Tort “Cusma lui Guguta”

Eh, si daca vine primavara, Martisorul si tot v-a fost dor de retetele mele, azi va prezint reteta tortului copilariei mele. Tortul “Cusma lui Guguta”. Guguta este un copil mic, ciobanas, cu o caciula de carlan in cap. Face parte din folclorul moldovenesc, este inventat la noi in tara, de catre Spiridon Vanghelie, asa ca nu-l cautati prin wikipedia. E de-acolo, din copilaria noastra Md.

Deci, pentru tort (nu se face usor, dar este extraordinar de gustos si arata senzational) avem nevoie de urmatoarele:
Pentru foi:
- 250 g unt
- 200 g smantana
- 2 linguri vodka sau coniac (v-am zis ca e interesanta reteta ;) )
- 1 lingurita praf de copt sau bicarbonat de sodiu
- cam 500 g faina
- visine in sucul lor (asta orice mama si bunica Md are). daca nu – compot de visine de la Mega Image sau pe unde va mai faceti cumparaturile.
Pentru crema:
- 600 ml frisca (smantana batuta)
- 100 g zahar pudra

Se amesteca untul, smantana, vodka, praful de copt, faina si se pune aluatul la frigider. Dupa o ora, il scoatem si-l impartim in 16 parti. Intindem toate 16 bucati in foi egale, cu facaletul. Trebuie sa fie lungi, de vreo 25-30 de cm si late de vreo 10. In fiecare foaie, aranjam in sir indian visinile si invartim foaia ca pe un rulou, lung. Toate 16 rulouri le asezam pe hartia de copt, in tava si le bagam la cuptor, pana se rumenesc (foc mediu, vreo 45 minute). Le scoatem si le lasam sa se raceasca.
Intre timp, preparam frisca – smantana rece o batem bine, sau o mixam, adaugand zaharul pudra. (puteti adauga mascarpone sau cacao)
Tortul se monteaza foarte artistic – 6 rulouri, le ungem cu frisca. Deasupra – 4 rulouri, le ungem cu frisca. Urmatoarele straturi – 3,2,1, frisca intre ele si deasupra – frisca din abundenta.
Putem orna cu visine, dar pentru un aspect si mai interesant, razuiti ciocolata neagra. Asta chiar inainte de a-l servi. Oricum, cel mai bine il faceti seara si il lasati toata noaptea la frigider.
Este o dementa, si de-abia astept sa fac si eu tort “Cusma lui Guguta”. Poate chiar de Martisor, sa servesc cu niste sampanie de la Milestii Mici ;)
Poza pe care am pus-o – in crema s-a pus si cacao. Eu prefer frisca alba (in care puteti pune si mascarpone si coaja rasa de lamaie) cu ciocolata neagra rasa deaspura. Asa-s eu, amatoare de contraste :)
Pofta buna ;)



Sursa
2011-02-16 16:50:24



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

07:34:53O nouă platformă de carpool în Moldova! —» NEWS IT MD
07:34:32Mi-i dor de tine —» Irina Gotişan
07:19:28Cursuri Forex online Gratuite —» NEWS IT MD
23:58:00Buchetele miresei —» blog albastru
23:50:49Slavik Pikachu —» Cojocari Vitalie
23:29:00Burial again —» turn up the silence
23:18:00baliverne nocturne —» Feeling...
22:54:00Euroturismul moldovenesc —» Sandu GRECU
22:09:37„Fiind băiet, păduri cu 3 eram”: Igor Guzun feat Sergiu Bezniţchi —» Igor Guzun
21:38:55româna din R. Moldova – o pietonală nemăturată —» apostu
21:32:00Spectrul electromagnetic —» Blogul lui Ion Frunze
21:05:43Marsaxlokk- satul pescăresc plin de culori al Maltei —» Blog de călătorii
21:01:37Prin declarațiile sale pro-Unitate națională, Victor Ponta îi încurajează pe unioniști —» Vitalia Pavlicenco
20:51:51Tendinte mondiale contemporane ale CTN de atragere a ISD —» comerzan | ghidul tău în domeniul valorilor mobiliare
20:30:5475 de citate ale lui Warren Buffett —» comerzan | ghidul tău în domeniul valorilor mobiliare
19:15:27Veniturile obținute din vînzările de iPhone sunt comparabile cu cele ale McDonald’s și Coca-Cola, luate împreună —» NEWS IT MD
18:53:48Aleg cariera IT. Tatiana Svarisciuc, tânăra îndrăgostită de domeniul IT: Nu chiuliți de la ore —» NEWS IT MD
17:59:47Prithviraj Chavan accuses Narendra Modi of being autocratic —» ajna-blogging-press
17:42:16New Editing and Media Updates Are Here —» Angheluţă Max | Pun punct.
17:00:37Early Theme Adopters: Bloggy —» Tania Scutaru's blog
16:42:00inhuman xtc —» turn up the silence
16:22:00Coups de Coeur - & Other Stories —» Tot ce trebuie sa stii despre frumusete si stil
16:00:22Fata investitiilor straine (video) —» comerzan | ghidul tău în domeniul valorilor mobiliare
15:59:03O noua cota substantiala in capitalul bancilor licentiate —» comerzan | ghidul tău în domeniul valorilor mobiliare
14:54:08Ați ridicat pragul contra noastră, dar vă veți împiedica voi de el. Despre Blocul European —» Vitalia Pavlicenco