PASCA CU BRANZA/RICOTTA

IMG_5804    IMG_5820

Pe langa cozonac, ou rosu si miel, pasca este un produs ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti a crestinilor. Aceasta coptura dulce este luata la biserica in noaptea Invierii, unde se sfinteste cu aghiasma si apoi se consuma in familie inainte de ospatul pascal.
Daca vreti sa faceti cu propriile forte acest desert traditional va propun reteta de pasca cu ricotta si stafide.

INGREDIENTE:                                                          TIMP ESTIMAT – 3 ore

pentru coca:                                                            pentru umputura:
faina – 500 gr                                                              branza/ricotta – 250 gr
drojdie uscata – 7 gr                                                   oua – 2 buc.
galbenusuri de ou – 2-3 buc.                                      gris – 1-2 linguri (sau amidon)
lapte – 250 ml                                                               stafide – 100  gr
zahar – 150 gr                                                               zahar – 100 gr
ulei -100 ml                                                                   zahar vanilat
zahar vanilat – 1 pliculet                                               esenta de rom
coaja rasa de lamaie                                                  coaja rasa de lamaie

MOD DE GATIRE:

Incepem cu maiaua: dizolvam drojdia in putina apa calda impreuna cu 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina, amestecam bine, acoperim cu un prosop de bucatarie si punem in loc cald pentru 10 minute.

IMG_5735    IMG_5740

Intre timp batem galbenusurile, adaugam coaja rasa de lamaie. Dizolvam zaharul in cana cu lapte caldut. Cernem faina impreuna cu sarea si zaharul vanilat.

IMG_5747    IMG_5741

IMG_5746

Pentru framantat eu am folosit robotul de bucatarie, in caz contrar se framanta cu mainile. Pentru aceasta amalgamam faina cu galbenusul, maiaua si laptele, framantam 20-30 minute.

IMG_5752    IMG_5754

In procesul framantatului adaugam putin cate putin uleiul. La sfarsitul acestui proces acoperim vasul cu o pelicula si un prosop de bucatarie  si tinem  1 ora in loc cald (eu am incalzit in prealabil cuptorul in decurs de 5 min si am pus in el vasul cu coca).
Cat timp dospeste coca, pregatim umplutura de branza. Oparim stafidele cu apa fierbinte. Amestecam branza (ricotta) cu zahar, adaugam ouale, grisul si aromele. Scurgem bine stafidele de apa si le punem in branza. Amestecam bine.

IMG_5766    IMG_5769

In caz ca avem o forma detasabila e bine sa o folosim anume pe ea pentru a coace pasca. Ungem forma cu ulei si o presuram cu faina.
Luam aluatul si il impartim in doua bucati. Una din ele o framantam, dupa care o intindem  rotund si o aranajm pe fundul tavei noastre. Cealalta jumatate de aluat o impartim in doua sau in trei si facem fasii, pe care le impletim intre ele (ca la colaci).

IMG_5771    IMG_5774

Aranjam “colacelul” impletit de-a lungul bordurilor tavei peste foaia de aluat. Lasam sa se “odihneasca” 15-20 min, dupa care turnam umplutura de branza in interiorul, ramas liber.

IMG_5775    IMG_5778

Ungem cu ou batut si dam la cuptoru preincalzit (180 grade) pentru 20 min, dupa care scadem temperatura pana la 140 grade si continuam sa coacem inca 30 minute (la sfarsitul acestui timp facem si proba scobitorii ca sa ne convingem sa s-a copt bine). Scoatem pasca din cuptor si o lasam sa se racoreasca, dupa care o scoatem din forma si o lasam sa se raceasca definitiv.

IMG_5800

Paste fericit va doresc tuturor!



Sursa
2013-04-30 23:03:34



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

21:10:22Săptămâna în care s-au certat justiţia cu dreptatea —» Un PUNCT din .FR
20:01:31Protest pașnic la Văleni, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
19:53:21Cartea de vizita cea mai … —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
19:09:37Serbia, campioana Balcaniadei de cadete 2015 —» Dumitru Zagorneanu
19:02:50Clasamentul companiilor de brokeraj din Republica Moldova (2008-2014) —» comerzan | ghidul tău în domeniul valorilor mobiliare
18:49:55Usaha Rumahan Modal Kecil Untuk Mahasiswa —» Bucati de viata
18:37:35LIVE: 22.00 // De ce a fost condamnat Voloc? Discuții —» Curaj.TV | Media alternativă
17:46:54Primul prototip al consolei PlayStation —» NEWS IT MD
17:26:04Impresii din satul cu mai multe nașteri decît decese —» Curaj.TV | Media alternativă
16:53:05FRINGE & DENIM —» Fashion Shores
16:45:14Cine apără drepturile omului la Comrat? —» Curaj.TV | Media alternativă
16:29:34Conectat la internet – deconectat de la realitate! —» Social Media Moldova
15:42:43Se judecă de cîțiva ani în aceeași instanță —» Curaj.TV | Media alternativă
15:34:25Au acaparat trotuarul sub ochii șefului de post —» Curaj.TV | Media alternativă
15:27:25Filat nu spune minciuni! —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
15:07:09Новые поступления —» Biblioteca-Centru Cultural I.Mangher
14:25:43(fact 1) —» turn up the silence
14:00:48Laptopurile vor deveni și mai subțiri —» NEWS IT MD
13:50:1230 de curiozitati interesante de Ziua Internationala a Sarutului —» Vadim Suveica | AnOther Blog ← NoBody withOut NoThing
13:39:35Курсы иностранных языков —» РЕКТОР
13:32:00Sergiu (Isidor) Marian – instrumentist —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
13:31:17Свадебные платья в Украине. —» РЕКТОР
13:23:26Poveste —» Poezii, povestiri şi alte mici nimicuri roz
13:19:26În căutarea oii fantastice, de Haruki Murakami —» … mai mult emoţii, decît cuvinte.
12:40:27Prima realizare a lui Renato la Bălți! —» BLogul de la Bălţi