PASCA CU BRANZA/RICOTTA

IMG_5804    IMG_5820

Pe langa cozonac, ou rosu si miel, pasca este un produs ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti a crestinilor. Aceasta coptura dulce este luata la biserica in noaptea Invierii, unde se sfinteste cu aghiasma si apoi se consuma in familie inainte de ospatul pascal.
Daca vreti sa faceti cu propriile forte acest desert traditional va propun reteta de pasca cu ricotta si stafide.

INGREDIENTE:                                                          TIMP ESTIMAT – 3 ore

pentru coca:                                                            pentru umputura:
faina – 500 gr                                                              branza/ricotta – 250 gr
drojdie uscata – 7 gr                                                   oua – 2 buc.
galbenusuri de ou – 2-3 buc.                                      gris – 1-2 linguri (sau amidon)
lapte – 250 ml                                                               stafide – 100  gr
zahar – 150 gr                                                               zahar – 100 gr
ulei -100 ml                                                                   zahar vanilat
zahar vanilat – 1 pliculet                                               esenta de rom
coaja rasa de lamaie                                                  coaja rasa de lamaie

MOD DE GATIRE:

Incepem cu maiaua: dizolvam drojdia in putina apa calda impreuna cu 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina, amestecam bine, acoperim cu un prosop de bucatarie si punem in loc cald pentru 10 minute.

IMG_5735    IMG_5740

Intre timp batem galbenusurile, adaugam coaja rasa de lamaie. Dizolvam zaharul in cana cu lapte caldut. Cernem faina impreuna cu sarea si zaharul vanilat.

IMG_5747    IMG_5741

IMG_5746

Pentru framantat eu am folosit robotul de bucatarie, in caz contrar se framanta cu mainile. Pentru aceasta amalgamam faina cu galbenusul, maiaua si laptele, framantam 20-30 minute.

IMG_5752    IMG_5754

In procesul framantatului adaugam putin cate putin uleiul. La sfarsitul acestui proces acoperim vasul cu o pelicula si un prosop de bucatarie  si tinem  1 ora in loc cald (eu am incalzit in prealabil cuptorul in decurs de 5 min si am pus in el vasul cu coca).
Cat timp dospeste coca, pregatim umplutura de branza. Oparim stafidele cu apa fierbinte. Amestecam branza (ricotta) cu zahar, adaugam ouale, grisul si aromele. Scurgem bine stafidele de apa si le punem in branza. Amestecam bine.

IMG_5766    IMG_5769

In caz ca avem o forma detasabila e bine sa o folosim anume pe ea pentru a coace pasca. Ungem forma cu ulei si o presuram cu faina.
Luam aluatul si il impartim in doua bucati. Una din ele o framantam, dupa care o intindem  rotund si o aranajm pe fundul tavei noastre. Cealalta jumatate de aluat o impartim in doua sau in trei si facem fasii, pe care le impletim intre ele (ca la colaci).

IMG_5771    IMG_5774

Aranjam “colacelul” impletit de-a lungul bordurilor tavei peste foaia de aluat. Lasam sa se “odihneasca” 15-20 min, dupa care turnam umplutura de branza in interiorul, ramas liber.

IMG_5775    IMG_5778

Ungem cu ou batut si dam la cuptoru preincalzit (180 grade) pentru 20 min, dupa care scadem temperatura pana la 140 grade si continuam sa coacem inca 30 minute (la sfarsitul acestui timp facem si proba scobitorii ca sa ne convingem sa s-a copt bine). Scoatem pasca din cuptor si o lasam sa se racoreasca, dupa care o scoatem din forma si o lasam sa se raceasca definitiv.

IMG_5800

Paste fericit va doresc tuturor!



Sursa
2013-04-30 23:03:34



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:15:00labirint —» turn up the silence
00:36:11Păpădii de iarnă în plină toamnă —» Veronica Deşcan EU SUNT UN SOLDAT ÎN ARMATA CUNOAŞTERII. MI-E SETE DE DREPTATE, DE ADEVĂR ŞI
22:19:00Images Payday 2 —» Coduri pentru jocuri
22:14:00Coduri Patriots: A Nation Under Fire —» Coduri pentru jocuri
22:01:00PĂCATUL ÎMPĂRȚIT LA TREI —» Pilde despre Noi
21:53:09INCREDIBIL! Seringile analizelor de sânge aruncate cu căldarea la gunoi(RU) —» Curaj.TV | Media alternativă
21:36:22“Pomene” electorale PLDM la Puhoi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:27:57Lucrări de amenajare a terenului pentru parcul Centrului Cultural Istoric “Cuconeștii-Vechi”, iulie 2014 —» Noua Galilee
20:22:55(LIVE de la 21:30) Ce fac moldovenii când dau ninsorile? #discuții —» Curaj.TV | Media alternativă
20:16:11În Rusia ritualurile religioase de pe străzi sunt echivalate cu mitinguri —» Moldova Creştină
20:13:00In Moldova doar cei nevinovati platesc... —» Daca nu putem lungi viata, hai s-o facem lata..
20:06:15Bloggerii sunt plătiți! —» un alt blog
18:28:51Alegerile parlamentare din Moldova vor fi monitorizate de peste 200 de observatori străini din statele OSCE —» Radio Orhei online live
18:26:52Vladimir Putin: Rusia l-a ajutat pe Viktor Ianukovici să fugă —» Radio Orhei online live
17:53:00pentru tine —» Can we shampoo?
17:39:47Un an… —» Grapefruits
17:33:30Despre învinşi şi învingători —» Mariana Raileanu
17:29:00- MATERNITATE - Sunt mămică —» Anastasia Popescu
17:17:00act normal —» turn up the silence
17:00:28The NaMos are Coming! The NaMos are Coming! —» Pentru Ea | Valeriucazan's Blog
16:43:00Limba – oglinda unui neam —» BiblioCity
16:03:59Primul meu articol pentru revista www.pentruea.md-“Ce poate vedea o femeie pe Athos, acolo unde ele nu au acces” —» Blog de călătorii
15:22:14Ziua gender în satul Nişcani —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
15:16:19Sinteza săptămînală a politicilor publice: 20-24 octombrie 2014 —» Bloguvern
14:33:11Atacuri cibernetice asupra StarNet —» NEWS IT MD