Socialiștii s-au supărat pe comuniști din cauza “pietrei lui Ghimpu”

Frustrare și nedumerire în curtea socialiștilor. Comuniștii nu le-au dat o mână de ajutor. De fapt, le-au dat-o dar parțial. Supărarea socialiștilor are la origine absența comuniștilor de la ședința Consiliului Municipal Chișinău. Fapt ce nu a permis adoptarea unei hotărâri favorabile lor privind scoaterea pietrei comemorative, rămasă drept moștenire din perioada interimatului lui Mihai Ghimpu la președinția țării.

Socialiștii supărați

Inițiativa celor 2 consilieri socialiști de a adaugă pe agenda CMC chestiunea demontării pietrei a fost sprijinită de 17 voturi comuniste, alți 5 comuniști lipsind. Ca urmare, socialiștii leagă eșuarea acestei tentative de comportamentul iresponsabil al membrilor PCRM.

Piatra este un subiect extrem de sensibil ce provoacă divergențe între politicieni și cetățeni, împărțiți în două tabere rivale. Cei care consideră că în al II-lea Război Mondial, în alianță cu Axa Berlin-Roma-Tokyo, România a fost pe postură de eliberator. Iar alții îi conferă acest rol – URSS adică Federației Ruse.

Socialiștii ghicesc dacă lipsirea comuniștilor de la ședința CMC este o acțiune planificată. Potrivit lor,  cerința de a scoate Piatra comemorativă dedicată Zilei Ocupației Sovietice trebuia să obțină sprijinul PCRM, deoarece coincide cu poziția lor. Dar pentru că nu au probe, aceștia par să jongleze cu semi-acuzații, forțând comuniștii să vină cu explicații, în special în fața segmentului de electorat vorbitor de rusă. Mai mult, socialiștii tind să preia întâietate în campania de lichidare a elementelor simbolice proiectate și propagate de formațiunea lui Ghimpu. Iar opunându-se liberalilor, ei încearcă să-i substituie pe comuniști.

Strategia comuniștilor

Luna mai este plină de semnificație pentru PCRM. Prin urmare, comuniștii vizează exploatarea la maxim a contextului calendaristic, dar într-o ordine specifică. Totul va demara pe 1 mai de Ziua internațională a muncitorilor și va continua cu 9 mai – ziua Victoriei în Războiul pentru Apărarea Patriei.

Posibil, socialiștii au dreptate, dar nu în toate. Pare mai realist că, PCRM amână conștient revendicarea demontării Pietrei, dar nu pentru a omite definitiv subiectul, ci pe motiv că sunt concentrați pe ziua de 1 mai. După care, cu prilejul zilei de 9 mai, atenția lor va fi fixată pe provocarea animozităților între diverse categorii de cetățeni, folosind piatra ce consfințește Ziua Ocupației Sovietice.

Prin urmare, PCRM ține subiectul pe raft pentru un moment propice, fără a se teme că socialiștii insistă primii. Mai ales că, aceștia au obișnuit populația cu mesajul că Igor Dodon i-a ajutat pe cei din AIE să aleagă președintele și nu a ținut cont de piatra lui Ghimpu sau înclinațiile unioniste ale acestuia. În răspuns, socialiștii propagă ideea că reprezintă opoziția rațională, pentru care scoaterea țării din criză a fost mai prioritară decât invocarea incombatibilităților cu liderii Alianței.

Piatra comemorativă va atrage critici și va fi mereu ținta atacurilor din partea stataliștilor, care sunt impuși să reacționeze. Admiterea Zilei Ocupației Sovietice înseamnă pentru aceștia recunoașterea de facto a neligitimității statalității moldovenești. Cu aceeași intensitate cum Ghimpu a folosit prezența sa la putere pentru a condamna regimul sovietic, vor acționa reprezentanții actualei opoziții, odată ajunși la putere, fiind interesați de epurarea elementelor unioniste și anti-moldoveniste proliferate din 2009 încoace.


Filed under: PCRM

Sursa
2012-04-29 00:20:21Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

22:31:11Despre slujirea placuta lui Dumnezeu —» Deschide-ti inima pentru Isus! | Just another WordPress.com weblog
20:55:28Panaceu —» Blog cu reflexe roșietice
20:20:19Зарядное Opus BT-C3100 —» Benia pictures production
20:16:19Barca cu migranți, cu puțin timp înainte de a se scufunda —» Curaj.TV | Media alternativă
19:41:15Cu mașina bengoasă parcată tot trotuarul —» Curaj.TV | Media alternativă
19:41:15Cu mașina bengoasă parcată cît tot trotuarul —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:10Şoferul microbuzului 165 ameninţă pasagerii —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:39Розовый Гитлер на стенах Кишинева —» Заметки Начинающего Журналиста
16:37:24Chinese president to launch economic corridor link in Pakistan —» ajna-blogging-press
13:31:09FotoLife [1] —» shockchat | Suficient de matura ca sa stiu ce vreau,si suficient copila ca sa ma prefac ca nu-mi da
12:39:27„Portretul lui Dorian Gray” —» Cătălina Mircos | www.catalinamircos.wordpress.com
12:32:51Evolio Yuppi – smartphone special pentru copii, cu aplicație de control parental —» ITMOLDOVA
12:26:47Există PERICOLUL ca rușii să ATACE România? —» Vitalia Pavlicenco
12:17:49Cît păgînism și cît creștinism este în obiceiul moldovenilor de a mănînca pe morminte —» Savatie Baştovoi
12:17:49Cît păgînism și cît creștinism este în obiceiul moldovenilor de a mînca pe morminte —» Savatie Baştovoi
11:53:03Norvegia – prima țară care va renunța la radiourile FM —» ITMOLDOVA
11:11:36Sony Xperia Z4 prezentat oficial —» NEWS IT MD
10:04:23Formarea Egiptului antic —» Acces Liber | Documenteaza-te, descopera si spune-le tuturor ca stiinta e viitorul
09:41:14Potirul preaiertării —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
09:40:08Despre cărțile de dezvoltare personală —» Curbet Alexandru
08:48:10Bănăruc e un boschetar! În comparație cu Usatîi! —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
08:22:43BLOG ŞI BLOGGER —» Leo Butnaru
07:36:24Kiev. Teroarea e la ea acasă. Au început să fie vînați participanții la înmormîntarea jurnalistului Buzina —» Badan Blog
07:12:23Șefule, facem cursa fără bon? —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
06:28:30Анонс: В этно-культурном комплексе Vatra состоится фестиваль "Ретро-май" —» Заметки Начинающего Журналиста