Socialiștii s-au supărat pe comuniști din cauza “pietrei lui Ghimpu”

Frustrare și nedumerire în curtea socialiștilor. Comuniștii nu le-au dat o mână de ajutor. De fapt, le-au dat-o dar parțial. Supărarea socialiștilor are la origine absența comuniștilor de la ședința Consiliului Municipal Chișinău. Fapt ce nu a permis adoptarea unei hotărâri favorabile lor privind scoaterea pietrei comemorative, rămasă drept moștenire din perioada interimatului lui Mihai Ghimpu la președinția țării.

Socialiștii supărați

Inițiativa celor 2 consilieri socialiști de a adaugă pe agenda CMC chestiunea demontării pietrei a fost sprijinită de 17 voturi comuniste, alți 5 comuniști lipsind. Ca urmare, socialiștii leagă eșuarea acestei tentative de comportamentul iresponsabil al membrilor PCRM.

Piatra este un subiect extrem de sensibil ce provoacă divergențe între politicieni și cetățeni, împărțiți în două tabere rivale. Cei care consideră că în al II-lea Război Mondial, în alianță cu Axa Berlin-Roma-Tokyo, România a fost pe postură de eliberator. Iar alții îi conferă acest rol – URSS adică Federației Ruse.

Socialiștii ghicesc dacă lipsirea comuniștilor de la ședința CMC este o acțiune planificată. Potrivit lor,  cerința de a scoate Piatra comemorativă dedicată Zilei Ocupației Sovietice trebuia să obțină sprijinul PCRM, deoarece coincide cu poziția lor. Dar pentru că nu au probe, aceștia par să jongleze cu semi-acuzații, forțând comuniștii să vină cu explicații, în special în fața segmentului de electorat vorbitor de rusă. Mai mult, socialiștii tind să preia întâietate în campania de lichidare a elementelor simbolice proiectate și propagate de formațiunea lui Ghimpu. Iar opunându-se liberalilor, ei încearcă să-i substituie pe comuniști.

Strategia comuniștilor

Luna mai este plină de semnificație pentru PCRM. Prin urmare, comuniștii vizează exploatarea la maxim a contextului calendaristic, dar într-o ordine specifică. Totul va demara pe 1 mai de Ziua internațională a muncitorilor și va continua cu 9 mai – ziua Victoriei în Războiul pentru Apărarea Patriei.

Posibil, socialiștii au dreptate, dar nu în toate. Pare mai realist că, PCRM amână conștient revendicarea demontării Pietrei, dar nu pentru a omite definitiv subiectul, ci pe motiv că sunt concentrați pe ziua de 1 mai. După care, cu prilejul zilei de 9 mai, atenția lor va fi fixată pe provocarea animozităților între diverse categorii de cetățeni, folosind piatra ce consfințește Ziua Ocupației Sovietice.

Prin urmare, PCRM ține subiectul pe raft pentru un moment propice, fără a se teme că socialiștii insistă primii. Mai ales că, aceștia au obișnuit populația cu mesajul că Igor Dodon i-a ajutat pe cei din AIE să aleagă președintele și nu a ținut cont de piatra lui Ghimpu sau înclinațiile unioniste ale acestuia. În răspuns, socialiștii propagă ideea că reprezintă opoziția rațională, pentru care scoaterea țării din criză a fost mai prioritară decât invocarea incombatibilităților cu liderii Alianței.

Piatra comemorativă va atrage critici și va fi mereu ținta atacurilor din partea stataliștilor, care sunt impuși să reacționeze. Admiterea Zilei Ocupației Sovietice înseamnă pentru aceștia recunoașterea de facto a neligitimității statalității moldovenești. Cu aceeași intensitate cum Ghimpu a folosit prezența sa la putere pentru a condamna regimul sovietic, vor acționa reprezentanții actualei opoziții, odată ajunși la putere, fiind interesați de epurarea elementelor unioniste și anti-moldoveniste proliferate din 2009 încoace.


Filed under: PCRM

Sursa
2012-04-29 00:20:21Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

17:00:42The WordPress.com Transparency Report —» Victor Grosu
16:35:35Guvernanța Internetului, discutată la MTIC —» ITMOLDOVA
15:50:11Ce inseamna Pastele pentru tine? —» Crestiensciprian
15:25:00Cross-promotion poem sau lenutsaburgh meets gonzd —» gonzd
14:02:00Новые имена в еврейской библиотеке —» Biblioteca-Centru Cultural I.Mangher
11:37:14Sony a vîndut 7 milioane de PlayStation 4, timp de patru luni —» NEWS IT MD
11:27:40Shazam va face parte din iOS 8 —» NEWS IT MD
11:16:07Google a lansat Chrome Remote Desktop pentru Android —» NEWS IT MD
10:30:43Google Camera – o aplicație separată pentru camerele smartphone-urilor Android —» NEWS IT MD
10:15:22Молдова развернет свою геополитическую ось, с Евросоюза к Таможенному союзу —» Igor Dodon
10:15:07Stadion renovat la Ungheni —» SportBusiness.MD – noutati sport business, evenimente, interviuri, cercetari, practici din industr
10:00:00BĂSESCU-FILAT : DOUĂ ORE DE RE-CUNOȘTIINȚĂ —» Jurnalist de Dimineata
09:40:33Miracolul Învierii —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:29:18Brandul personal și comunicarea – două lucruri ce pot să-ți schimbe viața —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
09:10:10Mi-am amintit ca am blog —» My Ion Sclifos
08:42:20PASTE FERICIT! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
08:27:31Короткая история —» Мысли вслух - Штембуляк Андрей
07:36:56Представители профсоюзов обсудили с премьер-министром Республики Молдова главные проблемы —» Blogul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova
07:36:00Trade union representatives discussed main problems affecting the social and economic situation —» Blogul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova
07:29:59Мостик —» ЛОГОВО ДОБРОГО БОБРА
07:24:53Если вдруг вы заболели —» ЛОГОВО ДОБРОГО БОБРА
02:46:27Магала-2014 —» Benia pictures production
02:43:34Slăbiciunea mea vs puterea lui Dumnezeu —» Soţii Bragaru
02:15:31Bruno —» Veaceslav Bunduche
01:17:31Earth to Echo 2014 English Download Free —» sping