Solid Wood Chairs —» Andrei Fornea
04:48:54Ziua a treia de creație | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
01:52:15Kitchen Floor Ideas Pictures —» Andrei Fornea
19:15:01De la România Mare la România democratică —» Curaj.TV | Media alternativă
18:33:07Pairing Wine and Cheese: The Ultimate Guide —» ajna-blogging-press
18:27:10Doggy style —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:44:46O vinzatoare face evaziune fiscala la bauturi spirtoase si placinte —» Curaj.TV | Media alternativă
17:25:35CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:24:51CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:31:58©️ Să ai alături omul cu care îți va fi comod să vorbești despre lucrurile incomode.. —» Licurici de suflet
15:54:01Jurnal de tată: Ilinca a făcut primii pași —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
14:19:08Diaspora —» Primul meu blog
12:34:14Cât tupeu: Socialiștii românofobi cer ajutor României —» Elena Robu
11:56:46Best Ergo Chair —» Andrei Fornea
11:54:25Angela Stafii într-un VIDEO pentru diaspora: Cum facem față schimbărilor și cum ne adaptăm într-o nouă societate —» Elena Robu