PASCA CU BRANZA/RICOTTA

IMG_5804    IMG_5820

Pe langa cozonac, ou rosu si miel, pasca este un produs ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti a crestinilor. Aceasta coptura dulce este luata la biserica in noaptea Invierii, unde se sfinteste cu aghiasma si apoi se consuma in familie inainte de ospatul pascal.
Daca vreti sa faceti cu propriile forte acest desert traditional va propun reteta de pasca cu ricotta si stafide.

INGREDIENTE:                                                          TIMP ESTIMAT – 3 ore

pentru coca:                                                            pentru umputura:
faina – 500 gr                                                              branza/ricotta – 250 gr
drojdie uscata – 7 gr                                                   oua – 2 buc.
galbenusuri de ou – 2-3 buc.                                      gris – 1-2 linguri (sau amidon)
lapte – 250 ml                                                               stafide – 100  gr
zahar – 150 gr                                                               zahar – 100 gr
ulei -100 ml                                                                   zahar vanilat
zahar vanilat – 1 pliculet                                               esenta de rom
coaja rasa de lamaie                                                  coaja rasa de lamaie

MOD DE GATIRE:

Incepem cu maiaua: dizolvam drojdia in putina apa calda impreuna cu 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina, amestecam bine, acoperim cu un prosop de bucatarie si punem in loc cald pentru 10 minute.

IMG_5735    IMG_5740

Intre timp batem galbenusurile, adaugam coaja rasa de lamaie. Dizolvam zaharul in cana cu lapte caldut. Cernem faina impreuna cu sarea si zaharul vanilat.

IMG_5747    IMG_5741

IMG_5746

Pentru framantat eu am folosit robotul de bucatarie, in caz contrar se framanta cu mainile. Pentru aceasta amalgamam faina cu galbenusul, maiaua si laptele, framantam 20-30 minute.

IMG_5752    IMG_5754

In procesul framantatului adaugam putin cate putin uleiul. La sfarsitul acestui proces acoperim vasul cu o pelicula si un prosop de bucatarie  si tinem  1 ora in loc cald (eu am incalzit in prealabil cuptorul in decurs de 5 min si am pus in el vasul cu coca).
Cat timp dospeste coca, pregatim umplutura de branza. Oparim stafidele cu apa fierbinte. Amestecam branza (ricotta) cu zahar, adaugam ouale, grisul si aromele. Scurgem bine stafidele de apa si le punem in branza. Amestecam bine.

IMG_5766    IMG_5769

In caz ca avem o forma detasabila e bine sa o folosim anume pe ea pentru a coace pasca. Ungem forma cu ulei si o presuram cu faina.
Luam aluatul si il impartim in doua bucati. Una din ele o framantam, dupa care o intindem  rotund si o aranajm pe fundul tavei noastre. Cealalta jumatate de aluat o impartim in doua sau in trei si facem fasii, pe care le impletim intre ele (ca la colaci).

IMG_5771    IMG_5774

Aranjam “colacelul” impletit de-a lungul bordurilor tavei peste foaia de aluat. Lasam sa se “odihneasca” 15-20 min, dupa care turnam umplutura de branza in interiorul, ramas liber.

IMG_5775    IMG_5778

Ungem cu ou batut si dam la cuptoru preincalzit (180 grade) pentru 20 min, dupa care scadem temperatura pana la 140 grade si continuam sa coacem inca 30 minute (la sfarsitul acestui timp facem si proba scobitorii ca sa ne convingem sa s-a copt bine). Scoatem pasca din cuptor si o lasam sa se racoreasca, dupa care o scoatem din forma si o lasam sa se raceasca definitiv.

IMG_5800

Paste fericit va doresc tuturor!



Sursa
2013-04-30 23:03:34



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

21:52:33Full Scale Simulation: New Study Reveals Where To Go When Civilization Collapses: “Head For The Hills” —» ajna-blogging-press
21:09:30Am discutat cu tineri de la Strășeni despre activism —» Curaj.TV | Media alternativă
20:55:08There is a soulmate for everyone. —» Criss ♥
20:52:58Se bat de la banane în supermarket. Rusia —» Curaj.TV | Media alternativă
20:43:34despre dragoste & ce prăpădiți eram doamne și ce ne mai iubeam —» Absenţă
20:39:02Concursul internaţional de proză scurtă şi poezie “MEMORIA SLOVELOR” —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
20:38:18Concursul internaţional de proză scurtă şi poezie “MEMORIA SLOVELOR” —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
20:24:58Dreaming —» Gînduri- Rînduri
17:23:28Sunt reținute două persoane suspectate că ar fi implicate în scurgerea de date de la StarNet (VIDEO) —» ITMOLDOVA
16:00:59March Blogging U. Courses: Blogging and Photo 101 —» FLASH-MOB
14:54:59Apple va organiza o transmisiune directă de la prezentarea Apple Watch, pe 9 martie —» ITMOLDOVA
13:48:56Compania StarNet poate fi acționată în judecată de clienți, afirmă juriștii —» NEWS IT MD
12:35:47Gradul de utilizare a numerelor de telefonie mobilă a depăşit cifra de 89%, în anul 2014 —» NEWS IT MD
12:03:0011 sfaturi cum să finanțezi un partid prin crowdfunding —» Andrei Curararu
11:50:06Prea despre mine. —» Criss ♥
11:40:43detector scurgeri de gaz-schema electrica —» Scheme Electrice
11:38:14Domnule Executor Ciuchitu Radu —» Curaj.Net
11:30:10Două centre noi de dezvoltare a carierei vor fi deschise la Bălţi şi Comrat —» Bloguvern
11:08:58Маркетинговое исследование рынка пластиковых окон Барнаула —» РЕКТОР
10:54:05Малое предпринимательство —» РЕКТОР
10:38:04Declaraţia StarNet privind atacul cibernetic asupra sistemului informaţional —» NEWS IT MD
10:28:37Ce facem noi pentru moldoveni și pentru Moldova? —» Curaj.Net
09:58:27Femeile acţionează şi cîştigă împreună cu Fundaţia Orange Moldova şi “Demos” —» Asociaţia Obştească "Demos"
09:30:02Fracțiunea PLDM este abandonată pentru că Partidul nu va realiza ce a promis în campania electroală —» Gandrabur Corneliu
09:10:23A strâns 150.000 de lire sterline pentru a-și ajuta mahalaua din care a plecat —» Marea Unire