Socialiștii s-au supărat pe comuniști din cauza “pietrei lui Ghimpu”

Frustrare și nedumerire în curtea socialiștilor. Comuniștii nu le-au dat o mână de ajutor. De fapt, le-au dat-o dar parțial. Supărarea socialiștilor are la origine absența comuniștilor de la ședința Consiliului Municipal Chișinău. Fapt ce nu a permis adoptarea unei hotărâri favorabile lor privind scoaterea pietrei comemorative, rămasă drept moștenire din perioada interimatului lui Mihai Ghimpu la președinția țării.

Socialiștii supărați

Inițiativa celor 2 consilieri socialiști de a adaugă pe agenda CMC chestiunea demontării pietrei a fost sprijinită de 17 voturi comuniste, alți 5 comuniști lipsind. Ca urmare, socialiștii leagă eșuarea acestei tentative de comportamentul iresponsabil al membrilor PCRM.

Piatra este un subiect extrem de sensibil ce provoacă divergențe între politicieni și cetățeni, împărțiți în două tabere rivale. Cei care consideră că în al II-lea Război Mondial, în alianță cu Axa Berlin-Roma-Tokyo, România a fost pe postură de eliberator. Iar alții îi conferă acest rol – URSS adică Federației Ruse.

Socialiștii ghicesc dacă lipsirea comuniștilor de la ședința CMC este o acțiune planificată. Potrivit lor,  cerința de a scoate Piatra comemorativă dedicată Zilei Ocupației Sovietice trebuia să obțină sprijinul PCRM, deoarece coincide cu poziția lor. Dar pentru că nu au probe, aceștia par să jongleze cu semi-acuzații, forțând comuniștii să vină cu explicații, în special în fața segmentului de electorat vorbitor de rusă. Mai mult, socialiștii tind să preia întâietate în campania de lichidare a elementelor simbolice proiectate și propagate de formațiunea lui Ghimpu. Iar opunându-se liberalilor, ei încearcă să-i substituie pe comuniști.

Strategia comuniștilor

Luna mai este plină de semnificație pentru PCRM. Prin urmare, comuniștii vizează exploatarea la maxim a contextului calendaristic, dar într-o ordine specifică. Totul va demara pe 1 mai de Ziua internațională a muncitorilor și va continua cu 9 mai – ziua Victoriei în Războiul pentru Apărarea Patriei.

Posibil, socialiștii au dreptate, dar nu în toate. Pare mai realist că, PCRM amână conștient revendicarea demontării Pietrei, dar nu pentru a omite definitiv subiectul, ci pe motiv că sunt concentrați pe ziua de 1 mai. După care, cu prilejul zilei de 9 mai, atenția lor va fi fixată pe provocarea animozităților între diverse categorii de cetățeni, folosind piatra ce consfințește Ziua Ocupației Sovietice.

Prin urmare, PCRM ține subiectul pe raft pentru un moment propice, fără a se teme că socialiștii insistă primii. Mai ales că, aceștia au obișnuit populația cu mesajul că Igor Dodon i-a ajutat pe cei din AIE să aleagă președintele și nu a ținut cont de piatra lui Ghimpu sau înclinațiile unioniste ale acestuia. În răspuns, socialiștii propagă ideea că reprezintă opoziția rațională, pentru care scoaterea țării din criză a fost mai prioritară decât invocarea incombatibilităților cu liderii Alianței.

Piatra comemorativă va atrage critici și va fi mereu ținta atacurilor din partea stataliștilor, care sunt impuși să reacționeze. Admiterea Zilei Ocupației Sovietice înseamnă pentru aceștia recunoașterea de facto a neligitimității statalității moldovenești. Cu aceeași intensitate cum Ghimpu a folosit prezența sa la putere pentru a condamna regimul sovietic, vor acționa reprezentanții actualei opoziții, odată ajunși la putere, fiind interesați de epurarea elementelor unioniste și anti-moldoveniste proliferate din 2009 încoace.


Filed under: PCRM

Sursa
2012-04-29 00:20:21Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:42:43Jos gluga, deschideți fețele, slogan în #EuroPMAN —» Curaj.TV | Media alternativă
13:41:57Optimism and Pessimism Versus Christianity —» ajna-blogging-press
13:33:33Unul din preajma lui Cibric a venit la acțiunea pentru Europa —» Curaj.TV | Media alternativă
13:26:48Fost deportat, a protestat azi în #EuroPMAN, la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
11:59:37UTRAȘII UCRAINENI ÎN RĂZBOIUL DIN ESTUL UCRAINEI. —» Lupul Liber
10:42:29Spune că poliția de la Nord e complice cu braconierii —» Curaj.TV | Media alternativă
10:27:00o schimbare —» scriu eu
09:18:01Usatîi și Petkov chemă lumea la protestul de azi, în PMAN. Asta e așa-zisa manifestare pro UE? —» Gandrabur Corneliu
08:43:35Sunday Travel Quote —» TriptoMoldova | TriptoMoldova: Experience Moldovan Hospitality!
08:35:17La o cafea —» Argentina Gribincea's Blog
08:20:00o schimbare ! —» scriu eu
08:19:28SOS Moldova – AMINTIRI despre guvernarea lui Voronin si PCRM VIDEO —» Radio Orhei online live
08:07:43PROTEST ÎN PMAN LA ORA 13:00. NU coaliției monstruoase, NU minciunii și trădării !!! —» Radio Orhei online live
22:41:54Секрет фиолетовых глаз - Глава 5 - Обещание —» Секрет фиолетовых глаз
21:25:574 Amazing Benefits Of Kumquat —» ajna-blogging-press
21:25:56Șoferul a agresat-o pentru că-i filma numerele murdare —» Curaj.TV | Media alternativă
21:13:39Ореховый пирог —» Оля's Кухня
20:58:40Un zâmbet și o îmbrățișare —» Misterioz
20:19:17Unioniștii au depus flori la bustul lui Alexandru Ioan Cuza —» Vitalia Pavlicenco
20:10:45PNL condamnă alierea unor forțe democratice cu PCRM și cheamă partidele românești la un dialog pentru o Platformă politică unionistă —» Vitalia Pavlicenco
20:04:39Alianță V+V+V=V —» Mihai Ghimpu: Sunt liberal, îmi place libertatea
18:50:18Gri-ul e la putere —» elladaline | Elena Bolocan, despre culoarea timpului
18:36:39Vreți revoluție? Luptați zilnic împotriva nedreptăților, nu doar o dată la 4 ani! —» Curaj.Net
18:32:10(LIVE de la 21:00) Despre #unire sau #revoluție – #palavre #discuții —» Curaj.TV | Media alternativă
17:07:52Ştirile ProTV, între derapaje comerciale şi deontologie profesională —» Blog Petru Negură