PASCA CU BRANZA/RICOTTA

IMG_5804    IMG_5820

Pe langa cozonac, ou rosu si miel, pasca este un produs ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti a crestinilor. Aceasta coptura dulce este luata la biserica in noaptea Invierii, unde se sfinteste cu aghiasma si apoi se consuma in familie inainte de ospatul pascal.
Daca vreti sa faceti cu propriile forte acest desert traditional va propun reteta de pasca cu ricotta si stafide.

INGREDIENTE:                                                          TIMP ESTIMAT – 3 ore

pentru coca:                                                            pentru umputura:
faina – 500 gr                                                              branza/ricotta – 250 gr
drojdie uscata – 7 gr                                                   oua – 2 buc.
galbenusuri de ou – 2-3 buc.                                      gris – 1-2 linguri (sau amidon)
lapte – 250 ml                                                               stafide – 100  gr
zahar – 150 gr                                                               zahar – 100 gr
ulei -100 ml                                                                   zahar vanilat
zahar vanilat – 1 pliculet                                               esenta de rom
coaja rasa de lamaie                                                  coaja rasa de lamaie

MOD DE GATIRE:

Incepem cu maiaua: dizolvam drojdia in putina apa calda impreuna cu 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina, amestecam bine, acoperim cu un prosop de bucatarie si punem in loc cald pentru 10 minute.

IMG_5735    IMG_5740

Intre timp batem galbenusurile, adaugam coaja rasa de lamaie. Dizolvam zaharul in cana cu lapte caldut. Cernem faina impreuna cu sarea si zaharul vanilat.

IMG_5747    IMG_5741

IMG_5746

Pentru framantat eu am folosit robotul de bucatarie, in caz contrar se framanta cu mainile. Pentru aceasta amalgamam faina cu galbenusul, maiaua si laptele, framantam 20-30 minute.

IMG_5752    IMG_5754

In procesul framantatului adaugam putin cate putin uleiul. La sfarsitul acestui proces acoperim vasul cu o pelicula si un prosop de bucatarie  si tinem  1 ora in loc cald (eu am incalzit in prealabil cuptorul in decurs de 5 min si am pus in el vasul cu coca).
Cat timp dospeste coca, pregatim umplutura de branza. Oparim stafidele cu apa fierbinte. Amestecam branza (ricotta) cu zahar, adaugam ouale, grisul si aromele. Scurgem bine stafidele de apa si le punem in branza. Amestecam bine.

IMG_5766    IMG_5769

In caz ca avem o forma detasabila e bine sa o folosim anume pe ea pentru a coace pasca. Ungem forma cu ulei si o presuram cu faina.
Luam aluatul si il impartim in doua bucati. Una din ele o framantam, dupa care o intindem  rotund si o aranajm pe fundul tavei noastre. Cealalta jumatate de aluat o impartim in doua sau in trei si facem fasii, pe care le impletim intre ele (ca la colaci).

IMG_5771    IMG_5774

Aranjam “colacelul” impletit de-a lungul bordurilor tavei peste foaia de aluat. Lasam sa se “odihneasca” 15-20 min, dupa care turnam umplutura de branza in interiorul, ramas liber.

IMG_5775    IMG_5778

Ungem cu ou batut si dam la cuptoru preincalzit (180 grade) pentru 20 min, dupa care scadem temperatura pana la 140 grade si continuam sa coacem inca 30 minute (la sfarsitul acestui timp facem si proba scobitorii ca sa ne convingem sa s-a copt bine). Scoatem pasca din cuptor si o lasam sa se racoreasca, dupa care o scoatem din forma si o lasam sa se raceasca definitiv.

IMG_5800

Paste fericit va doresc tuturor!



Sursa
2013-04-30 23:03:34



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

01:51:39Полусладкая Лив —» Benia pictures production
22:33:01Ce le-am spus unor teologi occidentali despre pocăinţă —» Liturgică şi Misiologie Ortodoxă
21:49:49A murit Van Gogh —» Irina Croitor
21:22:50Timpul trece,eu raman la fel —» Ganduri la feminin
21:02:34(21) MON COEUR (povestire, întâmplată pe net) —» Nori
21:01:37Dacă nu îți doreai, n-aveai să fii aici... —» Josanu Mihaela Ginduri scrise
20:59:54(22) MON COEUR (povestire, întâmplată pe net) —» Nori
20:28:46PROTEST LA CHIȘINĂU —» Vitalie Guţu
20:02:15Nemulțumirea care trebuia să ne unească, ne-a dezbinat —» Curaj.Net
19:49:41TEODOSIE CHIRICĂ – UN EPISCOP ROMÂN MARTIR ÎN BISERICA RUSĂ —» Vlad Cubreacov
19:42:40Reconstructie si reconditionare —» Neupartsauto
19:22:08Performanta inalta pentru automobile —» Neupartsauto
18:15:45Este zapada absolut alba? —» Acces Liber | Documenteaza-te, descopera si spune-le tuturor ca stiinta e viitorul
18:05:01Cum arăta masa lui Albert Einstein în ziua morții sale —» Fizică şi chimie
17:52:34Este turnul din Pisa singurul turn inclinat din Italia? —» Acces Liber | Documenteaza-te, descopera si spune-le tuturor ca stiinta e viitorul
17:44:47ca la sărbătoare —» apostu
17:33:20Dezamăgiri în Moldova porno – cazul profesoarei din Ungheni —» Cojocari Vitalie
17:31:10Expoziţia foto Românii din vecinătatea imediată III – Transnistria —» Tudor Cojocari
16:47:46”Generator Hub” – primul spațiu de lucru în comun (coworking), destinat startup-urilor, freelancerilor și profesioniștilor din domeniul IT —» NEWS IT MD
16:43:50Dodon și Compania trebuie de urgență arestați! —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
16:23:19Interiorul Castelului Bran în imagini —» Blog de călătorii
16:05:00Hackerii care vor la muzeu —» Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei
16:02:35JE suis nu știu ce, sau o cameră ce frige mai tare ca focul —» Curaj.Net
16:00:21Un interviu insolit în Hyde Park Moldova —» .:EU:.
14:43:10Top 10 cele mai frumoase locuri din R.Moldova: Nadia Darie, autoarea blogului www.nadiadarie.md —» Blog de călătorii