PASCA CU BRANZA/RICOTTA

IMG_5804    IMG_5820

Pe langa cozonac, ou rosu si miel, pasca este un produs ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti a crestinilor. Aceasta coptura dulce este luata la biserica in noaptea Invierii, unde se sfinteste cu aghiasma si apoi se consuma in familie inainte de ospatul pascal.
Daca vreti sa faceti cu propriile forte acest desert traditional va propun reteta de pasca cu ricotta si stafide.

INGREDIENTE:                                                          TIMP ESTIMAT – 3 ore

pentru coca:                                                            pentru umputura:
faina – 500 gr                                                              branza/ricotta – 250 gr
drojdie uscata – 7 gr                                                   oua – 2 buc.
galbenusuri de ou – 2-3 buc.                                      gris – 1-2 linguri (sau amidon)
lapte – 250 ml                                                               stafide – 100  gr
zahar – 150 gr                                                               zahar – 100 gr
ulei -100 ml                                                                   zahar vanilat
zahar vanilat – 1 pliculet                                               esenta de rom
coaja rasa de lamaie                                                  coaja rasa de lamaie

MOD DE GATIRE:

Incepem cu maiaua: dizolvam drojdia in putina apa calda impreuna cu 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina, amestecam bine, acoperim cu un prosop de bucatarie si punem in loc cald pentru 10 minute.

IMG_5735    IMG_5740

Intre timp batem galbenusurile, adaugam coaja rasa de lamaie. Dizolvam zaharul in cana cu lapte caldut. Cernem faina impreuna cu sarea si zaharul vanilat.

IMG_5747    IMG_5741

IMG_5746

Pentru framantat eu am folosit robotul de bucatarie, in caz contrar se framanta cu mainile. Pentru aceasta amalgamam faina cu galbenusul, maiaua si laptele, framantam 20-30 minute.

IMG_5752    IMG_5754

In procesul framantatului adaugam putin cate putin uleiul. La sfarsitul acestui proces acoperim vasul cu o pelicula si un prosop de bucatarie  si tinem  1 ora in loc cald (eu am incalzit in prealabil cuptorul in decurs de 5 min si am pus in el vasul cu coca).
Cat timp dospeste coca, pregatim umplutura de branza. Oparim stafidele cu apa fierbinte. Amestecam branza (ricotta) cu zahar, adaugam ouale, grisul si aromele. Scurgem bine stafidele de apa si le punem in branza. Amestecam bine.

IMG_5766    IMG_5769

In caz ca avem o forma detasabila e bine sa o folosim anume pe ea pentru a coace pasca. Ungem forma cu ulei si o presuram cu faina.
Luam aluatul si il impartim in doua bucati. Una din ele o framantam, dupa care o intindem  rotund si o aranajm pe fundul tavei noastre. Cealalta jumatate de aluat o impartim in doua sau in trei si facem fasii, pe care le impletim intre ele (ca la colaci).

IMG_5771    IMG_5774

Aranjam “colacelul” impletit de-a lungul bordurilor tavei peste foaia de aluat. Lasam sa se “odihneasca” 15-20 min, dupa care turnam umplutura de branza in interiorul, ramas liber.

IMG_5775    IMG_5778

Ungem cu ou batut si dam la cuptoru preincalzit (180 grade) pentru 20 min, dupa care scadem temperatura pana la 140 grade si continuam sa coacem inca 30 minute (la sfarsitul acestui timp facem si proba scobitorii ca sa ne convingem sa s-a copt bine). Scoatem pasca din cuptor si o lasam sa se racoreasca, dupa care o scoatem din forma si o lasam sa se raceasca definitiv.

IMG_5800

Paste fericit va doresc tuturor!



Sursa
2013-04-30 23:03:34



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

09:19:18Un artist de la noi cercetat penal pentru viol. MĂRTURIA victimei —» Curaj.TV | Media alternativă
09:14:30mă duc să văd o cultură nouă… —» apostu
09:03:35Candidaților independenți le-au furat 6 ore din timpul prețios #CEC —» Curaj.TV | Media alternativă
09:00:35Două luni înainte de vot: forțele pro-europene – 35%/ forțele pro-ruse – 29% —» Radio Orhei online live
08:57:29Criză financiară în stânga Nistrului. Separatiştii NU MAI AU BANI —» Radio Orhei online live
07:51:24“Revoluţia umbrelelor” din Hong Kong generează manifestaţii de susţinere peste tot în lume —» Radio Orhei online live
07:48:13Melodia preferată te poate face mai deştept? Muzica favorită are efecte surprinzătoare asupra creierului —» Radio Orhei online live
07:45:57DECLASSIFIED: Nobel Prize Winning Scientist Urged Releasing Bio-Weapon to Reduce “Overpopulation”! —» ajna-blogging-press
07:08:37Ну, вот и все. Sau cui îi trebuie casele de cultură când avem PMAN? —» Bloguvern
07:08:37Ну, вот и все. Sau cui îi trebuiesc casele de cultură când avem PMAN? —» Bloguvern
03:25:30Star înregistrărilor pentru Diversity Visa 2016 Program (Green Card – https://www.dvlottery.state.gov/) —» Gandrabur Corneliu
22:50:44În capitala Serbiei se parchează ca la noi, oricum —» Curaj.TV | Media alternativă
22:42:27Poliția pretinde că luptă cu rasismul și intoleranța —» Curaj.TV | Media alternativă
20:16:09Leancă și Ponta —» un alt blog
18:48:27LG a lansat smartphone-ul low-cost – F60, cu suport LTE —» ITMOLDOVA
18:33:35Calitatea poate fi atinsă doar prin îmbogăţirea continua a experienţei —» NEWS IT MD
18:06:08How to look fabulous in the flash. The Smokey Nudes Edition —» TheGoldenDiamonds
17:54:57O vacanţă fotogenică! —» Mariana Raileanu
16:56:00Limbi străine şi alţi ochi (3) —» copii zădără cîinii, poeții moartea (G.Vieru)
16:17:30Eugen Lungu și cucerirea Sankt-Petersburgului de către moldoveni —» Gheorghe Erizanu
16:16:38A demarat Luna Securității Cibernetice —» NEWS IT MD
16:12:10Apple a refuzat să coopereze cu PayPal din cauza lui Galaxy S5 —» NEWS IT MD
15:32:18JURNALIȘTI DE LA CHIȘINĂU AGRESAȚI DE BODYGUARZII LUI ȘEVCIUK —» Vitalie Guţu
15:22:28Node.js text file parsing —» lectii pe net
15:04:20Cuvânt către concetăţeni —» Iurie ROŞCA