PASCA CU BRANZA/RICOTTA

IMG_5804    IMG_5820

Pe langa cozonac, ou rosu si miel, pasca este un produs ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti a crestinilor. Aceasta coptura dulce este luata la biserica in noaptea Invierii, unde se sfinteste cu aghiasma si apoi se consuma in familie inainte de ospatul pascal.
Daca vreti sa faceti cu propriile forte acest desert traditional va propun reteta de pasca cu ricotta si stafide.

INGREDIENTE:                                                          TIMP ESTIMAT – 3 ore

pentru coca:                                                            pentru umputura:
faina – 500 gr                                                              branza/ricotta – 250 gr
drojdie uscata – 7 gr                                                   oua – 2 buc.
galbenusuri de ou – 2-3 buc.                                      gris – 1-2 linguri (sau amidon)
lapte – 250 ml                                                               stafide – 100  gr
zahar – 150 gr                                                               zahar – 100 gr
ulei -100 ml                                                                   zahar vanilat
zahar vanilat – 1 pliculet                                               esenta de rom
coaja rasa de lamaie                                                  coaja rasa de lamaie

MOD DE GATIRE:

Incepem cu maiaua: dizolvam drojdia in putina apa calda impreuna cu 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina, amestecam bine, acoperim cu un prosop de bucatarie si punem in loc cald pentru 10 minute.

IMG_5735    IMG_5740

Intre timp batem galbenusurile, adaugam coaja rasa de lamaie. Dizolvam zaharul in cana cu lapte caldut. Cernem faina impreuna cu sarea si zaharul vanilat.

IMG_5747    IMG_5741

IMG_5746

Pentru framantat eu am folosit robotul de bucatarie, in caz contrar se framanta cu mainile. Pentru aceasta amalgamam faina cu galbenusul, maiaua si laptele, framantam 20-30 minute.

IMG_5752    IMG_5754

In procesul framantatului adaugam putin cate putin uleiul. La sfarsitul acestui proces acoperim vasul cu o pelicula si un prosop de bucatarie  si tinem  1 ora in loc cald (eu am incalzit in prealabil cuptorul in decurs de 5 min si am pus in el vasul cu coca).
Cat timp dospeste coca, pregatim umplutura de branza. Oparim stafidele cu apa fierbinte. Amestecam branza (ricotta) cu zahar, adaugam ouale, grisul si aromele. Scurgem bine stafidele de apa si le punem in branza. Amestecam bine.

IMG_5766    IMG_5769

In caz ca avem o forma detasabila e bine sa o folosim anume pe ea pentru a coace pasca. Ungem forma cu ulei si o presuram cu faina.
Luam aluatul si il impartim in doua bucati. Una din ele o framantam, dupa care o intindem  rotund si o aranajm pe fundul tavei noastre. Cealalta jumatate de aluat o impartim in doua sau in trei si facem fasii, pe care le impletim intre ele (ca la colaci).

IMG_5771    IMG_5774

Aranjam “colacelul” impletit de-a lungul bordurilor tavei peste foaia de aluat. Lasam sa se “odihneasca” 15-20 min, dupa care turnam umplutura de branza in interiorul, ramas liber.

IMG_5775    IMG_5778

Ungem cu ou batut si dam la cuptoru preincalzit (180 grade) pentru 20 min, dupa care scadem temperatura pana la 140 grade si continuam sa coacem inca 30 minute (la sfarsitul acestui timp facem si proba scobitorii ca sa ne convingem sa s-a copt bine). Scoatem pasca din cuptor si o lasam sa se racoreasca, dupa care o scoatem din forma si o lasam sa se raceasca definitiv.

IMG_5800

Paste fericit va doresc tuturor!



Sursa
2013-04-30 23:03:34



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

16:47:13cantec de weekend! —» Cogito,ergo sum
16:06:48Colindăm , colindăm iarna! —» Blogul Consiliului Local al Copiilor şi Tinerilor al DGETS a mun. Chişinău
15:39:53Medpark – spital sau hotel? —» un alt blog
15:20:54„VATA” E ÎN ȘOC. 58 de specii de gay și travestiți! —» Curaj.Net
14:45:19Finding favor with God this Christmas —» Erik and Elena Brewer's Weblog
13:54:13REFLECŢII CU PRIVIRE LA LICHIDAREA PERSOANELOR JURIDICE —» Drept MD
12:36:19Copleșire culturală —» lily blogs in berlin
11:17:55school boy —» terner's
10:42:17despre prima dată la Vernisajul Vinului —» ChoopaChoops’s Place
07:32:26Despre Jardi Market și tombole —» DIMEX's WeBlog
07:05:16Campania ”Duminici Libere” - ”Free Sunday” a avut succes în Ungaria —» Moldova Creştină
06:24:55Are Government Health Authorities Taking Away Your Choice to Refuse Vaccines? —» ajna-blogging-press
03:50:21TUNICĂ PENTRU DOAMNE CU CROȘETA. —» Nori
00:14:49Natură moartă cu mere stricate. Despre o întîlnire ratată dintre un sociolog al literaturii şi un critic literar —» Blog Petru Negură
00:11:17Omul merge după soare: un film rotund şi luminos —» Blog Petru Negură
22:39:45Evolutia tehnicii —» Hodoronc Tronc: Gălăgiee
21:52:30Gazoductul Iași-Chișinău schimbă regulile jocurilor Gazprom —» Gandrabur Corneliu
20:32:01Șoferul de troleu #24 mănîncă semințe din mers —» Curaj.TV | Media alternativă
20:30:42În vizită la Medpark —» Apolitic | În politică prostia nu este un handicap
20:29:13Tragi de clopot, iese paznicul isteric —» Curaj.TV | Media alternativă
20:25:18Терафлец —» Benia pictures production
20:21:55О дне —» Тормоза
20:11:13Căldură în decembrie —» Josanu Mihaela Ginduri scrise
19:17:45Activități ASCO de Sfântul Ierarh Nicolae —» Tineretul Ortodox
19:16:43(LIVE de la 21:00) Ce-i cu iEurovizion-ul? – #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă