La 2 iunie a avut loc conferinţa de evaluare a proiectului „Căi sigure pentru muncitorii migranţi”

La 2 iunie curent, la Chişinău, a avut loc conferinţa de evaluare a proiectului „Căi sigure pentru muncitorii migranţi: proiect pilot pentru Moldova şi Ucraina", lansat în februarie 2008.

Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeană şi iniţiat de Institutul Sindical de Cooperare şi Dezvoltare din Italia ISCOS-Cisl, în parteneriat cu Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Confederaţia Sindicatelor din Ucraina şi institutul „Venetto Lavoro" din Italia.

Potrivit Paolei Simonetti, responsabilă pentru Europa din cadrul ISCOS-Cisl, în condiţiile în care fenomenul migraţiei are o vastă amploare, iar muncitorii migranţi sunt tot mai des pasibili riscului de a cădea în sistemul ilegalităţii, scopul principal al proiectului a fost de a crea căi sigure de migrare pentru persoanele din Moldova şi Ucraina care doresc să plece la muncă în Italia. De asemenea, s-a urmărit eliminarea oricăror exploatări a acestora şi crearea unui sistem novator de informare pentru potenţialii muncitori migranţi  din aceste două ţări.

Oleg Budza, preşedintele CNSM a menţionat că „acest proiect este un bun început pentru Moldova şi mizăm pe o conlucrare fructuoasă cu colegii din italieni, deoarece, spre regret, Moldova este o ţară care livrează migraţi în străinătate. Nu încurajăm acest proces, care poate să afecteze securitatea economică a statului, dar nici nu trebuie să-i neglijăm pe cei care decid să plece din ţară, în căutarea unor condiţii de viaţă mai bune".

Budza a explicat că proiectul a deviat într-o oarecare măsură de la scopurile stabilite iniţial, deoarece la faza de lansare a acestuia legislaţia moldovenească permitea implicarea sindicatelor în procesul de reglementare a migraţiei. „Pe parcurs însă, după ce-au fost efectuate unele modificări la lege, sindicatele au fost lipsite de acest drept, astfel încât am fost nevoiţi să schimbăm puţin accentele ".

Astfel, proiectul s-a axat mai mult pe cursuri de instruire on-line, în cadrul căreia au fost pregătiţi 20 de operatori din Moldova. În cadrul cursurilor aceştia au însuşit limba italiană şi au făcut cunoştinţă cu prevederile legislaţiei din domeniul migraţiei din ţara respectivă, la sfârşit de instruire primind şi certificate de atestare.  În acest sens au fost create zece info-point-uri. Trei dintre acestea au fost info-point-uri pilot, în cadrul cărora au activat operatorii instruiţi. Aceştia au oferit suport potenţialilor muncitori-migranţi în Italia, informându-i despre condiţiile social-economice şi prevederile legislative din ţara dată şi despre riscurile plecării ilegale. 

Totodată, în cadrul acestui proiect au fost selectate 12 persoane pentru petrecerea unui curs de master de 6 luni „Managementul întreprinderilor din sectorul agroalimentar pentru dezvoltarea locală şi internaţionalizare după modelul întreprinderilor mici şi mijlocii italiene.

Cursul îşi propune formarea profesioniştilor moldoveni, angajaţi, colaboratori, consultanţi sau muncitori la întreprinderile din sectorul agroalimentar şi agroindustrial, pentru a le crea posibilităţi majore de stabilire a relaţiilor de colaborare permanentă cu întreprinderi, instituţii sau centre de producţie din Italia.

Pentru atingerea mai eficientă a acestui obiectiv este prevăzută o perioadă de stagiere la întreprinderi şi instituţii italiene.


Sursa
2011-06-03 16:44:11Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

02:20:13The Decade Tech Lost Its Way —» plop andrei
00:21:052020 Campaigns Throw Their Hands Up on Disinformation —» plop andrei
22:18:02The SoftBank Effect: How $100 Billion Left Workers in a Hole —» Informaţii pentru studenţi !
21:44:39Suntem Mari deja sau cum am mers la oliță —» A little web world
21:18:30Despre atașamentul parental —» A little web world
20:25:37Indiferența distruge proiecte —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
18:59:10©️ Prizonier —» Licurici de suflet
18:51:23Circ cu clovni agresivi și poliție incompetentă la Sîngerei —» Curaj.TV | Media alternativă
17:54:35©️ Întotdeauna vom găsi timp pentru ceea ce contează cu adevărat.. —» Licurici de suflet
17:11:285 noutăți care mi-au plăcut în noul meniu de la Marty Restaurants —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
17:05:44Recipes: delicious recipes and food inspiration -Wine and Cheese Bread —» ajna-blogging-press
16:20:17Coadă umilitoare în frig la Primăria Buzău —» Curaj.TV | Media alternativă
15:49:38sous le voile —» turn up the silence
10:37:17SĂLCIILE BOCITOARE... —» Leo Butnaru
10:19:07The Art of Doublespeak: Bellingcat and Mind Control —» ajna-blogging-press
10:15:55Agresaţi la biserica ilegală de la Grădiniţa 150 —» Curaj.TV | Media alternativă
09:48:19Şantierul de pe strada Bălţi continuă încălcările —» Curaj.TV | Media alternativă
08:58:11Target Kitchen Set —» Andrei Fornea
07:00:43Patio Door Blackout Curtains —» Andrei Fornea
05:01:04В чём тут логика? —» Бессарабские хроники
21:04:33Împărăţiile acestei lumi —» adevaruri biblice
20:58:51Educație prin sinceritate —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
20:36:14Ceea ce se întâmplă în culise e mai primordial decât spectacolul în sine —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
20:06:00Geotermal, campioana Amoliga! —» Sandu GRECU
19:57:54Jeleu —» O nouă ocupație...