PASCA CU BRANZA/RICOTTA

IMG_5804    IMG_5820

Pe langa cozonac, ou rosu si miel, pasca este un produs ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti a crestinilor. Aceasta coptura dulce este luata la biserica in noaptea Invierii, unde se sfinteste cu aghiasma si apoi se consuma in familie inainte de ospatul pascal.
Daca vreti sa faceti cu propriile forte acest desert traditional va propun reteta de pasca cu ricotta si stafide.

INGREDIENTE:                                                          TIMP ESTIMAT – 3 ore

pentru coca:                                                            pentru umputura:
faina – 500 gr                                                              branza/ricotta – 250 gr
drojdie uscata – 7 gr                                                   oua – 2 buc.
galbenusuri de ou – 2-3 buc.                                      gris – 1-2 linguri (sau amidon)
lapte – 250 ml                                                               stafide – 100  gr
zahar – 150 gr                                                               zahar – 100 gr
ulei -100 ml                                                                   zahar vanilat
zahar vanilat – 1 pliculet                                               esenta de rom
coaja rasa de lamaie                                                  coaja rasa de lamaie

MOD DE GATIRE:

Incepem cu maiaua: dizolvam drojdia in putina apa calda impreuna cu 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina, amestecam bine, acoperim cu un prosop de bucatarie si punem in loc cald pentru 10 minute.

IMG_5735    IMG_5740

Intre timp batem galbenusurile, adaugam coaja rasa de lamaie. Dizolvam zaharul in cana cu lapte caldut. Cernem faina impreuna cu sarea si zaharul vanilat.

IMG_5747    IMG_5741

IMG_5746

Pentru framantat eu am folosit robotul de bucatarie, in caz contrar se framanta cu mainile. Pentru aceasta amalgamam faina cu galbenusul, maiaua si laptele, framantam 20-30 minute.

IMG_5752    IMG_5754

In procesul framantatului adaugam putin cate putin uleiul. La sfarsitul acestui proces acoperim vasul cu o pelicula si un prosop de bucatarie  si tinem  1 ora in loc cald (eu am incalzit in prealabil cuptorul in decurs de 5 min si am pus in el vasul cu coca).
Cat timp dospeste coca, pregatim umplutura de branza. Oparim stafidele cu apa fierbinte. Amestecam branza (ricotta) cu zahar, adaugam ouale, grisul si aromele. Scurgem bine stafidele de apa si le punem in branza. Amestecam bine.

IMG_5766    IMG_5769

In caz ca avem o forma detasabila e bine sa o folosim anume pe ea pentru a coace pasca. Ungem forma cu ulei si o presuram cu faina.
Luam aluatul si il impartim in doua bucati. Una din ele o framantam, dupa care o intindem  rotund si o aranajm pe fundul tavei noastre. Cealalta jumatate de aluat o impartim in doua sau in trei si facem fasii, pe care le impletim intre ele (ca la colaci).

IMG_5771    IMG_5774

Aranjam “colacelul” impletit de-a lungul bordurilor tavei peste foaia de aluat. Lasam sa se “odihneasca” 15-20 min, dupa care turnam umplutura de branza in interiorul, ramas liber.

IMG_5775    IMG_5778

Ungem cu ou batut si dam la cuptoru preincalzit (180 grade) pentru 20 min, dupa care scadem temperatura pana la 140 grade si continuam sa coacem inca 30 minute (la sfarsitul acestui timp facem si proba scobitorii ca sa ne convingem sa s-a copt bine). Scoatem pasca din cuptor si o lasam sa se racoreasca, dupa care o scoatem din forma si o lasam sa se raceasca definitiv.

IMG_5800

Paste fericit va doresc tuturor!



Sursa
2013-04-30 23:03:34



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

22:29:20Lecții de etică prin prisma moralei creștine pentru copii și adolescenți —» Tineretul Ortodox
22:27:20Inspecția în construcții controlează ”tot bardacul” arhitectonic —» Curaj.TV | Media alternativă
21:28:42 —» lady_dy
21:28:34Astăzi e pentru totdeauna —» Victoria Borodin | Dacă am cunoaște toate tainele universului am cădea îndată într-un plictis
20:59:15Lider al separatiştilor RECUNOAŞTE existenţa unui complex BUK —» Radio Orhei online live
20:59:05Discuții despre medalia dată de #Timofti lui #Vladimir, mitropolitrukul #palavre (de la ora 22) —» Curaj.TV | Media alternativă
20:47:57Un intalian e numulțumit de uleiul de măsline din supermarketuri —» Curaj.TV | Media alternativă
20:44:33De ce toți îl atacă pe Dodon? —» Gandrabur Corneliu
20:34:02Angajați în instanța de judecată stau pe internet gratis —» Curaj.TV | Media alternativă
20:04:00Viata Cuviosului Paisie Aghioritul - Partea I - Film rusesc subtitrat. —» Biserica cu hramul "Sf.Arh.Mihail si Gavriil"
19:28:48Filat dat de gol de fostul său coleg de partid Veaceslav Negruță —» Gandrabur Corneliu
17:54:07Implementarea tehnologiei Drupal în sectorul public – rezultate preliminare —» NEWS IT MD
17:48:38Au fost publicate primele imagini realizate cu Xiaomi Mi 4 și rezultatele testelor de performanță —» ITMOLDOVA
17:04:51Fiica lui Putin ar trebui GONITĂ din Olanda —» Radio Orhei online live
17:00:23Longreads’ Best of WordPress, Vol. 2 —» Creier Cretz | Alege-tzi propria fericire! ^_^
15:40:26Nici eroi, nici trădători. În curând —» Vitalie Coroban
15:15:00Câte automobile circulau pe drumurile Chişinăului acum 100 de ani —» Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei
14:54:00UNKLE —» turn up the silence
14:15:16Apple a brevetat ceasul inteligent iTime —» NEWS IT MD
14:01:35Microsoft a prezentat cel mai accesibil smartphone WP – Lumia 530, de doar 100 de euro —» NEWS IT MD
13:23:29“Cum e Mamaia?” Întrebarea săptămâinii! —» Blogul Cristinei Evtodii
13:14:45Sinteza ședinței Guvernului din 23 iulie 2014 —» Bloguvern
13:14:14Vlad Filat: „Republica Moldova va face față tuturor blocajelor economice” —» Bloguvern
13:05:00TRICOTĂM CU ANDRELELE: TUNICĂ PENTRU DOAMNĂ CORPOLENTĂ. —» Nori
12:42:53GHIDUL ”REFLECTAREA SUBIECTULUI SUICIDULUI ÎN PRESĂ” (VARIANTA ELECTRONICĂ) —» File din viata mea