PASCA CU BRANZA/RICOTTA

IMG_5804    IMG_5820

Pe langa cozonac, ou rosu si miel, pasca este un produs ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti a crestinilor. Aceasta coptura dulce este luata la biserica in noaptea Invierii, unde se sfinteste cu aghiasma si apoi se consuma in familie inainte de ospatul pascal.
Daca vreti sa faceti cu propriile forte acest desert traditional va propun reteta de pasca cu ricotta si stafide.

INGREDIENTE:                                                          TIMP ESTIMAT – 3 ore

pentru coca:                                                            pentru umputura:
faina – 500 gr                                                              branza/ricotta – 250 gr
drojdie uscata – 7 gr                                                   oua – 2 buc.
galbenusuri de ou – 2-3 buc.                                      gris – 1-2 linguri (sau amidon)
lapte – 250 ml                                                               stafide – 100  gr
zahar – 150 gr                                                               zahar – 100 gr
ulei -100 ml                                                                   zahar vanilat
zahar vanilat – 1 pliculet                                               esenta de rom
coaja rasa de lamaie                                                  coaja rasa de lamaie

MOD DE GATIRE:

Incepem cu maiaua: dizolvam drojdia in putina apa calda impreuna cu 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina, amestecam bine, acoperim cu un prosop de bucatarie si punem in loc cald pentru 10 minute.

IMG_5735    IMG_5740

Intre timp batem galbenusurile, adaugam coaja rasa de lamaie. Dizolvam zaharul in cana cu lapte caldut. Cernem faina impreuna cu sarea si zaharul vanilat.

IMG_5747    IMG_5741

IMG_5746

Pentru framantat eu am folosit robotul de bucatarie, in caz contrar se framanta cu mainile. Pentru aceasta amalgamam faina cu galbenusul, maiaua si laptele, framantam 20-30 minute.

IMG_5752    IMG_5754

In procesul framantatului adaugam putin cate putin uleiul. La sfarsitul acestui proces acoperim vasul cu o pelicula si un prosop de bucatarie  si tinem  1 ora in loc cald (eu am incalzit in prealabil cuptorul in decurs de 5 min si am pus in el vasul cu coca).
Cat timp dospeste coca, pregatim umplutura de branza. Oparim stafidele cu apa fierbinte. Amestecam branza (ricotta) cu zahar, adaugam ouale, grisul si aromele. Scurgem bine stafidele de apa si le punem in branza. Amestecam bine.

IMG_5766    IMG_5769

In caz ca avem o forma detasabila e bine sa o folosim anume pe ea pentru a coace pasca. Ungem forma cu ulei si o presuram cu faina.
Luam aluatul si il impartim in doua bucati. Una din ele o framantam, dupa care o intindem  rotund si o aranajm pe fundul tavei noastre. Cealalta jumatate de aluat o impartim in doua sau in trei si facem fasii, pe care le impletim intre ele (ca la colaci).

IMG_5771    IMG_5774

Aranjam “colacelul” impletit de-a lungul bordurilor tavei peste foaia de aluat. Lasam sa se “odihneasca” 15-20 min, dupa care turnam umplutura de branza in interiorul, ramas liber.

IMG_5775    IMG_5778

Ungem cu ou batut si dam la cuptoru preincalzit (180 grade) pentru 20 min, dupa care scadem temperatura pana la 140 grade si continuam sa coacem inca 30 minute (la sfarsitul acestui timp facem si proba scobitorii ca sa ne convingem sa s-a copt bine). Scoatem pasca din cuptor si o lasam sa se racoreasca, dupa care o scoatem din forma si o lasam sa se raceasca definitiv.

IMG_5800

Paste fericit va doresc tuturor!



Sursa
2013-04-30 23:03:34



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

07:08:38Seară de Muzică -Adi Gliga (Chișinău) —» O parte din Mine
06:35:40Prima Ediție a Misiunii Economice “Afaceri.ro Odesa” – 7-9 iulie 2016 —» Wall Street Moldova | Investitii, finante, capital si banci
05:54:27BAROSul lui Plahotniuc —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
05:27:56ODATĂ, CÂNDVA…/ HACE TIEMPO... * —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:37:31Фоторепортаж: Gândul Mâţei – концерт ко Дню Всех Влюбленных —» Заметки Начинающего Журналиста
20:37:23Фоторепортаж: Концерт ДеЦла в Кишиневе! —» Заметки Начинающего Журналиста
19:24:23O părere referitor la Coke Live Event —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
17:31:00Motive pentru care trebuie să citești cărți (ilustrați) —» Blog de Cultura
16:25:14Hexi Pharma, scandalul anului din România #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
16:15:52Agresat la un protest pasnic în Pepeni, seful circului e penal —» Curaj.TV | Media alternativă
15:58:30Vino la „Târgul de Vară” și fă un bine! —» CultART life
15:42:12Teaser video cu prima dronă Xiaomi —» ITMOLDOVA
15:02:43Uriasul pogodelor —» Acces Liber | Documenteaza-te, descopera si spune-le tuturor ca stiinta e viitorul
14:21:45Совсем немного aircraft spotting —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
14:11:53Extreme week-end: SkyDiving reportage —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
14:07:04O întâlnire de suflet cu scriitorii europeni —» BiblioCity
13:58:11Brother HL-L6400DW Driver Download —» terner's
13:39:48Monitorizare starii gunoistilor in localitatile Palanca, Tudora, Purcari si Olanesti. —» Mişcarea Ecologistă din Ştefan-Vodă
13:31:14Pasunatul spontan al animalelor domestice s. Palanca —» Mişcarea Ecologistă din Ştefan-Vodă
13:28:57De ce femeia nu e om —» Octavian Racu
13:15:51Intrunire publica Stefanesti —» Mişcarea Ecologistă din Ştefan-Vodă
13:11:40Reactualizarea Strategiei Socio-Economice a s. Palanca —» Mişcarea Ecologistă din Ştefan-Vodă
12:44:02Vino la Parada Slingurilor și a Cărucioarelor și poți câștiga premii valoroase! —» Sunt MAMĂ!
12:38:32Noi posibilități de colaborare între Republica Moldova și Coreea de Sud pe segmentul TIC —» ITMOLDOVA
12:37:24Adu Europa în biblioteca ta! — Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” or. Ungheni —» BPR Ungheni's Blog