PASCA CU BRANZA/RICOTTA

IMG_5804    IMG_5820

Pe langa cozonac, ou rosu si miel, pasca este un produs ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti a crestinilor. Aceasta coptura dulce este luata la biserica in noaptea Invierii, unde se sfinteste cu aghiasma si apoi se consuma in familie inainte de ospatul pascal.
Daca vreti sa faceti cu propriile forte acest desert traditional va propun reteta de pasca cu ricotta si stafide.

INGREDIENTE:                                                          TIMP ESTIMAT – 3 ore

pentru coca:                                                            pentru umputura:
faina – 500 gr                                                              branza/ricotta – 250 gr
drojdie uscata – 7 gr                                                   oua – 2 buc.
galbenusuri de ou – 2-3 buc.                                      gris – 1-2 linguri (sau amidon)
lapte – 250 ml                                                               stafide – 100  gr
zahar – 150 gr                                                               zahar – 100 gr
ulei -100 ml                                                                   zahar vanilat
zahar vanilat – 1 pliculet                                               esenta de rom
coaja rasa de lamaie                                                  coaja rasa de lamaie

MOD DE GATIRE:

Incepem cu maiaua: dizolvam drojdia in putina apa calda impreuna cu 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina, amestecam bine, acoperim cu un prosop de bucatarie si punem in loc cald pentru 10 minute.

IMG_5735    IMG_5740

Intre timp batem galbenusurile, adaugam coaja rasa de lamaie. Dizolvam zaharul in cana cu lapte caldut. Cernem faina impreuna cu sarea si zaharul vanilat.

IMG_5747    IMG_5741

IMG_5746

Pentru framantat eu am folosit robotul de bucatarie, in caz contrar se framanta cu mainile. Pentru aceasta amalgamam faina cu galbenusul, maiaua si laptele, framantam 20-30 minute.

IMG_5752    IMG_5754

In procesul framantatului adaugam putin cate putin uleiul. La sfarsitul acestui proces acoperim vasul cu o pelicula si un prosop de bucatarie  si tinem  1 ora in loc cald (eu am incalzit in prealabil cuptorul in decurs de 5 min si am pus in el vasul cu coca).
Cat timp dospeste coca, pregatim umplutura de branza. Oparim stafidele cu apa fierbinte. Amestecam branza (ricotta) cu zahar, adaugam ouale, grisul si aromele. Scurgem bine stafidele de apa si le punem in branza. Amestecam bine.

IMG_5766    IMG_5769

In caz ca avem o forma detasabila e bine sa o folosim anume pe ea pentru a coace pasca. Ungem forma cu ulei si o presuram cu faina.
Luam aluatul si il impartim in doua bucati. Una din ele o framantam, dupa care o intindem  rotund si o aranajm pe fundul tavei noastre. Cealalta jumatate de aluat o impartim in doua sau in trei si facem fasii, pe care le impletim intre ele (ca la colaci).

IMG_5771    IMG_5774

Aranjam “colacelul” impletit de-a lungul bordurilor tavei peste foaia de aluat. Lasam sa se “odihneasca” 15-20 min, dupa care turnam umplutura de branza in interiorul, ramas liber.

IMG_5775    IMG_5778

Ungem cu ou batut si dam la cuptoru preincalzit (180 grade) pentru 20 min, dupa care scadem temperatura pana la 140 grade si continuam sa coacem inca 30 minute (la sfarsitul acestui timp facem si proba scobitorii ca sa ne convingem sa s-a copt bine). Scoatem pasca din cuptor si o lasam sa se racoreasca, dupa care o scoatem din forma si o lasam sa se raceasca definitiv.

IMG_5800

Paste fericit va doresc tuturor!



Sursa
2013-04-30 23:03:34



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

21:53:57Infidelitatea in cuplu…. —» Hodoronc Tronc: Gălăgiee
20:46:07Ce-aveți de spus despre #independență #discuții #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
20:31:46Ziua uşilor deschise la Parlamentul Republicii Moldova —» Biblioteca publică Bilicenii Vechi | Eu mi-am imaginat totdeauna paradisul sub forma unei bibliote
18:54:28Angajat al corpului diplomatic cu mașina de serviciu la odihnă #Grecia —» Curaj.TV | Media alternativă
16:23:00curge —» turn up the silence
14:39:26Cum analizezi bugetul pentru un magazin online (tablou general) —» Alexandru Andone - blog cu nerv si iz de comedie.
13:52:44How do you respond when someone sins against you? —» Erik and Elena Brewer's Weblog
12:20:22http://moldovacrestina.md/Raspunsuri-din —» Adrian & Violeta Blajinschi
11:15:36Pentru ce am luptat, pentru ce am votat… —» Mihai Ghimpu: Sunt liberal, îmi place libertatea
11:00:51Declaratia PNL: ”Independența a eșuat. Împreună, facem Unirea în 2018” —» Vitalia Pavlicenco
10:53:07SPACES: Picnic cu locuitorii și participanții la programul de rezidență CHIOȘC / Picnic with inhabitants and participants in KIOSK AIR, 27 august 2014, 15:00 —» chișineu
10:51:49Modificarea ordinii posturilor de televiziune in reteaua de cablu – un detaliu aparent nesemnificativ —» My Ion Sclifos
10:04:01Un Ice Bucket Challenge adecvat pentru Prim-ministru —» Antoniţa Fonari
08:24:30Back to School —» Ana's Diary
07:08:46(VOX) Ce înseamnă Moldova pentru copiii din diasporă —» Bloguvern
06:10:15Cât de des citești Biblia? http://ow.ly/ —» Adrian & Violeta Blajinschi
00:36:00Un alt anotimp —» Irina Croitor
00:05:30Adoptarea Declarației de Independență a Republicii Moldova – 27 august 1991 (video). —» Marin Bodrug
00:04:00Memorie şi idoli —» Un PUNCT din .FR
23:48:59Marea Adunare Naţională din 27 august 1989 (video). —» Marin Bodrug
23:48:07Iubesc Moldova, dar nu şi statul Republica Moldova! —» Cojocari Vitalie
23:11:04Aldnoah.Zero —» Ray=out
22:18:01Invitaţie la Marşul Tricolorului în Chişinău —» Curaj.TV | Media alternativă
21:29:00cum? —» turn up the silence
21:23:00Robert Kiyosaki–11 cărți pentru dezvoltarea personală și financiară gratis —» Blog de Cultura