PASCA CU BRANZA/RICOTTA

IMG_5804    IMG_5820

Pe langa cozonac, ou rosu si miel, pasca este un produs ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti a crestinilor. Aceasta coptura dulce este luata la biserica in noaptea Invierii, unde se sfinteste cu aghiasma si apoi se consuma in familie inainte de ospatul pascal.
Daca vreti sa faceti cu propriile forte acest desert traditional va propun reteta de pasca cu ricotta si stafide.

INGREDIENTE:                                                          TIMP ESTIMAT – 3 ore

pentru coca:                                                            pentru umputura:
faina – 500 gr                                                              branza/ricotta – 250 gr
drojdie uscata – 7 gr                                                   oua – 2 buc.
galbenusuri de ou – 2-3 buc.                                      gris – 1-2 linguri (sau amidon)
lapte – 250 ml                                                               stafide – 100  gr
zahar – 150 gr                                                               zahar – 100 gr
ulei -100 ml                                                                   zahar vanilat
zahar vanilat – 1 pliculet                                               esenta de rom
coaja rasa de lamaie                                                  coaja rasa de lamaie

MOD DE GATIRE:

Incepem cu maiaua: dizolvam drojdia in putina apa calda impreuna cu 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina, amestecam bine, acoperim cu un prosop de bucatarie si punem in loc cald pentru 10 minute.

IMG_5735    IMG_5740

Intre timp batem galbenusurile, adaugam coaja rasa de lamaie. Dizolvam zaharul in cana cu lapte caldut. Cernem faina impreuna cu sarea si zaharul vanilat.

IMG_5747    IMG_5741

IMG_5746

Pentru framantat eu am folosit robotul de bucatarie, in caz contrar se framanta cu mainile. Pentru aceasta amalgamam faina cu galbenusul, maiaua si laptele, framantam 20-30 minute.

IMG_5752    IMG_5754

In procesul framantatului adaugam putin cate putin uleiul. La sfarsitul acestui proces acoperim vasul cu o pelicula si un prosop de bucatarie  si tinem  1 ora in loc cald (eu am incalzit in prealabil cuptorul in decurs de 5 min si am pus in el vasul cu coca).
Cat timp dospeste coca, pregatim umplutura de branza. Oparim stafidele cu apa fierbinte. Amestecam branza (ricotta) cu zahar, adaugam ouale, grisul si aromele. Scurgem bine stafidele de apa si le punem in branza. Amestecam bine.

IMG_5766    IMG_5769

In caz ca avem o forma detasabila e bine sa o folosim anume pe ea pentru a coace pasca. Ungem forma cu ulei si o presuram cu faina.
Luam aluatul si il impartim in doua bucati. Una din ele o framantam, dupa care o intindem  rotund si o aranajm pe fundul tavei noastre. Cealalta jumatate de aluat o impartim in doua sau in trei si facem fasii, pe care le impletim intre ele (ca la colaci).

IMG_5771    IMG_5774

Aranjam “colacelul” impletit de-a lungul bordurilor tavei peste foaia de aluat. Lasam sa se “odihneasca” 15-20 min, dupa care turnam umplutura de branza in interiorul, ramas liber.

IMG_5775    IMG_5778

Ungem cu ou batut si dam la cuptoru preincalzit (180 grade) pentru 20 min, dupa care scadem temperatura pana la 140 grade si continuam sa coacem inca 30 minute (la sfarsitul acestui timp facem si proba scobitorii ca sa ne convingem sa s-a copt bine). Scoatem pasca din cuptor si o lasam sa se racoreasca, dupa care o scoatem din forma si o lasam sa se raceasca definitiv.

IMG_5800

Paste fericit va doresc tuturor!



Sursa
2013-04-30 23:03:34



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

16:18:16Vacanta 2015/ Mare, plaja, odihna, #Cetatea Alba# —» Lifestyle
14:13:48History of Compact Cassette —» ajna-blogging-press
13:35:04Ziua pomenirii Preacuviosului Părinte Serafim de la Sarov în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din or. Rîșcani – 1 august 2015 —» Eusuntcuvoi.UNI | Pentru a mă cunoaște mai bine, accesați acest blog!
13:18:53În veacul celor mai sublime —» Grai sur
12:46:38Blestemul funcţiei de prim-ministru —» Doiniţa Bejenaru
11:57:33Ce cred baptiștii despre ziua de odihnă? —» Moldova Creştină
11:31:01XSQuadDrone (build log) / часть 6 — Выходной update —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
11:10:06Italienii nu-s zgârciți - ei sunt economi, iar prin asta nu au de pierdut —» Josanu Mihaela Ginduri scrise
09:59:28De ce și-a depus mandatul Plahotniuc —» Sergiu Mocanu
09:30:21Despre Filat, Maia și Ghimpu —» un alt blog
07:34:09Rubrică. În luna august nici o zi fără gândul la carte —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
07:22:38Ilan, ”ugamanește”-te! —» un alt blog
06:58:49New High-Tech Plants Could Detect Bombs or Chemical Weapons —» ajna-blogging-press
05:22:55Lotos/Nufăr, haiku de Leticia Garriga (trad. al rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:21:02English For a New Life anunță înscrierea în grupele de engleză din septembrie. ORARUL GRUPELOR —» Moldova Creştină
01:56:19Nid’Otruche – ferma de struți —» Aliona Tihai
21:42:44-Cât costă un kilogram de dragoste? -De la mine pentru tine, e gratis... —» Josanu Mihaela Ginduri scrise
20:11:43Despre Zeificarea unora —» Gandrabur Corneliu
20:04:56How To Bake Chicken: The Easiest, Simplest Method —» ajna-blogging-press
19:48:49Unde poate fi găsită împlinirea? | Ghenadie Curbet —» Moldova Creştină
19:16:19Protestatarii din fața casei lui Plahotniuc, săltați cu forța de poliție —» Curaj.TV | Media alternativă
19:08:38Salata de creveti cu avocado —» If You Love Cooking | Retete culinare
18:52:44scurte impresii de la Picnic FOOD FEST —» grigore vieru|blog
18:06:22(LIVE de la 21:30) Despre căsătorie, recăsătorie si divorț #discuții —» Curaj.TV | Media alternativă
16:34:41Pregătirea viitorilor profesori de limbă engleză pentru implicarea în misiune prin ENGLEZĂ (3-8 august 2015) —» Moldova Creştină