În ce se văd însuşirile nevăzute ale lui Dumnezeu?

Întrebare:

Aş vrea să ştiu cum înţelegeţi d-voastră textul din Romani 1:20. În ce se văd lămurit "însuşirile nevăzute ale lui Dumnezeu". Ce exemple ar exista în Univers, care ne-ar ajuta să înţelegem acest verset?

În epistola către romani Apostolul Pavel abordează problema care s-a iscat între creştinii din Roma, care erau dintre evrei şi neamuri. Nu vom intra în prea multe detalii în ce priveşte scopul propus de autor şi felul cum atinge acest scop. Dar vreau să vedem cum apostolul Pavel începe să-şi dezvolte ideile. Pentru început el arată în capitolul unu la păcatul neamurilor, care nu aveau Legea lui Dumnezeu. Apoi în capitolul doi arată la păcatul evreilor, care aveau Legea lui Dumnezeu. Iar în capitolul trei arată că toţi, evrei şi neamuri, au păcătuit şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu şi plata pentru păcat este moartea. Diferenţa între evrei şi neamuri este că evreilor Dumnezeu li s-a descoperit prin Lege, iar Neamurilor prin creaţia Sa.

Deci, în primul capitol apostolul Pavel arată că neamurile nu se pot dezvinovăţi, zicând că nu au ştiut de Dumnezeu, fiindcă El se descoperă în creaţia Sa. Să vedem contextul versetului 1:20 ca să înţelegem mai bine ce a vrut autorul să spună:

Mânia lui Dumnezeu se descoperă din cer împotriva oricărei necinstiri a lui Dumnezeu şi împotriva oricărei nelegiuri a oamenilor, cari înăduşe adevărul în nelegiuirea lor. Fiindcă ce se poate cunoaşte despre Dumnezeu, le este descoperit în ei, căci le-a fost arătat de Dumnezeu. În adevăr, însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui vecinică şi dumnezeirea Lui, se văd lămurit, de la facerea lumii, cînd te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. Aşa că nu se pot desvinovăţi; fiindcă, măcar că au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslăvit ca Dumnezeu, nici nu I-au mulţămit; ci s-au dedat la gîndiri deşarte, şi inima lor fără pricepere s-a întunecat. S-au fălit că sunt înţelepţi, şi au înnebunit; şi au schimbat slava Dumnezelui nemuritor într-o icoană care seamănă cu omul muritor, păsări, dobitoace cu patru picioare şi tîrîtoare. (Romani 1:18-23)

Chiar în versetul 20 apostolul Pavel arată în ce se văd însuşirile nevăzute ale lui Dumnezeu şi puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui: în lucrurile făcute de El, dacă te uiţi cu băgare de seamă la ele. Oare nu este minunată lumea în care trăim? Amintiţi-vă de copilărie când alergaţi desculţ prin roua dimineţii, când stăteaţi culcat în iarbă şi admiraţi razele de soare care străbăteau prin frunzişul cireşului… Vă amintiţi cum urmăreaţi furnicile, cum lucrau de zor… Cât era de minunat! Acum, s-ar putea întâmpla ca problemele şi îngrijorările să vă fi furat bucuria de a mai observa toate aceste minuni! Dar amintiţi-vă de copilărie: oare nu vă miraţi de tot ceea ce vedeaţi? Oare putea să apară toate acestea din haos? Nu aduce haosul doar dezastru? Ar putea dintr-o explozie să apară aşa o minune cum este viaţa pe pământul nostru? Oare nu aţi ajuns la un moment să vă gândiţi că există o forţă supranaturală, care conduce cu tot ce se întâmplă pe lumea aceasta? Oamenii din orice vrme înţelegeau că există Dumnezeu, dar n-au dorit să-l recunoască, ci şi-au împietrit inimile şi şi-au făcut idolii lor despre care ziceau că ei i-au făcut şi ei le hotărăsc soarta. De aceea au început să se închine la aceşti idoli şi să le slujească.

Fiind la Listra apostolul Pavel spune băştinaşilor, care erau dintre neamuri:

El (Dumnezeu), în veacurile trecute, a lăsat pe toate Neamurile să umble pe căile lor, măcar că, drept vorbind, nu S-a lăsat fără mărturie, întrucît v-a făcut bine, v-a trimes ploi din cer, şi timpuri roditoare, v-a dat hrană din belşug, şi v-a umplut inimile de bucurie.” (Fapte 14:16-17)

De aici vedim că Dumnezeu se descoperă în binele care ni-l face, ploile trimise la timp, timpuri roditoare, hrană din belşug şi bucurie în inimă. În toate acestea vedem bunătatea, dragostea şi purtarea de grijă a lui Dumnezeu.

Prin faptul că nu ne pedepseşte îndată ce am păcătuit îşi descoperă mila, îndurarea, îndelunga lui răbdare şi dragoste faţă de noi.

Dar când oamenii întrec măsura nelegiuirilor lor, Dumnezeu trimite boală, calamităţi naturale şi aceasta ca să-i oprească din căile lor rele. În aceasta se vede dreptatea, mânia şi gelozia lui Dumnezeu. Lista poate fi continuată, dar cred că, deja, am răspuns la întrebare.


Sursa
2011-06-05 06:00:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

02:20:13The Decade Tech Lost Its Way —» plop andrei
00:21:052020 Campaigns Throw Their Hands Up on Disinformation —» plop andrei
22:18:02The SoftBank Effect: How $100 Billion Left Workers in a Hole —» Informaţii pentru studenţi !
21:44:39Suntem Mari deja sau cum am mers la oliță —» A little web world
21:18:30Despre atașamentul parental —» A little web world
20:25:37Indiferența distruge proiecte —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
18:59:10©️ Prizonier —» Licurici de suflet
18:51:23Circ cu clovni agresivi și poliție incompetentă la Sîngerei —» Curaj.TV | Media alternativă
17:54:35©️ Întotdeauna vom găsi timp pentru ceea ce contează cu adevărat.. —» Licurici de suflet
17:11:285 noutăți care mi-au plăcut în noul meniu de la Marty Restaurants —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
17:05:44Recipes: delicious recipes and food inspiration -Wine and Cheese Bread —» ajna-blogging-press
16:20:17Coadă umilitoare în frig la Primăria Buzău —» Curaj.TV | Media alternativă
15:49:38sous le voile —» turn up the silence
10:37:17SĂLCIILE BOCITOARE... —» Leo Butnaru
10:19:07The Art of Doublespeak: Bellingcat and Mind Control —» ajna-blogging-press
10:15:55Agresaţi la biserica ilegală de la Grădiniţa 150 —» Curaj.TV | Media alternativă
09:48:19Şantierul de pe strada Bălţi continuă încălcările —» Curaj.TV | Media alternativă
08:58:11Target Kitchen Set —» Andrei Fornea
07:00:43Patio Door Blackout Curtains —» Andrei Fornea
05:01:04В чём тут логика? —» Бессарабские хроники
21:04:33Împărăţiile acestei lumi —» adevaruri biblice
20:58:51Educație prin sinceritate —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
20:36:14Ceea ce se întâmplă în culise e mai primordial decât spectacolul în sine —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
20:06:00Geotermal, campioana Amoliga! —» Sandu GRECU
19:57:54Jeleu —» O nouă ocupație...