PASCA CU BRANZA/RICOTTA

IMG_5804    IMG_5820

Pe langa cozonac, ou rosu si miel, pasca este un produs ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti a crestinilor. Aceasta coptura dulce este luata la biserica in noaptea Invierii, unde se sfinteste cu aghiasma si apoi se consuma in familie inainte de ospatul pascal.
Daca vreti sa faceti cu propriile forte acest desert traditional va propun reteta de pasca cu ricotta si stafide.

INGREDIENTE:                                                          TIMP ESTIMAT – 3 ore

pentru coca:                                                            pentru umputura:
faina – 500 gr                                                              branza/ricotta – 250 gr
drojdie uscata – 7 gr                                                   oua – 2 buc.
galbenusuri de ou – 2-3 buc.                                      gris – 1-2 linguri (sau amidon)
lapte – 250 ml                                                               stafide – 100  gr
zahar – 150 gr                                                               zahar – 100 gr
ulei -100 ml                                                                   zahar vanilat
zahar vanilat – 1 pliculet                                               esenta de rom
coaja rasa de lamaie                                                  coaja rasa de lamaie

MOD DE GATIRE:

Incepem cu maiaua: dizolvam drojdia in putina apa calda impreuna cu 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina, amestecam bine, acoperim cu un prosop de bucatarie si punem in loc cald pentru 10 minute.

IMG_5735    IMG_5740

Intre timp batem galbenusurile, adaugam coaja rasa de lamaie. Dizolvam zaharul in cana cu lapte caldut. Cernem faina impreuna cu sarea si zaharul vanilat.

IMG_5747    IMG_5741

IMG_5746

Pentru framantat eu am folosit robotul de bucatarie, in caz contrar se framanta cu mainile. Pentru aceasta amalgamam faina cu galbenusul, maiaua si laptele, framantam 20-30 minute.

IMG_5752    IMG_5754

In procesul framantatului adaugam putin cate putin uleiul. La sfarsitul acestui proces acoperim vasul cu o pelicula si un prosop de bucatarie  si tinem  1 ora in loc cald (eu am incalzit in prealabil cuptorul in decurs de 5 min si am pus in el vasul cu coca).
Cat timp dospeste coca, pregatim umplutura de branza. Oparim stafidele cu apa fierbinte. Amestecam branza (ricotta) cu zahar, adaugam ouale, grisul si aromele. Scurgem bine stafidele de apa si le punem in branza. Amestecam bine.

IMG_5766    IMG_5769

In caz ca avem o forma detasabila e bine sa o folosim anume pe ea pentru a coace pasca. Ungem forma cu ulei si o presuram cu faina.
Luam aluatul si il impartim in doua bucati. Una din ele o framantam, dupa care o intindem  rotund si o aranajm pe fundul tavei noastre. Cealalta jumatate de aluat o impartim in doua sau in trei si facem fasii, pe care le impletim intre ele (ca la colaci).

IMG_5771    IMG_5774

Aranjam “colacelul” impletit de-a lungul bordurilor tavei peste foaia de aluat. Lasam sa se “odihneasca” 15-20 min, dupa care turnam umplutura de branza in interiorul, ramas liber.

IMG_5775    IMG_5778

Ungem cu ou batut si dam la cuptoru preincalzit (180 grade) pentru 20 min, dupa care scadem temperatura pana la 140 grade si continuam sa coacem inca 30 minute (la sfarsitul acestui timp facem si proba scobitorii ca sa ne convingem sa s-a copt bine). Scoatem pasca din cuptor si o lasam sa se racoreasca, dupa care o scoatem din forma si o lasam sa se raceasca definitiv.

IMG_5800

Paste fericit va doresc tuturor!



Sursa
2013-04-30 23:03:34



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

13:52:23the embrace —» Margantzovka's Blog
11:56:32Ultimul weekend din vara 2015 în corturi prin locuri pitorești ale Moldovei —» Moldova Creştină
11:54:37Despre criza migranţilor în Europa —» Badan Blog
11:44:29Pe malul lacului —» Taaleex's Blog
09:36:09La mulți ani, dragă Limbă Română! —» Spectacolul Vieții Cotidiene
08:48:57Top Tips On Hunting Ducks —» SluhoFF.net » Все о Молдове
08:13:35La raport! Ce-am făcut în luna August —» Blog de călătorii
07:04:00problema nisipului —» apostu
05:53:21BlackBerry unveils a quirky new smartphone —» blog ascuns
05:46:06Got DirecTV? Now you can get Sprint for free —» blog ascuns
05:37:45Watch “Limba Noastra cea Romana” on YouTube —» grigore vieru|blog
05:00:31Limba Noastră cea… suferindă! Cum arată limba română în Moldova? (Foto) —» Cojocari Vitalie
03:19:11alintaturi —» turn up the silence
22:41:12jazz si poama —» turn up the silence
21:03:35Футзал, сатул Чореску —» Benia pictures production
20:51:04Sărbătorile naționale -Ziua Independenței și Ziua Limbii —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
20:22:28Rugul de la Festivalul #LunaPlină #Bardar —» Curaj.TV | Media alternativă
20:22:03Tudor Pînzari l-a vizitat pe cel salvat de pe prima linie —» Curaj.TV | Media alternativă
19:33:28Conferința pedagogică raională - 2015 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
19:06:56Murim frumos —» Andreea Russo
18:57:16Papanași. Rețeta într-o imagine :-) —» un alt blog
18:16:47IAEA says Iran has expanded Parchin nuclear facility —» ajna-blogging-press
16:14:21Business Law – Getting a corporation off the Ground —» SluhoFF.net » Все о Молдове
14:24:10Platforma DA este o echipă de măscărici —» Gandrabur Corneliu
12:45:3250 cele mai interesante lucruri despre cărți și scriitori (1) —» Going Under