Moarte(a) liberalilor. Sau despre ultimul bastion al libertății.

În ipostaza în care 63% din voturi au fost numărate (și introduse în baza de date -> încă nu înțeleg ce sistem avem cu lapsul ăstă de timp), se zvonește prin curți imperiale că nu o să fie nici un tur II; că DODO a câștigat iar DORO a pierdut. De fapt, nici nu contează dacă peste noapte (sau peste alte 37%), situația se va schimba. Textul ăsta anunță moartea liberalilor. Se zvonește demult că liberalii stau pe spatele lui Dorinel. Că în alegeri parlamentare ei iau doar 10%, iar în alea locale dezbină și distrug tot ce le cad în cale doar în Chișinău. Pentru că în Chișinău e (era) Dorinel. De azi înainte în Chișinău e Igariok. Și poate că asta e mai bine. Acest blog a menținut tare și dîrz în ultimele zile că nici unul din candidați de fapt nu merită mai mult ca altul să ajungă la cîrma primăriei (acest loc emerit fiind meritat doar de Doamna. Dar asta îi alt marazm continuu, altă dată). Pentru că nici unul din ei nu a putut face o campanie bună, spoturi bune, discursuri bune sau să se detașeze de greșelile partidului într-un mod direct și constructiv. Iar dacă la toate aceste capitole trebuie de dat vreo notă, cred că DODO iese la fiecare în față. Spoturi (deja discutat) coldpleice bat spoturile cu Usain Bolt. Răspunsurile la întrebările Unimediei (chiar dacă în ultima zi, ce cred eu că l-ar fi dezavantajat mai mult decît avantajat) sunt ferme și uneori extrem de pragmatice (Da, noi ținem sigla pentru că aduce voturi, dar ea nu ne mai reprezintă). De ce e bine?
  • Pentru că asta, aș vrea eu, ar trebui să fie un wake-up call pentru toate partidele; dar în special cele democratice, cu care tind(em) să ne asociem mai mult. Wake up pentru că arată clar (1) că alegătorii PCRM-ului nu sunt doar ruși și boșorogi (2) că lumea începe să-și valorifice votul mai mult, iar în acest context ’răul cel mai mic’ nu mai apare decisiv (3) consecința acestei evaluări (mai ales la tineri) e că mai bine nu se votează decît votat din obligație pentru că (4) vechea obligație nu mai există. Înainte ni se cerea să credem că ’comuniștii nu trebuie să ajungă la putere’ pentru că ei sunt balauri răi care mănîncă carne de democrați. (a) diferență mare între balaurul comunist și democrat nu s-a văzut iar (b) serios? Adic serios comuniștii amu o să împingă unirea cu Rusia și o lege benzi albe celor ce sunt contra lor? (5) din lipsă de alternative (vot contra tuturor), ’votul contra tuturor’ e ori ne-votul ori invalidarea buletinului de vot (despre asta altădată).
  • Pentru că asta înseamnă că electoratul moldovenesc începe să înțeleagă că votul lor nu e pentru partide, ci pentru ei. Nu noi trebuie să ne alcătuim motive pentru ca să votăm partidele ci partidele trebuie să ne dăie motive pentru a-i vota. Iar motivul unic din ultimii ani e ’comuniștii sunt mai răi ca noi, nu trebuie să lăsăm ciuma roșie să ia puterea’ devine impotent. Adic serios – voi ați avut șansa să nu lăsați ’ciuma roșie’ să mai ia (vreodată) puterea. Sunteți doar la guvernare: aveți mijloace de administrare, resurse media și tehnice, bani și șanse. Nici o pulă.
De ce moarte?
  • Pentru că dacă Dorin pierde, PL-ul nu mai are nici o șansă. Încet, încet o să se stingă. 10%. ș-ap 8. ș-ap 6. Ș-ap nu mai trece bariera. Nu contează dacă Dorin va fi primul pe listă. E un partid fără de viitor pentru că electortul său e stabil și unic iar mesajul lor nu e atît de puternic ca să atragă pe alții. Și n-au resurse, ca alții.
De ce rău?
  • Pentru că ’binele’ de mai sus nu se va întîmpla. Partidele nu se vor reforma, liderii monștri nu vor pleca, strategia de PR și comunicare nu se va schimba.
E uimitor cum în Moldova poți sesiza creșterea electoratului (el înțelege mai bine votul său și puterea votului său), însă nu observi creșterea corelativă a partidelor în acest context (adaptarea). Concluzii?
  • Hmm.. pe 31 probabil nu va fi sărbătoare și bradul nu va fi pus pe 25. Dar și la astea două am dubii. În orice caz, nu multe schimbări și consecințe. Poate doar că DODO va fi următorul președinte.


Sursa
2011-06-06 18:41:48Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:58:51Educație prin sinceritate —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
20:36:14Ceea ce se întâmplă în culise e mai primordial decât spectacolul în sine —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
19:57:54Jeleu —» O nouă ocupație...
18:34:38Designed Adaptations Challenge Evolution —» ajna-blogging-press
13:52:25Молдова. Города на грани уничтожения —» Блог Михаила Полянского
12:53:08Apel la ajutor pentru lucrarea din Uganda —» Moldova Creștină
12:37:18Informarea spune nu violenței! —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
12:14:08Artista Gabriela Radu, stabilită în Franța: ”Trebuie ca noi, românii, să nu ținem capul plecat și să nu ne dizolvăm în marea globalizare doar ca să fim acceptați” —» Elena Robu
09:09:31CĂMIN STUDENȚESC (III). UNGHERAȘUL ROȘU —» Leo Butnaru
09:06:37Usatîi confirmă că Năstase fura costume din magazine cât era ministru :) —» un alt blog
06:56:26Gray Sectional Sofa Costco —» Andrei Fornea
06:31:56Granite Dining Table Singapore —» Andrei Fornea
19:34:18Vrea test poligraf în direct, la TV —» Curaj.TV | Media alternativă
18:58:23Au evacuat ghereta MoldPresa cu tot cu… ţigări —» Curaj.TV | Media alternativă
16:58:13POEZIA ȘI PISTOLUL —» Leo Butnaru
16:27:47Cuvintele pot mângâia, dar pot și dărâma / Între cer și pământ / Jon Kalman Stefansson —» Frinturi din suflet de femeie
15:52:0373 scientists study French Polynesia’s coral reefs – dive into what they find —» ajna-blogging-press
15:38:29Muzeul Literaturii Române e închis. Nu deranjați —» Gheorghe Erizanu
15:06:1599 reasons to cry —» turn up the silence
14:18:39VIDEO / FOTO / Start sărbătorilor de iarnă la bibliotecă —» BPR Ungheni's Blog
13:48:57Condorii Negri prezintă: ”DACII”, cântec-manifest în cinstea eroilor —» Nicolae Federiuc
12:34:15Poliţist, reţinut cu focuri de armă de CNA la Chișinău —» Elena Robu
12:06:29Trăiască schimbarea —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
10:56:50Lowes Wallpaper Border —» Andrei Fornea
09:23:30Poliţia se preface că face ordine pe Armenească —» Curaj.TV | Media alternativă