PASCA CU BRANZA/RICOTTA

IMG_5804    IMG_5820

Pe langa cozonac, ou rosu si miel, pasca este un produs ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti a crestinilor. Aceasta coptura dulce este luata la biserica in noaptea Invierii, unde se sfinteste cu aghiasma si apoi se consuma in familie inainte de ospatul pascal.
Daca vreti sa faceti cu propriile forte acest desert traditional va propun reteta de pasca cu ricotta si stafide.

INGREDIENTE:                                                          TIMP ESTIMAT – 3 ore

pentru coca:                                                            pentru umputura:
faina – 500 gr                                                              branza/ricotta – 250 gr
drojdie uscata – 7 gr                                                   oua – 2 buc.
galbenusuri de ou – 2-3 buc.                                      gris – 1-2 linguri (sau amidon)
lapte – 250 ml                                                               stafide – 100  gr
zahar – 150 gr                                                               zahar – 100 gr
ulei -100 ml                                                                   zahar vanilat
zahar vanilat – 1 pliculet                                               esenta de rom
coaja rasa de lamaie                                                  coaja rasa de lamaie

MOD DE GATIRE:

Incepem cu maiaua: dizolvam drojdia in putina apa calda impreuna cu 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina, amestecam bine, acoperim cu un prosop de bucatarie si punem in loc cald pentru 10 minute.

IMG_5735    IMG_5740

Intre timp batem galbenusurile, adaugam coaja rasa de lamaie. Dizolvam zaharul in cana cu lapte caldut. Cernem faina impreuna cu sarea si zaharul vanilat.

IMG_5747    IMG_5741

IMG_5746

Pentru framantat eu am folosit robotul de bucatarie, in caz contrar se framanta cu mainile. Pentru aceasta amalgamam faina cu galbenusul, maiaua si laptele, framantam 20-30 minute.

IMG_5752    IMG_5754

In procesul framantatului adaugam putin cate putin uleiul. La sfarsitul acestui proces acoperim vasul cu o pelicula si un prosop de bucatarie  si tinem  1 ora in loc cald (eu am incalzit in prealabil cuptorul in decurs de 5 min si am pus in el vasul cu coca).
Cat timp dospeste coca, pregatim umplutura de branza. Oparim stafidele cu apa fierbinte. Amestecam branza (ricotta) cu zahar, adaugam ouale, grisul si aromele. Scurgem bine stafidele de apa si le punem in branza. Amestecam bine.

IMG_5766    IMG_5769

In caz ca avem o forma detasabila e bine sa o folosim anume pe ea pentru a coace pasca. Ungem forma cu ulei si o presuram cu faina.
Luam aluatul si il impartim in doua bucati. Una din ele o framantam, dupa care o intindem  rotund si o aranajm pe fundul tavei noastre. Cealalta jumatate de aluat o impartim in doua sau in trei si facem fasii, pe care le impletim intre ele (ca la colaci).

IMG_5771    IMG_5774

Aranjam “colacelul” impletit de-a lungul bordurilor tavei peste foaia de aluat. Lasam sa se “odihneasca” 15-20 min, dupa care turnam umplutura de branza in interiorul, ramas liber.

IMG_5775    IMG_5778

Ungem cu ou batut si dam la cuptoru preincalzit (180 grade) pentru 20 min, dupa care scadem temperatura pana la 140 grade si continuam sa coacem inca 30 minute (la sfarsitul acestui timp facem si proba scobitorii ca sa ne convingem sa s-a copt bine). Scoatem pasca din cuptor si o lasam sa se racoreasca, dupa care o scoatem din forma si o lasam sa se raceasca definitiv.

IMG_5800

Paste fericit va doresc tuturor!



Sursa
2013-04-30 23:03:34



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

19:55:10VACA are un replay – RE:VACA —» Aiciscriu.eu - Blogul lui Igor Guzun
19:14:00DAILY TELEGRAPH: West helped Russia to create new colony in Europe —» ajna-blogging-press
19:00:37Creatorul Android a demisionat de la Google —» ITMOLDOVA
18:42:16Regizorul lui “Hancock” a filmat un trailer pentru jocul Call of Duty: Advanced Warfare —» NEWS IT MD
18:31:54Samsung a prezentat smartphone-urile Galaxy A3 şi A5, cu carcase metalice —» NEWS IT MD
16:51:35Încă o călătorie… —» Antepostscriptum
15:40:40A fost lansat un nou proiect în domeniu producerii energiei din biomasă —» ionmuntean
15:36:38Itinerare noi ale rutelor de microbuz din Chişinău din 1 noiembrie 2014 —» DIMEX's WeBlog
15:20:00Protest cu medalii ruginite în susținerea lui Anatol Mătăsaru —» Curaj.TV | Media alternativă
14:15:10Sinteza săptămînală a politicilor publice: 27-31 octombrie 2014 —» Bloguvern
14:09:00Poema de Domingo Acosta Felipe (trad. al rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:14:22De mîine microbuzele nu vor mai circula prin centrul Chişinăului —» Bloguvern
12:54:24Praf în ochii trecătorilor pe Aleea clasicilor din #Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
12:18:48Българско училище в библиотека Христо Ботев —» Biblioteca Hristo Botev
12:04:00Marş naţionalist în memoria soţilor Aldea-Teodorovici (FOTO) —» Fapta nu Vorba
11:45:30Globalization = Permanent Instability —» ajna-blogging-press
11:01:04Sfaturi pentru o femeie pe care a părăsi —» Adrian & Violeta Blajinschi
10:55:00того —» turn up the silence
10:34:22Laboratorul Darwin: Lenovo K920 Vibe Z2 Pro Review —» ITMOLDOVA
10:26:49Cât de credibil este bugetul Republicii Moldova —» Art of economy
10:19:13Filat începe să devină mai mârșav decât Voronin —» Gandrabur Corneliu
09:42:38Scrisori de departe. Domnule Ion Sturza, formaţi Echipa Salvării Naţionale! —» Veaceslav Balacci
09:14:00IMAGINI EXCEPŢIONALE —» Leo Butnaru
09:01:55Constantin Tănase —» Gheorghe Erizanu
09:00:45Am pierdut un prieten —» Veaceslav Untilă