Substanţele minerale

În fructe, substanţele minerale sânt reprezentate prin macroelemente(potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sulf) şi microelemente sau oligoelemente(fier, zinc, cupru, mangan, molibden, aluminiu, iod, fluor, cobalt, etc.).

Borul (B) este un microelement care stimulează sinteza şi metabolismul glucidelor, proteinelor şi acizilor nucleici, migrarea glucidelor, absorbţia azotului, potasiului, magneziului şi calciului. Conţinutul de bor din fructe este mai mare la începutul creşterii şi apoi descreşte. Astfel, la soiul de măr Jonathan, fructele conţin 31,5p.p.m., (mg/litru), bor în luna mai, 13,7p.p.m., în iunie şi numai 5p.p.m., în august. Excesul de bor favorizează apariţia sticlozităţii în pulpa merelor şi brunificarea internă a unor soiuri de pere. Carenţa(insuficienţa) de bor favorizează rugozitatea fructelor(acoperirea lor cu rugină) la soiul de măr Golden Delicious şi pătarea fructelor la soiul Jonathan.

Calciul (Ca), macroelement ce se găseşte în cantităţi mari în toate speciile de fructe, dar cu deosebire în cele nucifer(nuci, alune, migdale), în măceşe, smochine, portocale, zmeură, mure, căpşuni. În fructe, calciul se acumulează masiv în primele săptămâni dupălegat. La soiul de măr Golden Delicious, carenţa de calciu, constatată pe soiuri acide, accentuează fenomenul rugozităţii fructelor. În organismul uman, calciul cooperează cu anionii fosforici la formarea şi menţinerea în bună stare a oaselor şi dinţilor.



Principalele componente ale cenuşii unor specii de fructe, redate în mg la 100g cenuşă

Cobaltul (Co) intră în compoziţia vitaminei B12 şi este activator al unor enzime. El se găseşte în caise (0,032mg/100g), pere(0,018mg%), cireşe(0,005mg/100g), smochine(0,02mg/100g), miez de nucă(0,005mg), vişine(0,004/100g),etc. Cobaltul participă la buna funcţionare a globulelor roşii din sânge.

Cuprul (Cu) este un microelement prezent în toate fructele, dar în cantitate variabilă. El are rol important în metabolismul glucidelor şi în formarea clorofilei.

În organismul uman, cuprul participă la formarea hemoglobinei şi a eritrocitelor, înlesnind absorbţia fierului. El este constituent al unor metaloenzime şi participă la sinteza fosfolipidelor.

Fierul (Fe), microelement; intervine în activitatea unor enzime, ajută la depozitarea calciului în oase şi dinţi, împiedică sau reduce formarea cariilor dentare. El se găseşte în multe specii de fructe: nuci, portocale, piersici, coacăze, mere, căpşune, etc. Unui om îi sânt necesare zilnic 1-2mg fluor.

Fosforul (P) este un macroelement ce intră în constituţia unui număr apreciabil de compuşi organici: nucleoproteine, fosfoproteine, lecitine, fitine, etc. El participă la metabolismul glucidelor şi la transportul de energie, în procesul de respiraţie şi în asimilarea clorofiliană. Fosforul se găseşte în toate speciile de fructe, dar cu deosebire în nucifiere, smochine uscate, zmeură, caise, piersici, coacăze. El intră în constituţia oaselor şi a dinţilor, are loc în metabolismul grăsimilor, este unul din constituenţii acizilor nucleici, implicaţi în biosinteza proteinelor şi în transmiterea ereditare. Un om adult are nevoie de circa 800mg fosfor zilnic. După calciu, fosforul este cel mai bine reprezentat în organismul uman, aflându-se în orice ţesut.

Iodul (I) este un microelement prezent în apa potabilă, în ciuperci şi în fructe(agrişe, vişine, cireşe, căpşune, etc.). El reglează funcţiile glandei tiroide(previne apariţia guşii), calmează sistemul nervos şi stimulează gândirea. Iodul previne depozitarea colesterolului în artere şi îi înlesneşte catabolismul. Carenţa de iod duce la scăderea ritmului metabolic şi la obezitate.

Magneziul (Mg) este un macroelement reprezentat foarte bine în fructele speciilor pomicole nucifere şi ale arbuştilor fructiferi, dar se găseşte în toate speciile de fructe, el fiind constituent al clorofilei. În organismul uman, magneziul activează diverse enzime, participând la metabolismul intermediar al glucidelor, lipidelor şi proteinelor. Totodată, magneziul ajută la utilizarea vitaminelor C, E şi a celor din complexul B. Deficitul de magneziu produce tulburări de ritm cardiac, mai ales la diabetici.

Manganul (Mn), împreună cu fierul, zincul şi cuprul, activează procesul de formare a clorofilei, stimulează activitatea unor enzime, participă la sintetizarea unor vitamine, etc. Acest microelement se găseşte în toate fructele, dar cu deosebire în cele nucifere, în afine, coacăze, banane, piersici, prune. În organismul uman, manganul participă la sinteza proteinelor, lipidelor şi glucidelor, fiind activator al multor enzime implicate în aceste procese. Totodată, manganul participă la utilizarea biotinei, tiaminei, vitaminei C şi colinei, ajută activitatea sistemului nervos central şi contribuie la formarea ureei, şi a sângelui, a laptelui, precum şi la menţinerea ritmului de producere a hormonilor sexuali. Un om are nevoie zilnic de 3-9 mg mangan. Carenţa de mangan poate contribui la întârzierea creşterii copiilor, la apariţia surdităţii şi orbirii, iar la adulţi produce zgomote în urechi sau pierderea auzului.

Molibdenul (Mo) are rol important în metabolismul azotului, influenţează biosinteza şi acumularea clorofilei. Totodată, molibdenul previne formarea cariilor dentare. Nu sunt semnalate carenţe de molibden la om. Excesul de molibden conduce la o deficienţă de cupru în organism, produce anemii, diaree şi scăderea ritmului de creştere la copii. În fructe, molibdenul se găseşte în cantităţi extrem de mici, dar este bine reprezentat în unele cereale şi în seminţele de leguminoase(fasole, mazăre), precum şi în carne(îndeosebi rinichi).

Potasiul (K) are rol esenţial în formarea calităţii fructelor(culoare, gust, aromă, rezistenţă la păstrare). El este macroelementul cel mai bine reprezentat în toate speciile de fructe, mai ales în nucifere, banane, caise, cireşe, vişine, smochine, piersici, măceşe, coacăze, mure. În organismul uman, potasiul participă la metabolismul glucidelor, activează unele enzime, contribuie la menţinerea acido-bazic din mediul intern, fiind component al unor sisteme tampon. Împreună cu sodiul, potasiul contribuie la reglarea apei în organism şi la normalizarea ritmului cardiac.
Conţinutul de potasiu în organele vegetale, inclusiv în fructe, este de 21-320 de ori mai mare decât sodiu, spre deosebire de animale care preferă sodiul.

Fructele bogate în potasiu(caise, piersici) sânt indicate în dieta potasică a celor care nu trebuie să consume săruri de sodiu.

Sodiul sau natriul (Na) se găseşte în toate speciile de fructe în cantitate de 1-3(5)mg/100g. Mai bogate în sodiu sânt măceşele, porumbele, murele, miezul de nucă, piersicile, perele, vişinele, merele şi cireşele. În organismul uman, sodiul - împreună cu potasiul - participă la reglarea apei şi a echilibrului acido-bazic, întrând în constituţia unor sisteme tampon. Necesarul de sodiul al omului(1g zilnic pentru fiecare litru de apă) este asigurat, în primul rând, de sarea de bucătărie.

Sulful (S) este un constituent al substanţelor protidice din plante cistina, metionina şi glutationul.
De asemenea, el se găseşte în plante sub formă de cristale de sulfat de calciu. Sulfatul activează sinteza clorofilei şi participă la procesele de oxido-reducere. El se în toate speciile de fructe, în cantităţi de 2-3(17) ori mai mari decât cele de sodiu. Fructele arbuştilor fructiferi sânt mai bogate în sulf decât ale speciilor pomicole propriu-zise(mere, pere, prune, piersici, cireşe). În organismul omului, sulful intră în constituţia unor enzime, a aminoacizilor metionina, cisteina şi cistina, care fac parte din structura tuturor proteinelor ce predomină în piele, păr şi unghii. Cu sulf se tratează artritele şi unele boli de piele(eczeme, pecingine, psoriazis). Dintre produsele animale, cele mai bogate în sulf sânt carnea, peştele şi ouăle.

Zincul (Zn) este un microelement ce participă la sinteza clorofilei şi a unor vitamine, la metabolismul glucidic şi, îndeosebi, a proteinelor, stimulează activitatea unor enzime, etc.
Carenţa de zinc în sol şi în plantă micşorează recoltele de fructe şi înrăutăţeşte calitatea lor. Zincul se găseşte în nuci, banane(0,28mg/100g), mere(0,25mg/100g), pere(0,16mg/100g), lămâii(0,20mg/100g), piersici(0,13mg/100g), fragi(0,09mg/100g), vişine, coacăze negre şi alte fructe. Surse bogate în zinc sânt seminţele de dovleac, carnea(în special ficatul), ouăle şi laptele.

În organismul uman, zincul intră în constituţia insulinei, a cărei secreţie o stimulează, favorizează absorbţia normală şi acţiunea vitaminelor, îndeosebi a celor din complexul B, şi a provitaminei A, participă la biosinteza acizilor nucleici şi a proteinelor, fiind un oligoelement esenţial pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor.

Sursa
2007-10-04 00:45:34



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

11:32:36Proteste la Minsk împotriva unirii cu Rusia —» Curaj.TV | Media alternativă
11:19:13Greva generală s-a întins pînă în sîmbăta vestelor galbene furioase (fr) —» Curaj.TV | Media alternativă
10:45:08Quote of the Day —» ajna-blogging-press
08:20:59Couch Fabric Types —» Andrei Fornea
04:39:48Free Standing Magazine Rack —» Andrei Fornea
20:33:57«Сын» Филипп Майер —» Блог Ирэн – Рецензии книг
20:26:32Invazie de urși polari într-o localitate din Rusia. Toate evenimentele au fost anulate —» Elena Robu
20:15:025 lekker festive recipes that will make your ouma proud —» ajna-blogging-press
18:02:31Biserica e proprietate privată și încalcă drepturi —» Curaj.TV | Media alternativă
15:37:14Moș Nicolae —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
15:21:21Top vânzări carte pentru copii, noiembrie 2019. Librăriile Cartier —» Gheorghe Erizanu
15:15:44Colin: Despre unionism pragmatic —» Curaj.TV | Media alternativă
15:02:08În vizită la Auschwitz, cancelarul german Angela Merkel îşi exprimă ”ruşinea profundă” —» Elena Robu
14:38:59Cu cât vor crește salariile în 2020 —» Elena Robu
14:21:09Este Crăciunul o sărbătoare păgână? [Pastor Vasile Filat, 2019] —» Moldova Creștină
12:26:31Double Vanity For Small Bathroom —» Andrei Fornea
12:11:14De ce să nu ne mai victimizăm! —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
11:39:31Protestează la PG și MAI contra popii din sat —» Curaj.TV | Media alternativă
11:20:11Servicii funerare scumpe, dar fără acte legale —» Curaj.TV | Media alternativă
11:18:21Sofa Mart Denver —» Andrei Fornea
11:14:48Vin’ la vânat —» Fine Wine
10:03:43Анонс: Официальная трибьют-группа "КИНО" - группа "ВИКТОР" выступит с концертом "30 лет альбому "ГРУППА КРОВИ" —» Заметки Начинающего Журналиста
09:42:14Легенда джазовой музыки, композитор и пианист Леонид Чижик: «Я – кишиневец» —» Заметки Начинающего Журналиста
08:19:12SCRISUL DE MÂNĂ. CALIGRAFIE ȘI PSIHOLOGIE —» Leo Butnaru
07:41:39Leo BUTNARU - POEME —» Leo Butnaru