PASCA CU BRANZA/RICOTTA

IMG_5804    IMG_5820

Pe langa cozonac, ou rosu si miel, pasca este un produs ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti a crestinilor. Aceasta coptura dulce este luata la biserica in noaptea Invierii, unde se sfinteste cu aghiasma si apoi se consuma in familie inainte de ospatul pascal.
Daca vreti sa faceti cu propriile forte acest desert traditional va propun reteta de pasca cu ricotta si stafide.

INGREDIENTE:                                                          TIMP ESTIMAT – 3 ore

pentru coca:                                                            pentru umputura:
faina – 500 gr                                                              branza/ricotta – 250 gr
drojdie uscata – 7 gr                                                   oua – 2 buc.
galbenusuri de ou – 2-3 buc.                                      gris – 1-2 linguri (sau amidon)
lapte – 250 ml                                                               stafide – 100  gr
zahar – 150 gr                                                               zahar – 100 gr
ulei -100 ml                                                                   zahar vanilat
zahar vanilat – 1 pliculet                                               esenta de rom
coaja rasa de lamaie                                                  coaja rasa de lamaie

MOD DE GATIRE:

Incepem cu maiaua: dizolvam drojdia in putina apa calda impreuna cu 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina, amestecam bine, acoperim cu un prosop de bucatarie si punem in loc cald pentru 10 minute.

IMG_5735    IMG_5740

Intre timp batem galbenusurile, adaugam coaja rasa de lamaie. Dizolvam zaharul in cana cu lapte caldut. Cernem faina impreuna cu sarea si zaharul vanilat.

IMG_5747    IMG_5741

IMG_5746

Pentru framantat eu am folosit robotul de bucatarie, in caz contrar se framanta cu mainile. Pentru aceasta amalgamam faina cu galbenusul, maiaua si laptele, framantam 20-30 minute.

IMG_5752    IMG_5754

In procesul framantatului adaugam putin cate putin uleiul. La sfarsitul acestui proces acoperim vasul cu o pelicula si un prosop de bucatarie  si tinem  1 ora in loc cald (eu am incalzit in prealabil cuptorul in decurs de 5 min si am pus in el vasul cu coca).
Cat timp dospeste coca, pregatim umplutura de branza. Oparim stafidele cu apa fierbinte. Amestecam branza (ricotta) cu zahar, adaugam ouale, grisul si aromele. Scurgem bine stafidele de apa si le punem in branza. Amestecam bine.

IMG_5766    IMG_5769

In caz ca avem o forma detasabila e bine sa o folosim anume pe ea pentru a coace pasca. Ungem forma cu ulei si o presuram cu faina.
Luam aluatul si il impartim in doua bucati. Una din ele o framantam, dupa care o intindem  rotund si o aranajm pe fundul tavei noastre. Cealalta jumatate de aluat o impartim in doua sau in trei si facem fasii, pe care le impletim intre ele (ca la colaci).

IMG_5771    IMG_5774

Aranjam “colacelul” impletit de-a lungul bordurilor tavei peste foaia de aluat. Lasam sa se “odihneasca” 15-20 min, dupa care turnam umplutura de branza in interiorul, ramas liber.

IMG_5775    IMG_5778

Ungem cu ou batut si dam la cuptoru preincalzit (180 grade) pentru 20 min, dupa care scadem temperatura pana la 140 grade si continuam sa coacem inca 30 minute (la sfarsitul acestui timp facem si proba scobitorii ca sa ne convingem sa s-a copt bine). Scoatem pasca din cuptor si o lasam sa se racoreasca, dupa care o scoatem din forma si o lasam sa se raceasca definitiv.

IMG_5800

Paste fericit va doresc tuturor!



Sursa
2013-04-30 23:03:34



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:07:07Palavre,provocari,meteo…de ale lui Marius —» Curaj.TV | Media alternativă
03:46:59Test de integritate a functionarului. Numai la Nisporeni sefa aparatului trataeaza cetatenii ca pe bydle —» Curaj.TV | Media alternativă
03:46:59Test de integritate profesionala a functionarului. Numai la Nisporeni sefa aparatului trataeaza cetatenii ca pe bydle —» Curaj.TV | Media alternativă
22:31:40Filmările unui spot publiciatar, pentru alegerile locale. CIOfilm —» Josanu Mihaela Ginduri scrise
21:33:02Produse preferate Avon/ SuperShock, CC Ideal Flawless SPF20, Gel Finish, Senses Garden of Eden —» Lifestyle
21:30:08Cerem expulzarea noastră în România pentru a fi rejudecaţi la Tribunalul Bucureşti —» Curaj.Net
21:18:06Transport municipal dezastruos la Durleștii capitalei —» Curaj.TV | Media alternativă
21:13:47Urme de incendiu la TeleRadio Moldova, Miorița 1 —» Curaj.TV | Media alternativă
18:31:59LIVE de la 21,40 // #Discuții pe temă liberă? #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
18:15:54Incendiu lîngă CNA și Universitatea de Medicină —» Curaj.TV | Media alternativă
17:57:57Alte 12 moduri în care mai poate fi folosit Chiril Gaburici —» Daniel Lachi
17:28:39Fruits and vegetables for detoxification —» ajna-blogging-press
17:16:57Cum pot vinăriile private din Moldova să cucerească turiștii străini —» Jurnal de observator
17:01:35Фоторепортаж: Концерт Tribute to Nirvana —» Заметки Начинающего Журналиста
17:01:13Festivalul Retro MAI part.II —» Заметки Начинающего Журналиста
16:32:06EXPERIMENT: Linia Verde a Ministerului Sănătății DEZINFORMEAZĂ —» Curaj.TV | Media alternativă
16:03:15Biserica înveșmîntată-n flăcări —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
14:01:03Pericol și reclame în stație la Durlești —» Curaj.TV | Media alternativă
13:36:59Cum se contruiește identitatea unei biblioteci (III). Câteva cuvinte despre viziune, misiune etc., fără „gargară” corporatistă —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
13:06:50Sindicatul „Sănătatea” din Republica Moldova are un nou președinte —» Blogul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova
13:04:45Serviciul estival de lectură Trolleybook deschide ușile pentru minți curioase —» BiblioCity
13:04:37Dodon e activ, iar Voronin-pasiv? Și Putin hiper…întotdeauna? —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
13:04:25Electricity and magnetism for beginners. 1897 —» turn up the silence
12:36:32A fost lansată aplicaţia ICEEfest 2015 —» Social Media Moldova
12:07:58Peste 300 tinerii din raionul Ungheni au valorificat oportunitatea de angajare în cîmpul muncii —» Asociaţia Obştească "Demos"