Nu trimite cuiva atașamete în format MS Office. Alege formatul OpenDocument pentru documentele tale

Foarte des se poate întâmpla să primești un e-mail cu atașamente în format DOCX (sau în general MS Office: Excel, PowerPoint etc.). Acest format este proprietar, iar modul cum sunt stocate datele în acest tip de fișier este un secret deținut de către compania Microsoft, ea are drepturi exclusive asupra lui. Pentru a citi corect acest tip de documente vei fi nevoit să folosești numaidecât software-ul proprietar MS Office. Deoarece formatul este unul secret, nimeni nu va putea să elaboreze un program care va citi sau edita corect aceste fișiere, iar această stare a lucrurilor este creată în mod deliberat de către companie pentru a forța utilizatorii să fie dependeți de produsele ei. Este o metodă folosită des de dezvoltatorii software-ului proprietar, nerespectând astfel libertățile utilizatorilor de calculatoare.

Lumea este mai diferită decât presupui

Atunci când trimiți cuiva documente în format MS Office presupui că persoana care va primi aceste fișiere ar trebui numaidecât să posede produsele proprietare pe care le folosești. Acest lucru înseamnă că persoana respectivă ar trebui, spre exemlu, să cumepre licența pentru programele proprietare MS Office și Windows, doar pentru a citi documentul tău.

Mulți oameni nu doresc să folosească produsele proprietare. Ei au ales să folosească software-ul liber, cum ar fi sistemul de operare GNU/Linux, deoarece software-ul liber le oferă libertatea de a folosi, studia modul de funcționare, copia și redistribui fară nici o restricție, întrunește posibilitățile lor financiare, le oferă mai multă securitate, le oferă control asupra tehnologiei pe care o folosesc. De aceea, pentru a respecta oamenii din jurul tău și alegerea lor este bine să operezi cu un format pentru documnte care va putea fi citit sau editat indiferent de platformă. Nu este politicos să forțezi pe cineva prin intermediul unui format secret să folosească produsele proprietare ale unei companii.

Alege formatul OpenDocument pentru documentele tale

Doi oameni, chiar dacă sunt din diferite țări, vor putea comunica dacă vor folosi o limbă pe ca o cunosc ambii. Același lucru se întâmplă și cu calculatoarele. Pentru ca același document să fie citi și editat corect pe două calculatoare diferite, ar trebui să folosești un format care este înțeles de ambele calculatoare.

OpenDocument Format (ODF) este un format liber pentru fișiere de birou. El este un standard deschis, acest lucru însemnând că informația despre modul cum sunt stocate datele în aceste fișiere nu este un secret și este obligatoriu accesibilă oricui. Oricine cu capacități de programator va putea studia specificația acestui format și realiza un program care va edita sau citi aceste fișiere.

Este evident că stocând documente tale în ODF vei fi sigur că oricine va putea să le citească, indiferent de ce program sau platformă folosește. Mai mult ca atât, deoarece te bazezi pe un standard deschis, informația stocată azi va fi accesibilă și peste mulți ani. Pe de altă parte, stocând datele într-un format proprietar riști să pierzi contolul asupra lor sau iar informația ar putea să devină inaccesibilă doar peste câțiva ani.

Folosește un software liber în loc de MS Office

Mai sus am vorbit de ce mulți oameni aleg software liber – el le respectă libertatea lor ca utilizatori și le oferă controlul asupra tehnologiei pe care o folosesc. Astăzi există software libere care pot face același lucru ca și MS Office. De asemenea aceste software libere suportă în mod nativ formatul ODF. Mai jos putem în listă câteva software libere care sunt destinate pentru editatea documentelor de birou (procesarea textului, calculul tabular, crearea prezentărilor, baze de date) și pe care te încurajăm să le folosești:

Utilizând aceste aplicații libere și formatul OpenDocument nu vei fi nevoit să folosești un software porietiar și de asemenea vei putea să lucrezi pe un sistem de operare liber cum este GNU/Linux. Dacă cineva îți trimite un document în format proprietar, astfel făcându-te să fii nevoit să folosești un software porprietar, roagă politicos persoana respectivă să-ți trimită documentele într-un format liber. De asemenea îi poți explica și avantajele alegerii unui format cum este OpenDocument.

Referințe:

Trimiteri la aceeași temă pe blogul nostru:


Sursa
2011-06-06 13:03:39Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:20:10Ziua Națională a Actorului —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
19:50:01Doi ani de cand cancerul a venit în familia noastră —» Sunt MAMĂ!
17:36:12Au împrăştiat comercianţii stradali, chiar şi rulota cu carne —» Curaj.TV | Media alternativă
15:53:09Școala. O anchetă —» Gheorghe Erizanu
15:44:53Magia apare atunci când singuri ne creăm atmosferă —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
15:26:45Курортное — наш молдавский рай —» Бессарабские хроники
15:25:20George H. Walker Bush: The Bush Family and the Mexican Drug Cartel —» ajna-blogging-press
15:11:43O fetiță a topit inimile tuturor: „Îmi doresc să vină mami acasă din Irlanda” —» Elena Robu
14:39:16Primarul de Condriţa a pus gînd rău braconierilor de lemn —» Curaj.TV | Media alternativă
13:56:20Ce să faci când bărbatul alcoolic te bate și înjură copii? | Pastor Vasile Filat —» Moldova Creștină
12:26:11Alegeri în Marea Britanie. Milioane de britanici, aşteptaţi să decidă soarta Brexit —» Elena Robu
11:54:37Accident rutier! Cine este vinovat? A vrut să sune poliția la 112! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:50:04Vlog – lecții învățate după 2 ani de relație toxică —» Curaj.TV | Media alternativă
11:31:08Rezoluţia din Decembrie —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
10:31:33Nou: Novak Limited Edition —» Fine Wine
10:01:51Domnule Premier Chicu, aveți oameni agresivi și neechilibrați în echipă. Știți de asta? —» un alt blog
08:25:03Chunky Curtain Pole —» Andrei Fornea
08:16:23Bay Window Furniture —» Andrei Fornea
08:08:55www.anonim.md – încă un proiect de mii de euro fără folos #SpălareDeGranturi —» un alt blog
08:04:18Despre Formatul Normandia si efectele sale —» Roman Mihăeş
07:58:04ML: „CÂT DE DULCE E LIMBA ÎN CARE SCRIEȚI?” —» Leo Butnaru
22:30:50Varul ars ilegal de la Trinca asteapta sa-si ia zborul spre cumparatori —» Curaj.TV | Media alternativă
21:16:33Spune ca Penitenciarul are pagina oficiala dar Scoala nu are —» Curaj.TV | Media alternativă
21:14:28©️ Poate la poteci de doruri.. —» Licurici de suflet
18:49:57Taniușa —» Frinturi din suflet de femeie