Socialiștii s-au supărat pe comuniști din cauza “pietrei lui Ghimpu”

Frustrare și nedumerire în curtea socialiștilor. Comuniștii nu le-au dat o mână de ajutor. De fapt, le-au dat-o dar parțial. Supărarea socialiștilor are la origine absența comuniștilor de la ședința Consiliului Municipal Chișinău. Fapt ce nu a permis adoptarea unei hotărâri favorabile lor privind scoaterea pietrei comemorative, rămasă drept moștenire din perioada interimatului lui Mihai Ghimpu la președinția țării.

Socialiștii supărați

Inițiativa celor 2 consilieri socialiști de a adaugă pe agenda CMC chestiunea demontării pietrei a fost sprijinită de 17 voturi comuniste, alți 5 comuniști lipsind. Ca urmare, socialiștii leagă eșuarea acestei tentative de comportamentul iresponsabil al membrilor PCRM.

Piatra este un subiect extrem de sensibil ce provoacă divergențe între politicieni și cetățeni, împărțiți în două tabere rivale. Cei care consideră că în al II-lea Război Mondial, în alianță cu Axa Berlin-Roma-Tokyo, România a fost pe postură de eliberator. Iar alții îi conferă acest rol – URSS adică Federației Ruse.

Socialiștii ghicesc dacă lipsirea comuniștilor de la ședința CMC este o acțiune planificată. Potrivit lor,  cerința de a scoate Piatra comemorativă dedicată Zilei Ocupației Sovietice trebuia să obțină sprijinul PCRM, deoarece coincide cu poziția lor. Dar pentru că nu au probe, aceștia par să jongleze cu semi-acuzații, forțând comuniștii să vină cu explicații, în special în fața segmentului de electorat vorbitor de rusă. Mai mult, socialiștii tind să preia întâietate în campania de lichidare a elementelor simbolice proiectate și propagate de formațiunea lui Ghimpu. Iar opunându-se liberalilor, ei încearcă să-i substituie pe comuniști.

Strategia comuniștilor

Luna mai este plină de semnificație pentru PCRM. Prin urmare, comuniștii vizează exploatarea la maxim a contextului calendaristic, dar într-o ordine specifică. Totul va demara pe 1 mai de Ziua internațională a muncitorilor și va continua cu 9 mai – ziua Victoriei în Războiul pentru Apărarea Patriei.

Posibil, socialiștii au dreptate, dar nu în toate. Pare mai realist că, PCRM amână conștient revendicarea demontării Pietrei, dar nu pentru a omite definitiv subiectul, ci pe motiv că sunt concentrați pe ziua de 1 mai. După care, cu prilejul zilei de 9 mai, atenția lor va fi fixată pe provocarea animozităților între diverse categorii de cetățeni, folosind piatra ce consfințește Ziua Ocupației Sovietice.

Prin urmare, PCRM ține subiectul pe raft pentru un moment propice, fără a se teme că socialiștii insistă primii. Mai ales că, aceștia au obișnuit populația cu mesajul că Igor Dodon i-a ajutat pe cei din AIE să aleagă președintele și nu a ținut cont de piatra lui Ghimpu sau înclinațiile unioniste ale acestuia. În răspuns, socialiștii propagă ideea că reprezintă opoziția rațională, pentru care scoaterea țării din criză a fost mai prioritară decât invocarea incombatibilităților cu liderii Alianței.

Piatra comemorativă va atrage critici și va fi mereu ținta atacurilor din partea stataliștilor, care sunt impuși să reacționeze. Admiterea Zilei Ocupației Sovietice înseamnă pentru aceștia recunoașterea de facto a neligitimității statalității moldovenești. Cu aceeași intensitate cum Ghimpu a folosit prezența sa la putere pentru a condamna regimul sovietic, vor acționa reprezentanții actualei opoziții, odată ajunși la putere, fiind interesați de epurarea elementelor unioniste și anti-moldoveniste proliferate din 2009 încoace.


Filed under: PCRM

Sursa
2012-04-29 00:20:21Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:28:54Mărțișor —» Gînduri- Rînduri
20:53:43o pulă, domnilor judecători —» apostu
19:54:11Solutii economice pentru iluminatul locuintei —» Neupartsauto
19:12:11Microsoft Universal Foldable Keyboard – o tastatură portabilă pentru dispozitivele mobile —» NEWS IT MD
18:47:09Blood near the Kremlin: Russia’s media fight back —» ajna-blogging-press
18:00:47Microsoft a prezentat smartphone-ul de buget – Lumia 640XL —» NEWS IT MD
17:45:15ZTE Grand S3 – primul smartphone cu scaner de retină —» NEWS IT MD
16:09:26New Bentley Continental Flying Spur Sedan 2015 —» blog ascuns
16:01:56De vorbă cu Cătălin Măruţă —» Cristina Evtodii
15:56:38Lenovo a prezentat cameraphone-ul Vibe Shot —» NEWS IT MD
15:42:28Modificări de prețuri la abonamentele Sun Communications —» NEWS IT MD
15:34:12MWC 2015: Alcatel și-a prezentat smartphone-urile de top IDOL 3 —» NEWS IT MD
15:11:23Qualcomm a prezentat procesorul Snapdragon 820 și un scaner de amprente —» NEWS IT MD
14:37:00The Story of CAMILLA —» Tot ce trebuie sa stii despre frumusete si stil
14:29:38CNSM invită reprezentanții mass-media —» Blogul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova
14:21:59Anatol Mătăsaru CONDAMNAT la detenție pentru un protest —» Curaj.TV | Media alternativă
14:05:40Профсоюзы требуют от Правительства Республики Молдова сохранения стабильности национальной валюты —» Blogul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova
14:00:44Două sectoare de drum de pe traseul Bălţi-Sărăteni vor fi reabilitate pe bani europeni —» Bloguvern
13:02:17Lenovo a prezentat, la MWC 2015, tablete de buget cu Android și Windows —» ITMOLDOVA
13:00:52Scufița Roșie —» Gheorghe Erizanu
13:00:40Ambasadorul SUA în Moldova, James D. Pettit: „SUA va sprijini în continuare Republica Moldova”   —» Bloguvern
12:36:45Seri duhovnicești la biserica USM, invitat: Claudiu Balan, preşedintele Asociaţiei ”Ortodoxia Tinerilor” —» Tineretul Ortodox
11:49:00Săptămâna certitudinilor confirmate —» Un PUNCT din .FR
11:16:03SanDisk a prezentat cardul microSD de 200 GB —» ITMOLDOVA
11:08:48Galaxy S6 va costa cît un iPhone 6 —» ITMOLDOVA