Siropurile


Sânt băuturi nealcoolice obţinute din suc natural de fructe şi zahăr. În funcţie de felul fructelor, ele se pot prepara prin 3 procedee: fierbere, pasteurizare şi macerate.

Prepararea siropurilor prin fierbere.
Sucul de fructe, strecurat prin tifon, se pune într-un vas din inox sau emailat, împreună cu o cantitate egală de zahăr. Se aşează apoi vasul pe foc domol şi se amestecă continuu, cu o paletă(lingură) din lemn, până se topeşte tot zahărul. Se continuă fierberea 20-40 de min., până se leagă siropul, înlăturându-se spuma, pe măsură ce se formează. Siropul este legat atunci când începe să se prelungească peste termenul indicat, deoarece se pierde din aroma fructelor, iar siropul se închide la culoare. Pentru ca siropul să-şi menţină culoarea şi să nu se zăhărească, i se adaugă 2-3 linguri de zeamă de lămâie la un litru, se amestecă bine, apoi se ia vasul de pe foc. Fierbinte fiind, siropul se toarnă în sticle curate, uscate şi calde. Sticlele se leagă cu celofan muiat în albuş de ou, se acoperă cu o pânză, să se răcească timp de 10-15 ore apoi se pun în cămară. Siropul astfel poate fi păstrat 2 ani. Fiind aproape saturat cu zahăr, siropul are densitatea mare (1 l de sirop cântăreşte 1,375 kg). Prin fierbere, se pot prepara siropuri din caise, cireşe, piersici, prune, mere, pere, fragi, căpşuni, vişine, măceşe, struguri.

Prepararea siropurilor prin pasteurizare.
Sucul de fructe se pune într-un vas din inox sau emailat, se amestecă cu zahărul, în raport de 1:1, se lasă circa 10 min., până se topeşte complet zahărul, apoi se toarnă în sticle curate şi uscate, care se închid ermetic şi se aşează într-o oală pe fundul căreia a fost pusă o cârpă. Se adaugă apă rece, astfel ca sticlele să fie cufundate pe circa ¾. Se pune vasul pe foc domol şi se lasă la fiert 50-60 de min. După aceea se ia vasul de pe foc, se acoperă cu o pânză groasă, împăturită şi se lasă 10-12 ore să se răcească. Pasteurizarea este indicată la afine, agrişe, coacăze, căpşune, cătină albă, corcoduşe, coarne, gutui, porumbe, coacăze, mure, zmeură, lămâi, portocale, grapefruit.

Prepararea siropurilor prin macerare.
Acest procedeu se foloseşte, în general, la obţinerea de siropuri din fructe de pădure: măceşe, porumbe, coarne, afine, cătină albă, mure, zmeură. După ce se spală cât mai bine, fructele se lasă să se scurgă, apoi li se scot sâmburii, se pun în borcane în amestec cu zahăr (1 kg fructe şi 2 kg zahăr). Borcanele se leagă cu celofan şi se lasă la macerat circa 30 de zile, agitându-se conţinutul lor de 2-3 ori pe săptămână. Când zahărul s-a dizolvat complet, siropul se strecoară prin tifon şi se toarnă în sticle de culoare închisă, care se astupă ermetic. Siropul preparat prin acest procedeu poate fi păstrat 12-14 luni.

Siropurile se folosesc pentru obţinerea de băuturi răcoritoare, în amestec cu apă minerală, sifon sau cu apă potabilă plus zeamă de lămâie.

Se pot pregăti siropuri din petale de Trandafir de dulceaţă, din flori de Soc, precum şi din coji de portocale sau de lămâi rase prin răzătoare cu orificii mici(se rade numai statul colorat de la suprafaţa cojii).

Având o cantitate mare de zahăr, siropul nu fermentează.


Sursă: "Fructele în alimentaţie, bioterapie şi cosmetică", Bucuresti 1992, Mihăescu Grigore

Sursa
2007-09-17 14:54:10



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

19:47:23Maşini parcate alandala într-o staţiune balneară —» Curaj.TV | Media alternativă
17:34:44Pear, Cheese, and Wine Pairing —» ajna-blogging-press
16:54:31Плебейский ризотто )) —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
16:35:34Eliberat înainte de jumătatea termenului —» Curaj.TV | Media alternativă
16:03:02Vlad Musteață speră, prin avocat, să se spele de dosare :) —» un alt blog
14:13:44Schimbarea la față a Premiului Național —» Gheorghe Erizanu
14:08:3823 august a fost declarată de Guvern drept Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare —» Elena Robu
14:03:07Ce spune Maia Sandu despre vizita ministrului rus al Apărării pe 24 august, la Chișinău —» Elena Robu
13:57:21Site-ul de bilete CFR Călători arată foarte bine —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
13:52:04Agenții vs. experți individuali – ce să alegi pentru promovarea SEO a site-ului tău —» Divers Media
11:56:09Feather Down Sectional Couches —» Andrei Fornea
11:08:37Să distrug sau să creez un obicei, ce este mai simplu? —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
10:59:52Maia Sandu și Guvernul nu pot decreta zi de doliu național #IpocriziaMaiei —» un alt blog
10:47:55Viitorul primar? Între Trump și Mandela —» Efrosnatalita’s Blog
10:18:44Pink Curtain Panels —» Andrei Fornea
10:09:10Probleme cu apa potabilă şi fiscalitatea la Căuşeni —» Curaj.TV | Media alternativă
08:09:29S.R.L. Existențialism —» Waffles in Moldova
06:09:08A blocat poarta Televiziunii Publice pentru a-i relata cazul —» Curaj.TV | Media alternativă
04:47:05Programul Național LecturaCentral, ediția a II-a, 2019 —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
21:28:56Cum cureți ușor un tocător de bucătărie —» Eu Cunosc
20:15:50Ucraina poate crea în jurul Crimeii o zonă maritimă cu regim special: ce se știe despre aceasta —» ACUM ÎN UCRAINA
19:55:21Cererea Domnicăi Manole de revizuire hotărârii privind alegerea președintelui Curții Constituționale, declarată inadmisibilă —» Elena Robu
19:03:24Președintele României primit la Casa Albă. Ce a spus Trump despre vizele pentru români —» Elena Robu
18:36:06TED: What a planet needs to sustain life —» Personal disorders
17:14:04Boțul de lumină —» Waffles in Moldova