PASCA CU BRANZA/RICOTTA

IMG_5804    IMG_5820

Pe langa cozonac, ou rosu si miel, pasca este un produs ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti a crestinilor. Aceasta coptura dulce este luata la biserica in noaptea Invierii, unde se sfinteste cu aghiasma si apoi se consuma in familie inainte de ospatul pascal.
Daca vreti sa faceti cu propriile forte acest desert traditional va propun reteta de pasca cu ricotta si stafide.

INGREDIENTE:                                                          TIMP ESTIMAT – 3 ore

pentru coca:                                                            pentru umputura:
faina – 500 gr                                                              branza/ricotta – 250 gr
drojdie uscata – 7 gr                                                   oua – 2 buc.
galbenusuri de ou – 2-3 buc.                                      gris – 1-2 linguri (sau amidon)
lapte – 250 ml                                                               stafide – 100  gr
zahar – 150 gr                                                               zahar – 100 gr
ulei -100 ml                                                                   zahar vanilat
zahar vanilat – 1 pliculet                                               esenta de rom
coaja rasa de lamaie                                                  coaja rasa de lamaie

MOD DE GATIRE:

Incepem cu maiaua: dizolvam drojdia in putina apa calda impreuna cu 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina, amestecam bine, acoperim cu un prosop de bucatarie si punem in loc cald pentru 10 minute.

IMG_5735    IMG_5740

Intre timp batem galbenusurile, adaugam coaja rasa de lamaie. Dizolvam zaharul in cana cu lapte caldut. Cernem faina impreuna cu sarea si zaharul vanilat.

IMG_5747    IMG_5741

IMG_5746

Pentru framantat eu am folosit robotul de bucatarie, in caz contrar se framanta cu mainile. Pentru aceasta amalgamam faina cu galbenusul, maiaua si laptele, framantam 20-30 minute.

IMG_5752    IMG_5754

In procesul framantatului adaugam putin cate putin uleiul. La sfarsitul acestui proces acoperim vasul cu o pelicula si un prosop de bucatarie  si tinem  1 ora in loc cald (eu am incalzit in prealabil cuptorul in decurs de 5 min si am pus in el vasul cu coca).
Cat timp dospeste coca, pregatim umplutura de branza. Oparim stafidele cu apa fierbinte. Amestecam branza (ricotta) cu zahar, adaugam ouale, grisul si aromele. Scurgem bine stafidele de apa si le punem in branza. Amestecam bine.

IMG_5766    IMG_5769

In caz ca avem o forma detasabila e bine sa o folosim anume pe ea pentru a coace pasca. Ungem forma cu ulei si o presuram cu faina.
Luam aluatul si il impartim in doua bucati. Una din ele o framantam, dupa care o intindem  rotund si o aranajm pe fundul tavei noastre. Cealalta jumatate de aluat o impartim in doua sau in trei si facem fasii, pe care le impletim intre ele (ca la colaci).

IMG_5771    IMG_5774

Aranjam “colacelul” impletit de-a lungul bordurilor tavei peste foaia de aluat. Lasam sa se “odihneasca” 15-20 min, dupa care turnam umplutura de branza in interiorul, ramas liber.

IMG_5775    IMG_5778

Ungem cu ou batut si dam la cuptoru preincalzit (180 grade) pentru 20 min, dupa care scadem temperatura pana la 140 grade si continuam sa coacem inca 30 minute (la sfarsitul acestui timp facem si proba scobitorii ca sa ne convingem sa s-a copt bine). Scoatem pasca din cuptor si o lasam sa se racoreasca, dupa care o scoatem din forma si o lasam sa se raceasca definitiv.

IMG_5800

Paste fericit va doresc tuturor!



Sursa
2013-04-30 23:03:34



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

18:50:03DREAPTA A DEMARAT ÎNTÂLNIRILE CU CETĂȚENII ÎN LOCALITĂȚILE DIN REPUBLICA MOLDOVA —» Ana Guţu
17:45:28Tatiana Pașcovschi se leapădă de Canal2? —» un alt blog
14:36:50Genomul marcat de abandon —» nimic nu e asa cum pare a fi...
14:35:44Fii un tânăr informat! Vino la Serata Culturii Europene! —» CultART life
13:47:25Cioclea: La Victoriabank este o problemă care trebuie rezolvată —» Wall Street Moldova | Investitii, finante, capital si banci
13:42:38În furtul miliardului sunt implicați mai mulți decât credem —» Moldova Creștină
12:57:50Banii trebuie plasaţi în siguranţă —» comerzan | ghidul tău în domeniul valorilor mobiliare
11:40:17Nu vreau sa ma salvezi, vreau sa imi fii alaturi atunci cand ma voi salva singura! —» Mihaela Oprea`s Blog | Confesiuni asternute
10:51:53В Крыму обвалился мыс Хамелеон —» Бессарабские хроники
10:46:32Festival Pascal Raional ,,Lumina Învierii” 2016 în parohia Recea —» Eusuntcuvoi.UNI | Pentru a mă cunoaște mai bine, accesați acest blog!
10:46:32Festival Pascal Raional ,,Lumina Învierii” 2016, în parohia Recea —» Eusuntcuvoi.UNI | Pentru a mă cunoaște mai bine, accesați acest blog!
09:59:54BCE a confirmat oficial oprirea tipăririi bancnotei de 500 de euro —» Wall Street Moldova | Investitii, finante, capital si banci
09:44:33Am găsit în sfârșit ce căutam: http://lingust.ru/ —» Viorica Ataman | Consultant trade marketing
09:40:35Suma pe care a primit-o Julia Roberts pentru 4 zile de filmare in filmul „Mother’s Day” —» OligarhMD
09:04:45Totuși de unde Obama a luat gestul final? —» apostu
08:51:52Cântece despre Chişinău – Vals chişinăuian —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
08:44:41Plahotniuc – o lingură de dohot în butoiul de miere al relațiilor moldo-americane! —» Sergiu Mocanu
08:09:15Orheianca, moldoveanca floare de duminică... —» Josanu Mihaela Ginduri scrise
06:34:18DIN POEZIA LUMII —» Leo Butnaru
04:40:09religiozitate —» blog cultural
00:00:24Fleur crochet —» HM Creations
23:59:42Bandeau crochet —» HM Creations
22:25:52Iubiri Imposibile —» Intre Suflet si Mercantil
20:58:26Obama cere Europei să apere România în faţa Rusiei —» Curaj.TV | Media alternativă
19:34:153 luni și 3 zile —» blog personal |