PASCA CU BRANZA/RICOTTA

IMG_5804    IMG_5820

Pe langa cozonac, ou rosu si miel, pasca este un produs ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti a crestinilor. Aceasta coptura dulce este luata la biserica in noaptea Invierii, unde se sfinteste cu aghiasma si apoi se consuma in familie inainte de ospatul pascal.
Daca vreti sa faceti cu propriile forte acest desert traditional va propun reteta de pasca cu ricotta si stafide.

INGREDIENTE:                                                          TIMP ESTIMAT – 3 ore

pentru coca:                                                            pentru umputura:
faina – 500 gr                                                              branza/ricotta – 250 gr
drojdie uscata – 7 gr                                                   oua – 2 buc.
galbenusuri de ou – 2-3 buc.                                      gris – 1-2 linguri (sau amidon)
lapte – 250 ml                                                               stafide – 100  gr
zahar – 150 gr                                                               zahar – 100 gr
ulei -100 ml                                                                   zahar vanilat
zahar vanilat – 1 pliculet                                               esenta de rom
coaja rasa de lamaie                                                  coaja rasa de lamaie

MOD DE GATIRE:

Incepem cu maiaua: dizolvam drojdia in putina apa calda impreuna cu 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina, amestecam bine, acoperim cu un prosop de bucatarie si punem in loc cald pentru 10 minute.

IMG_5735    IMG_5740

Intre timp batem galbenusurile, adaugam coaja rasa de lamaie. Dizolvam zaharul in cana cu lapte caldut. Cernem faina impreuna cu sarea si zaharul vanilat.

IMG_5747    IMG_5741

IMG_5746

Pentru framantat eu am folosit robotul de bucatarie, in caz contrar se framanta cu mainile. Pentru aceasta amalgamam faina cu galbenusul, maiaua si laptele, framantam 20-30 minute.

IMG_5752    IMG_5754

In procesul framantatului adaugam putin cate putin uleiul. La sfarsitul acestui proces acoperim vasul cu o pelicula si un prosop de bucatarie  si tinem  1 ora in loc cald (eu am incalzit in prealabil cuptorul in decurs de 5 min si am pus in el vasul cu coca).
Cat timp dospeste coca, pregatim umplutura de branza. Oparim stafidele cu apa fierbinte. Amestecam branza (ricotta) cu zahar, adaugam ouale, grisul si aromele. Scurgem bine stafidele de apa si le punem in branza. Amestecam bine.

IMG_5766    IMG_5769

In caz ca avem o forma detasabila e bine sa o folosim anume pe ea pentru a coace pasca. Ungem forma cu ulei si o presuram cu faina.
Luam aluatul si il impartim in doua bucati. Una din ele o framantam, dupa care o intindem  rotund si o aranajm pe fundul tavei noastre. Cealalta jumatate de aluat o impartim in doua sau in trei si facem fasii, pe care le impletim intre ele (ca la colaci).

IMG_5771    IMG_5774

Aranjam “colacelul” impletit de-a lungul bordurilor tavei peste foaia de aluat. Lasam sa se “odihneasca” 15-20 min, dupa care turnam umplutura de branza in interiorul, ramas liber.

IMG_5775    IMG_5778

Ungem cu ou batut si dam la cuptoru preincalzit (180 grade) pentru 20 min, dupa care scadem temperatura pana la 140 grade si continuam sa coacem inca 30 minute (la sfarsitul acestui timp facem si proba scobitorii ca sa ne convingem sa s-a copt bine). Scoatem pasca din cuptor si o lasam sa se racoreasca, dupa care o scoatem din forma si o lasam sa se raceasca definitiv.

IMG_5800

Paste fericit va doresc tuturor!



Sursa
2013-04-30 23:03:34



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

12:30:22Clasa multimedia inaudurată solemn! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
12:30:17Oameni iluștri. În curând —» Vitalie Coroban
11:53:32Pretinșilor intelectuali, care se cred, de ani buni, “procurori” —» Vitalia Pavlicenco
11:30:24Doov Nike V1 – un smartphone neobișnuit pentru selfie —» ITMOLDOVA
11:05:07Bitdefender BOX – prima solutie hardware pentru securizarea tuturor dispozitivelor inteligente —» ITMOLDOVA
10:24:30calut —» turn up the silence
09:40:47CONTESTAŢIE privind acţiunile ilegale ale concurentului electoral Patria —» Vitalia Pavlicenco
08:20:23Aeroclubul din Chișinău are o nouă emblemă —» Chisinau, orasul meu
08:18:26Ansamblul Național „Joc”, subiectul unui lung-metraj —» Chisinau, orasul meu
08:00:23Votul indecișilor – potențial pentru partidele pro-europene —» Clubul Ideilor Economice Alternative iDEA!
07:15:17"Immortality" de Milan Kundera —» Irina Croitor
06:51:00HAIKU (6) —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:15:53Așteptându-l pe Iohannis —» Gheorghe Erizanu
04:33:24Revendicarea spațiului public prin practici artistice / Reclaiming Public Space through Artistic Practices, 26 noiembrie 2014, ora 19:00 —» CHIOSC
04:12:38Alternanța la guvernare a partidelor „pro-europene” —» blog liber si viu!
02:39:38Travel in Style —» TheGoldenDiamonds
01:39:35QS —» Castraveţ
01:33:58Alternanța la guvernare a partidelor „pro-europene” —» blog liber si viu!
00:00:11SUNTEM FOARTE RECUNOSCĂTORI —» Soţii Bragaru
23:58:39Lia e o fricoasă sau de ce-ţi pare rău să mori? —» copii zădără cîinii, poeții moartea (G.Vieru)
23:58:23sunt mică şi mare —» copii zădără cîinii, poeții moartea (G.Vieru)
22:51:35Vreau alegeri în fiecare an (guest post)! —» Cojocari Vitalie
22:36:29"Immortality" de Milan Kundera —» Irina Croitor
22:06:23NOUĂ ÎNCERCARE DE ICOANĂ A CUVIOSULUI ANATOLIE ROMÂNUL CEL CE ÎN PĂMÂNTUL JAPONIEI A STRĂLUCIT —» Vlad Cubreacov
21:35:37На Кайне на газоне в светлое молдавское правосудие —» Curaj.TV | Media alternativă