PASCA CU BRANZA/RICOTTA

IMG_5804    IMG_5820

Pe langa cozonac, ou rosu si miel, pasca este un produs ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti a crestinilor. Aceasta coptura dulce este luata la biserica in noaptea Invierii, unde se sfinteste cu aghiasma si apoi se consuma in familie inainte de ospatul pascal.
Daca vreti sa faceti cu propriile forte acest desert traditional va propun reteta de pasca cu ricotta si stafide.

INGREDIENTE:                                                          TIMP ESTIMAT – 3 ore

pentru coca:                                                            pentru umputura:
faina – 500 gr                                                              branza/ricotta – 250 gr
drojdie uscata – 7 gr                                                   oua – 2 buc.
galbenusuri de ou – 2-3 buc.                                      gris – 1-2 linguri (sau amidon)
lapte – 250 ml                                                               stafide – 100  gr
zahar – 150 gr                                                               zahar – 100 gr
ulei -100 ml                                                                   zahar vanilat
zahar vanilat – 1 pliculet                                               esenta de rom
coaja rasa de lamaie                                                  coaja rasa de lamaie

MOD DE GATIRE:

Incepem cu maiaua: dizolvam drojdia in putina apa calda impreuna cu 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina, amestecam bine, acoperim cu un prosop de bucatarie si punem in loc cald pentru 10 minute.

IMG_5735    IMG_5740

Intre timp batem galbenusurile, adaugam coaja rasa de lamaie. Dizolvam zaharul in cana cu lapte caldut. Cernem faina impreuna cu sarea si zaharul vanilat.

IMG_5747    IMG_5741

IMG_5746

Pentru framantat eu am folosit robotul de bucatarie, in caz contrar se framanta cu mainile. Pentru aceasta amalgamam faina cu galbenusul, maiaua si laptele, framantam 20-30 minute.

IMG_5752    IMG_5754

In procesul framantatului adaugam putin cate putin uleiul. La sfarsitul acestui proces acoperim vasul cu o pelicula si un prosop de bucatarie  si tinem  1 ora in loc cald (eu am incalzit in prealabil cuptorul in decurs de 5 min si am pus in el vasul cu coca).
Cat timp dospeste coca, pregatim umplutura de branza. Oparim stafidele cu apa fierbinte. Amestecam branza (ricotta) cu zahar, adaugam ouale, grisul si aromele. Scurgem bine stafidele de apa si le punem in branza. Amestecam bine.

IMG_5766    IMG_5769

In caz ca avem o forma detasabila e bine sa o folosim anume pe ea pentru a coace pasca. Ungem forma cu ulei si o presuram cu faina.
Luam aluatul si il impartim in doua bucati. Una din ele o framantam, dupa care o intindem  rotund si o aranajm pe fundul tavei noastre. Cealalta jumatate de aluat o impartim in doua sau in trei si facem fasii, pe care le impletim intre ele (ca la colaci).

IMG_5771    IMG_5774

Aranjam “colacelul” impletit de-a lungul bordurilor tavei peste foaia de aluat. Lasam sa se “odihneasca” 15-20 min, dupa care turnam umplutura de branza in interiorul, ramas liber.

IMG_5775    IMG_5778

Ungem cu ou batut si dam la cuptoru preincalzit (180 grade) pentru 20 min, dupa care scadem temperatura pana la 140 grade si continuam sa coacem inca 30 minute (la sfarsitul acestui timp facem si proba scobitorii ca sa ne convingem sa s-a copt bine). Scoatem pasca din cuptor si o lasam sa se racoreasca, dupa care o scoatem din forma si o lasam sa se raceasca definitiv.

IMG_5800

Paste fericit va doresc tuturor!



Sursa
2013-04-30 23:03:34



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

23:03:48Tabără de creație în Cuhnești —» Blogul de la Cuhneşti
22:58:5810 sfaturi de la Papa Francisc —» Vitalia Pavlicenco
18:00:40Writing Through Grief —» Unperfectme’s Place
16:17:52Квартиры посуточно в Ярославле. Правила заселения и проживания в квартире —» Блог Путешественника - Фотоотчеты, статьи о Молдове, а
16:06:18Места для проживания в Ярославле. Гостиница или отель? —» Блог Путешественника - Фотоотчеты, статьи о Молдове, а
16:05:43ANRCETI a eliberat companiei Orange Moldova trei licenţe, contra sumei de 25,5 milioane de euro —» NEWS IT MD
15:49:39Eurobolşevicii vor să interzică Partidul Socialiştilor —» Igor Dodon
15:28:27A fost inaugurată Școala de vară IT —» NEWS IT MD
15:16:36drumul vinului #alegendalive —» apostu
15:10:00"Trebuie să știi motivul pentru care este tăcută. Trebuie să îi urmărești punctele cele mai slabe...." —» Necuvinte
14:37:48Deputat rus – OMORÂT în Crimeea —» Radio Orhei online live
14:22:33Încă un elicopter va fi pus la dispoziţia Serviciului de Urgenţă —» Radio Orhei online live
13:47:47Alexandra Can si Anatolie Caraman la Publika TV —» Vitalia Pavlicenco
13:23:03Cine face listele pentru alegerile parlamentare —» Dan Caranfil - un basarabean la Iasi
13:20:05Părinte Serafime – te port în suflet şi acum ! —» izvorul credinţei
13:13:00forget to remember —» turn up the silence
12:50:35O tânără taxatoare din Bălți doarme în troleibuz în timpul serviciului —» BLogul de la Bălţi
11:54:26Government Hiring Escorts for 65,000 Unaccompanied Illegal Alien Children —» ajna-blogging-press
11:46:37Lower Prut Reserve —» Discovering the Republic of Moldova
10:58:00В Грецию на машине —» Travel destinations - all around the world
10:22:53Ilie, profetul anti-sistem —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
09:57:18La 44 de ani, un BARBAT a aflat ca e FEMEIE —» Radio Orhei online live
09:40:04Rebelul care a fluturat maimuța la locul accidentului cu avionul malaezian —» Badan Blog
09:04:13Francesco Prisco —» FlatDSGN
08:56:23GLUNCO —» FlatDSGN